Preview: Olympijský turnaj mužů

9. 8. 2008, 01:00
Previews 1
V neděli ráno se v Pekingu rozběhne dlouho očekávaná olympijská soutěž tenistů. Pod největším tlakem bude Roger Federer, který by rád zachránil nepovedenou sezonu zlatem z olympiády. Už ve třetím kole může narazit na přemožitele z Atén - českého tenistu Tomáše Berdycha. A jak se povede suverénovi posledních týdnů Nadalovi?
ilustrační foto

Švýcarský tenista Roger Federer má na kontě dvanáct grandslamových titulů, ale olympijská medaile mu ve sbírce chybí. Bude o ni bojovat od neděle v Pekingu, a pokud uspěje, bude se radovat z prvního velkého úspěchu v letošní nepříliš vydařené sezoně. Zatím nevyhrál ani jeden grandslamový turnaj a 18. srpna po více než čtyřech letech přijde o post světové jedničky, kterou se stane Španěl Rafael Nadal.

Federer, jenž včera oslavil sedmadvacáté narozeniny, skončil na hrách v Sydney čtvrtý a před čtyřmi lety v Aténách ho už jako úřadující světovou jedničku překvapivě vyřadil Čech Tomáš Berdych.

Švýcarský tenista vidí olympiádu jako šanci zachránit sezonu, v níž byl sesazen z trůnu. "Vím, že ode mne lidi po těch pěti skvělých letech očekávají více, ale stále ještě mohu sezonu zachránit. Tady, nebo na US Open. Právě teď se plně koncentruji na olympiádu," řekl Švýcar, který nesl vlajku své země na včerejším slavnostním zahájení.

Na rozdíl od předchozích olympiád se rozhodl bydlet mimo olympijskou vesnici, i když se právě v ní před osmi lety seznámil se svou životní partnerkou Mirkou Vavrinecovou. Tentokrát dal přednost klidu na přípravu a bydlí v hotelu.

Odkazy:
los dvouhry mužů
oficiální stránka OH

Rodák z Basileje se na úvod turnaje utká s ruským tenistou Dmitrijem Tursunovem. Tedy s tenistou, kterého ve dvou dosavadních střetnutích pokaždé porazil. Pětadvacetiletý Tursunov si na olympiádě zahraje poprvé a formu na to, aby nejlepšího hráče posledních čtyř let porazil, v posledních týdnech špatnou nemá.

Po úspěchu na olympiádě však touží i Rafael Nadal, který by chtěl medailí ozdobit svou korunovaci. Vítěz Roland Garros a Wimbledonu sice těsně před olympiádou prohrál v semifinále turnaje v Cincinnati se Srbem Novakem Djokovičem, ale je jednoznačně nejlepším hráčem této sezony.

V Pekingu by tuto pozici rád potvrdil. "Chci si užít olympijskou atmosféru, zkusím získat medaili. Je čest reprezentovat svou zemi a těším se, že se her zúčastním," řekl dvaadvacetiletý Španěl před odletem.

Los olympijského turnaje však pro něj nebyl příliš přívětivý, protože mu do jeho poloviny přisoudil nejen třetího hráče světa a vítěze Australian Open Djokoviče, ale také Brita Andyho Murrayho. Ten vyhrál turnaj série Masters v Cincinnati a může se stát černým koněm olympijské dvouhry.

Nadala čeká při vstupu do turnaje Ital Potito Starace, se kterým ještě neztratil ani set. Další z favoritů Novak Djokovič se v 1. kole střetne s Američanem Robbym Gineprim.

Zlatou medaili bude obhajovat Chilan Nicolas Massu. "Před čtyřmi lety jsem vyhrál a byl to ten nejlepší moment mé kariéry. Teď mám v hlavě ale tyhle olympijské hry," tvrdí Massu. "Vím, že je hrozně těžké to napodobit, ale sním o tom, že pro svou zemi získám ještě jednu medaili."

Jeho triumf v Aténách byl překvapivý, ovšem měl k němu daleko blíže, než letos. V roce 2004 byl 14. hráčem světa, letos mu v žebříčku patří až 125. příčka. Do Pekingu se tak dostal jen díky divoké kartě od mezinárodní federace ITF. První zápas v Číně odehraje s Belgičanem Stevem Darcisem. Další kolo může osmadvacetiletému Chilanovi nachystat souboj se sedmým nasazeným Davidem Nalbandianem.

Zraky českých fanoušků se budou upírat především k Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi, vedle nich se ve dvouhře představí Ivo Minář a Jiří Vaněk. Aktuálně nejlepší český tenista Štěpánek se v prvním kole utká a Francouzem Michaelem Llodrou, otazník se vznáší nad Berdychovým soupeřem.

Los mu sice přisoudil nepříjemného Chorvata Iva Karloviče, ale podle agentury Hina se hráč s dělovým servisem z olympijského turnaje kvůli nemoci odhlásil. Zprávu zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, ale je pravděpodobné, že se Berdych nakonec utká s někým jiným.

O účast na olympijských hrách se bojovalo i u arbitráže. U té uspěl semifinalista letošního Wimbledonu Rainer Schüttler z Německa, což naopak rozzlobilo jeho krajana Denise Gremelmayra.

Olympiáda není pro řadu tenistů lákavým turnajem. Někteří, v čele se současnou světovou devítkou Andym Roddickem, dávají přednost přípravě na US Open, které začne týden po skončení olympijského turnaje. Australan Lleyton Hewitt v Pekingu nechybí, sám se však nechal slyšet, že úspěchu na grandslamu dává větší váhu.

O medaile nebude bojovat ani současně 12. hráč světa Fernando Verdasco, přestože by se tomu nebránil. V době olympijské nominace na tom byl totiž hůře, než jeho čtyři krajané. Podobně dopadl i Juan Martin Del Potro z Argentiny, který v červenci vyhrál dva turnaje na antuce a v žebříčku poskočil na 24. místo.

Někteří tenisté přišli o start v Pekingu kvůli zranění nebo nemoci. Mezi absentujícími je finalista letošního Australian Open Jo-Wilfried Tsonga z Francie, Chorvaté Ančič s Karlovičem nebo Chela z Argentiny.

Turnaj začne v neděli 10. srpna, finále je na programu v neděli 17. srpna.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
že Tursunov by mohl Rogera na začátek pořádně potrápit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist