První antuková trofej pro Sheltona, druhý titul slaví v Houstonu

7. 4., 23:47
Aktuality 1
ATP HOUSTON - Ben Shelton (21) podruhé v kariéře vyhrál turnaj ATP. Americký mladík potvrdil roli nasazené jedničky na domácí půdě v Houstonu, kde ve finále zdolal 7:5, 4:6, 6:3 krajana a obhájce titulu Francese Tiafoea (26) a vítězně zakončil svůj nejpovedenější týden na antuce.
Profily hráčů
Šampion Ben Shelton a poražený finalista Frances Tiafoe (© Profimedia)

Shelton – Tiafoe 7:5, 4:6, 6:3

Ben Shelton už měl na kontě jeden titul z turnaje ATP (Tokio 2023), zahrál si semifinále grandslamu (US Open 2013) a stal se hráčem TOP 15, na antuce toho ale příliš neodehrál. Včetně akcí nižší kategorie na ní nikdy nevyhrál víc jak dva zápasy po sobě a na okruhu ATP měl bilanci 2:7.

Rázně to změnil tento týden na domácí půdě v Houstonu. Vyhrál všechny čtyři zápasy, z toho tři po třísetovém boji, poprvé si na cihlové drti zahrál čtvrtfinále, semifinále i finále a antukovou bilanci vylepšil na 6:7.

V nedělním finále jednadvacetiletý Američan zvládl derby dvou vysoko nasazených domácích hráčů s Francesem Tiafoem. O pět let staršího krajana zdolal 7:5, 4:6, 6:3 a po loňském US Open vyhrál i druhý vzájemný zápas.

Duel se nesl ve znamení rychlých gamů na servisu, pouze sedmkrát se šlo přes shodu a jen ve čtyřech hrách byly k vidění brejkboly. Tři z nich byly proměněny. Shelton zaznamenal 11 es, ale také 8 dvojchyb.

"Jsi inspirací pro děti, barevné lidi v našem sportu... Díky za všechno, co děláš pro náš sport a lidi, co vypadají jako ty a já," řekl Shelton během slavnostního vyhlášení na adresu Tiafoea, který se před šesti lety stal prvním Afroameričanem ve finále turnaje ATP.

Shelton hrál finále turnaje ATP podruhé v kariéře a stejně jako loni na podzim na hardu v Tokiu ho přetavil v triumf. Ve světovém žebříčku se posune na 14. místo a o jednu příčku vylepší své maximum.

Šestadvacetiletý Tiafoe v Houstonu teprve podruhé v sezoně vyhrál dva zápasy po sobě a poprvé od loňského US Open zdolal tři soupeře na jednom turnaji. Získat celkově 4. titul a poprvé obhájit triumf z předchozí sezony však nedokázal. Ve sbírce má trofej z hardu (Delray Beach 2018), antuky (Houston 2023) i trávy (Stuttgart 2023).

Oba Američané mají teď před sebou dva týdny bez turnajů, na evropské antuce se představí až na Masters v Madridu.

Výsledky turnaje ATP 250 v Houstonu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
australan.tenis
Klasika... Američani umí vítězit pouze doma. Ale jakmile jedou ven tak jsou to malá dietatka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist