Preview: Turnaj ATP 500 v Pekingu

5. 10. 2009, 11:45
Previews 8
V Pekingu hrají tento týden jeden z nejprestižnějších turnajů sezony ženy. Současně v čínské metropoli startují ale také muži, které čeká podnik kategorie ATP World Tour 500. Největším lákadlem pro fanoušky je účast Rafaela Nadala.

Po první prohře na French Open bojoval Rafael Nadal s bolestí kolen. Od konce května odehrál jen tři turnaje, na žádném nebyl ani ve finále. Po US Open světovou dvojku zase trápily bříšní svaly a proto znovu pauzíroval.

Nyní se vrací do Pekingu. Na místo, kde před čtyřmi lety získal jeden ze svých 36 titulů a loni vyhrál olympijské zlato.Jindy vlastně v čínské metropoli nestartoval, a tak má v Pekingu stoprocentní bilanci. Lertos zahájí soubojem s šampionem z roku 2006 - Kypřanem Marcosem Baghdatisem, se kterým vyhrál všech pět vzájemných soubojů. Dá se tak předpokládat Nadalův postup do 2. kola, ve kterém by zřejmě narazil na Jamese Blakea. Američan se totiž nevešel mezi nasazené hráče.

Fakta:
Peking (Čína)
China Open
ATP World Tour 500
03. - 11. 10. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 2.100.500 dolarů
draw: 32 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Nadal (1-Šp.), Djokovič (2-Srb.), Roddick (3-USA), Davyděnko (4-Rus.), Verdasco (5-Šp.), Söderling (6-Švéd.), Gonzalez (7-Chile), Čilič (8-Chorv.).

Ve čtvrtfinále by se mohl střetnout stejně jako nedávno v New Yorku s Fernandem Gonzalezem. Chilana ale už na úvod čeká nebezpečný David Ferrer, pak případně vítěz z roku 2004 Marat Safin.

Bývalá světová jednička po letošní sezoně ukončí kariéru a určitě se nechce loučit sérií porážek. Jedno z posledních vítězství si může připsat proti Argentinci Acasusovi, který měl v posledních týdnech zdravotní problémy s kolenem.

Mezi favority bude rozhodně patřit Nikolaj Davyděnko, který minulý týden ovládl turnaj v Kuala Lumpuru. "Jsem hrozně unavený. Lepšil jsem se tu každým zápasem. Ve druhém kole proti Taylorovi Dentovi jsem nehrál vůbec dobře. S Gaelem Monfilsem to bylo už lepší. V semifinále proti Robinu Söderlingovi to byl povedený zápas a dnes se mi dařilo nejvíc. Nemyslím, že bych byl v nejlepší fyzické kondici, ale každým týdnem se to zlepšuje," řekl Davyděnko v neděli po svém triumfu. V pekingském olympijském centru zahájí duelem s krajanem Kunicynem.

Poslední vítězové:
2008 ... Andy Roddick (USA)
2007 ... Fernando Gonzalez (Chile)
2006 ... Marcos Baghdatis (Kypr)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Marat Safin (Rus.)

Z Malajsie do Číny přiletěli také další favorité: finalista Fernando Verdasco nebo Robin Söderling, kteří stejně jako Davyděnko bojují o účast na Turnaji mistrů.

K hlavním soupeřům Nadala však patří jiné hvězdy. Poprvé od nečekaného neúspěchu na US Open se představí Andy Roddick, který bude v Pekingu obhajovat loňské vítězství. Na úvod se utká s kvalifikantem Lukaszem Kubotem, pak případně s vítězem duelu Ljubičič - Mathieu. Potencionálním soupeřem pro čtvrtfinále je Söderling.

ATP Peking (World Tour 250):
vítěz ... 500 b. (5006.000 dolarů)
finále ... 300 b. (230.000 dolarů)
semifinále ... 180 b. (110.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 90 b. (52.300 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (26.700 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (14.500 dolarů)

Nasazenou dvojkou je Novak Djokovič. Srbský tenista hrál v Pekingu jen loni na olympiádě, na které získal bronzovou medaili. Letos má už za sebou první zápas, ve kterém si poradil s Rumunem Haneskem. O čtvrtfinále bude usilovat proti krajanovi Troickému, nebo Italu Fogninimu.

Z českých tenistů byl ve hře jen Lukáš Dlouhý, letos ale nezvládl ani podesáté neprošel sítem kvalifikace. Startuje tak jen po boku Němce Kohlschreibera ve čtyřhře, ve které už postoupili do 2. kola. To když zdolali finalisty French Open Moodieho s Normanem.

Tenisté hrají o tučné prémie. Vítěz dvouhry získá šek na půl milionu dolarů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
hm, tak v programu to nevidím na žádné stanici, takže budeme odkázaní jen na sledování přes net, nebo se pletu????
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel se nepleteš, myslím, že sport 1 to vysílá od pátku do něděle ty rozhodující zápasy
Reagovat
smazaný uživatel
od čtvrtka od 5.00 na Sport 1
Reagovat
smazaný uživatel
Takže dokonce od čtvrtka, bohužel se to hraje ráno, takže to uvidím až v sobotu
Reagovat
smazaný uživatel
paráda, ještě že ho Skylink od 1. října přidali do nabídky .))))))
Reagovat
smazaný uživatel
No vidíš, klika. Ale hlavně, abychom viděli zejtra nějak solidně Rafu, zatím na Peking internetové stream moc nereagujou.. :(
Reagovat
smazaný uživatel
Come on Andy!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad to Nolemu vyjde, nechme se překvapit, musí jít zápas od zápasu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist