Preview: Finále Davis Cupu

23. 11. 2017, 13:50
Previews 7
Od pátku do neděle je na programu finále nejprestižnější mužské týmové soutěže. Domácí Francouzi v hale v Lille v čele s Jo-Wilfriedem Tsongou přivítají Belgičany, jejichž sestavu ve francouzské metropoli povede sedmý hráč světa David Goffin.

Loňské finále Davis Cupu mezi Argentinou a Chorvatskem je již minulostí. Ani jeden z loňských finalistů letos neprošel prvním kolem Světové skupiny. Letošní souboj o "salátovou mísu" obstarají domácí Francie a hosté z Belgie.

Francouzi nastoupí k finále, v němž budou bojovat o jubilejní 10. trofej (1927 - 1932, 1991, 1996 a 2001), se dvěma nejlepšími singlisty. Domácí favority povede patnáctý hráč světa Jo-Wilfried Tsonga, v týmu je dále světová osmnáctka Lucas Pouille, zkušeného deblistu Nicolase Mahuta na poslední chvíli vystřídal 31. hráč světa Richard Gasquet a posledním členem je deblista Pierre-Hugues Herbert. Poslední tři finálová utkání (2002, 2010 a 2014) "země galského kohouta" prohrála.

Belgičané si finále zahrají potřetí v historii (1904 a 2015) a budou usilovat o premiérový triumf. "O salátovou mísu" naposledy bojovali před dvěma lety, kdy prohráli na domácí půdě s Velkou Británií. Hosté se mohou spolehnout na osvědčené opory. Do Lille dorazí sedmý hráč světa a finalista letošního Turnaje mistrů David Goffin, roli týmové dvojky bude plnit Steve Darcis (76.) a přijedou také Ruben Bemelmans (118.) a Joris de Loore (276.), který den před startem finále nahradil Arthura de Greefa.

Finále Davis Cupu je na programu od 24. do 26. listopadu ve francouzském Lille. Hrát se bude v hale na tvrdém povrchu. Ve vzájemné bilanci vede 4-3 domácí tým, nicméně poslední vzájemný duel spolu obě země sehrály před dlouhými šestnácti lety.

V případě vítězství se Francie v počtu titulů připojí na třetím místě k Velké Británii. Pokud získá triumf Belgie, stane se šestnáctou zemí, která Davisův pohár ovládla.

Domácí výběr v únorovém utkání prvního kola uspěl poměrem 4-1 v Japonsku, v dubnu ve čtvrtfinále stejným skóre na domácí půdě porazil Velkou Británii a v semifinále přehrál právě v Lille, avšak na antuce, 3-1 Srbsko. Belgičané se museli na postup do finále nadřít mnohem více. V prvním kole vyřadili 4-1 domácí Němce. Na domácí půdě poté ve čtvrtfinále uspěli proti Itálii (3-2) a v dramatickém semifinálovém utkání s Austrálií doma v Bruselu otočili stav 1-2.

Letošní finále Davis Cupu zahájí duel mezi Lucasem Pouillem a Davidem Goffinem. Ve druhé páteční dvouhře proti sobě nastoupí Jo-Wilfried Tsonga a Steve Darcis. V neděli by si měli hráči své soupeře prohodit. Do sobotní čtyřhry byli prozatím nominováni zbývající členové jednotlivých výběrů, za Francii tedy Richard Gasquet s Pierrem-Huguesem Herbertem a za hosty Ruben Bemelmans s Jorisem de Loorem.


Jo-Wilfried Tsonga posbíral největší letošní úspěchy právě v hale. První semifinálovou účast si připsal v polovině února v Montpellier a poté triumfoval v Rotterdamu a také v Marseille. Celkově třetí letošní triumf přidal na domácí antuce v Lyonu a posledního se dočkal v hale v Antverpách. Po dalším prvenství sahal ve Vídni, kde prohrál finále s kolegou Pouillem. Na Masters v Paříži ho ve druhém kole vyřadil krajan Benneteau. V hale má letos fantastickou bilanci 20-4. Na grandslamech se dvaatřicetiletému Francouzovi dařilo nejvíce na Australian Open. V australském Melbourne skončil ve čtvrtfinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Antverpy,  Lyon,  Marseille,  Rotterdam (vítěz);  Vídeň (finále);  Montpellier (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Antverpy, Marseille, Rotterdam (vítěz); Vídeň (finále); Montpellier (semifinále)
Bilance: 37-14
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 20-4
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (2. kolo)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 2-0 (kariérní 20-7)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 0-0 (kariérní 6-1)
Poslední halové turnaje: Antverpy (vítěz), Vídeň (finále), Paříž (2. kolo)

Vzájemná bilance proti Belgičanům
1. Goffin (H2H 4-2)
2. Darcis (H2H 1-0)
3. Bemelmans (H2H 1-0)
4. de Loore (H2H 0-0)


Lucas Pouille se dočkal prvního skvělého výsledku v hale, když ve finále v Marseille podlehl krajanovi Tsongovi. Poté ještě přidal semifinále v Dubaji a další úspěchy přišly na antuce. Na Masters v Monte Carlu došel do semifinále a skvělou formu potvrdil na menší akci v Budapešti, kde získal svůj první letošní titul. Další přidal na trávě ve Stuttgartu. Na grandslamech se nejdále probojoval do osmifinále na US Open. Třetí letošní triumf slavil v hale ve Vídni, kde ve finále oplatil porážku Tsongovi. Na posledním podniku Masters v Paříži skončil v osmifinále na raketě pozdějšího šampiona Socka.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Vídeň, Stuttgart,  Budapešť (vítěz);  Marseille (finále);  Monte Carlo, Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (vítěz); Marseille (finále)
Bilance: 35-21
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 9-4
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (osmifinále)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 1-1 (kariérní 3-2)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 0-0 (kariérní 0-0)
Poslední halové turnaje: Vídeň (vítěz), Paříž (osmifinále)

Vzájemná bilance proti Belgičanům
1. Goffin (H2H 3-0)
2. Darcis (H2H 0-0)
3. Bemelmans (H2H 2-1)
4. de Loore (H2H 0-0)


Richard Gasquet rozhodně neprožil sezonu podle svých představ, přestože pro Francouze vůbec špatně nezačala. Na únorových halových turnajích si zahrál finále doma v Montpellier a poté ještě semifinále na další domácí halové akci v Marseille. Ve velmi dobré formě se prezentoval také na trávě, na níž došel do semifinále v Halle i Eastbourne. Na amerických betonech se však bývalé světové sedmičce vůbec nedařilo. Gasquet oslavil jediný letošní triumf na antukovém challengeru ve Štětíně. V posledních týdnech hrál velmi dobře. V Tokiu, Šanghaji i Vídni postoupil mezi nejlepší osmičku, na domácím Masters v Paříži se naopak loučil již ve druhém kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Štětín challenger (vítěz);  Montpellier (finále);  Eastbourne,  Halle,  Marseille (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Montpellier (finále); Marseille (semifinále)
Bilance: 34-18
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 10-6
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (1. kolo)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 1-0 (kariérní 13-9)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 0-0 (kariérní 3-2)
Poslední halové turnaje: Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (2. kolo)

Vzájemná bilance proti Belgičanům
1. Goffin (H2H 0-1)
2. Darcis (H2H 1-1)
3. Bemelmans (H2H 1-0)
4. de Loore (H2H 0-0)


Pierre-Hugues Herbert je hlavně skvělým deblistou, a s jeho účastí se tak počítá hlavně v sobotu. Šestadvacetiletý Francouz se ovšem stále snaží prorazit také ve dvouhře. Letos se mu to však příliš nepodařilo a jeho maximem stále zůstává 63. příčka v žebříčku ATP, za kterou momentálně o 18 pozic zaostává. Nejdále byl letos v semifinále, a to v hale v Rotterdamu, kde musel projít kvalifikací. Za zmínku dále stojí pouze jediná další čtvrtfinálová účast z Newportu.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rotterdam (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (semifinále)
Bilance: 25-27
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 13-8
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 0-1 (kariérní 0-1)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 2-0 (kariérní 3-1)
Poslední halové turnaje: Stockholm (1. kolo), Vídeň (2. kolo), Paříž (1. kolo)

Vzájemná bilance proti Belgičanům
1. Goffin (H2H 0-1)
2. Darcis (H2H 0-1)
3. Bemelmans (H2H 2-0)
4. de Loore (H2H 0-0)


David Goffin měl skvělý vstup do sezony. Na Australian Open došel do čtvrtfinále a v hale v Sofii i Rotterdamu neúspěšně bojoval o titul. Belgičanovi se dařilo také v rámci antukového jara, které zahájil postupem do semifinále v Monte Carlu. Na French Open si však zranil kotník, musel skrečovat duel třetího kola a vynechat celou travnatou část sezony. Poté se dlouho nemohl dostat do formy. Z vůbec prvního letošního titulu se radoval na přelomu září a října v Shenzhenu a hned o týden později ovládl podnik ATP v Tokiu. Na podzim v hale postoupil do semifinále v Basileji a poté naprosto senzačně do finále Turnaje mistrů, kde porazil dva aktuálně nejlepší hráče Nadala a Federera.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio,  Shenzhen (vítěz);  Turnaj mistrů,  Rotterdam,  Sofie (finále);  Basilej,  Monte Carlo (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Turnaj mistrů, Rotterdam, Sofie (finále); Basilej (semifinále)
Bilance: 57-24
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 16-8
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 4-0 (kariérní 19-3)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 0-0 (kariérní 0-3)
Poslední halové turnaje: Antverpy (čtvrtfinále), Basilej (semifinále), Paříž (osmifinále), Turnaj mistrů (finále)

Vzájemná bilance proti Francouzům
1. Tsonga (H2H 2-4)
2. Pouille (H2H 0-3)
3. Gasquet (H2H 1-0)
4. Herbert (H2H 1-0)


Steve Darcis letos na okruhu ATP příliš nezazářil. Jeho maximem je čtvrtfinále, které uhrál v hale v Sofii, na betonech v Delray Beach a Pekingu a na antuce v Istanbulu. V hale letos odehrál jen sedm zápasů. Poslední turnaj absolvoval před více než měsícem v domácích Antverpách. V Davisově poháru si však letos vede výborně a nejednou Belgii značně pomohl k postupu.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sofie,  Delray Beach, Istanbul,  Peking (čtvrtfinále)
Největší úspěchy v hale: Sofie (čtvrtfinále)
Bilance: 33-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 4-3
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 4-1 (kariérní 22-9)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 0-0 (kariérní 1-7)
Poslední halové turnaje: Antverpy (2. kolo)

Vzájemná bilance proti Francouzům
1. Tsonga (H2H 0-1)
2. Pouille (H2H 0-0)
3. Gasquet (H2H 1-1)
4. Herbert (H2H 1-0)


Ruben Bemelmans se kvůli svému žebříčkovému postavení letos pohyboval hlavně na challengerech a největších úspěchů se dočkal právě v hale, když na konci ledna triumfoval v německém Koblenzu a o dva měsíce později hrál finále na kanadské půdě. Životního výsledku na okruhu ATP dosáhl rovněž v hale. V domácích Antverpách totiž poprvé v kariéře došel do semifinále turnaje ATP. Od té doby se však devětadvacetiletému Belgičanovi na halových podnicích vůbec nedařilo.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Antverpy (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Antverpy (semifinále)
Bilance: 35-29
Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Bilance v hale: 15-8
Grandslamy: Australian Open (kvalifikace), French Open (kvalifikace), Wimbledon (3. kolo), US Open (1. kolo)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 1-0 (kariérní 4-8)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 1-2 (kariérní 7-7)
Poslední halové turnaje: Antverpy (semifinále), Basilej (1. kolo), Eckental challenger (čtvrtfinále), Mouilleron-Le-Captif challenger (1. kolo)

Vzájemná bilance proti Francouzům
1. Tsonga (H2H 0-1)
2. Pouille (H2H 1-2)
3. Gasquet (H2H 0-1)
4. Herbert (H2H 0-2)


Joris de Loore se stejně jako Bemelmans zatím soustředí výhradně na challengery. Na nich se letos dvakrát probojoval do semifinále, hned v prvním lednovém týdnu v Austrálii a poté ještě v polovině srpna v kanadském Vancouveru. Mimo challengery se účastnil pouze grandslamů a ani jednou neprošel kvalifikačním sítem. Naposledy se na kurtech představil na konci srpna na US Open.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Vancouver challenger,  Happy Valley challenger (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Budapešť challenger (2. kolo)
Bilance: 25-22
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 1-3
Grandslamy: Australian Open (kvalifikace), French Open (kvalifikace), Wimbledon (kvalifikace), US Open (kvalifikace)
Bilance v Davis Cupu (dvouhra): 0-1 (kariérní 1-1)
Bilance v Davis Cupu (čtyřhra): 1-1 (kariérní 2-1)
Poslední halové turnaje: žádné

Vzájemná bilance proti Francouzům
1. Tsonga (H2H 0-0)
2. Pouille (H2H 0-0)
3. Gasquet (H2H 0-0)
4. Herbert (H2H 0-0)

PROGRAM FINÁLE DAVIS CUPU 2017
Francie - Belgie | Lille (Francie), tv. povrch (hala)
Pátek 24. listopadu (od 14:00 SEČ)
1. Pouille (18. v ATP) - Goffin (7.)
2. Tsonga (15.) - Darcis (76.)
Sobota 25. listopadu (od 14:00 SEČ)
1. Gasquet (-) / Herbert (13.) - Bemelmans (274.) / de Loore (343.)
Neděle 26. listopadu (od 13:30 SEČ)
1. Tsonga (15.) - Goffin (7.)
2. Pouille (18.) - Darcis (76.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

7
Přidat komentář
kada.tom
něco mi říká, že Goffin bude unavenej z Londýna a hned v prvním zápase zaváhá
Reagovat
smazaný uživatel
Popravde. Je vacsia sanca, ze Francuzi vyhraju 5:0, nez ze DC vyhrá Belgicko.
Reagovat
smazaný uživatel
Nedá sa nič robiť, Belgičania doplatia na absenciu konkurencieschopnej dvojky a deblového tandemu.

Pouille < Goffin
Tsonga > Darcis
Herbert/Mahut > Darcis/De Loore (podľa mňa na poslednú chvíľu zmenia nomináciu)
Tsonga < Goffin
Pouille > Darcis
Reagovat
Herbert_Hoover
Herbert/Mahut je minulost.
V případném pátém zápase bych věřil víc Narcisovi. :) Ale dost možná k němu ani nedojde, cokoliv se totiž může zvrtnout, třeba to, že Goff neuhraje dva singly.
Reagovat
Krisboy
David to tam vyfackuje fšecko.
Reagovat
a.magerova
Kéžby... ve francouzském týmu není nikdo, komu bych mísu přála víc než Davidovi... jooo, být tam Monfils a Simon, tak to je jiná... ;-)
Reagovat
Krisboy
Fackoval co to šlo...ale byl na to sám :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist