Preview: Turnaj ATP Masters 1000 v Miami

25. 3. 2009, 09:54
Previews 28
Sotva skončil turnaj Masters v Indian Wells, přesunula se většina elitních tenistů z Kalifornie na Floridu. Z hráčů první světové dvacítky bude chybět jen obhájce titulu Davyděnko a tak se můžeme znovu těšit na Nadala, Federera nebo Djokoviče. Z českých tenistů se pokusí zopakovat loňské semifinále Tomáš Berdych.

Zánět v noze pustil Nikolaje Davyděnka pouze ke dvěma letošním zápasům. Zranění ruského tenistu připraví i o podnik Sony Ericsson Open v Miami a jelikož neobhájí loňských 1000 bodů za překvapivý triumf, propadne se na chvost první světové desítky, v níž už skoro čtyři sezony nechybí. Z hráčů Top 50 se kromě světové pětky nepředstaví ještě nemocný Ančič.

Nejžhavějším favoritem na vítězství bude na letošním pětadvacátém ročníku světová jednička Rafael Nadal. Dvaadvacetiletý Španěl do Miami přicestoval s třináctým titulem z turnaje ATP Masters 1000 v kapse a teď se může stát teprve sedmým tenistou, který by v jedné sezoně vyhrál jak v Indian Wells, tak následný prestižní podnik na Floridě. Nadal do turnaje vstoupí v sobotu a čekat na něj bude vítěz utkání Bolelli - Gabašvili. Ve třetím kole by se mohl střetnout s Chorvatem Karlovičem, ten však v Miami prohrál všech pět svých zápasů. Už v semifinále by rodák z Mallorky mohl potkat Murrayho.

Fakta:
Miami (USA - Florida)
Sony Ericsson Open
ATP World Tour 1000
25. 03. - 05. 04. 2009
povrch: tvrdý povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Andy Murray s Nadalem prohrál v Indian Wells až ve finále a byla to pro něj teprve druhá porážka v sezoně. V Miami může znovu stáhnout ztrátu na světovou trojku Djokoviče, protože jednadvacetiletý Brit loni vypadl už ve druhém kole s Ančičem. Letos zahájí buď proti Gicquelovi nebo Monakovi. Třetí kolo by ho mohlo postavit proti domácímu Fishovi a osmifinále může nabídnou souboj s neoblíbeným soupeřem - s Nalbandianem i Gasquetem má totiž nepříznivou bilanci vzájemných zápasů.

Příznivý los, o který se postaral Marcos Baghdatis, může těšit šampiona z let 2005 a 2006 Rogera Federera. Sedmadvacetiletý rodák z Basileje může na suverény letošní sezony narazit až ve finále. Švýcarský tenista nebude poprvé od roku 2003 nejvýše nasazeným hráčem, ale bilance 30 výher a osmi porážek budí respekt. V úvodních kolech ho nečekají žádní soupeři ze světové špičky. Zahájí v pátek proti Francouzi Llodrovi nebo domácímu kvalifikantovi Kevinu Kimovi. Problém by Federera mohl čekat ve čtvrtfinále, ve kterém ho pravděpodobně stejně jako loni bude chtít zastavit vítěz Sony Ericsson Open z roku 2004 Roddick. S Američanem má sice vysoce kladnou bilanci, ale Andy Roddick je letos ve skvělé formě.

Poslední vítězové:
2008 ... Nikolaj Davyděnko (Rus.)
2007 ... Novak Djokovič (Srb.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Andy Roddick (USA)

V semifinále asi na Federera nebo Roddicka nebude čekat žádný suverén. Vítěz předloňského ročníku Novak Djokovič se v průběhu této sezony neustále trápí a jen ztěží dva roky starý úspěch napodobí. To spíš vyrovná loňská kolaps, kdy vypadl už v prvním zápase s Andersonem. Letos se ho hned v úvodu pokusí překvapit zřejmě Kohlschreiber, ve třetím kole by jednadvacetiletý Srb mohl čelit těžkému úkolu v podobě Gulbise nebo Baghdatise.

V "Djokovičově" části pavouka tak vzniká šance pro další tenisty. V nejlepší formě se jeví Tsonga, o zopakování loňského semifinále bude usilovat český tenista Tomáš Berdych. Nicméně mimo grandslam letos na okruhu ATP prohrál pět ze šesti zápasů a překvapivé tažení bude těžko obhajovat. Berdych si po prohře v Indian Wells s Troickým mírně spravil náladu alespoň finálovou účastí na challengeru v Sunrise. První soupeř pro třiadvacetiletého rodáka z Valašského Meziříčí vzejde z duelu Južnyj - Chardy. S Rusem už Berdych letos prohrál.

ATP Miami (World Tour Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (605.500 dolarů)
finále ... 600 b. (295.500 dolarů)
semifinále ... 360 b. (148.100 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (75.500 dolarů)
osmifinále ... 90 b. (39.800 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (21.300 dolarů)
2. kolo ... 25 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (7.050 dolarů)

Českým želízkem v ohni je ještě Radek Štěpánek. Vítěz dvou letošních turnajů v Indian Wells také selhal a na Floridě se střetne s Reynoldsem nebo Chelou. Třetí kolo by třicetiletému rodákovi z Karviné nabídlo souboj zřejmě s Chilanem Fernandem Gonzalezem. Do osmifinále by měl postoupit Verdasco.

Turnaje dotovaného částkou 4,5 milionu dolarů se zúčastní také Jan Hernych. Ten musí absolvovat už první kolo, ale v případě, že postoupí přes domácí divokou kartu Brendana Evanse, čeká ho duel se světovou šestnáctkou Tommy Robredem, který v Indian Wells kvůli zranění zápěstí odstoupil z utkání 3. kola.

Od roku 1991 v Miami triumfoval pokaždé hráč z Top 10 a při letošní suverenitě Nadala s Murraym se ani v této sezoně změna očekávat nedá. Nebo snad ano?

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
presne tak. odpisovat rogera je trochu blbe.dominoval jednoznacne a dlho.vsetkym ukazal ze tenis hrat vie a ze ho vie hrat uzasne. takze je uz len na nom ci ma chut a motivaciu vratit svoju hru na tu uroven alebo nie. o tom ze na to ma myslim ze nema zmysel polemizovat. rafa je taktiez skvely hrac, jeho sustredenost a mentalna sila je uzasna. a prave preto dufam ze fedex sa da doopy. zapasy tychto tvoch titanov su proste skvele.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger sice už tenisu podle mě nikdy tak jako dřív vládnout nebude,ale tipuju,že třeba za 3-4 roky přijede na US open a vyhraje jak za starých časů,a tak to bude stále v nejbližších letech,těch 18 grandslamů má v klidu.V Miami má dobrý los,takže tipuju finále Nalbandian-Federer:-)
Howg
Reagovat
smazaný uživatel
Rafael Nadal!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco musiiii
Reagovat
smazaný uživatel
Hewitt and Roddick go go go !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze Roddick je nejvetsi favorit..
Reagovat
smazaný uživatel
ziege, to jsi mě opravdu rozesmál.
Reagovat
smazaný uživatel
mě taky :-DDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Finale Roddick - Hewitt , winner : ?
Reagovat
D.A.N
Doufám, že Roger předvede lepší hru néž-li v Indian Wells go Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v to taky doufám... Roger go!!!
Reagovat
smazaný uživatel
yes,souhlas:)
Reagovat
smazaný uživatel
bohužel rogerova výkonnost jde už dolu a těžko bude ještě přehrávat mladé hráče typu nadal, murray, jenž budu ještě určitě nejaký čas ve vrcholový formě neřku-li půjdou ještě vzhůru... Rogyho éra už pomalu odchází - ještě letos by mohl dát wimbledon nebo US open - to by od něj byl hezký dárek a pak by měl ukončit kariéru.
Reagovat
carolyn
Alessi: já myslím, že se ještě od Rogera něčeho dočkáme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Karolínko, já jednoznačně souhlasím s alessim, Roger nestačí na Máryho, nestačí na Nadala - čeho se od něho můžeme dočkat?? french Open nevyhraje ani náhodou, na Wimbledonu už mu taky moc nevěřím, i když je jasné, že tam jsou jeho šance největší, pokud bude Nadal chtít, tak dá i US Open...
Reagovat
carolyn
No ještě aspon jeden GS by mohl dát :-)
Ale FO nejspíš bude Nadala to joo
Reagovat
smazaný uživatel
carolyn a okoun: no ja tu už rogera odepisuji, ale ještě mu t koutku duše přeji, ab těch grandslamů získal aspoň patnáct - všichni kdo mu snad kdy věřili v překonání peta samprase ještě věří. Tak uvidíme, tak rychlý konec by byl určitě pro mnohé překvapením...
Reagovat
smazaný uživatel
Fanoušci Rogera už mu nevěří?Už ho odepisujete?Když tu Brož před pár měsíci psal že Roger už bude jen horší tak jste se mu tu smáli a teď tohle?To že má někdo momentálně lepší formu neznamená že je Roger odepsán.Já (sice trochu zaslepen) bych Nadalovi věřil stále i kdyby se zrovna "nedařilo" (byl ve finále GS.Roger má kvality vyhrát ještě spoustu turnajů,jen musí chtít a já si myslím že se ještě dá do kupy.
Reagovat
smazaný uživatel
Secaa: souhlasím a já Rogerovi věřím, že nějaký GS vyhraje a myslím, že jich ještě bude dost!!!
Reagovat
smazaný uživatel
rogera nikdo neodepisuje, pouze popisuju současnou situaci... D do hlavy mu nikdo nevidí, takže těžko říct co se v něm ještě skrývá.. nechme se překvapit - když ještě něco zahraje, tak jenom dobře, protože porazit nadala ve finále GS, tak by to byl další nádherný zápas té nejvyšší kvality, dramatu a oko i mysl povznášející... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Odepisovat Fedexe a říkat, že by měl skončit mi přijde trapný. Horší období přijít muselo, dorostli mladí hladoví hráči a Roger není robot, aby ten neustálej tlak unesl. Ale odepisovat ho..to ne. Je mu 27, je zdravý, jde jen o bojovnost, trénink a motivaci...právě motivace by mu chybět neměla, jistě má pořád v hlavě ten rekord v počtu vyhraných GS. Nejsem jeho fanatický fanoušek, ale přeju mu a věřím, že pochybovačům ještě ukáže, tak jako na loňském USO.

Mimochodem..v roce 2001 se o Samprasovi taky říkalo, že je na odpis..bylo mu třicet..hrál v tom roce asi 15 turnajů, žádný nevyhrál..na GS žádná sláva..a když už se dostal do finále, tak ho doslova vypráskal Hewitt..ale Pete zůstal a v dalším roce se rozloučil triumfem na USO.
Reagovat
smazaný uživatel
Tím příběhem Samprase jsem chtěl říct, že není dobré odepisovat velké šampióny :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Secca: Máš naprostou pravdu, tohle se mi i od tebe líbí, prostě že máš na to dobrej názor i když jsi fanoušek Nadala...
Roger neprochází obdobím své největší slávy, už ne, ale snad kvůli tomu ho neodepíšem a nebudem hnes sýčkovat, že ukončí kariéru apod. A navíc od toho jsou fanoušci, aby drželi s nim i v horších momentech. On sám jednou řikal, že když začal ztrácet sety, prohrávat zápasy a všichni fanoušci byli udivení co se to s ním děje, že mu to vůbec nepomáhá...A není divu...
Reagovat
smazaný uživatel
určitě mu to nepomáhá, ale tak to už v životě chodí, bohužel a kor v dnešní"turbulentní" době - fanoušci v dnešní době nejsou zvyklí čekat, ale když bych už šel nebo se dostal na jeho utkání, určitě bych ho stále podporoval a snažil se ho vyburcovat. Jestli je to tak jak říká nepofata, tak jeden špatný rok nemusí znamenat konec. Ale kdo ví... to co jsem tady psal je můj názor a každý má na něj určitě právo.
Reagovat
smazaný uživatel
moj zlaty, to ti kto vyvestil tento blud. Rog este nepovedal posledne slovo, to si pis. Kolega vyssie tipuje finale Nalbandian - Fedi. Podla mna je to odvazne, ale .... Nalbandian skoro vymlatil v I.Wells, tenisoveho tutanchamona Nadala /za nejaky cas uz bude cely z obvazu, len ho zasadrovat chichi/. Pekny tip, ale keby vyssiel, tennis by to bol tip-top, krasa. Takze Fedi ides...
Reagovat
smazaný uživatel
moj prispevok bola odpoved Alessimu.
Reagovat
smazaný uživatel
prosim Vas o com tu hovorite. Podla Vas hrac č.2 na svete ma zlu formu. No tak to teda neviem o com hovorite. Chcel by som vidiet vas vydrzat 4,5 roka ako č.1. Takze ak nie je č.1, ale č.2 uz ma zlu formu a ma skoncit? Hm???!!!! Nadal je č.1 len rok, ani nie cely. Takze keď tam vydrzi 4,5 a viac, tak mozeme robit nejake zavery. Pamatam si eru Safina, ked vyhral proti Fedimu. To boli oslavne piesne a dnes? Safin bol rozhodne talentovanejsi ako Nadal."nechválte den, pred večerom" sa hovori v jednom prísloví.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle nemůžeš porovnávat nadal byl 160 týdnů hráč č. 2 a to je kvůli tomu že ještě nedozrál a měl v té době FAMÓZNĚ hrajícího federera.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist