Preview: Horna - Puerta

27. 11. 2008, 12:23
Previews 1
Challenger v peruánské Limě dnes nabídne souboj dvou velmi kvalitních antukářů. Někdejší světová devítka a finalista French Open z roku 2005 Mariano Puerta z Argentiny, jehož kariéra je prošpikována dopingovými skandály, vyzve místního rodáka Luise Hornu, bývalého 33. hráče světa. Bilance vzájemných zápasů je v poměru 2:1 na straně Horny.
Profily hráčů
Puerta Mariano

30letý Puerta může být rád, že v současnosti nehraje tenis už jen rekreačně. V prosinci 2005 totiž vyfasoval za opakovaný doping nejdelší trest v tenisové historii - startovat na profesionálních turnajích nesměl 8 let. Mezinárodní Tenisová Federace ale později uvedla, že množství zakázané látky v jeho těle bylo tak malé, že nemohlo ovlivnit jeho výkon a po Puertově odvolání byl v roce 2006 jeho trest zkrácen na 2 roky. Od června loňského roku se tak Argentinec opět objevuje na turnajích.

Poprvé trojnásobného vítěze ATP odhalila dopingová kontrola už v roce 2003, tehdy si musel od profesionálního odpočinout 9 měsíců. To pro něho znamenalo pád do páté stovky žebříčku ATP a po návratu nutnost prát se na challengerech. Tehdy argentinský hráč návrat zvládl - v roce 2005 vyhrál turnaj v marocké Casablance a dokonce zápolil s Nadalem ve finále French Open. Krátce nato se posunul na 9. místo žebříčku, o pár měsíců později ale přišlo zmiňované opětovné prokázání dopingu.

Pokud se Puertovi po první suspendaci podařilo rychle a fantasticky vrátit zpátky, tentokrát se mu to příliš nedaří. Levák charakteristický jednoručným backhandem a masivním forehandovým topsinem, který se specializuje na antukový povrch, letos startoval pouze na challengerech, a přestože jich nebylo málo, z titulu se radoval pouze v Bogotě. Druhým a jediným Puertovým letošním úspěchem pak byla finálová účast ze San Luis Potosi.

V Limě si Puerta tento týden zatím hladce poradil se dvěma protivníky, ale žádný z nich neměl kvality jeho dnešního čtvrtfinálového soupeře Peruánce Luise Horny, který nad ním navíc vede 2:1 na zápasy, přičemž obě výhry pocházejí z antuky.

28letý Horna je stejně jako Puerta čistokrevný antukář. Přestože mu v současnosti patří v žebříčku ATP až 113. místo, jedná se o velmi talentovaného tenistu, který byl před čtyřmi lety 33. na světě. To není tak špatné umístění vzhledem k tomu, že veškeré jeho úspěchy pocházejí jen z antuky.

Dvjnásobný vítěz ATP o sobě dal v tomto roce výrazněji vědět v mexickém Akapulku, kde hrál semifinále, na turnaji série Masters v Římě, kde skončil v osmifinále a naposledy červencovým triumfem na kvalitně obsazeném challengeru v Luganu, jímž prošel včetně kvalifikace bez ztráty setu.

Lima je čtvrtým turnajem nižší kategorie v řadě, kterého se Horna účastní. Jeho výkony na třech předchozích byly podprůměrné. V Limě by ale mohl důvodně ožít, protože hlavní město Peru je jeho rodištěm. Horna tu startuje poněkolikáté a jeho místním maximem je semifinále, v němž skončil i loni. V úvodním kole si hladce poradil s Chilanem Saavedrou a včera potřeboval tři sety k výhře nad Brazilcem Silvou.

Resumé: Horna má v zádech podporu domácího publika, je lépe umístěný v žebříčku, letos uhrál lepší výsledky a na jeho straně je i bilance vzájemných zápasů. Proto je dnes pravděpodobně favoritem i přesto, že Puertův potenciál na antuce je neoddiskutovatelný.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
škoda,že vzdal. Nikdy nezapomenu na jeho bitvu ve finale RG 2005,to co předvaděli s Nadalem byla jedna z nejlepšich antukovych bitev! Přal bych mu navrat,ikdyž už to nejspiš je nerealne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist