Preview: Čtvrfinále Davisova poháru

10. 7. 2009, 10:00
Previews 0
Nejen v Ostravě o tomto víkendu bojují tenisté Česka a Argentiny o postup do semifinále Davisova poháru. Američané se budou snažit poprvé porazit Chorvaty na antuce v Poreči, Izrael čeká životní zápas s Rusy a obhájci titulu ze Španělska hostí Němce.

Bez wimbledonského finalisty Andyho Roddicka nastoupí američtí tenisté ke čtvrtfinále Davisova poháru a pokusí se poprvé v historii porazit Chorvatsko.

Duel USA s Chorvaty na antuce v Poreči začne James Blake proti Ivu Karlovičovi, po nich nastoupí Roddickův náhradník Mardy Fish proti světové patnáctce a chorvatské jedničce Marinu Čiličovi. Vítěz utkání vyzve v semifinále české tenisty nebo Argentinu.

"Je pochopitelné, že Andyho tělo není za tak krátkou dobu připraveno na nesmlouvavé a tvrdé daviscupové bitvy. Mnohokrát nás zachraňoval, ale teď to za něj musejí vzít jiní," uvedl americký kapitán Patrick McEnroe k Roddickově absenci. "Mardy se připojil k týmu rychle a určitě je to pro něj velká šance," doplnil.

Američané počítají s bodem ze čtyřhry, který by měl získat nejlepší pár světa dvojčata Mika a Boba Bryanové. "Díky tomu jsme v dobré pozici a doufám, že uspějeme," řekl McEnroe. Američané s Chorvaty prohráli dvakrát v prvním kole v letech 2003 a 2005.

Chorvaté se však mohou spolehnout na Iva Karloviče, čerstvého wimbledonského čtvrtfinalistu, který sází jedno eso za druhým.V Davis Cupu má ve dvouhře bilanci 5-5 a ve čtyřhře 2-2. Nyní při neúčasti Ljubičiče či Ančiče je velmi pravděbodoné, že proti Američanům nastoupí k třem zápasům. Jak s Blakem tak s Fishem má aktivní bilanci vzájemných zápasů 4-2.

Obhájci titulu Španělé se musí obejít bez bývalé světové jedničky Rafaela Nadala i bez Davida Ferrera v utkání s Německem.

Bez jejich pomoci se Španělé v Marbelle budou spoléhat na Fernanda Verdaska a Tommyho Robreda. "Nemáme z Němců strach, ale přirozený respekt ano," řekl kapitán Albert Costa. I Němcům chybí jejich jasná jednička Tommy Haas, semifinalista Wimbledonu.

Poslední semifinalista vzejde ze zápasu Izraele z Ruskem, který se hraje v Tel Aviv, kde se očekává nejbouřlivější atmosféra. Domácí očekávají, že Dudi Selu a spol. požene za výhrou 11.000 diváků.

Ruský stratég Šamil Tarpiščev, který dovedl tým k zisku salátové mísy v letech 2002 a 2006, nemá k dispozici Nikolaje Davyděnka, a tak spoléhá na Igora Andrejeva a Michaila Južného. Ve čtyřhře by měl pomoci s tenisem se letos loučící bývalá jednička Marat Safin.

Devětadvacetiletému hráči nevadí, že vypadl z nominace do dvouher. "Důležitá je správná kombinace a já cítil, že nejsem v nejlepší formě. Potřeboval bych ještě pár dnů," řekl Safin. Program:

- DAVIS CUP (čtvrtfinále, taraflex) -
program

Chorvatsko - USA
Pátek 10. července, 16:00 Karlovič - Blake, Čilič - Fish.
Sobota 11. července, 15:30 Karlovič, Zovko - B. Bryan, M. Bryan.
Neděle 12. července, 16:00 Čilič - Blake, Karlovič - Fish.

Španělsko - Německo
Pátek 10. července, 13:00 Verdasco - Beck, Robredo - Kohlschreiber.
Sobota 11. července, 16:00 Lopéz, Verdasco - Kiefer, Zverev.
Neděle 12. července, 13:00 Verdasco - Kohlschreiber, Robredo - Beck.

Izrael - Rusko
Pátek 10. července, 12:00 Levy - Andrejev, Sela - Južnyj.
Sobota 11. července, 14:00 Erlich, Ram - Kunicyn, Safin.
Neděle 12. července, 14:00 Sela - Andrejev, Levy - Južnyj.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist