Preview: I. Minář - Eitzinger

26. 11. 2008, 12:10
Previews 2
Jediným českým tenistou, kterému můžeme ve zbytku týdne držet palce, je Ivo Minář. Na antukovém challengeru v mexickém Cancunu ho dnes v nočních hodinách středoevropského času čeká osmifinálový zápas s Rakušanem Rainerem Eitzingerem. Jediný vzájemný souboj vyhrál loni na stejném povrchu v Ostravě Minář.
Profily hráčů
Minář Ivo

Tenisová sezona je u konce. Na programu jsou už pouze turnaje nižší kategorie a ve hře je i podstatně méně českých jmen. Šnobel s Caklem padli v japonské Toyotě už v prvním kole a posledním Čechem ve hře tak zůstává 24letý Ivo Minář, který bojuje na challengeru v mexickém Cancunu.

98. hráč světa si nejspíš do Mexika přivezl dobrou formu. Na předchozích dvou challengerech v Bratislavě a Helsinkách sice vypadl v prvním, resp. druhém kole, ale šlo o halové turnaje a tam se Minářovi tradičně nedaří. Na dvou předchozích korejských challengerech na přelomu října a listopadu byl ale na oblíbeném tvrdém povrchu téměř stoprocentní. V Soulu podlehl ve finále domácímu Leemu a v Busanu následně obhájil loňský titul.

To byly zároveň největší úspěchy pražského rodáka v této sezoně. Minář to v průběhu celého letošního roku velice často zkoušel na turnajích ATP, ale jeho maximem bylo jedno čtvrtfinále. Zaznamenal však několik cenných výher a v živé paměti jistě mají těžkou bitvu s ním třeba Jarkko Nieminen, který na US Open potřeboval ke skolení českého tenisty 5 setů, nebo Andy Roddick, jenž nad ním v Tokiu vydřel výhru 7:6, 6:7, 7:6. To jsou neklamné známky nemalého Ivova potenicálu.

Přestože antuka není z hlediska poměru výher a proher Minářův nejlepší povrch, každoročně na ní odehraje slušnou porci zápasů s dobrou úspěšností. Proto nebyl překvapivý jeho vítězný vstup do challengeru v Cancunu, kde si v prvním kole poradil s Yangem z Tchaj-peje po setech 7:5, 6:4.

V dnešním osmifinále čeká nejvýše nasazeného Čecha zápas s Rakušanem Rainerem Eitzingerem, kterého na stejném povrchu loni v Ostravě 7:6 a 6:0 porazil.

Eitzinger je dnes nejspíš outsiderem i proto, že v žebříčku stojí o 200 míst níž a na aktuální Minářovu pozici nedosahoval ani před dvěma lety, kdy byl na svém maximu - 166. místě.

Jedinou výhodou 25letého Rakušana, který nikdy nehrál finále turnaje ATP, je jeho antuková specializace. Eitzinger je v průběhu roku k vidění mimo červenou drť jen zřídka a o to překvapivější je jeho výkon z minulého týdne, kdy bojoval o titul na hardovém challengeru v mexické Pueble. To byl pro rakouského tenistu zároveň největší úspěch v této sezoně.

Do Cancuny tak Eitzinger, který letos startoval hlavně na challengerech, přijel s posíleným sebevědomím a to mohl na vlastní kůži pocítit hned v prvním kole Američan Widom, jenž proti Rakušanovi uhrál pouze 4 hry.

Resumé : Oba dnešní soupeři si do Mexika přivezli dobrou formu a antuka jim nedělá problémy. Rozdíl v kvalitě ale mluví ve prospěch Mináře a na jeho straně je i výhra v jediném vzájemném zápase, proto je pravděpodobně favoritem zápasu on.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

2
Přidat komentář
weak
v Cancunu se hraje na zelené antuce (tzv. HAR TRU), což je oproti evropské antuce, na které se hraje i v Ostravě, o dost rozdílný povch, hlavně rychlejší...
psal jsem to už ve včerejším komentáři - Mini jel do Mexica evidentně na dovolenou, už mu vůbec o nic nešlo a bylo by divné, že aniž by se v tomto období zúčastnil jediného jiho-amerického turnaje, jede na poslední turnaj takovou dálku, čili kvůli jedinému turnaji by platil drahé letenky.
Myslím, že jsem nebyl jediný, kdo EITZINGERA za 2,6 vsadil.
Reagovat
dabelsobul
Jojo, bylo pravdepodobne, ze Minar ve druhem kole dohraje ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist