Preview: Turnaj v Pörtschachu

19. 5. 2008, 11:55
Previews 0
Poslední šanci připravit se na French Open mají tento týden tenisté bojující o titul v rakouském Pörtschachu. Největší hvězdou turnaje je čtvrtý hráč světa Nikolaj Davyděnko, zdejší vítěz z let 2005 a 2006.

Ruský reprezentant Davyděnko své předloňské tažení v Pörtschachu vzal stylem start-cíl: už v prvním kole dal 'kanára' Tomáši Zíbovi a podobným výsledkem pak ve finále vyprovodil Rumuna Pavla. Tehdy měl ale Davyděnko formu, kterou následně potvrdil na Roland Garros. Letos je to s ním horší; po semifinále v Monte Carlu vypadl v Římě i Hamburku ve třetím kole, takže si má v Rakousku před grandslamem co dokazovat. Rozjezd by měl mít jednoduchý, v prvním kole se utká s domácí divokou kartou Eitzingerem.

Ruský tenista se v Pörtschachu objevil i loni. To ale nestačil na Juana Monaka z Argentiny, který si pak došel pro svůj druhý titul v kariéře. Letos ani Monaco nepřijel do Rakouska úplně spokojený. V Hamburku se po měsíci konečně dostal do třetího kola, ve kterém ale uhrál jen tři gamy proti Italovi Seppimu. Jeho prvním soupeřem je nyní krajan Carlos Berlocq, čerstvý finalista challengeru v Záhřebu, s nímž má Monaco dobrou bilanci 2-0.

Vedle Davyděnka a Monaka je papírově největším favoritem na zisk titulu Chorvat Ivan Ljubičič. Poslední výsledky ale mluví jinak. Bývalý třetí hráč světového žebříčku se trápí, od prohry s Rogerem Federerem v Indian Wells neuhrál jediný výsledek, pokud nepočítáme výhru nad loučícím se Gustavem Kuertenem. V Hamburku sice dokázal porazit nebezpečného Belgičana Darcise, ale jeho následná hladká prohra s Davyděnkem ukazuje, že Ljubičič není ve své kůži. Naštěstí pro Chorvata ho v prvním kole čeká soupeř z nepříliš silně obsazené kvalifikace.

Při pohledu na dosavadní úspěchy Ljubičiče je jasné, že antuka není jeho nejsilnější povrch. To samé platí i o jeho krajanovi, osmém nasazeném Mariu Ančičovi. I na antuce dokáže 'Baby Goran' porážet silné soupeře, jeho útočné hře ale více vyhovuje rychlejší povrch. V posledních týdnech díru do světa neudělal, ovšem to ho zastavili Rafael Nadal, Nicolas Almagro a Davyděnko. Američan Robby Ginepri by měl být určitě snazší překážka, přestože s ním má Ančič bilanci 0-1.

Také američtí tenisté mívají cejch hráčů, kterým příliš nesvědčí antuka. Dvacetiletý Sam Querrey, který se po vítězství v Las Vegas stal jedním z objevů letošní sezony, ale v Monte Carlu dokázal, že umí i na pomalejším povrchu. "Sám jsem překvapený. Zápasy na antuce mě baví, myslím, že vyhovuje mé hře," řekl Američan poté, co během několika dní porazil Carlose Moyu, Andrease Seppiho a Richarda Gasqueta. Byla to náhoda, nebo antuka Querreymu opravdu svědčí? O tom se budeme moci přesvědčit už v prvním kole, v němž ho čeká domácí Oliver Marach.

Pro Andrease Seppiho byla prohra s Querreym jedna z mnoha od začátku roku. Ital se dlouhé týdny trápil, ale v Hamburku přišel zlom: za sebou nechal nevýrazného Gasqueta, Juana Monaka a v dramatickém utkání i mohutně podporovaného Nicolase Kiefera. První kolo v Pörtschachu, kde se mu nikdy příliš nedařilo, ovšem nemusí mít lehké - nedávné výhry jeho soupeře Ernestse Gulbise nad Carlosem Moyou a Jankem Tipsarevičem jsou varovné.

Své zastoupení bude mít v Pörtschachu také český tenis. Jiří Vaněk do Rakouska přicestoval jako čtvrtfinalista záhřebského challengeru. Nedávný vítěz z Ostravy v prvním kole narazí na finalistu French Open z roku 2003 Martina Verkerka. Nizozemec je jedním z tenistů, kteří se letos pokoušejí o comeback. A nevede si špatně - před měsícem zvítězil na challengeru v Aténách a o dobrý výsledek se pokusí i v Rakousku, kde od pořadatelů dostal divokou kartu.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist