Preview: Sampras - Bates

5. 12. 2008, 08:00
Previews 0
Sedmatřicetiletý Pete Sampras je největším favoritem letošního Masters veteránů. Přestože v londýnském Royal Albert Hall hraje poprvé, kombinace "mládí" a kvality ho k tomu předurčuje. V prvním zápase si poradil s krajanem McEnroem, aniž by ztratil servis. Dnes ho čeká domácí Jeremy Bates, asi nejslabší článek letošního ročníku.
Profily hráčů
Pete Sampras - Jeremy Bates

Pete Sampras se během patnáctileté kariéry nesmazatelně zapsal do tenisové historie. Za vše mluví řada rekordů, které dodnes drží: získal 14 grandslamových titulů ve dvouhře, 286 týdnů byl světovou jedničkou a šest sezon ukončil v čele žebříčku ATP (v letech 1993 až 1998). Ještě donedávna vládl statistice prize money, na nichž vydělal přes 43 milionů dolarů (překonal ho až Federer). Jako jeden z nejlepších tenistů historie byl v červenci 2007 přijat do tenisové Síně slávy.

Vítěz čtrnácti grandslamů se s tenisem definitivně rozloučil v srpnu 2002. Loučení to bylo stylové, když svou kariéru završil triumfem na US Open. Sampras byl vždy typickým představitelem stylu servis-volej, díky čemuž si vysloužil přezdívku "Pistol Pete".

Od roku 2006 hraje exhibice, loni například vyhrál jeden ze tří zápasů s tehdejší světovou jedničkou a přítelem Rogerem Federerem. Letos v New Yorku s ním ve třech setech podlehl, ale porazit dokázal Tommyho Haase. "Stále se můžu postavit komukoliv na světě. Už nemám tak dobrý pohyb ani fyzičku, ale jeden set vydržím vyrovnaně s kýmkoliv," tvrdí Sampras.

V posledních dnech to při exhibicích v Bratislavě a Praze okusili i dva aktivní tenisté: Hrbatý podlehl ve dvou setech, Štěpánek dokázal uhrát set, ale rozhodující super tie-break byl v jasné režii Samprase.

V generálce na Londýn tak jen potvrdil, že stále nerad prohrává. Na pinkání ho neužilo, zato razantních bekhandů jednoruč nebo es z druhého podání si diváci mohli užít dosyta. "Vyhrát je pro mě stále otázkou cti, a tak jsem dal do zápasu všechno. Radek byl kvalitním soupeřem, jsem rád, že jsem ho porazil," řekl Sampras po zápase.

Letos si už jeden turnaj veteránů zahrál a v brazilském Sao Paulu triumfoval. Postupně porazil Meligeniho, Goellnera, Mustera a ve finále Riose.

Po šesti letech se znovu objevil v Londýně, kde získal sedm wimbledonských titulů. Na úvod si v "tenisovém divadle" Royal Albert Hall ve dvou setech poradil s krajanem Johnem McEnroem, který už zde sice čtyřikrát triumfoval, ovšem věk nezastaví ani on. Sampras vyhrál bez ztráty servisu a potvrdil roli favorita.

Dnes proti domácíhmu Jeremymu Batesovi ho čeká papírově nejslabší soupeř. Ve své době byl sice jeden čas britskou jedničkou, ovšem v žebříčku singlistů se dostal maximálně na 54. příčku. To ale neznamená, že patřil mezi "nýmandy".

V tenisovém světě se proslavil především díky úspěchům ve čtyřhře, ve které získal tři tituly a na Australian Open 1988 po boku Petera Lundrena podlehli až ve finále Američanům Leachovi s Pughem. V Soulu 1994 si Bates připsal i svůj jediný triumf ve dvouhře.

Grandslamový titul přeci jen získal, když v mixu společně s Jo Durie vyhráli Australian Open a Wimbledon.

Dnes už šestačtyřicetiletý Bates se může pyšnit skalpem Peta Samprasa, když ho porazi ljako šestnáctiletého nováčka okruhu ATP. Následné dva souboje už ale vyhrál historicky mnohem úspěšnější Američan.

Na turnajích veteránů se takřka neobjevuje. letos hrál jen v únoru v irském Belfastu, kde si však připsal skalp Borga a Pernforse. O finále ho však připravila prohra s McEnroeem.

V Londýně na úvod podlehl 3-6 4-6 Cedricu Piolinovi a o postupu může pomýšlet jen teoreticky. Tím spíše, když ho v dalším duelu čeká vysoce favorizovaný Sampras.

Resumé: Sampras nerad prohrává a se současnou formou, kterou si na londýn načasoval, by bylo překvapením, kdyby celý turnaj nevyhrál. Tudíž výhra nad domácím Batesem je ve skupině povinností. Toho si jsou vědomi i bookmakeři Bwin, když na výhru "Pistol Peta" vypsali kurs 1.01... Zaváhá snad Sampras a daruje soupeři senzační výhru? Tak využijte kursu 11.00!

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist