Preview: Turnaj mistrů

10. 11. 2017, 00:15
Previews 27
Od 12. do 19. listopadu se koná letošní ročník Turnaje mistrů, akce pro osm nejlepších tenistů sezony. Letošními aktéry jsou světová jednička a vítěz French Open a US Open Rafael Nadal, šampion Australian Open a Wimbledonu Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Čilič, Grigor Dimitrov, David Goffin a Jack Sock.

Již zítra startuje letošní ročník Turnaje mistrů. Londýnská O2 arena bude dalším rokem hostit akci pro osm nejlepších tenistů sezony. Po středečním losu je známo rozložení obou čtyřčlenných skupin.

Ve skupině Peta Samprase bude největším favoritem Rafael Nadal. Nad účastí prvního hráče světa sice visel otazník, nicméně již bylo potvrzeno, že vítěz letošního French Open a US Open bude v britské metropoli usilovat o svůj premiérový triumf na Turnaji mistrů.

Dalšími členy skupiny jsou Dominic Thiem, který se od US Open extrémně trápí, debutant Grigor Dimitrov a druhým rokem po sobě se zúčastní David Goffin.

Největší favorit se skrývá ve skupině Borise Beckera. Šestinásobný šampion Roger Federer přijel do Londýna na vítězné vlně. Šestatřicetiletý Švýcar letos vyhrál Australian Open a Wimbledon a v posledních deseti zápasech ani jednou neprohrál a došel si pro titul na Masters v Šanghaji i v domácí hale v rodné Basileji.

O postup do semifinále budou usilovat také Alexander Zverev, jenž v posledních týdnech nemá vůbec dobrou formu, a Marin Čilič s Jackem Sockem, který se na Turnaj mistrů kvalifikoval jako poslední díky triumfu na Masters v Paříži. Role náhradníků by měli plnit Pablo Carreño a Juan Martín Del Potro.

Někteří hráči by se do Londýna zřejmě nekvalifikovali, pokud by letošní sezonu předčasně neukončili loňský vítěz Andy Murray, poražený finalista a pětinásobný šampion (2008 a 2012 - 2015) Novak Djokovič, Stan Wawrinka, jenž v race skončil dokonce na sedmém místě, Kei Nišikori, Tomáš Berdych a Milos Raonic.

Hráči se nejprve utkají v rámci skupin systémem "každý s každým" a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězové skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále. Letošní dotace činí osm milionů dolarů. Neporažený šampion může získat přes dva a půl milionu. Letošní Turnaj mistrů startuje již v neděli. O týden později je na programu finále.

• NITTO ATP FINALS 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Murray (1-Brit.) - Novak Djokovič (2-Srb.) 6-3 6-4
Kategorie: ATP Finals
Místo konání: Londýn
Povrch: tv. povrch (hala)
Dotace: 8,000.000 dolarů
• Rozlosování skupin •
Skupina Peta Samprase
Rafael Nadal (1-Šp.)
Dominic Thiem (4-Rak.)
Grigor Dimitrov (6-Bulh.)
David Goffin (7-Belg.)
Skupina Borise Beckera
Roger Federer (2-Švýc.)
Alexander Zverev (3-Něm.)
Marin Čilič (5-Chorv.)
Jack Sock (8-USA)


Tipy redakce
1. semifinále: Nadal porazí Čiliče
2. semifinále: Federer porazí Dimitrova
Finále: Federer porazí Nadala


Rafael Nadal se rozhodl loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím ukončit právě po skončení turnaje Masters v Šanghaji. Dobře udělal, jelikož do té letošní naskočil ve velkém stylu, když vyhrál prestižní exhibici v Abu Zabí, zahrál si čtvrtfinále v Brisbane a na Australian Open došel až do finále, v němž v pětisetové bitvě nestačil na Federera. Další finálové účasti přidal na akcích v Acapulku a Miami.

Jednatřicetiletý Španěl v průběhu antukového jara potvrdil, proč se mu přezdívá "antukový král". Nadal podesáté dobyl Masters v Monte Carlu a domácí podnik v Barceloně, popáté ovládl Madrid a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku z celkového počtu 25 zápasů na antuce zaznamenal ve čtvrtfinále Masters v Římě proti Thiemovi.

Po jubilejním desátém triumfu na pařížské antuce se Nadalovi přestalo dařit. Ve Wimbledonu v nervy drásajícím osmifinálovém duelu podlehl 13-15 v rozhodující sadě Müllerovi a formu nemohl dlouho najít ani na amerických betonech. V osmifinále Masters v Montréalu prohrál s domácím Shapovalovem a v Cincinnati už ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

Přesto se po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na tenisový trůn, na kterém se drží dodnes. Ve staronové roli si dokráčel pro 16. grandslamový vavřín, když nenašel přemožitele na závěrečném grandslamu sezony US Open. Na vítězné vlně pokračoval na akci ATP 500 v Pekingu, kde také triumfoval.

Vítězná šňůra španělské legendy se nakonec zastavila až na čísle 16, když Nadal ve finále Masters v Šanghaji letos i počtvrté podlehl Federerovi. Na poslední akci Masters v Paříži Nadal nenastoupil ke čtvrtfinálovému utkání se Srbem Krajinovičem. Důvodem bylo zranění pravého kolene, kvůli němuž byl ohrožen jeho start v Londýně.

Nadal se pokusí na Turnaji mistrů poprvé v kariéře triumfovat. Jeho maximem je finále, které si zahrál v letech 2010 a 2013. Celkem třikrát byl ještě v semifinále. Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony bude startovat poosmé a jen dvakrát nedokázal postoupit ze skupiny.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Peking,  US Open,  French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Šanghaj,  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Bilance: 67-10
Největší úspěchy v hale: Paříž (čtvrtfinále)
Bilance v hale: 2-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)
Bilance vs Top 10: 12-5 (kariérní 152-81)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 16-12
Nejlepší výsledek: finále (2010 a 2013)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Paříž (čtvrtfinále)

Soupeři ve skupině
1. Thiem (H2H 5-2)
2. Dimitrov (H2H 10-1)
3. Goffin (H2H 2-0)


Loňskou sezonu ukončil předčasně také Roger Federer. Legendární Švýcar se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra.

Poté se na konci září představil v rámci premiérového ročníku Laver Cupu a pomohl Evropě k triumfu. Na turnaje se vrátil na Masters v Šanghaji, kde potvrdil fantastickou letošní formu, ve finále porazil Nadala a získal šestý letošní titul. Jedinou generálku absolvoval v rodné Basileji a poosmé v domácí hale triumfoval.

Federer má letos fantastickou bilanci 49 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Švýcarovi se na Turnaji mistrů vždy dařilo. Závěrečného vrcholu sezony se zúčastní už popatnácté, přičemž od své premiéry v roce 2002 vynechal pouze loňský ročník. Jen jednou nedokázal postoupit ze skupiny. Celkem třikrát skončil v semifinále, čtyřikrát prohrál finále a šestkrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Basilej,  Šanghaj, Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále)
Bilance: 49-4
Největší úspěchy v hale: Basilej (vítěz)
Bilance v hale: 5-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)
Bilance vs Top 10: 11-1 (kariérní 209-107)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 52-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2004, 2006 - 2007, 2010 - 2011)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Basilej (vítěz)

Soupeři ve skupině
1. A. Zverev (H2H 2-2)
2. Čilič (H2H 7-1)
3. Sock (H2H 3-0)


Alexander Zverev prožívá bez debat nejlepší sezonu své kariéry. Dvacetiletý Němec v únoru ovládl halovou akci ATP v Montpellier a získal svůj druhý titul na okruhu ATP. Poté se však dlouho nemohl dostat do formy a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále na Masters v Miami.

Zlom přišel na domácí antuce v Mnichově. Zverev vybojoval třetí trofej na okruhu ATP, na Masters v Madridu uhrál čtvrtfinále a o týden později v Římě slavil premiérový triumf na podniku Masters. I přes skvělou antukovou sezonu se nevyhnul zklamání, když na French Open vypadl překvapivě již v prvním kole.

Chuť si určitě alespoň částečně spravil na trávě. V Hertogenboschi došel do semifinále, na domácím pažitu v Halle do finále, v němž prohrál s Federerem, a ve Wimbledonu do osmifinále. V něm ho po pětisetové bitvě vyřadil Raonic.

Parádní sérii zaznamenal na amerických betonech, na kterých v srpnu vyhrál deset zápasů v řadě. Nejprve ovládl turnaj ve Washingtonu a v Montréalu přidal druhý kariérní titul z podniků Masters. V Cincinnati naopak skončil, zřejmě i vinou náročného programu, hned po prvním zápase.

Na grandslamech se Zverevovi stále nedaří prorazit. Jeho maximem je osmifinále z letošního Wimbledonu. Nic se nezměnilo ani na US Open, kde patřil k největším favoritům. Německý tenista vypadl již ve druhém kole, když mu porážku uštědřil Čorič.

V rámci asijské tour se představil hned na třech turnajích. V Shenzhenu vypadl ve čtvrtfinále, v Pekingu výsledek o stupínek vylepšil, ovšem v Šanghaji skončil již v osmifinále na raketě Del Potra.

Do haly se vrátil ve Vídni, kde ve čtvrtfinále nestačil na Tsongu. Na Masters v Paříži při svém prvním startu skončil hned po prvním zápase. Turnaje mistrů se účastní poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Montréal,  Washington,  Řím,  Mnichov,  Montpellier (vítěz);  Halle (finále);  Peking,  Hertogenbosch (semifinále)
Bilance: 54-20
Největší úspěchy v hale: Montpellier (vítěz)
Bilance v hale: 6-4
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Bilance vs Top 10: 6-5 (kariérní 10-15)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Vídeň (čtvrtfinále), Paříž (2. kolo)

Soupeři ve skupině
1. Federer (H2H 2-2)
2. Čilič (H2H 3-1)
3. Sock (H2H 1-1)

Dominic Thiem měl solidní vstup do letošní sezony, ale žádná velká sláva to nebyla. Rakušan uhrál čtvrtfinále v Brisbane a Sydney, na Australian Open skončil v osmifinále, na halové akci v Sofii nezvládl hned první duel a na dalším halovém podniku v Rotterdamu došel do čtvrtfinále.

Herně se zvedl až na svém nejoblíbenějším povrchu. Na antuku si odskočil již na konci února do Rio de Janeira a získal titul. Návrat na betony mu ale příliš nevyšel. V Acapulku a Indian Wells skončil shodně ve čtvrtfinále a v Miami po prvním zápase.

Po vyřazení v osmifinále Masters v Monte Carlu se na oranžové drti rozehrál do vynikající formy a byl jasně druhým nejlepším hráčem uplynulého antukového jara. V Barceloně a Madridu si zahrál finále, vždy ho v něm o trofej pro vítěze připravil "antukový král" Nadal. Legendární Španěl Thiemovi uštědřil porážku ještě v semifinále French Open. Další semifinále přidal Rakušan v Římě, kde jako jediný letos dokázal na antuce porazit Nadala.

Na travnatou část sezony by Thiem asi nejraději zapomněl. Z Halle odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky, v Antalyi prohrál s hráčem třetí stovky a ve Wimbledonu skončil v osmifinále na raketě Berdycha.

Ani na amerických betonech si letošní bilanci na tvrdém povrchu příliš nevylepšil. Během přípravy na US Open vyhrál i prohrál tři utkání. Ve Flushing Meadows hrál mnohem lépe, ovšem v osmifinále nevyužil dva mečboly proti Del Potrovi.

Velké trápení prožil v Asii a potvrdil, že mimo antukové dvorce letos nevyniká. V Asii na podzim nevyhrál jediný zápas. V Chengdu po volném losu v prvním kole prohrál s argentinským antukovým specialistou Pellou, v Tokiu hned v prvním kole s Američanem Johnsonem a v Šanghaji po volném losu se Srbem Troickým.

Sérii porážek přerušil až v domácí hale ve Vídni, když porazil Rubljova. Ihned v dalším utkání ovšem podlehl Gasquetovi. Také z pařížského Masters odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Od US Open má tak na kontě dvě vítězství a pět proher.

Na Turnaji mistrů startuje druhým rokem po sobě. Při loňské premiéře skončil s bilancí 1-2 ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rio de Janeiro (vítěz);  Madrid,  Barcelona (finále);  French Open,  Řím (semifinále)
Bilance: 48-25
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (čtvrtfinále)
Bilance v hale: 4-4
Výsledky na grandslamech: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)
Bilance vs Top 10: 3-5 (kariérní 9-23)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Vídeň (2. kolo), Paříž (osmifinále)

Soupeři ve skupině
1. Nadal (H2H 2-5)
2. Dimitrov (H2H 2-1)
3. Goffin (H2H 3-7)


Marin Čilič se na začátku letošní sezony extrémně trápil. Na prvních třech turnajích včetně grandslamového Australian Open dokázal vyhrát jediný zápas. Po čtvrtfinále v hale v Rotterdamu a semifinále v Acapulku skončil na Masters v Indian Wells a Miami hned po prvním utkání.

Do formy se rozehrál překvapivě na svém nejhorším povrchu - antuce. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Istanbulu získal svůj dosud jediný letošní titul. Přišlo opět slabší výsledkové období. V Madridu se loučil po prvním utkání, když ho vyřadil Alexander Zverev, a v Římě ve čtvrtfinále, v němž mu porážku připravil Isner. Vše si vynahradil premiérovým postupem do čtvrtfinále French Open.

Na trávě hrál nyní devětadvacetiletý Chorvat famózně. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v londýnském Queen's Clubu jen těsně prohrál souboj o trofej a ve Wimbledonu si zahrál své druhé grandslamové finále v kariéře. V tom prvním před třemi lety na US Open uspěl, ve Wimbledonu však neměl proti Federerovi šanci.

US Open, které musí mít Čilič ze všech grandslamů nejradši, bylo pro chorvatskou jedničku určitě zklamáním, jelikož vypadl už ve třetím kole s argentinským antukovým specialistou Schwartzmanem.

Poté, co pomohl Chorvatům v Davis Cupu, se zúčastnil premiérového ročníku Laver Cupu a přispěl k výhře Evropy. Pro první podzimní asijskou zastávku si zvolil akci ATP 500 v Tokiu. V japonské metropoli došel do semifinále a další semifinálovou účast přidal na Masters v Šanghaji.

Na prvním podzimním halovém podniku v Basileji došel do semifinále, v němž nestačil na Del Potra. O týden později na Masters v Paříži skončil o kolo dříve. Překvapivou porážku mu uštědřil domácí veterán Benneteau.

Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony se Čilič kvalifikoval potřetí v kariéře. Při obou předchozích startech (2014 a 2016) skončil vždy ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz);  Wimbledon,  Queens (finále);  Basilej,  Šanghaj,  Tokio,  Hertogenbosch,  Acapulko (semifinále)
Bilance: 44-19
Největší úspěchy v hale: Basilej (semifinále)
Bilance v hale: 7-4
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)
Bilance vs Top 10: 2-4 (kariérní 28-67)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 1-5
Nejlepší výsledek: skupina (2014 a 2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Basilej (semifinále), Paříž (čtvrtfinále)

Soupeři ve skupině
1. Federer (H2H 1-7)
2. A. Zverev (H2H 1-3)
3. Sock (H2H 0-2)


Grigor Dimitrov měl naprosto famózní vstup do letošní sezony. Bulhar ovládl podnik ATP v Brisbane, došel do semifinále Australian Open, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Nadalem, a triumfoval na domácí halové akci v Sofii. Poté se mu však přestalo dařit. Po čtvrtfinále v Rotterdamu vyhrál jen pět ze třinácti zápasů. Na French Open skončil ve třetím kole. Dvě výhry v řadě už zaznamenal jen v Madridu.

Ani travnatá část sezony nezačala pro šestadvacetiletého Bulhara slibně. Ve Stuttgartu skončil hned po prvním utkání. Na dalších turnajích se ale přece jen rozehrál. V londýnském Queen's Clubu došel do semifinále a ve Wimbledonu splnil svou povinnost postupem do osmifinále.

Následoval ovšem další výsledkový propad. Z Washingtonu i Montréalu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati se však Dimitrovovi vše sešlo a Bulhar premiérově dobyl podnik Masters, dokonce beze ztráty setu. Následovalo ale další zklamání v podobě vypadnutí ve druhém kole US Open.

Dimitrov si poté dal více než měsíční pauzu a na kurty se vrátil v Pekingu, kde uhrál semifinále, ve kterém ho porazil Nadal. Se Španělem prohrál i o týden později ve čtvrtfinále šanghajského Masters.

V hale si střihnul generálku ve Stockholmu a došel až do finále, v němž nestačil na obhájce titulu Del Potra. Na Masters v Paříži se Dimitrovovi nikdy moc nedařilo a potvrdil to i letos, když pátým rokem po sobě skončil v osmifinále. Na Turnaji mistrů hraje poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Sofie,  Brisbane (vítěz);  Stockholm (finále);  Peking,  Queens,  Australian Open (semifinále)
Bilance: 44-19
Největší úspěchy v hale: Sofie (vítěz); Stockholm (finále)
Bilance v hale: 10-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Bilance vs Top 10: 3-5 (kariérní 16-51)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (finále), Paříž (osmifinále)

Soupeři ve skupině
1. Nadal (H2H 1-10)
2. Thiem (H2H 1-2)
3. Goffin (H2H 6-1)


Davidovi Goffinovi se v prvních měsících dařilo náramně. Po osmifinále v Dauhá došel až do čtvrtfinále Australian Open a na halových akcích v Sofii a Rotterdamu postoupil do finále. Poté přišel lehký útlum. V Acapulku, Indian Wells i Miami skončil shodně v osmifinále.

Na antuce hrál velmi dobře. Ve čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu překvapil vítězstvím nad Djokovičem a postoupil do svého prvního semifinále na antukovém Masters. Další úspěch přidal v podobě čtvrtfinálové účasti v Madridu. V Barceloně a Římě bylo nad jeho síly osmifinále.

Na letošní French Open nebude Belgičan vzpomínat v dobrém. V průběhu utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil pravý kotník, zápas musel skrečovat a téměř dva měsíce se na kurty nedostal.

Vrátil se až na konci července na antuce v Umagu a z chorvatské metropole stejně jako ze Gstaadu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Nedařilo se mu ani na amerických betonech. V Montréalu vyhrál jediný duel a v Cincinnati v prvním kole jasně prohrál s Kyrgiosem. Mnohem lepší výkony podával na US Open, kde nakonec uhrál osmifinále.

V pořadí třetí finále v hale nepřidal. Po úspěšných taženích v Sofii a Rotterdamu skončil v Métách už ve čtvrtfinále na raketě domácího Paireho. S přechodem do Asie se ale Goffinovi začalo dařit náramně. Na asijském kontinentu vyhrál prvních devět zápasů, v Shenzhenu tak získal první letošní titul a vzápětí slavil druhý v Tokiu. V Šanghaji se na Belgičanovi zřejmě podepsala i únava a vypadl hned po prvním utkání.

Začátek halových turnajů absolvoval na domácí půdě v Antverpách, kde k neradosti domácího publika skončil již ve čtvrtfinále. Na nadcházejícím podniku v Basileji prohrál v semifinále s Federerem. V Paříži vyrovnal své maximum a potřetí v řadě se loučil v osmifinále.

Premiéru na Turnaji mistrů si odbyl loni, kdy si v roli náhradníka zahrál jediný zápas. V něm uhrál pouhé tři gamy s Djokovičem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio,  Shenzhen (vítěz);  Rotterdam,  Sofie (finále);  Basilej,  Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 54-22
Největší úspěchy v hale: Rotterdam, Sofie (finále); Basilej (semifinále)
Bilance v hale: 13-6
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)
Bilance vs Top 10: 4-4 (kariérní 8-36)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Antverpy (čtvrtfinále), Basilej (semifinále), Paříž (osmifinále)

Soupeři ve skupině
1. Nadal (H2H 0-2)
2. Thiem (H2H 7-3)
3. Dimitrov (H2H 1-6)


Jack Sock měl fantastický vstup do sezony. Američan hned zkraje roku triumfoval v Aucklandu, na Australian Open si zahrál třetí kolo a další titul získal na domácí půdě v Delray Beach. V Acapulku sice vypadl v prvním kole, nicméně na Masters v Indian Wells došel až do semifinále a v Miami do čtvrtfinále.

Během antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Houstonu se probojoval do semifinále, v Madridu vypadl v prvním kole, v Římě si zahrál osmifinále a na French Open v prvním kole nestačil na Veselého. Generálku na Wimbledon se rozhodl neabsolvovat a v All England Clubu ve druhém kole překvapivě prohrál s Rakušanem Ofnerem.

Návrat na domácí betony Sockovi vyšel. Ve Washingtonu přidal další semifinálovou účast. Následovala však obrovská krize. Pětadvacetiletý Američan v Montréalu skončil ve druhém kole a poté více než dva měsíce nevyhrál jediný zápas. V prvním kole vypadl v Cincinnati, na domácím US Open, v Pekingu i v Šanghaji.

V hale přece jen našel ztracenou formu. Ve Stockholmu a v Basileji uhrál čtvrtfinále. Na Masters v Paříži si senzačně došel pro svou nejcennější trofej v kariéře a právě díky triumfu v hale Bercy si na poslední chvíli vybojoval premiérovou letenku do Londýna.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Paříž,  Delray Beach,  Auckland (vítěz);  Washington, Houston,  Indian Wells (semifinále)
Bilance: 36-19
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance v hale: 8-2
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)
Bilance vs Top 10: 2-4 (kariérní 7-20)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále), Paříž (vítěz)

Soupeři ve skupině
1. Federer (H2H 0-3)
2. A. Zverev (H2H 1-1)
3. Čilič (H2H 2-0)

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

27
Přidat komentář
annah
Dimitrov: "Můžeš mi pomoci? Řekni mi prosím o této akci něco, co nevím."
Roger: "Kolik máme času?" :-)))))))))))))
https://www.youtube.com/watch?v=4TZZyruq7jI

Záludný útok na Rogera
https://www.youtube.com/watch?v=Ax6niAwT0WA
Reagovat
Davor1
Tak slabo obsadený Turnaj majstrov si nepamätám, odkedy sledujem tenis, a to už je možno jedno a pol desaťročia, naposledy možno v sezónach 2002,2003, kedy tam boli antukári ako Costa, Coria, či Johansson so Schuettlerom.

Ak bude iné finálové obsadenie ako Federer s Nadalom, tak zjem svojho psa. Goffin so Sockom nemajú kvalitu, Thiem je mimo antuky polovičný a navyše túto sezónu totálne jalový a bez formy, Čilič je na TM stabilne fackovací panák a ten pomalší hard v hale mu vôbec nesedí. Ostáva Dimitrov so Zverevom, ktorí by možno mohli prekvapiť, Zverev je ale posledné mesiace úplne mimo a neverím, že sa to zrazu zmení práve na TM, keď on má z najväčších turnajov očividne ešte plné gate. Dimitrov je pre mňa tretí najväčší favorit, akurát že on je totálne nečitateľný, môže výkonnostne explodovať a v hale poraziť aj Nadala a postúpiť do finále, ale kľudne môže aj buchnúť s Goffinom, to by sa mu tak akurát podobalo.

Federer je top favorit ako v jeho najlepších sezónach. Herne je na tom jasne najlepšie a ak sa nestane nič neočakávané, tak minimálne postup do finále by mal byť formalitou. Nadalovi tie jeho kolená vôbec neverím. Teda, nie žeby som si myslel, že ho nič nebolí, to určite nie a viem z vlastnej skúsenosti, čo je to problém s kolenom, ale Rafa ho narozdiel odo mňa nemal dvakrát operované a ak je to len preťažením, tak mal dostatok času na regeneráciu a tých 5 zápasov ešte zvládne bez toho, aby ho to výrazne obmedzovalo. Ináč by ani neštartoval, keby nebol presvedčený, že podá maximálny výkon, hanbu by si tam spraviť určite nešiel. Podľa mňa do finále postúpi, ale proti Rogerovi by som mu už neveril, momentálne je ich matchup otočený úplne naopak, ako celú ich doterajšiu kariéru a to je spoločne s Rogerovou hernou prevahou veľký problém pre Nadala.

Tak snáď sa potvrdia papierové predpoklady a Federer nečakane nevybuchne, za túto sezónu by si TM zaslúžil možno najviac v doterajšej kariére :D Tak chumm jetze Fedex, idem do tvojho tábora tento turnaj na hosťovanie, tak sa neopováž sklamať :-))
Reagovat
Franky
inak si z ktoreho tabora?
Reagovat
Davor1
Nishikori, Wawrinka, Gasquet, Chung.
Z big4 prajem Andymu a Rogerovi...
Reagovat
Labi
Taky to přeji Fedexovi (jako každý turnaj) už jenom kvůli tvému psu :D
Reagovat
panzer.dragon
:)))
Reagovat
Davor1
:D
Reagovat
a.magerova
Ono jde i o to, jakou má rasu... jakože Jokšír OK... ale toto už je teda velké sousto... :-)))

http://www.xy1.cz/8yzrk

Rogere, makej, jde nejen o Tebe, ale i o holý psí ŽIVOT !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Finálove obsadenie Federer Nadal?..

Ja by som tomu nedal ani 51%, kludne sa mozu stretnut uz v semi...Rafa je nepresvedcivy a Federer v Bazileji vyhral finále aj so stastim, od absulotoria to malo daleko. Dimitrov je cierny kon turnaja to áno, ten to kludne moze vyhrat celé, ako Mayko hovori...
Reagovat
Davor1
Nadal s Federerom sú stále o triedu inde ako ten zvyšok. Dimitrov je asi jediný, kto do toho môže prehovoriť, ale stále mu proti tým dvom neverím...
Reagovat
Fandina
Doufám, že se redakce neurazí, ale typy u dam nějak moc nevycházely, tady co jsem četla, USO a tuším i TM, tak doufám, že tentokrát to u pánů vyjde, jak je to napsáno. Já bych si přála finále Roger Grigor, moje lásky, ale chápu, že realita i rozlosování skupin je jiné. Takže držím palce kluci go go!!!
Reagovat
Fandina
tipy
Reagovat
Ondřej.Jirásek
samozřejmě se neurazím, jsou to jen tipy, aspoň se můžete spoléhat, že to teda vyjde vždy jinak ;) :D
Reagovat
Fandina
:-))) spolehat se, že to bude jinak? Tak to taky nemohu ... úsměv

Ale tyhle tipy se mi líbí, doufám, že to tak bude :-).
Reagovat
blixa
Tipovat WTA je holé šílenství !!! :D :D
Reagovat
Fandina
I o některé holce říkat, že je ve formě, vyjma Sereny samozřejmě :-)).
Reagovat
FerrariF50
Tak to je jasný, protože Sere-na neni žádná holka a neni divu, že toho tolik vyhrála, když je to nabušený chlap mezi ženskými, prostě hnus, její vítězství neuznávám, protože je to ostatní samozřejmě těžký porazit chlapa, ať si zkusí mužský tenis a pak se chlubí, ... alespoň že Venus je normální a ne takový nasvalovaný hnus ... Sere-na akorát tak Na-sere.
Reagovat
Fandina
Serena je určitě žena. Svaly sice má, ale to mají i jiné sportovkyně. Když se podíváš třeba na tuhle fotku, tak to pochopíš. Se Serenou jsem to myslela tak, že herně hraje hodně vyrovnaně a že málokdy prohrává, což se o ostatních říci nedá.

https://media.super.cz/images/gallery/0000000007990556/qkmeh6507kKgaEH-AaWA3g/50cdd8ee39953a8b53a70400-52343?size=539
Reagovat
Kozoroh
"Někteří hráči by se do Londýna zřejmě nekvalifikovali, pokud by letošní sezonu předčasně neukončili loňský vítěz Andy Murray, poražený finalista Novak Djokovič"

Pane Jirásku, proč u Novaka neuvádíte, že je vítězem ročníků TM 2008 a 2012-15? Žádám o doplnění těchto údajů!
Reagovat
Lunej..
Jinak jste synem smrti!
Reagovat
Ondřej.Jirásek
doplněno, díky za připomínku :) ale příště by to mohlo být bez toho vykřičníku ;)
Reagovat
Lunej..
+1
Reagovat
a.magerova
Buď rád, že Kozoroh není z Ostravy, to by tam byly vykřičníky 3... ;-)

http://www.font.cz/res/data/023/002997.jpg

https://www.tyden.cz/obrazek/najbrt5-48da55107d153.jpg
Reagovat
Mayo
Žasnem :D
Reagovat
sprchon
To si snad každej domyslí, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Kozoroh tady působí dojmem, že jako správný lobbista, nedostal za své služby to co požadoval. Alespon poděkovat mohl, pokrytec.
Reagovat
Ravik
ty máš dost )))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist