Preview: Sampras - Štěpánek

29. 11. 2008, 00:11
Previews 3
V pondělí, první prosincový den, se českým fanouškům představí v pražské O2 Areně tenisová legenda Pete Sampras. Bývalá světová jednička a držitel řady rekordů se v exhibičním zápase postaví v prvním vzájemném zápase proti Radku Štěpánkovi. Show ode mne nečekejte, o tu se postará Radek, plánuje Američan, který o pár dní později odleti na Masters veteránů do Londýna.
Profily hráčů
Pete Sampras

Pete Sampras se sportu věnoval od dětství, ale s tenisem začal naplno až když se jako sedmiletý s rodiči pocházejícími z Řecka přestěhoval do slunné Kalifornie. V 11 letech si zahrál se svým tehdejším vzorem Rodem Laverem a o své kariéře měl jasno. Do světa profesionálního tenisu vstoupil v 16 letech a během jediného roku poskočil z 893. místa žebříčku ATP do první stovky.

Během následujících patnácti let se nesmazatelně zapsal do tenisové historie. Za vše mluví řada rekordů, které dodnes drží: získal 14 grandslamových titulů ve dvouhře, 286 týdnů byl světovou jedničkou a šest sezon ukončil v čele žebříčku ATP (v letech 1993 až 1998). Ještě donedávna vládl statistice prize money, na nichž vydělal přes 43 milionů dolarů (překonal ho až Federer). Jako jeden z nejlepších tenistů historie byl v červenci 2007 přijat do tenisové Síně slávy.

Profil - Petros (Pete) Sampras:
narozen: 12. srpna 1971 ve Washingtonu
Státní příslušnost: USA
Výška a váha: 185 cm a 77 kg
Největší úspěchy: vítěz 14 grandslamových turnajů (7x Wimbledon, 5x US Open a 2x Australian Open), 5x vítěz Turnaje mistrů; vítěz celkem 64 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a dvou ve čtyřhře; vítěz Davisova poháru 1992 a 1995
Rodina: ženatý, manželka Bridgette Wilsonová (herečka), synové Christian Charles a Ryan Nikolaos
Ocenění: šestinásobný vítěz ankety Hráč roku ATP (1993-98)

Definitivně se s tenisem rozloučil v srpnu 2002. Loučení to bylo stylové, když svou kariéru završil triumfem na US Open. Sampras byl vždy typickým představitelem stylu servis-volej, díky čemuž si vysloužil přezdívku Pistol Pete.

Od roku 2006 hraje exhibice, loni například vyhrál jeden ze tří zápasů s tehdejší světovou jedničkou a přítelem Rogerem Federerem. Letos v New Yorku s ním ve třech setech podlehl, ale porazit dokázal Tommyho Haase.

"Stále se můžu postavit komukoliv na světě. Už nemám tak dobrý pohyb ani fyzičku, ale jeden set vydržím vyrovnaně s kýmkoliv,“ tvrdí Sampras. "Podle toho, co jsem viděl, tak by ještě spoustě tenistů hráčů hodně zatopil. Zvlášť na trávě," popsal své dojmy Štěpánek, který utkání viděl.

"Pistol Pete" však varuje, že ani v Praze od něj lidé nemají čekat cirkusové kousky a vtípky. „Situace se rozhodně nemá tak, že by přijel nový Pete, který by vylezl ze své ulity. Budu se smát, užívat si zápas, ale víc ode mě nečekejte. To bych nebyl já."

Narážel tak na svou povahu, která mu byla vlastní. Byl respektovaný, ale ne milovaný. Hrubé výlevy na kurtu, párty s mnoha dívkami, showmanství. To vše mu bylo cizí. Byl vychovaný tak, aby vždy slušně pozdravil, řekl děkuji a nikdy neházel raketou. „Bylo pro mě těžké přijít po éře Connorse a McEnroea. Oni byli kontroverzní a vzrušující, já byl tichý a kldiný. Jenže všichni chtěli, abych byl jako oni... Mohl jsem se chovat na kurtu jako největší showman či hlupák na světě. Ale bylo to to, co jsem chtěl? Ne. Za mě mluvila raketa, ne pusa.“

„Vždy jsem byl tichý člověk, žádná celebrita. Jsem sportovec, tenista, nic víc.“. Když došlo na sport, dokázal být striktní a nekompromisní. Úspěchu podmínil naprosto vše. V roce 2000 si vzal krásnou blonďatou herečku Bridggete Wilsonovou. I ona se musela podřídit jeho zvláštním pravidlům, jež sahaly až do manželského lože.

Dva dny před duelem v Česku se představil také fanouškům na Slovensku. V Bratislavě hlavně díky skvělému servisu slavil výhru nad Dominikem Hrbatým.

Sampras by měl být v Praze ve vrcholné formě, protože ho hned poté čeká Masters veteránů v Londýně, což je pro něj hodně prestižní. V Praze tak Radka Štěpánka čeká nelehký úkol.

Hlavní hvězda programu měla jen jedno zvláštní přání. "Pete přiletí s masérem, takže měl požadavek, aby měl masážní stůl na hotelovém pokoji," řekla Píchalová-Langrová, která zápas připravuje.

Ačkoliv půjde o exhibici a hlavně o pobavení diváků, soutěživý Pete prohrává nerad. Ani český tenista však nebude chtít proti tenisové legendě zklamat, navíc před domácími fanoušky. Se Samprasem se utká poprvé. "Je to pro mě skvělá příležitost. Rád bych za nějaký čas svým dětem říkal, jak jsem dokázal porazit tenisovou legendu Peta Samprase," zasnil se rodák z Karviné.

Devětadvacetiletý Štěpánek se na profesionálním okruhu pohybuje od roku 1996, ale se Samprasem si jen několikrát zatrénoval. Proto s radostí přijal nabídku k exhibici. "Těším se velice, protože zahrát si proti nejlepšímu hráči historie je pro mě pocta. Vždycky jsem se s ním chtěl potkat, bohužel se mi to během kariéry na turnajích nepodařilo," řekl Štěpánek.

Do pražské O2 Areny se Štěpánek vrátí po více než roce, loni se zde stal hrdinou vítězné daviscupové baráže se Švýcarskem. "Vzpomínky jsou pořád ještě živé, ta atmosféra byla skvělá. Tenhle zápas bude jiný, je to exhibice," uvedl.

Doufá ve znovu vyprodanou halu a divákům chce nabídnout jedinečnou podívanou. "Uvidí tenis té nejlepší kvality, protože Pete je ve výborné formě. Doufám, že je ještě navíc pobavíme," prohlásil Štěpánek. Patří k vyhlášeným showmanům a má připravené legrácky i pro pražské publikum, které však neprozradil.

Český tenista v první polovině letošní sezony podával dobré výkony, když si připsal i skalp Federera. Klepal dokonce na dveře první světové desítky, ovšem od osmifinálové účasti na French Open se mu výsledkově přestalo dařit. Jen jednou se dostal přes 3. kolo a rok tak zakončí na 27. pozici.

Ve chvíli, kdy si už užíval odpočinku na plážích v Thajsku, dostal nabídku letět na Turnaj mistrů do Šanghaje. Dříve oslovení tenisté odmítli, ale Štěpánek neváhal a roli náhradníka přijal. A dočkal se i šance, když nahradil zraněného Roddicka. Bohužel, do zápasu s Federerem nastoupil bez své rakety i ve vypůjčených ponožkách. Přesto s druhým hráčem světa odehrál dobrou partii, na výhru to však nestačilo. V druhém zápase se Simonem už mu o nic nešlo a bez motivace a herního tempa turnaj zakončil debaklem.

Resumé: Odborníci sázkových kanceláří favorizují domácího Štěpánka. Nevím proč. Snad jen kvůli tomu, že je o osm let mladší. Ovšem kvalita, ta je jednoznačně na straně Samprase, a je jedno, že má o pár vrásek více. Američan je navíc rozehraný po zápase s Hrbatým. A přípravu, kterou on nikdy nepodceňoval a i kvůli ní se k tenisu vrátil, měl zajisté kvalitnější než Štěpánek. A to hlavně kvůli turnaji v londýně, kam z Prahy odletí. Pete je znám tím, že nerad prohrává a to platí i v exhibicích. Ne že by Štěpánek nechtěl vyhrát, ale jeho role bude bavit diváky, tenis bude hrát Sampras...

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Třicetiletý Štěpánek ;-) a myslím si, že Sampras to nebude mít tak lehké, jak se v resumé píše. Hrbatého není v dnešní době těžké porazit a pokud se podle všech informací cítí Radek dobře, tak věřím, že může vyhrát - jde i o motivaci a tu bude mít na ten zápas obrovskou, tudíž pro příště by nemusel být článek tak jednostrannou záležitostí;-)
mimochodem, taky jdu:)
Reagovat
smazaný uživatel
já, já jdu
Reagovat
carolyn
Jde někdo z vás na ten zápas?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist