Preview: Česko - USA

25. 4. 2009, 10:46
Previews 1
Petra Kvitová a Bethanie Matteková-Sandsová dnes v Brně zahájí semifinále Světové skupiny Fed Cupu mezi českými a americkými tenistkami. K druhé dvouhře pak v hale Rondo nastoupí Iveta Benešová proti Alexe Glatchové. Program začne ve 13:30.
Fed Cup: Česko - USA

Česká tenistka Petra Kvitová, která ještě v tomto týdnu laborovala se zraněným kotníkem, zahájí v sobotu fedcupové semifinále Světové skupiny v Brně proti americké jedničce Bethanii Mattekové-Sandsové. Ke druhé dvouhře v hale Rondo nastoupí Iveta Benešová proti Alexe Glatchové. Rozhodl o tom dnešní los na Nové radnici.

V nedělních dvouhrách by se nejdříve měly střetnout první hráčky obou týmů Benešová s Mattekovou-Sandsovou a po nich Kvitová s Glatchovou, ale kapitáni mají možnost nominace změnit.

Fakta:
Dějiště: Starobrno Rondo Arena, Brno, Česko
Kapacita stadionu: 4250 diváků
1. den: začátek v 13:30 hodin
2. den: začátek v 12:00 hodin
Povrch: tv. povrch (hala)

Jiné může být i složení párů pro čtyřhru, i když je pravděpodobné, že v tomto případě opravdu budou hrát Květa Peschkeová s Benešovou proti světové jedničce Liezel Huberové s Mattekovou-Sandsovou.

Američanky jsou v Brně bez nejlepších hráček, sester Sereny a Venus Williamsových, proto jsou Češky mírnými favoritkami. "Češky mají velmi solidní tým, každý zápas bude neskutečně náročný," řekla kapitánka USA Mary Joe Fernandezová. "Možná je výhoda, že začíná naše nejlepší hráčka a může udat směr duelu."

Pokud české tenistky postoupí, pak si zahrají finále Fed Cupu poprvé od rozpadu federace. Československo soutěž vyhrálo pětkrát, naposledy před 21 lety. Od té doby tenistky ve finále nebyly.

Vzájemné zápasy českých hráček s americkými::
Benešová - Glatchová 0:0, Huberová 0:0, Matteková-Sandsová 1:0, Oudinová 0:0

Kvitová - Glatchová 0:0, Huberová 0:0, Matteková-Sandsová 0:0, Oudinová 0:0

Peschkeová - Glatchová 0:0, Huberová 0:0, Matteková-Sandsová 1:1, Oudinová 0:0

Šafářová - Glatchová 0:0, Huberová 0:0, Matteková-Sandsová 0:0, Oudinová 1:0

Češky by v každém případě hrály o titul (v termínu 7. a 8. listopadu) na půdě soupeřek, a to buď v Rusku, nebo Itálii.

K postupu by mělo tenistky táhnout hlediště pro 4250 diváků. Původně už mělo být vyprodáno, ale pořadatelé ve čtvrtek oznámili, že před každým hracím dnem budou ještě k dispozici vrácené vstupenky.

Američanky jsou se 17 tituly nejúspěšnější v historii soutěže, ale naposledy vyhrály před devíti lety.


Češky nad Američankami nevyhrály už 24 let

České hráčky se o tomto víkendu utkají v semifinále Fed Cupu s Američankami v jedenáctém vzájemném duelu v historii československého a českého tenisu. S výjimkou duelů z let 1983 a 1985 zatím všechny zápasy vyhrály USA. Vůbec první vzájemné utkání ve Světové skupině sehrálo Československo s USA v roce 1980, poslední před šesti lety.

V americkém Lowellu v dubnu 2003 Češky prohrály 0:5 na zápasy, když se o všechny body domácích postaral sesterský klan Williamsových. Tehdejší světová jednička Serena sice v prvním setu proti Ivetě Benešové musela odvracet setbol, ale v dalším průběhu už byla zcela suverénní. Vedle Benešové si poradila i s Klárou Koukalovou. V té době třetí hráčka světa Venus přehrála Benešovou a Danielu Bedáňovou, která proti ní dokázala uhrát jedinou hru. Sestry Williamsovy za rozhodnutého stavu překvapivě nastoupily i do čtyřhry, kde za aplausu vyprodané haly rozdrtily Bedáňovou s Evou Birnerovou 6:0, 6:1.

Obě země se v Poháru federace nejčastěji střetávaly v 80. letech minulého století. Špičku ženského tenisu tehdy představovaly Hana Mandlíková a Helena Suková na jedné a Chris Evertová-Lloydová s Martinou Navrátilovou na druhé straně. Také proto se jednalo o výhradně semifinálové a finálové duely.

Jediné dvě výhry ale československé tenistky vybojovaly proti méně známým hráčkám, poprvé v roce 1983 a podruhé o dva roky později. Vítězství 2:1 ve finále v Nagoji v roce 1985 dokonce pro Československo znamenalo třetí fedcupový titul v řadě, pod všemi je podepsána především dvojice Mandlíková, Suková. Tři vítězství bez přerušení od té doby dokázalo získat pouze Španělsko, v letech 1993-95 vedené dalšími slavnými tenistkami Conchitou Martinezovou a Arantxou Sanchezovou-Vicariovou.

Nejúspěšnější českou či československou fedcupovou reprezentantkou je Helena Suková. Během 13 let odehrála v singlu i deblu 73 zápasů, z toho 57 vítězně.

Ještě skvostnější bilanci má nejúspěšnější tenistka soutěže Evertová - 57:4. Ve dvouhrách dokonce dosáhla 40 vítězství při pouhých dvou porážkách. Právě díky ní a Kingové dosáhlo v 70. letech družstvo USA jen těžko překonatelného rekordu, když získalo tehdejší Pohár federace sedmkrát za sebou.

Tým USA ve čtyřicetileté historii Fed Cupu triumfoval sedmnáctkrát a s přehledem vládne statistikám. Druhá Austrálie má na kontě sedm vítězství. Poslední finálový triumf Američanek pochází z roku 2000. Následující sezonu se závěrečného turnaje z bezpečnostních důvodů nezúčastnily a od té doby dokráčely do finále jen v roce 2003. Na Olympijském stadionu v Moskvě ale nestačily na Francii a nic platný jim nebyl ani bod ze čtyřhry, který pomohla vybojovat tehdy sedmačtyřicetiletá Martina Navrátilová.

rozpis utkání

sobota 25. dubna:
Kvitová (48. v žebříčku WTA) - Matteková-Sandsová (39.) ... 13:30 hodin
Benešová (29.) - Glatchová (114.) ... 15:30 hodin

neděle 26. dubna:
Benešová - Matteková-Sandsová ... 12:00 hodin
Kvitová - Glatchová ... od 14:00 hodin
Peschkeová/Benešová - Huberová/Matteková-Sandsová ... od 16:00

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mattek je strašné kopyto a totální béčko, takže to vyhrajeme i navzdory té nepřehlédnutelné chybě pana Pály při výběru hráček:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist