Prostějov uvidí české finále. Štěpánek v něm vyzve Veselého

7. 6. 2013, 16:37
Aktuality 11
Soubojem dvou generací bude finále prostějovského challengeru, které se odehraje v čistě české režii. Zdejšího dvojnásobného vítěze Radka Štěpánka v něm čeká devatenáctiletý Jiří Veselý, který dnes stejně jako jeho krajan vydřel postup ve třech setech.
Radek Štěpánek (© czech-open.cz)

Osmadvacetiletý Tejmuraz Gabašvili je sice momentálně až na 144. místě světového žebříčku, ale v Prostějově se stal postrachem favoritů. Ve druhém kole vyřadil obhájce Floriana Mayera, ve čtvrtfinále zdolal trojnásobného prostějovského vítěze Jana Hájka, a našlápnuto měl i k výhře nad Radkem Štěpánkem. Pátý hráč turnajového pavouka totiž po prohraném prvním setu zabojoval a v tie-breaku vyrovnané druhé sady si vynutil rozhodující dějství. V něm pak po dvou brejcích vedl 4-1, ale zbytek zápasu už ovládl domácí tenista.

Štěpánek z dalších sedmi gamů ztratil jediný a po výhře 7-5 6-7 7-5 postoupil do finále. "V žádném případě jsem nechtěl utkání ve třetím setu za stavu 1-4 zabalit. Měl jsem motivaci, aby byl alespoň jeden český hráč ve finále," řekl zdejší vítěz z let 2003 a 2004. "Bojoval jsem nejen za sebe, ale také za areál na Spartě, který je postižen povodněmi. A také léčím i sebe, neboť se mi po takovém obratu vrací psychická pohoda i forma," uvedl Štěpánek, který slíbil polovinu prémií z Prostějova věnovat povodněmi postižené tenisové Spartě.

S jistotou účasti ve finále si Štěpánek mohl už jen počkat na jméno svého posledního soupeře. Tím je podle očekávání Jiří Veselý, byť si devatenáctiletý mladík postup v duelu s Peterem Gojowczykem zkomplikoval a zvítězil až ve třech setech.

Veselý vstoupil do utkání velice slibně, když první set vyhrál přesvědčivě 6-2. Ve druhém pak po rychlé ztrátě podání německému soupeři brejk ihned oplatil, a když za stavu 4-4 sebral Gojowczykovi servis znovu, měl výbornou možnost zápas ukončit. Při vlastním podání ale selhal a znovu pak za stavu 5-6, kdy o servis přišel dokonce čistou hrou.

Český tenista, který oba předchozí duely v Prostějově vyhrál v tie-breaku rozhodujícího setu, však ve třetí sadě znovu prokázal pevnější nervy a další drama už nepřipustil. Gojowczykovi dvakrát sebral podání a po dvou hodinách zvítězil 6-2 5-7 a 6-2.

"Bohužel se mi začaly v hlavě promítat myšlenky o důležitosti zápasu," vrátil se k závěru druhé sady Veselý. "Vítězství mě přiblížilo k první stovce světového žebříčku a tím i ke startu v hlavním turnaji na US Open. Dal jsem sice tři esa, ale potom hrál hodně bojácně a set jsem ztratil."

Na finále se Štěpánkem se Veselý těší. "Ještě nikdy jsme spolu nehráli, pouze jednou jsem s Radkem trénoval. Pokusím se na něj něco vymyslet," usmál se Veselý.

Finále Štěpánek - Veselý začíná v Prostějově v 11:00.

Výsledky - Czech Open (antuka, dotace 106.500 eur):
Dvouhra - semifinále:
Štěpánek (5-ČR) - Gabašvili (Rus.) 7:5, 6:7 (4:7), 7:5, Veselý (ČR) - Gojowczyk (Něm.) 6:2, 5:7, 6:2.

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Víc to přeju Jirkovi
Reagovat
vibbi
chtěla jsem se zeptat, má tu někdo zkušenosti s tím, že byl takhle někde naživo na zápase?
chtěli bychom přijet, ale máme to daleko, doporučovali byste nám jakou časovou rezervu? a nevíte, stále platí vstup volný? nejde o to, že bychom nechtěli zaplatit, jde o to, že máme docela strach, že až to v tom prostějově najdeme, bude už plno..
Reagovat
Roger_Federer
V Prostejove je volny vstup, nejvice lidi byva na začatku turnaje, kdy je nejvic zapasu.. Letošni finale ale bude asi hodne navštivene, přece jen matador Štepanek a vyrustajici hvezda Vesely jsou velkym lakadlem.

pokud bude hezky bude tam asi hodne lidi a centrcurt neni moc velky..Chce to aspon hodinu-dve do předu..Pak by to nemel byt problem.
Reagovat
Carloss
taky se těším, tohle bude fakt souboj generací mužského českého tenisu.
Reagovat
historik
super, že se oba dostali do finále, radkovi to pomůže psychicky po tom zranění, ale přiznám se, že to víc přeju Jirkovi, dostal by se do stovky, snad to bude dobrý tenis
Reagovat
tommr
Lukáš Rosol v Prostějově sice neuspěl v souboji s Veselým, ale postup do čtvrtfinále mu stačil k tomu, aby se dostal na 34.místo o pár bodíků před Klizana. Jeho naděje na nasazení ve Wimbledonu proto ještě pořád žije ... :)
Reagovat
tommr
jeho pokračující vynikající výsledky v letošním roce už nemůžou bejt jen náhoda ...
Dnešním vítězstvím a postupem do finále se Jirka dostal na dosah první stovky. Po dnešku má na kontě přesně 530 bodů a na hráče na 97.-100.místě ztrácí pouze 20 bodů. Vítězství ve finále Prostějova za který by získal dalších 50 bodů by ho proto do první stovky posunulo s velkou rezervou ... :)
Reagovat
Fandina
Souhlasím. Má podle mě tenisový cit, jak zahrát v daném okamžiku a je velký a má i páru, dobrý pohyb a tah na branku. Radost se na jeho hru dívat. Tak doufám, že to bude pokračovat a tenisoví odborníci ještě budou vědět, jak vylepšit údery. Držím palce.
Reagovat
Fandina
oboum klukům. Jsem moc zvědavá, jak to dopadne.
Reagovat
darek.vrana
Skvělý tenis od obou. Hlavně zápas Štěpánek-Gabašvili nabídl v koncovce několik parádních výměn, které by se dostaly do highlightů i v Paříži! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Super finále, teším sa !!! :)

Snáď to Jirko zvládne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist