Preview: Turnaj ATP World Tour 500 v Barceloně

20. 4. 2009, 10:20
Previews 0
Již tradičně se po podniku Masters 1000 v Monte Carlu přesouvají tenisté do Španělska na antuku do Barcelony. A jak je již čtyři sezony zvykem, vítěz z Monaka Rafael Nadal se vydá obhajovat titul i na domácí půdu. Letos mu budou největšími konkurenty krajané Verdasco a Ferrer, Gonzalez, Davyděnko nebo Nalbandian.

Od loňského léta je Rafael Nadal tenisovým králem. Ovšem už několik sezon je mu právem přezdíváno "král antuky". To potvrdil také minulý týden v Monte Carlu, kde dosáhl už na pátý triumf v řadě a znovu tak zahájil vítězně antukovou sezonu, jejíž vrcholem bude French Open. Grandslam, na kterém dvaadvacetiletý rodák z Mallorky vyhrál všech svých 28 vystoupení.

Fakta:
Barcelona (Španělsko)
Open Banco Sabadell 2009
ATP World Tour 500
20. - 26. 04. 2009
povrch: antuka
dotace: 1.995.000 dolarů
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Za čtyři uplynulé sezony na oranžové hlíně prohrál všudy všeho pouhé čtyři utkání a také v Barceloně je takřka neporazitelný. Letos bude usilovat rovněž o pátý triumf v řadě. Jako první se mu do cesty postaví ve druhém kole vítěz duelu Gil - Yen-Hsun Lu. Ve 3. kole ho může čekat Francouz Gasquet a ve čtvrtfinále Argentinec David Nalbandian. Ten však v Barceloně do semifinále nikdy nepostoupil.

V části pavouka, ze které vzejde potencionální soupeř Nadala, jsou favority Švýcar Wawrinka a Rus Davyděnko. Stanislas Wawrinka získal sebevědomí v Monaku, kde vyřadil Federera a zahrál si semifinále. To bude obhajovat i v Barceloně a ve druhém kole narazí na Troického nebo Južného. Nikolaj Davyděnko se na kurty vrátil minulý týden po vleklém zranění paty. A nevedl si špatně, když porazil Karloviče a Nalbandiana. Nestačil až na Murrayho, přestože se světovou čtyřkou odehrál přinejmenším vyrovnaný zápas. Loni v Barceloně nestartoval, předloni nenastoupil ke čtvrtfinálovému zápasu proti Caňasovi, na kterého může tento rok narazit už ve druhém kole.

Poslední vítězové:
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Tommy Robredo (Šp.)
2003 ... Caros Moya (Šp.)
2002 ... Gaston Gaudio (Arg.)
2001 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2000 ... Marat Safin (Rus.)

O druhé finálové místo se porve zřejmě někdo ze čtveřice Robredo, Ferrer, Verdasco a Gonzalez. Tommy Robredo je posledním tenistou, který dokázal triumfovat před nástupem éry Rafaela Nadala. Letos vyhrál už dva antukové turnaje v Jižní Americe a v Barceloně by mohl být černým koněm turnaje, do kterého vstoupí utkáním proti Argentinci. Buď Gastonu Gaudiovi, jenž v Katalánsku vyhrál před 7 lety a v roce 2004 ovládl French Open - jako poslední před Nadalem - nebo Diegu Junqueirovi.

Loni Robredo vypadl ve čtvrtfinále s Davidem Ferrerem, kterého zastavil až ve finále Nadal. Ferrer od loňského léta hrál jen jednou ve finále, v posledních týdnech však zaznamenává výkonostní vzestup. Potvrdit se ho pokusí v Barceloně v roli čtvrtého nasazeného. Ve druhém kole se střetne s úspěšnějším z kvalifikantů Madrid-Riba a Kukuškin.

Turnajovou dvojkou bude další domácí tenista Fernando Verdasco. Světová osmička zažívá životní sezonu, ve které zatím nestačil jen na hráče z Top 4 a ve finále v Brisbane na Štěpánka. V Barceloně však ještě nepřešel přes třetí kolo, loni prohrál dokonce hned v úvodním zápase. Své maximum už ale překonal před týdnem v Monte Carlu a není důvod, proč by se v současné formě nemohl překonat i na Open Banco Sabadell 2009. Už ve druhém kole se může pomstít Nicolasi Lapenttimu za loňské vyřazení. Ovšem Ekvádorec musí po náročném programu nejprve zvládnout zápas s Mathieuem.

ATP Barcelona (World Tour 500):
vítěz ... 500 b. (286.000 dolarů)
finále ... 300 b. (144.000 dolarů)
semifinále ... 180 b. (73.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 90 b. (37.000 dolarů)
3. kolo ... 45 b. (19.000 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (10.000 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (6.000 dolarů)

Klání na antukových dvorcích se zúčastní také tři čeští tenisté. Na Jana Hernycha čeká při prvním letošním startu na pomalém povrchu Richard Gasquet, se kterým jediné vzájemné střetnutí prohrál.

O napravení si reputace za kolaps z Monte Carla budou usilovat Berdych a Štěpánek. Tomáš Berdych letos z osmi turnajů hned pětkrát prohrál svůj úvodní zápas. Stějně jako na antuce v Monaku, kde ztratil dobře rozehraný duel s Fogninim. Obě dosavadní účasti v Barceloně pro něj skončily ve druhém kole. Pokud chce své maximum vylepšit, nemusí porazit žádného nasazeného hráče. Na úvod se střetne s Argentincem Vassallem Arguellem, v případném druhém kole s vítězem utkání Hernandez - Schwank. O čtvrtfinále by mohl bojovat proti Verdaskovi.

Radek Štěpánek letos získal už dva tituly, ale také on se poslední týdny trápí, což dokumentuje jeho první letošní zápas na antuce, který v Monte Carlu prohrál s Lapenttim. V Katalánsku zahájí proti domácímu Guillermu Garciovi Lopezovi, se kterým ho čeká první vzájemné měření sil. Ve třetím kole by mohl narazit na Wawrinku, nejdříve by však musel přejít i přes Montanese nebo Tipsareviče.

Turnaj kategorie World Tour 500 je dotován částkou téměř 2 miliony eur. Finále je na programu v neděli 26. dubna.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist