Preview: Štvanický challenger

17. 4. 2008, 08:56
Previews 3
Tak se pražští (a nejen ti) tenisoví fanoušci konečně dočkali. Za necelé dva týdny na štvanickém ostrově po roce opět odstartuje hlavní soutěž tenisového challengeru ECM Prague Open. Co letos nabídne?

Druhý největší domácí turnaj mužů, který začne v pondělí 28. dubna, bude mít v tomto roce o něco nižší dotaci ve výši 75.000 amerických dolarů. To v praxi znamená, že vítěz si do ATP žebříčku pro nasazování do turnajů připíše 60 bodů (oproti loňským 70) a šek, který si po vyhraném finále vyzvedne u supervizora turnaje, bude mít hodnotu 9.200 amerických dolarů (loňský šampion si příšel na 12.250).
 
A nižší dostace není jedinou velkou změnou. Letošní turnaj odstartuje v nezvykle časném termínu. Důvodem je další velká sportovní událost, která se na pražské Štvanici uskuteční - o týden později se zde totiž odehraje - v České Republice historicky vůbec první - podnik světové serie v beach volejbale.

Lojdovi jde o všechno
Zatím není jasné, komu letos pořadatelé udělí divoké karty a zda se tak bude moci opakovat loňský malý-velký tenisový zázrak, kdy turnaj vyhrál rodák z Ivančic Dušan Lojda. Levoruký, letos teprve dvacetiletý hráč na cestě za titulem porazil papírově minimálně o třídu lepší soupěře - Petera Wesselse, Lukáše Dlouhého, Olivera Maracha, Diega Hartfiedla a nakonec i Jiřího Vaňka ve tři hodiny trvajícím strhujícím finále, během kterého mezitím stačily na centrálním dvorci odehrát ženy finále souběžně hraného WTA turnaje.

Dušan Lojda od svého loňského titulu v Praze neuhrál vůbec nic, takže momentálně mu s jeho 89 body patří až 362. místo v žebříčku ATP. To pro něj znamená při současném cutu do turnaje (247. - Lukáš Rosol. "Cut" je ranking posledního hráče, který se dostal do hlavní soutěže.) až padesáté místo pod čarou. A jednoduchou matematikou lze spočítat, že Lojda půjde po tomto turnaji ještě níže, protože i kdyby svůj triumf zopakoval (a v této souvislosti mě napadají slova Petra Čepka z jednoho českého filmu "Až pokvetou hrábě..."), pak právě kvůli letošní nižší dotaci Dušan body tak jako tak ztratí.

A samozřejmě pokud letos Lojda neuhraje v Praze ani kolo, což je při jeho současné formě dost možné, ztratí všech 70 bodů, zbyde mu jich 19 a vrátí se zpět někam do osmé stovky, odkud loni vylétl. Rozhodně mu tedy není v tomto směru co závidět. V Praze bude hrát letos prakticky o všechno a pokud tento boj nevyhraje, začíná opět skoro od nuly.
 
Přijede finalista French Open
Naštěstí celý turnaj nevisí jen na Dušanu Lojdovi, takže se můžeme podívat na další přihlášené. Ze zajímavých jmen by se v Praze měl představit někdejší finalista Roland Garros a zároveň i aktér několika dopingových skandálů Mariano Puerta. Z dalších Argentinců by to měli mimo starého známého Juana-Pabla Guzmana být hráči, kteří se na Štvanici objeví vůbec poprvé a kteří letos nehrají vůbec špatně - talentovaný Leonardo Mayer a drobný bojovník Brian Dabul.

Za zmínku dále jistě stojí i kontroverzní Gruzínec Irakli Labadze, který v Praze bude startovat na tzv. "protected ranking" (možnost hráče využít pro přihlášení se do turnaje svého postavení v žebříčku z doby, než kvůli zranění nebo nemoci dočasně přestal hrát) nebo Andreas Haider Maurer, mladý Rakušan, který v posledním roce zaznamenal velký výkonnostní vzestup. Těšit se dále můžeme na Francouze Augustina Gensseho, Rumuna Adriana Cruciata či Němce Dominika Mefferta, což jsou další hráči, které v našich vodách nevídáme často.

A abychom nezapomněli na české zastoupení, podle všeho by se nám měl přestavit zmíněný loňský finalista Jiří Vaněk a dále Tomáš Zíb, Jan Minář, vítěz z roku 2006 Jan Hernych, Bohdan Ulihrach, Lukáš Dlouhý a Lukáš Rosol.

Kteréhokoliv odhlášeného z hlavní soutěže jistě přivítá "první pod čarou" Jan Vacek. Pod ním dále následuje pětice Ivan Sergejev, Thomas Oger, Jan Mertl, Pavel Čechov a Simone Vagnozzi. Ti všichni mají stále reálnou šanci dostat se do hlavní soutěže, kvalifikace totiž startuje až v sobotu 26. dubna a do této doby (přesněji do zápisu do kvalifikace, který proběhne v pátek 25. dubna večer) se samozřejmě může ještě kdokoliv z hlavní soutěže odhlásit, případně dát přednost jinému turnaji hraném v tom samém týdnu a tím tak své místo v hlavní soutěži zmíněným pánům uvolnit.
 
Teď už jen nezbývá než si přát co nejlepší počasí. Konec dubna je v tomto ohledu přece jen ještě rizikový a na triko s kraťasy to dost možná ještě nebude. Ale kdo ví...

Klikněte pro celý acceptance list

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
já se těším na Labadzeho - jeden zápas s Lackem v Davis Cupu sice nemusí nic znamenat, ale jsem na něj po zbytek sezony zvědav a pokud se mu vyhnou zranění, potenciál určitě pořád má.
Reagovat
dabelsobul
Moc pěkné preview! ;)
U Lojdy pochybuju, že něco dokáže zopakovat, za 2. kolo bude rád. Před rokem se asi nějak zázračně hecnul na domácí půdě, ale pochybuju, že se někdy dostane alespoň mezi nejlepších 200 tenistů světa... No, přát mu to můžeme :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nic moc teda
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist