První turnaj ATP na trávě a hned finále. Alcaraz si v Queen's Clubu zahraje o titul

24. 6. 2023, 17:39
Aktuality 8
ATP QUEEN'S CLUB - Carlos Alcaraz (20) v londýnském Queen's Clubu hraje poprvé mimo Wimbledon turnaj na trávě a po výhře 6:3, 6:4 nad americkým mladíkem s českými kořeny Sebastianem Kordou postoupil již pošesté v sezoně a počtrnácté v kariéře do finále. O 5. letošní a celkově 11. titul, který by mu zajistil návrat na post světové jedničky, se dvacetiletý Španěl utká s Australanem Alexem de Minaurem (24).
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz hraje první turnaj od porážky v semifinále antukového French Open, ve kterém ho proti Novaku Djokovičovi limitovaly křeče. Po úvodní vydřené výhře nad francouzským lucky loserem Arthurem Rinderknechem postupně nabírá na obrátkách a další tři soupeře už porazil ve dvou setech.

Po Jiřím Lehečkovi a bývalém šampionovi Grigoru Dimitrovi zvládl i souboj se Sebastianem Kordou. O téměř tři roky staršího Američana, s nímž se utkal poprvé v listopadu 2021 ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let v Miláně, porazil navzdory ztrátě servisu hned v první hře 6:3, 6:4 a vzájemnou bilanci na profi okruhu upravil na 2:1.

Jako profesionál Alcaraz hraje na teprve třetím travnatém turnaji a poprvé mimo grandslam. Ve Wimbledonu 2021 vypadl ve druhém kole s Daniilem Medveděvem a o rok později padl v osmifinále s Jannikem Sinnerem, v Queen'su tak již potřetí vylepšil své maximum na trávě.

"Každý tenista vám potvrdí, že na trávě potřebujete získávat praxi a jistotu. Nečekal jsem, že se můj pohyb a hra na trávě bude takhle rychle zlepšovat. Jsem za to moc rád," pochvaloval si rodák z Murcii, kterého dělí jediná výhra od návratu do čela žebříčku a pozice nasazené jedničky ve Wimbledonu.

"Na začátku týdne jsem o tom nevěděl, že to je ve hře. Už mi to říkali na tiskové konferenci, takže to v hlavě mám a myslím na to. Být jedničkou je sen," přiznal Španěl.

"Hraju dobře, cítím se dobře. Na trávě toho mám odehráno opravdu málo a jsem rád, že na ní vůbec můžu hrát. Publikum je tu úžasné a moc si to užívám. Jsem šťastný, že si zrovna tady v Queen'su zahraju své první finále na trávě," radoval se Alcaraz.

Vítěz loňského US Open Alcaraz postoupil do 14. finále a usilovat v něm bude už o 11. titul. Letos je ve finále pošesté a pátým triumfem může vyrovnat své maximum z loňska.

V nedělním finále od 14:30 SELČ ho čeká Alex de Minaur. "Alex má hru stavěnou na trávu. Je to velmi nebezpečný tenista, ale já se budu muset soustředit hlavně na sebe a svou hru," uvědomuje si Alcaraz.

Světová osmnáctka De Minaur v semifinále potvrdil větší oblibu travnatého povrchu výhrou 6:3, 7:6 nad světovou šestkou Dánem Holgerem Runem, který tento týden sbíral první výhry na trávě.

24letý Australan se do finále dostal podvanácté v kariéře. Získat může 8. titul a po předloňském triumfu v Eastbourne druhý z trávy. Podnik kategorie ATP 500 může vyhrát podruhé po letošním triumfu v Acapulcu.

• ATP 500 QUEEN'S CLUB •
Velká Británie, tráva, 2,345.130 eur
sobotní výsledky (24. 06. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Korda (USA) 6:3, 6:4
De Minaur (7-Austr.) - Rune (2-Dán.) 6:3, 7:6 (7:2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

8
Přidat komentář
paddy
Federer již trénuje smile

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=l6K3G-gCYvk&feature=youtu.be

K uměle vytvářenému tématu GOAT tento týden poznamenal:

"What is better? Winning Wimbledon at 17 like Becker or Paris at 36 like Novak? I don't know," he questioned.
"What he has achieved is absolutely gigantic. It could be sufficient. But I think as long as Rafa is still playing, too, you can't answer that definitively yet."

Je to tak nejlepší antukář v historii může vyhrát RG ve 38 letech, rozhodne zdravotní stav.

Když ještě vzpomeneme Borga, který vynechával AO, které se navíc hrálo ještě na trávě, tak si položme otázku, o kolik víc GS mohl vyhrát, kdyby ho to nepřestalo bavit?
Rozhodně víc než Sampras.
Reagovat
baba
no snad to Seba zase dostalo zpátky na zem, na Carlose prostě zatím nemá...
Reagovat
magnus
Alcaraz je nástupca Nadala aj Djokoviča. Vyhra všetko a bude dominovať mužskému tenisu. Už teraz ho dokáže zdolať len Djokovič inak všetko vyhráva.
Reagovat
Marduch
Nejspíš asi určitě ano:-) Dnes opět predvadel jedinečné spojeni komplexnosti a intenzity.
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Patik
To je ťažko povedať..hráči ktori s nim budú prehrávať nájdu časom recept..rozdelia si časom povrchy ale je možné že nachvilu na nejaký čas bude prevažne dominovať..ale je tu Sinner ci Rune.. A prídu určite zranenia.
Reagovat
Hector17
Nečekal jsem, že se Alcaraz vrátí na post jedničky tak rychle. Každopádně Djoko vyhraje Wimbledon a bude pak jedničkou minimálně do října.
Reagovat
smazaný uživatel
Kamilos měl pravdu - Carlos v suchým tričku. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist