Preview: Schuettler - Hernych

17. 7. 2008, 07:00
Previews 0
Ve druhém kole antukového turnaje v rakouském Kitzbühelu se dnes utká někdejší pátý hráč světa a stále čerstvý semifinalista Wimbledonu Němec Rainer Schuettler s Čechem Janem Hernychem. Oba vzájemné duely v minulosti vyhrál německý tenista.
Profily hráčů
Hernych Jan

Schuettler Hernycha vždy porazil ve své rodné zemi. Nejprve v roce 2004 na trávě v Halle českému hráči povolil uhrát jen pět gamů, minulý rok to už na tvrdém povrchu challengeru v Aachenu bylo mnohem těsnější - Němec se mohl začít radovat až po vyhraném tie-breaku třetího setu.

Antuka rozhodně není Schuettlerovým oblíbeným povrchem. Dvaatřicetiletý tenista na ní zaznamenal pozitivní bilanci jen v roce 2003 a 2004. Přestože není antukářem, k turnaji v Kitzbühelu možná chová zvláštní sympatie, protože tu letos startuje už podeváté. Největším místním úspěchem aktuálně 39. hráče světa je čtyři roky stará semifinálová účast. Tehdy byl ale Schuettler na vrcholu - v květnu roku 2004 vystoupal na 5. místo žebříčku ATP. V prvním kole zde hájil roli druhého nasazeného s velkými problémy - s krajanem Andreasem Beckem první set prohrál a ve druhém musel hrát tie-break. V něm naštěstí uspěl a nakonec slavil výhru 3:6, 7:6, 6:2.

Pro Rainera Schuettlera je turnaj v Kitzbühelu prvním po fantastickém a nečekaném úspěchu ve Wimbledonu. Po nevýrazné a podprůměrné sezoně vyletěl na londýnské trávě až do semifinále, kde ho zastavil pozdější vítěz Rafael Nadal. Držitel tří titulů ATP přitom do té doby na trávě nijak zvlášť nezářil. Pro potížě s loktem se následně odhlásil z turnaje ve Stuttgartu.

Jana Hernycha se svým dnešním soupeřem pojí fakt, že stejně jako on v Kitzbühelu nastupuje po nejúspěšnějším turnaji sezony. Byť až taková sláva to z několika důvodů nebyla. Hernych v minulém týdnu dosáhl na čtvrtfinále ve Stuttgartu, ale...byl by po porážce s Rosolem vypadl už v kvalifikaci, kdyby se z turnaje neodhlásil Nadal. Po španělském šampionovi navíc přebral výhodu volného prvního kola a aby toho nebylo málo, v kole druhém porazil Argentince Dabula i přesto, že inkasoval 'kanára' a musel hrát dva tie-breaky.

Aktuálně 125. hráče světa úspěch povzbudil a v Rakousku v prvním kole porazil dvakrát 7:5 Rubena Ramireze-Hidalga ze Španělska. Český tenista rozhodně není 'čistokrevný' antukář, ale jeho bilance z tohoto povrchu je lepší než ta Schuettlerova. Na místním turnaji startuje podruhé, v roce 2002 tu neprošel ani kvalifikací. Vedle výsledku z minulého týdne letos Hernych zaznamenal úspěchy jen na challengerech - pražský vyhrál, v Ostravě došel do finále.

Bookmakeři bwin se špatné Schuettlerovy bilance na antuce nebojí. Věří jeho větší celkové kvalitě a aktuální formě a na jeho výhru nabízejí kurz 1,46. Na Jana Hernycha je u bwin k mání kurz 2,35.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist