Radwaňská poprvé porazila Serenu a Polsko slaví premiérový triumf na Hopman Cupu

10. 1. 2015, 10:52
Aktuality 82
HOPMAN CUP - Tenisté Polska slaví premiérový triumf na Hopmanově poháru. Po roce se jim povedl finálový reparát, když dnes zdolali 2-1 na zápasy výběr Spojených států. Základní kámen k dnešnímu vítězství položila Agnieszka Radwaňská svou první výhrou nad světovou jedničkou Serenou Williamsovou, aby pak s Jerzym Janowiczem vyhrála i rozhodující čtyřhru.
J. Janowicz a A. Radwaňská

Polsko se do finále Hopman Cupu dostalo poprvé teprve loni. Tehdy měla v Perthu startovat dvojice Agnieszka Radwaňská a Jerzy Janowicz, ten se však kvůli zranění nohy omluvil a nahradit ho musel Grzegorz Panfil.

Do letošního 27. ročníku už Poláci nastoupili v nejsilnější možné sestavě a Radwaňská s Janowiczem získali pro svou zemi premiérovou trofej pro vítěze Hopman Cupu. Ve skupině porazili Velkou Británii i domácí Austrálii a včera proti Francii si dokonce mohli dovolit nedohrát závěrečnou čtyřhru. Už totiž měli zajištěn nejvyšší počet výher, respektive procento vyhraných setů, a z prvního místa postoupili do finále.

V něm dnes zdolali nejúspěšnější zemi v historii soutěže - šestinásobné šampiony ze Spojených států.

Polští tenisté se nečekaně ujali vedení po dvouhře žen. Agnieszka Radwaňská sice v osmi vzájemných duelech se Serenou Williamsovou vyhrála pouze jeden set, dnes se však konečně dočkala premiérového skalpu současné světové jedničky. Třiatřicetiletou Američanku zdolala po boji 6-4 6-7 6-1.

Radwaňská mohla zápas ukončit ve dvou setech, za stavu 6-1 a 6-5 ale znervózněla a přišla o servis. V úvodu třetího dějství pak čelila třem brejkbolům, rychle se však vrátila k dobrému výkonu a získala první bod.

"Jsem šťastná, že jsem se po tom druhém setu zase dokázala zlepšit. Taková výhra vždycky potěší a dodá sebevědomí," řekla nová svěřenkyně trenérky Martiny Navrátilové.

Jerzy Janowicz pak sice nedokázal porazit Johna Isnera, proti kterému v první sadě zahodil pět setbolů a prohrál s ním 6-7 4-6, rozhodující smíšená čtyřhra ale byla v režii Evropanů.

Poláci sice v úvodu ztratili servis, ale od stavu 2-4 sebrali třikrát v řadě servis Sereně Williamsové, sami už o podání nepřišli a zvítězili 7-5 6-3.

"Byl to úžasný týden. Pro mě je tohle vzrušující chvíle," radoval se Janowicz. "Oba jsme si to tady moc užili a tohle je třešnička na dortu," dodala Radwaňská.

Polsko se tak stalo celkově 13. zemí, která neoficiální mistrovství smíšených dvojic dokázala vybojovat trofej pro vítěze.

Sereně Williamsové se dnes nepodařilo zapsat do historie turnaje. Mohla se totiž stát prvním hráčem v 27leté historii soutěže, který získá trofej už potřetí. Poprvé vyhrála v roce 2003 s Jamesem Blakem, podruhé pak před sedmi lety s Mardym Fishem. Isner už také jednou vyhrál, v roce 2011 triumfoval s Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

- HOPMAN CUP 2014 -
(Austrálie / Perth, tv. povrch)
sobotní výsledky (10. 01. 2015)
• Finále •
Polsko - USA 2-1
A. Radwaňská - S. Williamsová 6-4 6-7(3) 6-1
Janowicz - Isner 6-7(10) 4-6
A. Radwaňská/Janowicz - S. Williamsová/Isner 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

82
Přidat komentář
freeteepek
Mazec. Mazec. Mazec. Tak to vypadalo na začátku roku, že našim tenistkám se daří. Jenomže vedle úspěchů dalších holek ze špičky jejich výsledky poněkud blednou. Aga vyhrála turnaj a s Genie porazily Serenu. Šarapovová s Halepovou vyhrály turnaj. Carol prohrála se zdatnou soupeřkou až ve finále...
Reagovat
FulnekUltras
jak se bude práce Martiny na Aze projevovat v dlouhodobějším časovém horizontu - hlavně po stránce psychiky a zvládání důležitých momentů utkání.
Reagovat
smazaný uživatel
v celém průběhu nepůsobila tak neporazitelně jako obvykle. Škoda, že ji nedala už Lucka. Gratulace Polsku.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem jenom začátek mixu... Musím říct, že Agnieszce to dneska slušelo. Přišlo mi, že má nějaké hezčí vlasy (nebo je to tím HD? :D). Sice to není moje oblíbenkyně, ale každopádně mi z toho finálového kvarteta byla nejsympatičtější. :)

Jinak jsem přišel na zajímavou věc. Co se týče sester v tenise, tak vždycky je mi z té dvojice sympatičtější ta méně úspěšná. Ula víc než Aga, Venus víc než Serena, Kristýna Plíšková víc než Karolína (když mi někdo řekne, která je která :D). Ale platí to fakt jenom v tenise (v jiných sportech ne). :)
Reagovat
Fandina
Neviděla jsem to, ale celkem mě překvapilo, že USA prohrálo. Minimálně od čtyřhry s Kanadou se mi Serena i John jevili hodně dychtiví po výhře. Isner i kvůli tomu odřekl Sydney. Gratulka Agně a Jerzymu k výhře!
Reagovat
Fandina
Oprava, z Aucklandu, ne ze Sydney ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
To kto komentuje Agut vs. Bedene. Nova Šport, nejaký kompetentný Slovák.
"7 gem pomenovaný po Benovi Tildenovi, vynikajúcim hráčom 60 až 70 rokov"
A ani sa neopravil..

A potom, že prečo som z tej histórie taký vyhukaný :)
Reagovat
smazaný uživatel
Big Ben.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Polsku jen jsem nepochopil ten spor s rozhodčí v druhém setu..
Reagovat
PetaM
Jerzy si myslel, že se John dotkl míčku, jenže nedotkl, Jerzy přestal hrát, Serena to odehrála, John, když viděl, že Jerzy přestal hrát, přestal hrát i on a Aga jim to tam zabila. Umpire dal opakování výměny, Polsku se to nelíbilo, USA chtělo opakovat výměnu a nemohli se dohodnout. Spousta keců okolo a nakonec opakování výměny :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha no dobře tak aspoň že ta výměna tolik neovlivnila průběh zápasu :-)
Reagovat
rib
no to jsem zvědavá, jak bude Serena hrát dál. Takový slabý výkon - žádná jiskra. pozdě u míče, špatně otočené tělo... To může rovnou zabalit
Reagovat
smazaný uživatel
Serena prece telo "neotaci", hraje oba udery otevrene.. a na okruh jeste letos neslapla.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Polsku to přeju, ale musím podotknout, že ke konci to Jerzy šil trochu nesportovně do Sereny...ale jo, přeju jim to
Reagovat
kada.tom
tak Jerzy, no
Reagovat
kada.tom
Aze to přeju :-))
Reagovat
smazaný uživatel
https://vine.co/v/Op0bWBdgngp
ale tohle je boží! :D
Reagovat
smazaný uživatel
:DDDDDDD to je skvělý!!
Reagovat
Frick
Co pan szhuka, wszystko mame - Fazole jantarowe, lizaky malinowe, telefon komurkowy, puchar Hopmanowy... :o)
Reagovat
Davor1
:-DDD
Reagovat
vendulkabendulka
hahaha :D
Reagovat
Mayo
Agneska vyhraj Aussie (:
Reagovat
Davor1
to by bol sen :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Aga je dneska nejlepší na servisu
Reagovat
Davor1
kde sa hrabe nejaký Isner... :-))
Reagovat
Cico93
Serena totálne mimo
Reagovat
smazaný uživatel
ale strašně vtipně ječí :D
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/ester-ledecka-vyhrala-zavod-svetoveho-poharu-fat-/lyzovani.aspx?c=A150110_113927_lyzovani_ot

Škoda, že v Soči nebyla fit. Kdyby jo, tak by snad ani nemohla něco nepřivézt. :-(

Hlavně by to byl i hezký příběh, protože její děda Jan Klapáč má hokejový bronz z Innsbrucku 1964 a stříbro z Grenoblu 1968.

Tak snad má děda (*1941) tuhý kořínek a všcihni se dočkáme za tři roky.
Reagovat
Frick
Čím se Aga nepochybně liší od pěti ostatních dnešních singlových finalistek?
Reagovat
tommr
je z nich nejhezčí a nejsympatičtější ... :)
Reagovat
EllNino
like :)
Reagovat
smazaný uživatel
Finálové singly - kromě HC - se hrály 3... Nemělo by být finalistek 8?
Reagovat
Frick
Tak pardon - myslel jsem finále v Austrálii / Oceánii
Reagovat
sprchon
Ty jo, v Sydney je to fakt nabouchaný... Lucka vs Sam, Bára vs Caro, Karolína při postupu do druhého kola narazí na Simonu.

Tak jsem zvědav, jak si s tím naše holky poradí. :)
Reagovat
tommr
hodně blbej los pro naše holky. Lucka a Bára by navíc v případě postupu do druhýho kola šly proti sobě ... :(
Reagovat
EllNino
myslím, že tady se nedal čekat lehkej los :D ...
Reagovat
tommr
to je sice pravda, ale aspoň mohly bejt každá v jiný čtvrtince ... :)
Reagovat
EllNino
zase při tý konkurenci je dobrá šanca, že se jedna dostane do čtvrtfinále :) ...tentokrát by to mohla Bára Carol oplatit :)
Reagovat
tommr
já si naopak myslím, že Wozniacká se tentokrát zaskočit nenechá a Báru smázne ve dvou. V Aucklandu nejspíš Báru trochu podcenila ... :)
Reagovat
EllNino
to si nemyslim, Bára ji moc nenachala, aby ji podcenila,uvidíme ... no když už nic, tak ji ve 2. kole porazí Lucka jako loňske deja vu :)
Reagovat
tommr
ani na Lucku bych moc nesázel. U ní je navíc otázka jestli vůbec přejde přes Stosurovou. Donekonečna jí asi porážet nebude a prohra může klidně přijít právě ted kdy to asi nikdo nečeká ... :)
Reagovat
EllNino
já to čekám, proč by ne, Sam je nebezbečná ...ale Lucka má momentálně lepší formua navíc Sam je doma vždycky labilní ...no uvidíme konečně zejtra :)
Reagovat
tommr
no jsem na Lucku zvědavej. Škoda, že ten její zápas začíná tak brzo a navíc se hraje souběžně se zápasem Kláry v Hobartu ...
Reagovat
EllNino
Klárka už snad konečně vyhraje :) a 6 hodin zase není tak brzo :)
Reagovat
tommr
jak pro koho. Já už mám za tenhle týden značnej spánkovej deficit a opravdu netuším jestli se zítra dokážu na šestou vzbudit ... :)
Reagovat
EllNino
já takhle vstávám celej život:D nedělá mi to problém
Reagovat
EllNino
Tak Kája s Týnou už nejsou jediný dvojičky, který maj titul, Kichenokovy je doplnily ...:) akorát teda nevím, jestli v expreskách nemá být že napodobily dvojčata Plíškova, ale co už :D ...
Reagovat
EllNino
Lucka bude hrát debla s Belindou Bencic a začínaj proti Káje a Kimiko :)

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10897778_873942592627419_5553606194006863453_n.png?oh=31472a0cbc3307c2560fb4992303416b&oe=556EEADD&__gda__=1428907521_87e61146f5aab980f800d74312466fc7
Reagovat
Frick
27 let věkového rozdílu bude na kurtech. Neuvěřitelný.
Reagovat
EllNino
jojo :) dobrý dost
Reagovat
EllNino
Koukám, že Tsvetana se dostává na svém životním turnaji opět do ráže, dneska uhrála Donna ve 2 setu 5 míčů ...doufám, že se jí Kája v 1. kole vyhne :D
Reagovat
smazaný uživatel
No doufám, že něco obhájí. Je to pro ni velký turnaj :)
Reagovat
EllNino
já taky doufám, loni to bylo jako blesk z čistého nebe :D ...
Reagovat
Frick
Hrála Serena hůře než proti Lucině nebo stejně či dokonce lépe?

Nebo ještě jinak - jaká byla "křivka" kvality jejich výkonů - postupně proti Flvaii, Genie, Lucce a Aze?

BTW: Na Agu má tedy Lucka smůlu. Naposledy se utkaly v Moskvě 2011. Jinak Lucka, co se týče sezóny 2014 + HC 2015 nehrála z aktuální TOP 20 jen s Suarez, Muguruzou a právě Agou.

Tak snad se dočkáme zanedlouho. Samozřejmě, s vírou v dobrý výsledek.
Reagovat
smazaný uživatel
Jednou se dočkat musíš :) ALe mám docela strach o Serenu. Pokud teda nejede na HC úplně naplno, tak to jo, ale s takovými výkony neobhájí ani to osmifinále na AO. Měla by zabrat
Reagovat
blixa
Je za zenitem. Ještě se sice občas vzchopí a nějakej GS vyhraje, ale ta dominance už to nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Aby ses nedivil, Serena, na rozdíl od jiných hráček, to má v hlavě už ujasněné a dokáže zabrat když má a když jí o něco jde. :)
Reagovat
blixa
To je sice pravda, ale věk prostě nezastavíš. S jejím somatotypem bude mít čím dál větší zdravotní problémy.
Reagovat
smazaný uživatel
Její somatotyp je světovou jedničkou. Já teda osobně ji rozhodně neodepisuju, že ji občas někdo porazí je normální. Ok, uvidíme nebo se vsadíme, že tento rok bude Serena opět dominovat :)
Reagovat
blixa
Já netvrdím že ji odepisuju, stále bude patřit na špici ale ta dominance to podle mě už nebude. Tipuji, že letos by mohla být TOP4 Serena, Marfuša, Simona a Petra relativně vyrovnaná.
Reagovat
smazaný uživatel
U Petry nevím, tak si netroufám ani tipovat, Simča možná věřím víc, Marfuša je no comment. Jsem zvědavá i na Agu, ta by taky mohla zamíchat pořadí :D No každopádně los AO mě docela otrávil, Lucka má opět Sam, to je snad zlý sen.
Reagovat
smazaný uživatel
To je Sydney, Lunejko. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jé, už jsem zase na blbku, zcela neplánovaně teda, ale už asi navždy :D Omlouvám se všem přítomným :D
Reagovat
EllNino
Lunej nás nechává vycukat, ale kldině by to už mohlo začít :DD ...
Reagovat
smazaný uživatel
problem jeste neni vek ani somatotyp, ale motivace, pokud ji vydrzi, (vlna vztahove euforie opadava,) tak Serene verim. Ale potrebovala bych konzultaci s Oskarem, pravda.. :-)
Reagovat
tommr
myslím si, že motivaci má ted větší než kdykoli předtím. V jejím věku už jistě tuší, že nebude hrát věčně a že už moc příležitostí na zápis do tenisový historie mít nebude ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
logicke, ale je to muzsky pohled, nepocita s vlivem emoci. Serena je nesporne zkusena, srovnana, velmi silna, ale imunni rozhodne neni.. :-)
Reagovat
Kozoroh
No a právě to jí může vlézt do hlavy a dělat neplechu :)
Reagovat
Kozoroh
Jo a co třeba loňský WCH s Cornetovou?
Reagovat
smazaný uživatel
To byla "nemocná".
Reagovat
Frick
A neřikalo se to už někdy před 4 rokama?
Reagovat
EllNino
už 2009 ;)
Reagovat
Kozoroh
Navíc nezapomínejme na to, že jí bude 34 let! Nemysleme si, že tu bude Serena navěky.
Reagovat
smazaný uživatel
Dokaze zabrat ale uz ne tak dominantne. I jine top hracky dokazi ale zabrat. Tady souhlasim s blixou, ze tou dominantni hrackou asi uz nebude si myslim...
Reagovat
Frick
Tak bylo to hned zajímavější, protože by pak bylo vyrovnané startovní pole. Nemyslím si, že by nakědo jako Maša, Simona, Petra, Vika, Aga, Carol, Ana byly schopný tak dominovat jako Serena.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jí věřím, i když mě samozřejmě štve, že poráží moje oblíbenkyně, ale ještě pořád má v sobě potenciál vyhrávat když jí o to jde. Uvidíme, začíná AO :)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme ze ma v sobe potencional vyhrat, taky proto je svetova jednicka. Ale dominantni hracka uz proste neni a v zapasech uz to nema jen na sve rakete jako mivala. Rok 2012 nebo podobny uz asi hodne tezko zopakuje, zvlaste kdyz vetsina ostatnich hracek kolem ni se take probraly a je to ted celkove v te spicce mnohem vice vyrovnanejsi - Simca prisla do topky, Ana a Caro se po dlouhe dobe take probraly k lepsim vykonum a ostatni co tam zustaly jsou take vyrovnane svetove jednicce v zapasech. Nejvetsi propad oproti tomu roku vidim spise v psychicke odolnosti nez ve hre jako takove...
Reagovat
smazaný uživatel
Serena ještě ukáže sílu. Jak psala Lunejka, tak Serena je schopna zabrat vždy, když potřebuje. Umí se vyhecovat. Je psychicky a fyzicky silná
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak, Ako napisal Lunej - AO o chvíľu začína a uvidime :)
Podla mna tiež bude tento rok Serena dominovať ako v roku 2013 ak nie ešte dominantnejšie
Reagovat
smazaný uživatel
aj ked sa Serena tento rok trochu hlada, ale verim že na AO pride k tej najlepšej forme
Reagovat
Kozoroh
Přání otcem myšlenky.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to jen Hopman, takže z toho zase moc nedělejme. Uvidíme na AO. A potom toho Seree taky moc neobhajuje a kdyby po AO nebyla první, tak během letošní sezony se tam jistě po FO vrátí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist