Preview: Češky s Izraelkami téměř nehrají

25. 4. 2008, 00:05
Previews 0
Český fedcupový tým se o tomto víkendu pokusí v Izraeli po 4 letech o návrat do Světové skupiny I. V týmu chybí jednička Nicole Vaidišová, Petra Pálu však může těšit forma Ivety Benešové a talentované Petry Kvitové. Ta dostane šanci hned v úvodním sobotním střetnutí proti Obziletrové.
Preview: Češky s Izraelkami téměř nehrají

České a izraelské tenistky v nadcházející baráži Fed Cupu sehrají historicky první vzájemné utkání. České hráčky na výraznější úspěch čekají od roku 1997, kdy družstvo vedené Janou Novotnou dokráčelo až do semifinále, kde podlehlo Nizozemsku. Izrael do Světové skupiny I nahlédl poprvé loni díky vítězství v baráži s Rakouskem.

Hráčky obou zemí se příliš často nepotkávají ani na okruhu WTA. Nejvíckrát proti sobě nastoupily jedničky Šahar Peerová a Lucie Šafářová, světová osmnáctka a čtyřicítka. Čtyři z pěti zápasů lépe zvládla Izraelka, když poslední dvě vítězství vybojovala na tvrdém povrchu. Peerová na French Open 2005 porazila i Květu Peschkeovou, s Ivetou Benešovou ani Petrou Kvitovou dosud síly nezměřila. Dvojka domácího týmu Tzipora Obzilerová, 98. hráčka světa, má na kontě po jedné porážce od Benešové i Peschkeové. Na Ukrajině narozená Julia Glušková a fedcupová debutantka Chen Astrugová si zatím proti žádné české reprezentantce nezahrály.

Neúčast Nicole Vaidišové nakládá hlavní zodpovědnost na bedra Šafářové, která se v této roli představila už v neúspěšné loňské baráži o Světovou skupinu I ve Španělsku. Tehdy se, stejně jako letos, Vaidišová výrazně podílela na postupu přes Slovensko, ale baráže se nezúčastnila. Český tým se konečně pokusí proniknout mezi elitu, předchozí snažení ztroskotalo na Francii, Itálii a naposledy na Španělsku.

Izrael se z postupu do Světové skupiny I poprvé radoval loni, únorová prohra s Ruskem v prvním kole jej ale nasměrovala k další barážové bitvě, a zároveň ukončila desetizápasovou vítěznou šňůru Izraelek v utkáních této týmové soutěže. Fedcupová neporazitelnost klíčové hráčky Peerové se po prohře s Marií Šarapovovou zastavila na 12 zápasech za sebou.

V pořadí nejčastějších vítězů Fed Cupu se hráčky bývalého Československa dělí o třetí místo se Španělkami, když triumfovaly pětkrát a jednou byly druhé. K prvnímu československému triumfu v roce 1975 přispěla Martina Navrátilová, která poté emigrovala, o šest let později získala americké občanství a ve finále Fed Cupu 1986 na pražské Štvanici stanula proti Haně Mandlíkové a Heleně Sukové už pod vlajkou nové vlasti.

Poslední československé vítězství spadá do roku 1988 a zasloužilo se o něj kvarteto Radka Zrubáková, Suková, Jana Pospíšilová a Jana Novotná. V novém století se zatím nejvíce daří Ruskám, které opanovaly tři ze čtyř posledních ročníků.

Program duelu Izrael - Česko:

Sobota 26. dubna:
13:00 Peerová - Kvitová, Obzilerová - Šafářová

Neděle 27. dubna:
12:00 Peerová - Šafářová, Obzilerová - Kvitová; Glušková/Peerová - Benešová/Peschkeová

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist