Preview: Grandslam Wimbledon (ženy)

21. 6. 2009, 14:10
Previews 9
Kromě ostře sledované mužské části třetího grandslamu sezony startuje samozřejmě i ženský turnaj. V něm, na rozdíl od mužů, je okruh možných favoritek výrazně širší. Jedinou jistotou tak je, že žádný zápas nenaruší déšť – alespoň tedy na centrálním dvorci, kde je nově zatahovací střecha.
Dinara Safinová

Jednou z adeptek na titul je určitě světová jednička Dinara Safinová, která však na grandslamové prvenství zatím ani jednou nedosáhla a ve Wimbledonu nikdy nedošla dál, jak do třetího kola. Po French Open 2008 neuspěla 23letá tenistka letos ve finále na Australian Open a ani na druhý pokus neuspěla v rozhodujícím duelu na Roland Garros. V posledním turnaji si ruská tenistka nevedla vůbec špatně, jedinou kaňkou na jejím vystoupení v Hertogenboschi byla finálová prohra s Thaikou Tanasugarnovou.

Na zisk titulu si zuby brousí také sestry Williamsovy, jejichž nadvládu v All England Clubu v posledních devíti letech přerušily jenom Maria Šarapovová (2004) a Amélie Mauresmová (2006).

Fakta:
Wimbledon (Velká Británie)
Grandslam
22.06. - 05.07.2009

povrch: tráva
draw: 128 hráček
dotace: $9.487.267
oficiální webová stránka
single draw

Dcerám Richarda Williamse navíc nahrává do karet i to, že se mohou potkat až v samotném finále. Dvojnásobná wimbledonská šampionka Serena je nasazena jako číslo 2. Mladší z obou sester triumfovala letos na Australian Open a i přes nepovedený vstup do antukové části sezony dokráčela na French Open do čtvrtfinále.

Obhájkyně loňského prvenství Venus je v horní polovině pavouka spolu s Dinarou Safinovou. Nasazenou trojku a pětinásobnou vítězku Wimbledonu prověří v prvním kole Švýcarka Stefanie Voegelová.

"V současnosti je to o trojici hráček a asi bych to viděla na Serenu s Venus. Dohromady mají na trávě sedm wimbledonských titulů a bude těžké je porazit," míní legenda Martina Navrátilová.

Poslední vítězky:
2008 ... Venus Williamsová (USA)
2007 ... Venus Williamsová (USA)
2006 ... Amélie Mauresmová (Fr.)
2005 ... Venus Williamsová (USA)
2004 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2003 ... Serena Williamsová (USA)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Venus Williamsová (USA)
2000 ... Venus Williamsová (USA)
1999 ... Lindsay Davenportová (USA)
1998 ... Jana Novotná (ČR)

Loňská semifinalistka Jelena Dementěvová je letos nasazena jako číslo čtyři, ale její poslední účast na turnaji v Eastbourne jí určitě na sebevědomí nepřidala, když skončila už ve druhém kole. Zajímavé bude rovněž sledovat čerstvou vítězku Roland Garros, Světlanu Kuzněcovovou. Pátá nasazená hráčka se umí přizpůsobit na travnatý povrch, a proto její vypadnutí v prvním kole v Eastbourne bylo velkým překvapením, ale jak sama uvedla, není stroj a všechno chce čas.

Otazníkem zůstává forma srbských hráček Any Ivanovičové a Jeleny Jankovičové. Prvně jmenovaná 21letá tenistka se pomalu propadá žebříčkem, stejně tak jako její krajanka Jankovičová, která ještě před půl rokem vládla ženskému tenisu, nyní je nasazena jako číslo šest a ani její kondice není to, co bývala.

Poslední slovo ještě neřekla ani Francouzka Amélie Mauresmová a jednou z adeptek na dobré umístění je bezpochyby i Ruska Maria Šarapovová. Aktuálně až 59. hráčka je nasazena jako turnajová čtyřiadvacítka. Na bývalou světovou jedničku čeká po její desetiměsíční absenci způsobené operací ramene teprve čtvrtý turnaj. Na French Open skončila pohledná tenistka ve čtvrtfinále a naposled v Birminghamu vypadla mezi nejlepšími čtyřmi.

Překvapení se možná dočkáme od některých z nejmladších tenistek a nastupujících hvězd. Jednou z nich by mohla být třeba Victoria Azarenková, která kvůli zranění nestartovala v Eastbourne, ale Severine Bremondová by jí v prvním kole velkou překážkou být neměla. Zajímavých výkonů se můžeme dočkat i od Caroline Wozniacké, deváté nasazené hráčky, která do Londýna přicestovala jako čerstvá šampionka z Eastbourne.

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Na příjem BBC (28 stupňů východně), německého Eurosportu nebo DSF (oba 19 stupňů východně) stačí libovolný FTA přijímač bez dekódovací karty. Komplet s parabolou se dá pořídit za 2000 Kč. Pak se už neplatí vůbec nic.
Wimbledon letos přenáší BBC a DSF. Paříž a Melbourne jsou obvykle na BBC a Eurosportu, US Open dává Eurosport.

BBC: 28E - 12440 MHz, symbolrate 27500, polarizace V
DSF: 19E - 12480 MHz, symbolrate 27500, polarizace V
Eurosport: 19E - 12225 MHz, symbolrate 27500, polarizace H

Vyberte si, na jaký zápas se budete dívat! Wimbledon od BBC je oproti ostatním televizím jedinečný v tom, že dávají na 5 kanálech současně přenosy z 5 kurtů. Změna kurtu se provede na dálkovém ovladači stejným způsobem jako se přepínají TV programy.
Obraz satelitního vysílání BBC je na vyšší úrovni než má Nova sport v kabelových rozvodech nebo než ošizené hrůzy typu UPC Direct nebo Digi TV, kde je sport na velkých LCD obrazovkách prakticky nekoukatelný.

Při ručním přetočení paraboly na jinou pozici je nutné povolit šrouby držící parabolu na trubce (otáčení ve směru východ-západ), ale taky i šrouby pro nastavení svislého náklonu paraboly! Pro místo ležící na 15. stupni v.d. má největší výšku nad obzorem satelit umístěný na pozici 15 stupňů východně (je přesně nad jihem). Satelity Astra 1 (19E) jsou na 50. rovnoběžce ve výšce asi 33 stupňů, ale pro BBC na pozici 28E je potřeba náklon nepatrně snížit. Orientačně jsou stupně pro elevaci vyznačeny na úchytu paraboly.
Reagovat
smazaný uživatel
Jednou z adeptek na titul je určitě světová jednička Dinara Safinová...
To je zase kvalitní názor p. redaktora, asi se jenom podíval na žebříček. Opravdu velkou adeptkou byla po předchozích výkonech na antuce v Paříži, ale bohužel to nedopadlo. Na trávě je situace úplně jiná.
Ta jeho "jediná kaňka" v Hertogenboschi je taky úsměvná. Spíš ostuda, ať se Thajce daří na trávě sebelíp, tohle by se jedničce stávat nemělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemelo, ale doby Justine H. jsou pryc a myslim, ze uz uteklo dost casu na to, aby jsme si uvedomili, ze je to nyni normalni :).
Reagovat
skott
Prilis nesdilim nazor, ze oproti muzske casti je u zen vetsi okruh favoritek.Jakekoliv jine finale nez sester Williamsovych by podle me bylo velkym prekvapenim, ne-li senzaci.Ikdyz je pravda, ze obe sestry chytly velice tezke rozlosovani.Sance na vitezstvi bych daval zhruba takove:
Venus 40%
Se*ena 30%
Sveta 20%
Maria 10%
Pripadne cvrtfinale mezi Marii a Ser*enou by pak mohlo byt opravdovym bonbonkem a jednim z vrcholu turnaje;)
Reagovat
smazaný uživatel
jojo a doufam ze Maruska vzejde vítězně :-) a vyhraje to tu :-)
Reagovat
skott
heh, vidim, ze je tu jeste vetsi optimista nez ja:-))No, prejme ji to...
Reagovat
smazaný uživatel
Maruška musí...
Reagovat
Chandler
Jedno je jistý Safina to nevyhraje...myslim, že čtvrtfinále bude její max...
Reagovat
smazaný uživatel
Maju dobre podanie a proti tomu na trave sa branit je tazke hlavne ked niektore zeny maju moc tenke ruky aby vedeli dobre returnovat. Finale ale neverim ze bude cisto Williamsove, myslim ze prekvapi daka mlada hracka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist