Proč vládne Serena: Servis, síla, sebevědomí

13. 9. 2012, 12:06
Téma 36
Ve Wimbledonu nastřílela 102 es. Rekord. V olympijském finále smetla Šarapovovou 6-0 6-1. Sotva uvěřitelné. Po bitvě s Azarenkovou vyválčila titul na US Open. Serenu Williamsovou (30) tenis opět neskonale baví. Ne vždy tomu tak je, ale když se veze na téhle vlně, stává se z ní nezastavitelný uragán. Proč?
Profily hráčů
Serena Williamsová

1. Nejlepší servis. Když potřebuje eso, dá eso. Nebo zaservíruje tak, že soupeřka míček nevrátí, případně Američance nahraje na konečný úder. Její kick je famózní! „Tenis sleduji už mnoho let a žádná žena nikdy nepodávala lépe než Serena,“ tvrdí Paul McNamee, bývalý výborný hráč, nyní ředitel Australian Open.

Mnoho hráček má skvělé podání, třeba sestra Venus Williamsová. Ale ani ona zdaleka nad dělovými ránami nemá takovou kontrolu. Serena má vysokou úspěšnost. „To proto, že je technicky perfektní. Báječně pracuje při podání nohama, pravou učebnicově vytahuje nahoru, levou ruku předpisově protahuje vzhůru,“ pokračuje Nick Bollettieri, který zná Serenu od deseti let. Američanka podává rychlostí blížící se 200 kilometrů v hodině (nejvíce 206 km/h). „Její podání je strašná zbraň, na trávě o to větší. Na ženu neuvěřitelné,“ tvrdí Pete Sampras. „Má servis na úrovni mužského průměru, to žádná jiná žena neumí,“ souhlasí Pam Shriverová.

2. Nejlepší (a nejrychlejší) return. Nejen servis, i return má podle odborníků na nejvyšší úrovni. Tedy oba nejdůležitější údery v moderním tenise. Return je její další skvělá zbraň. Soupeřky jsou neustále pod tlakem, především při svém druhém podání.

3. Největší razance. Rána, jako když "kopne kůň" - tak nějak laici hodnotí údery Sereny. Málokterá hráčka se jim dokáže bránit. A přetlačit ji? Na Američanku by mohla platit snad jedině Petra Kvitová ve vrcholné formě, byť ji ještě neporazila. „Když je zdravá, je Serena pořád nejlepší hráčkou světa. Proč? Protože se na rozdíl od jiných hráček nebojí uhodit míček naplno,“ míní Jan Kukal, bývalý úspěšný hráč a trenér. Sílu má vítězka čtrnácti grandslamů díky své postavě ohromnou, a přestože kvůli kilům navíc není nejrychlejší, je velmi obratná. Navíc má excelentní předvídavost a dopředu ví, kam soupeřka míček pošle.

4. Nejlepší je, když potřebuje. Žebříček WTA nutně neukazuje, kdo je nejlepší na světě, je "jen" statistikou výsledků za poslední rok. Serena už dávno nehraje jeden turnaj za druhým. Soustředí se na výjimečné akce a na ně jezdí většinou (pokud je zdravá) skvěle připravená. „Nehraje naplno celý zápas. Všimněte si ale, že se vždy zkoncentruje a nejlépe zahraje tehdy, když to opravdu potřebuje,“ vyzdvihuje wimbledonský vítěz Jan Kodeš.

5. Sebevědomí. „Jsem tak sebevědomá, jak jen Serena Williamsová může být.“ Oblíbená hláška Američanky hovoří za vše. Víra ve vlastní síly jí dává nad soupeřkami převahu už před prvním fiftýnem. Kdyby proti vám Serena nastoupila, možná byste také měli trochu strach...

V zářijovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 09/2012 Zpravodajství, zajímavosti a reportáž z olympijského Wimbledonu
Téma o konci kariéry; tenisté jen těžko hledají druhý smysl života
• Malý český Wimbledon aneb Pardubická juniorka má stále prestiž
• Děti milují hry – reportáž z letního dětského kempu
Psycholožka radí: Vizualizujte si úspěchy a vaše hra se zlepší

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

pva, Tennis Arena, Viktor Nosek

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
nerikaji vam vsechno. Serena proziva nejlepsi formu take diky zmene stravy. je asi 8 mesicu raw vegan
Reagovat
tommr
Serena je prostě nejlepší v tom nejdůležitějším a nemá ani žádný viditelný slabiny. Otázka je jen jestli je Serena tak výjímečná nebo jestli jsou její momentální konkurentky tak slabý. Příštích pár sezon by mělo na tuhle otázku odpovědět. Pokud se žádný hráčce nepodaří zlomit hegemonii Sereny ani poté co překročí třicítku tak to bude svědčit o tom, že platí ta druhá možnost ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Překročí už bohužel jednatřicítku.
No, já myslím, že je už vyjímečná v tom, že to vůbec v tomto věku dokázala, a že formu podržela na více turnajích.
Je jasný, že to bude pro ni do budoucna stále těžší a těžší, ale to je normální. Patří k té generaci hráček, která pomalu odchází a ta nová bude nastupovat.
Vika jasně prokazuje, že může patřit do budoucna k hráčkám, které mohou tenisu dominovat. Mohla by k ní přibudnout i Petra, předpoklady má. A jsou tady další, z ještě mladší generace, které vypadají nadějně.
Já bych na ty současné nebyl tak přísný.:)
Reagovat
tommr
záleží na tom co si pod pojmem "překročit třicítku" představuješ - já to beru tak, že oficiálně Serena třicítku překročí 26.9 kdy jí bude už 31 let - do tý doby je jí pořád jen 30 ... :)
At už to ale bereš jak chceš je jasný, že přírodní zákony platí pro každýho a Serena bude mít čím dál tím větší problémy udržet si svůj současnej standard. Pokud toho ostatní hráčky v příštích létech nedokážou využít tak to pro ně nebude dobrý vysvědčení ...
Je taky docela zajímavý, že podobná situace je i u mužů - Federer je jen o pár dní starší než Serena. Ten už má ale víc než zdatný konkurenty v Djokovičovi, Nadalovi a Murraym a občas ho už dokážou porazit i další hráči jako to ted předved třeba Tomáš Berdych. Jeho dominance není ani zdaleka taková jako to je v případě Sereny ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ježiš to jsou zas úvahy že patří k té generaci co pomalu odchází , proboha ty víš kdy chce skončit že to tu točíš ? jak víš že nechce hrát do 40ceti ? z její mentální sílou a agresivním stylem hry může být nepřekonatelná i po pěta třicítce .

a tommr

nevím co tu chceš shrnovat ? Williamsky vládly tenisu na konci roku 99 a až do ted s malým rozdílem že je Venus mimo hru ale to jen díky zranění co měla tak se už prostě do té své top formy nikdy nedostala o proti Sereně .
Reagovat
tommr
já nic neshrnoval - to shrnutí už provedli redaktoři Tennis Areny a já s ním jen vyslovil souhlas ...
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, já to beru, že když ti je 30 let, tak druhý den už tu mez překročíš.:)

Já myslím, že ta doba, kdy bude přestávat stačit, nastane.

S tím Federerem a věkem máš pravdu.
Ale ono u těch chlapů je to daleko těžší obecně. I návrat po zranění. Vezmi si třeba Del Potra, jak dlouho mu trvalo vrátit se do top ten. U ženských je to všechno snažší. Ta špička opravdu dobrých hráček je úzká a konkurence je daleko slabší než u mužů.
U chlapů je nejenom silná konkurence na špici, jak jsi zmínil ty další tři, ale i jinak je to daleko více vyrovnanější.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to si opravdu nemyslím, že je momentální konkurence slabá. Serena je výjimečná hráčka, to by si měl každý uvědomit. A proč by nemohla vyhrávat i po třicítce? Takových sportovců je víc... Třeba bude Serena jako Váňa. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale vážně: Dřív bych si nemyslel, že to řeknu, ale Sereně bych opravdu přál, aby v těch vyhraných grandslamech udělala nějaký rekord. Našel jsem si, že momentální rekord je 24 grandslamů (Margaret Court), i když to nebyla ještě Open era. Na druhé pozici je Steffi Graf, která má 22 titulů... Když bude hrát Serena ještě pět let a každý rok udělá dva grandslamy, tak ten rekord překoná. No a zbytek by mohly vyhrávat holky z mého Dulcinea Teamu. :) Já myslím, že Serena klidně může hrát dalších pět let. Jestli jí bude sloužit zdraví, tak tomu věřím. Má chuť, motivaci a navíc pořád umí. Ačkoliv nejsem její fanoušek, tak bych jí přál, aby se jednou rozloučila jako vítězka. Ona si to zaslouží. Když si vezmu řadu špičkových hráček z nedávné minulosti, tak ty se kolikrát loučily trochu smutně. Některé musely skončit kvůli zranění a další už třeba nebyly na takovém vrcholu... Já bych byl opravdu nerad, aby Serena v nejbližší době končila. Pořád si říkám, že nebýt její přítomnosti, tak by moje oblíbené hráčky vyhrály mnohem víc titulů a holky si to určitě říkají taky. Jenže Serena dělá obrovskou reklamu ženskému tenisu a osobně si jí třeba vážím kvůli tomu, jak se dokáže za ženský tenis postavit. Pořád někdo pochybuje o jeho kvalitě, výši odměn atd. Serena se proti tomu dokáže okamžitě ozvat. Já osobně to považuju za správné a jenom to dokazuje, jak moc miluje Serena tohle odvětví... Už nejsem tak smutný jako před pár dny. Přesto si pořád říkám, jak by bylo skvělé, kdyby Vika vyhrála takový zápas ve finále grandslamu a ještě k tomu proti Sereně v New Yorku. Ale pak si uvědomím, že ten zápas byl díky oběma hráčkám obrovskou reklamou na ženský tenis. Bohužel, jedna z nich musela prohrát a v tomto případě to byla Vika. Já ale věřím, že u spousty diváků vyhrály svým způsobem obě dvě a hlavně skvělý tenis. A to je to, oč tu běží. :)
Reagovat
dadaft
souhlas. profesionální tenis je globální sport. na špici se hraje několikrát do roka o miliony dolarů, o desítky tisíc týden co týden. konkurence JE tvrdá.
Reagovat
smazaný uživatel
hezky napsané, Monty. já se u Sereny propracoval od nelibosti k obdivu. Nejsem přímo její fanoušek, ale obdivuju jí v mnoha směrech a i když jí doma kolokviálně říkáme fat nigga rozhodně to nemyslíme nijak zle ani rasisticky. Po jejím skandálním tanečku na OH jí dokonce říkáme fat ghetto biatch nigga a smějem se, že kdyby to slyšela natáhne nám raketou takovou, že už se nezvednem. Přeju jí, aby se jednou loučila vítězstvím v GS a aby to nebylo dřív jak za 5 let.Jinak na Oh jsem na ní měl docela štěstí apřekvapilo mě, jak je strašně milá na všechny okolo a mnohem hezčí než v bedně.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky. Jestli ses u Sereny propracoval od nelibosti k obdivu, tak to máme podobně. :) Podle mě je fajn a osobně si myslím, že ji trochu změnila ta nemoc. Ale třeba byla Serena vždycky taková, jen mi to prostě nepřišlo... Každopádně jsem rád, že jsem změnil názor a uznávám ji. Třeba budu jednou moct vyprávět, že jsem zažil Serenu Williams, nejúspěšnější tenistku historie. :) Jinak ten její taneček po finále OH mě nijak nepohoršil. Ale fandil jsem Mashe. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě taky ne. Spíš jsem si říkal, jak se umí holka pěkně vrtět, přišlo mi to roztomilý a ani jsem nevěděl, že je to nějaký gangsta tanec, až když to rozmázli v britských novinách, tak jsem si to vygůglil. Taky by mi nevadilo se s tím chlubit. Už se takhle chlubím, že jsem zažil Martinu a Steffi. A úplně nejlepší by bylo se za pár desítek let chlubit, že zažil Martinu č.2, držitelku dvou desítek GS titulů Petru Kvitovou :-)
Reagovat
SwissMaestro
Je možné tento časopis koupit normálně v trafikách? Nikde sem ho neviděl:(
Reagovat
a.magerova
Já na něj minule natrefila v MAKRU, takže asi spíše v obchodních centrech.
Reagovat
SwissMaestro
Díkes, mrknu se tam :-)
Reagovat
tommr
já ho teda v normální trafice ještě neviděl. Pokud jsi ale z Prahy tak si ho můžeš koupit tady:
http://www.tennis-arena.cz/prodejna
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě se to dá koupit na internetu a stáhnout do iPadu, možná i do dalších tabletů, to nevím. Na publero.com a je to tam dokonce levnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsem se v červnu díval na stránky snadnatrafika.cz, tak jsem se dozvěděl, že magazín Tennis Arena je v papírovém vydání k dostání jenom ve čtyřech krajích ČR. Já ho bohužel nemůžu nikde sehnat...
Reagovat
Fandina
a nebo předplatné
http://www.tennis-arena.cz/predplatne
Reagovat
pepin
Tak Oskare, to co jsme tady probírali a hodnotili, tak ted napsali jiné veličiny. Takže na tom nejsme až zase tak špatně s úsudkem. Jediné čeho jsme se tady nedotkli jsou ta kila navíc, jak je to tu zmíněno.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, kil navíc asi ne. To nevím, jestli se i u ženské hodí. Ale psali jsme, že zhubla. Mívala doby, kdy těch kil navíc nosila podstatně víc.

Pro porovnání:
AO 2007 - to se vrátila po nějaké delší pauze pro zranění:
http://www.zimbio.com/pictures/k_WP4cWr6X2/Australian+Open+2007+Day+13/5mr8IyxOQSu/Serena+Williams

A teď:
http://www.zimbio.com/photos/Serena+Williams/Serena+Williams+Wins+Open/AOG3XI4XeDi
Reagovat
pepin
No jo je to rozdíl. Tak třeba takhle předvedou i Petulu.
Reagovat
tommr
já tam teda žádnej podstatnej rozdíl co se týče váhy nevidím. Markantní je jen rozdíl co se týče vlasů ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
a ja rozhodne ten rozdil vidim, minimalne v pase ;)
Reagovat
smazaný uživatel
já tam teda vidím rozdíl markantní!:) Podívej na ten pas.
Hlavně, když bych zhlédl video z toho r. 2007 a teď. Ale nejsem takový vyhledávač fotek jako monty nebo a.magerová, třeba by se našla i jiná.
Ale sám jsi psal při OH, že zhubla.:)
Reagovat
smazaný uživatel
A ty stehna taky....
Reagovat
tommr
nechci se hádat, ale vemte taky v potaz barvu a střih šatů jaký měla tenkrát v roce 2007 a jaký nosí v poslední době ... :)
Pokud jsem někdy psal, že Serena zhubla tak to bylo míněno v porovnání s tím jak vypadala loni po návratu po těch zraněních. Za uplynulej rok nesporně pár kilo shodila ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, psal jsi to s ohledem na hubnutí vzhledem k loňskému roku po návratu.
Ale já záměrně vyhledal tuto fotku, protože si prostě pamatuju, že se zrovna vrátila po nějaké delší pauze a na tom AO těch kil měla opravdu dost.
A nemá cenu se tu nějak přít, to je jen pro zpestření. Ale i když jsem chlap, tak střih šatů ti takový pas nevymodeluje. Ty nevidíš ten pas v těch zelených šatech?
Ona má teď štíhlý pas i v šatech v civilu. Když byla mladší, fakt byla silnější.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo a ještě jsem si teď vzpomněl na ten její zadek. Když skákala po vítězství na USO v r.2008, tak to byl opravdu solidní podvozek, teď takovou prdel zdaleka nemá. A to nemůžeš napsat, že je barvou, protože měla svítivou.:)
Reagovat
tommr
ono taky záleží na tom jakou fotku si zrovna vybereš. Třeba tady na týhle to rozhodně nevypadá že by měla nějakou nadváhu:
http://www.zimbio.com/pictures/k_WP4cWr6X2/Australian+Open+2007+Day+13/8qTZgYI4GWD
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já si to fakt pamatuju, že se vrátila značně "oplácanější". Protože o ni jedny australské noviny dokonce napsaly, že je to tlustá kr*va...

A já ty rozdíly prostě vidím.:) Ale to je jedno, mě nevadí, jestli je tlustá nebo hubená.:)
Reagovat
tommr
nejspíš máš pravdu - mě se to teda z těch fotek nezdá, ale ty jsi její fanoušek a tak máš v tomhle ohledu určitě větší přehled než já ... :)
U Sereny ale stejně ty kila nehrajou takovou roli jako u jinejch hráček. Ona je na tu svojí robustní postavu až překvapivě pohyblivá, umí číst hru a hlavně umí dát takovou ránu, že se ani moc hejbat nemusí ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Shodou okolností jsi vybral dvě fotky z finále GS, ve kterých Serena porazila moje favoritky. :D Máš pravdu, dřív vypadala jinak. Já si dokonce pamatuju, jak o ní psali v roce 2006 v deníku Sport, že je tlustá. Bylo to tehdy, když prohrála na AO proti Daniele Hantuchové. Normálně napsali, že "tlustá Američanka Serena Williamsová prohrála s krásnou Slovenkou Danielou Hantuchovou". S odstupem času mi to přijde sprosté. Tedy jenom ten jejich přívlastek u Sereny. Daniela byla krásná a pořád je. :)

Jinak si pamatuju, že někdy před tím finále AO 2007 zemřela Sereně její sestra Yetunde a pak to vítězství věnovala právě jí. To finále jsem nejspíš ani neviděl, ale vím, že to pro Mashu byl asi jeden z nejméně povedených zápasů proti Sereně. V Nedělním Sportu jsem tenkrát viděl fotku, jak byla Masha smutná. :( To je všechno, co si z toho pamatuju. Dřív jsem tenis tolik nesledoval...
Reagovat
smazaný uživatel
Tu sestru jí zabili už v r.2003.
Nj, vidíš, vybral jsem zápasy s tvými favoritkami.:) Když ty je máš taky všude. Alespoň o nich máš důvod psát.:)
Mimochodem Máša nemusela smutnit dlouho a vyhrála AO o rok později.:D
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda. Bylo to v nejkrásnějším grandslamovém finále všech dob. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist