Příjemný soupeř. Češi v kvalifikaci Davis Cupu přivítají Izraelce

26. 11. 2023, 16:24
Aktuality 2
Čeští tenisté se v kvalifikaci příštího ročníku Davisova poháru utkají o postup do finálového turnaje doma s Izraelem. Hrát se bude 2. a 3. února, nebo 3. a 4. února na dosud nepotvrzeném místě. Rozhodl o tom dnešní los v Málaze, kde se uskuteční příští rok opět vyřazovací část.
Český daviscupový tým (© Profimedia)

Česko se s Izraelem utká podruhé v krátké době, vloni se střetly v baráži. V Tel Avivu tehdy tým kapitána Jaroslava Navrátila zvítězil 3:1 na zápasy a udržel se v elitní skupině. Češi hostili Izrael před pěti lety v 2. kole evropsko-africké zóny. Také tehdy vyhráli v Ostravě poměrem 3:1.

"Izrael je příjemný soupeř. O to víc, že budeme hrát doma v Česku. Když jsem tam viděl soupeře jako Švýcarsko, Maďarsko nebo Belgie, tak to byli pro první kolo těžcí soupeři. V Izraeli jsme si to vyzkoušeli před rokem a půl. Soupeře a hráče známe. S losem jsme spokojení," řekl v nahrávce pro média Navrátil.

Izraelskou jedničkou je Daniel Cukierman, kterému patří v žebříčku ATP až 424. místo, za ním je pak na 439. příčce Jišaj Oliel. "Nechtěl bych srovnávat žebříčky. Žebříček v Davis Cupu v minulosti nebyl mnohokrát důležitý. Je to ale velmi příjemný soupeř. Budeme velkými favority. Počkejme si, jak dopadne první článek sezony v Austrálii. Budu rád, když budou všichni kluci připravení a ve slušné formě, abychom přes kvalifikaci přešli a dostali se do semifinálové skupiny," doplnil Navrátil.

Češi se představí v soutěži doma po pěti letech. Naposledy hráli před vlastními fanoušky v únoru 2019 kvalifikaci proti Nizozemsku. Dějiště zápasu je zatím v jednání. "Jsem velice rád za kluky. Čeští fanoušci tuhle mladou generaci jako Jirku Lehečku, Tomáše Macháče nebo Jakuba Menšíka neměli možnost v Davis Cupu vidět. Jsem rád, že se budou moci ukázat na domácí půdě," doplnil Navrátil.

Čeští tenisté se letos probojovali poprvé v novém systému platném od roku 2019 do vyřazovací fáze. Po vítězství v kvalifikaci v Portugalsku prošli také ze skupinové části, v níž porazili Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko 3:0. Ve středu neuspěli ve čtvrtfinále s Austrálií, které podlehli 1:2 na zápasy.

Na finálový turnaj Davisova poháru v příštím roce se přímo kvalifikovali letošní finalisté Italové a Australané. Divokou kartu dostaly domácí Španělsko a Velká Británie.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
vergus
Letos holky měly Ukrajinu, příště mají chlapi Izrael, to už je dost velká náhoda na ty země ve válce
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist