Rafa je stále největším favoritem French Open, myslí si Söderling. Kdo ho může nejvíce ohrozit?

13. 5. 2020, 12:02
Aktuality 107
Robin Söderling si myslí, že i v případném podzimním termínu letošního French Open bude největším favoritem antukového grandslamu Rafael Nadal. Kdo má největší šanci antukového krále na pařížské oranžové drti zastavit? Bývalý švédský tenista, který dokázal Nadala v jeho chrámu porazit, což se povedlo už jen Novakovi Djokovičovi, vybral dva jeho největší soupeře.
Robin Söderling

Nadal vyhrál antukové French Open celkem 12krát a na antuce má téměř 92% úspěšnost vyhraných zápasů. Na pařížské antuce startoval 15krát a pouze dvakrát našel přemožitele, přičemž jednou z turnaje v jeho průběhu odstoupil. První triumf na dvorci Philippa Chatriera slavil v roce 2005 hned při své premiérové účasti, od té doby je v Paříži pravidelně největším favoritem a postupně se dobyl až ke statusu antukového krále.

Na nyní 33letého Španěla dokázali v areálu Rolanda Garrose najít recept pouze Djokovič a Söderling. A právě druhý jmenovaný považuje Nadala za stále největšího favorita. "Bude to samozřejmě úplně jiný turnaj, ale Rafa na antuce... je jedno, jestli se hraje v červnu, nebo v září... pokud bude zdravý, tak je stále největším favoritem," uvedl bývalý švédský tenista.

A kdo by mohl cestu antukového krále za 13. pařížským triumfem nejvíce ohrozit, pokud se letošní turnaj na podzim opravdu uskuteční? "Jsou tu dva, u kterých cítím, že by mohli letošní French Open vyhrát. Myslím si, že by mohli uspět Thiem nebo Djokovič, na antuce jsou oba výborní."

"Stejně je ale úžasné, že Rafa je pořád favoritem. Nemůžu uvěřit tomu, že je to už 11 let, co jsem ho na French Open porazil. Tady se jasně ukazuje, jak dlouho už je tak skvělým hráčem. Poprvé vyhrál French Open v roce 2005 a pořád je favoritem, neskutečné."

Koronavirová přestávka by podle něj mohla pomoci jak Nadalovi, tak jednomu z jeho největších rivalů Rogerovi Federerovi. "Pokud bude přestávka dlouhá, tak mají Rafa i Roger čas se pořádně zotavit a prodloužit si svou kariéru. Podle mě má Rafa letos nebo příští rok větší šanci ovládnout grandslam než Roger, který už mi nepřijde tak hladový po úspěchu. Nicméně dokázat to stále může, uvidíme. Myslím si, že po skončení kariéry všech z Big 3 budou mít nejvíce grandslamů Nadal nebo Djokovič."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

107
Přidat komentář
smazaný uživatel
Až teď jsem si vzpomněl, jaký je Federer parchant.

Robin mu daroval FO, vyřadil Nadala a prohrál s Federerem ve finále a Roger Robina za odměnu vyřadil ten rok ve Wimbledonu i na USO.

To je kámoš.
Reagovat
peRFect
To je diskuze :D
Reagovat
Krisboy
Po dlouhé době jsem se díval na ten sestřih Soderling-Nadal. Robin fakt dobře, soustředěnej od začátku do konce, jednoznačně ho uhrál přes backhand. Jak se Rafa dostal k forhendu a diktoval výměnu, většinou bodoval. Jakmile mu Robin bušil do bh, nestíhal.

Proto taky Soderling neměl šanci proti Federerovi. Taktika, kterou měl na Nadala, na něj samozřejmě nefungovala a jinou asi neměl :D
Reagovat
Fandina
Tak to se shodneme. I když bych třeba ráda viděla na tom místě, Rogiiiho, Gríšánka, Ríšánka, Bustičku, Veselku. Ale asi to bude tak, jak říká Robin. :-))
Reagovat
Fandina
a povrch
Reagovat
Alien
Gríšánka?
Reagovat
Krisboy
Grišánek, Rišánek, Berďulka, Rožerýnek a polodementní Fandina.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal za standardnych podmienok s dlhou antukovou pripravou pred RG je tradične silný.

Takze ak otocite kalendár naruby a RG bude niekedy na jesen a bez pripravy, urcie sa Nadalove sance znizia.
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhu stranu, ak beznemu hrácovi trva aklimatizácia na antuku po harde trebars 2-3 tyzdne, Nadal si moze (teoreticky) zvyknut omnoho skor..

Minuly rok bol ale zaciatok slabučký a prehra s Fogninim, Thiemom a Tsitsipasom neveštili pred RG nič dobré. Vsetci traja ale maju antuku ako top povrch, a ano, myslim si to aj o Tsitsipasovi.
Reagovat
paddy
prostě jasní antukáři :)
Reagovat
Nola
iba dvaja hraci dokazali Rafu porazit na RG, forma, neforma, napriek neforme by ho tam nikto iny nedokazal porazit......Rafa je antukovy kral a jediny Novak ho dokazal porazit na kazdom antukovom turnaji a to sa pocita, historia si to bude pamatat.....
Reagovat
Mayo
Ako inak, proste to je El Matador.
Reagovat
Marduch
Uz ma Robin v Basileji tu sochu? :p
Reagovat
sojka1
to ne, ale kralem nasich srdci uz zustane navzdy.... ;-)
Reagovat
sojka1
melo byt asi princem.... zas na krale je to silenej protiva.... :-)))
Reagovat
Patik
Ono sa to ľahko píše jedna vec je odhadovať pri telke..druhá vec je stáť na kurte a prekonávať..ale za predpokladu že Federer už nepridá GS tak to sú pre Novaka 4 grandslamy..ktovie kedy sa začne hrať a v akej forme sa vráti..a jeho kvalita hry myslím si že nebude ako Rogerova s nastávajúcimi rokmi..lebo Roger si pomáha štýlom hry a nie roštepmi..Nadal to je zase druhá vec..je reálnejšie že prekoná tieto čísla..to čo si Fedex budoval rôzne si Rafa buduje každoročne na jednom podniku..osobne to vidím tak že najbližšie sezóny si doťahujúci budú navzájom kradnúť nádej..Federer môže uhaluziť jeden Wimbledon a už ho nikto nikdy neprekoná..
Reagovat
Ereinion
Pokud by ovšem bylo FO na přelomu září a října, tak to budou pro Rafu podle mě horší podmínky...Rafa má rád slunko a vysoký odskok, to by už se na podzim tolik nekonalo...
Reagovat
Krisboy
Zase by ale mohl mít ještě v pořádku kolena, na rozdíl od minulých sezón, kdy už po US Open do vánoc jenom kulhá.
Reagovat
woody
Je to jedna z největších sportovních výzev, pokud ne největší. Porazit Nadala na RG.
Reagovat
Krisboy
To je pravda. Ještě mě napadá Sáblíková na 5000m nebo All Blacks na Světovým poháru :)
Reagovat
smazaný uživatel
Paradoxní stejně je to, že Rafu porazili za celé ty roky jenom dva hráči, kteří z toho měli stejně h0vno a spíše pomohli jiným.

Djokovič ten rok prohrál s Wawrinkou a Soderling s Federerem.

Takže místní věty, jaký je Federer haluzák, že vyhrál FO 2009 jsou trošku k ničemu.

Djokovič porazil sice Nadala na RG, ale stejně ten rok nevyhrál titul, který získal tím, že se Nadalovi vyhnul v roce 2016. Takže je dle mého úplně stejný lucker, jako Federer.

Taktéž se dá říct, že Federer sice neporazil Nadala v jeho pevnosti, ale svedl tam s ním těch soubojů asi 5.

Nadal porazil Federera jednou ve Wimbledonu, ale ten zápas byl asi nejpamátnější a skoro nejtěsnější za posledních 20 let.

Tudíž bych možná v těch hejtech na kombo FEDAL na RG a ve W trošku přehodnotil situaci.
Reagovat
woody
Federer ho neporazil a tečka. Djokovic ano. To je základní rozdíl. Psát si kolem můžeš co chceš, ale je to nesmysl... Ostatně jako vždy, když něco píšeš.
Reagovat
smazaný uživatel
Buď tomu nerozumíš, nebo jsi hloupý.

Djokovič porazil Nadala v ročníku, kde ho porazil na antuce Fognini, Murray a Wawrinka.

Obecně se jednalo o Rafův nejslabší rok na cihle v jeho kariéře a obecně o jednu z jeho nejhorších sezón.

Pochybuji, že by ho Djokovič mimo rok 2015 na RG porazil.
Reagovat
Ereinion
jako hodně zajímavý by byl rok 2011, ale tam to zatrhl Fedex...
Reagovat
smazaný uživatel
100%

Ale prostě mi příjde bláhové říkat, že Djokovič porazil na RG Nadala a Federer ne.

Djokovič to má na French Open s Rafou 1:6 a jedna výhra je z roku 2015, kdy byl Nadal evidentně zdravotně indisponovaný, neuhrál ani set a kolo předtím měl co dělat se Sockem na antuce.

Takže Nole stejně jako Roger mají RG díky tomu, že tam nepotkali Nadala a je úplně jedno, že jeden "vyhrál" jednou a druhý nikdy.
Reagovat
Patik
Ten zápas z 2015 som videl snáď 100 krát na youtube celý..a hovorím že Nadal keby ho Djokovič nezastavil tak to celé zase vyhrá..Djokovič tam mal jasnú stratégiu a plán ktorý skvelo fungoval..chvíľu sa zdalo že mu Djokovič v prvom sete nadelí kanára ale Nadal to dokázal ešte dorovnať a keby ten set Nadal vyhral tak zápas je úplne o inom a mal by možno iného víťaza..slabá sezóna ?..minulý rok ho deklasoval Djokovič na AO..Sunshine Double vynechal kvôli zdr. problémom..na antuke ho vyradil tiež Fognini Thiem Tsitsipas a pozri French Open vyhral ako nič..a rovnako by to bolo aj v 2015..Djokovič ho proste zlomil aj herne aj psychicky..pozri si ten zápas..Nadal tam lietal ako drak..
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal běhá jako drak i když má zlomenou nohu.

2015 utrpěl 22 porážek, to se mu podařilo v kariéře pouze 2x a to v letech 2003 a právě 2015.

Na antuce prohrál 6x, což je opět po roce 2003 největší masakr kariéry.

Byl herně úplně mimo, po FO skončil skoro mimo TOP10, na Wimbledonu vypadl s Brownem, na USO s Fogninim a vypadl na konec kariéry.

Zdravotní komplikace z AO, kde ho porazil ten rok Berdych (což u hovoří za vše) se s ním táhly celou sezónu.

Ne 2015 to na FO nebyl ani zdaleka Nadal a Djokovič porazil jeho indisponovaný stín, nic víc.

Vyhnul se při svém triumfu Nadalovi stejně, jako Federer. Nemají si co vyčítat.
Reagovat
Mayo
To, že Djoki vyhral je v poriadku. Zaslúžene ale Nadal bol v tom roku najtragickejsi na antuke (aj mimo nej) veď výsledok 0-3 hovorí jednou rečou ty drak.
Reagovat
smazaný uživatel
Jedna věc je 0:3, druhá věc je kurz 3,36 před zápasem na výhru Nadala.

Na RG spolu hráli 7x a jenom v r.2015 nebyl Rafa kurzový favorit.

Proč asi.
Reagovat
Patik
Ber do úvahy aj to že v roku 2015,2016 bol Djokovič prakticky neporazitelný..až v 16ke ho sundal z trónu Andy hrajúci v životnej forme..
Reagovat
smazaný uživatel
To je jedno, ale 3,36 na Rafu na RG nebyly náhodou. Předtím nevyhrál 4 turnaje na antuce nic.

Prostě ten rok byl sotva poloviční a i kdyby se potkali v TOP formě a Novak vyhrál, tak určitě Rafa nerupne 0:3
Reagovat
Patik
Kurzy dávno neberiem ako smerodatné..veď Federer mal skoro tri kurz proti Rafovi na minuloročnom Wimbledone a utrel si s ním zadok..z toho že nevedia nastavovať kurzy ťažím pravidelne hlavne keď hrá Nadal..
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné, ale kurzy na Nadala na FO jsou vždycky upálené někde kolem 1,01-1,5.

3,36 v QF s Djokovičem, se kterým měl v té době H2H na RG asi 5:0 je prostě důkaz toho, že jeden z aktérů nebyl ok.

Ale to je jedno, princip, který jsem chtěl primárně říct je ten, že jak RF, tak ND mají FO po haluzi a oba dva přemožitelé Nadala z French Open to udělali pro někoho jiného.
Reagovat
Kozoroh
Zrovna v roce 2015 Nadal zdravotní komplikace neměl, to sis účelově vycucal z prstu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano a proto měl nejvíce proher za sezónu od roku 2022, proto mu vzal Sock set na antuce na GS, proto prohrál s Djokovičem na turnaji, kde celou kariéru dominuje, bez zisku setu a proto 4 turnaje na cihle po sobě prohrál s Murraym, Wawrinkou, Fogninim, pak s Brownem ve Wimbledonu a s Fogninim na USO.

Vytáhni už hlavu z Noleho prdele a ber někdy v potaz fakta. Dík.
Reagovat
Kozoroh
Nadalovy špatné výsledky byly zapříčiněny jeho herní krizí, špatným sebevědomím, ale ne zraněním, takže tady přestaň lhát, nikdo ti to tu stejně nežere.
Reagovat
smazaný uživatel
Od AO s Berdychem byl marný, ten zápas byl zdravotně indisponovaný. Celou sezónu se s ním táhla kombinace herní krize se slabou fyzickou připraveností.

Ale dobře, tvůj kůň porazil polomrtvého Nadala na French Open, užij si to, bylo to velké vítězství, naštěstí to zastavil Wawrinka a jak Djokovič, tak Federer mají RG shodou šťastných náhod.

Amen.
Reagovat
Kozoroh
Takže mi ani neřekneš, co za konkrétní zranění, poranění, indispozici Nadal v roce 2015 měl; tu prázdnou slámu, což jsou tvoje kecy, si strč víš kam...
Reagovat
smazaný uživatel
22 proher v sezóně 2015 je TOP od r.2003.

Jenže ty jsi prostě zaslepený fanoušek Srba, jakákoliv diskuze s tebou je marná. Kdybys mohl, tak ho normálně znásilníš, to je neskutečný fanatismus.

A to jsem si myslel, že když mám kšiltofku s logem RF a jedno tričko, tak jsem magor.

Spadl mi kámen se srdce.
Reagovat
Kozoroh
Ty jsi fakt neskutečný šašek.
Reagovat
Amputace
Ne že bych se chtěl zrovna Kamilose nějak zastávat, ale to opravdu rok 2015 bereš u Nadala jako směrodatný v rámci jeho rivality s Djokovičem? Nemyslíš to vážně, že ne? Je to zhruba stejné, jako kdybych chtěl srovnávat Nadalův rok 2015 s cca první polovinou roku 2018 u Djokoviče. Oba zkrátka nebyli těmi hráči, jak je všichni znají... Federera mám úplně... víte kde, ale pokud jde o srovnání Djokoviče a Federera ve vztahu k Nadalovi na FO, ta Djokovičova výhra v roce 2015 je dost zanedbatelná a nic moc neříká, protože Nadal nebyl ani na polovině své výkonnosti, a Patik si tady může psát, co chce. Nadala sleduji 13 let, viděl jsem desítky jeho zápasů, takže samozřejmě poznám, kdy lítá, jak drak, a kdy je naopak v herní krizi. Pokud tady někdo zpochybňuje Nadalovu herní tragičnost z let 2015/16, je ta diskuze vesměs už v principu zbytečná, protože tomu ten dotyčný buď nerozumí, nebo slepý, nebo zkrátka jen nechce vidět zcela evidentní skutečnosti. Ano, i Nadal na 30ti procentech je eventuálně schopen vyhrát FO, ale nemůže samozřejmě narazit na jednoho ze svých největších rivalů v top formě - to dá rozum.
Reagovat
Amputace
Druhá věc je, že samozřejmě i Kamilos je tradičně mimo. Djokovič je samozřejmě lepší antukář a tím pádem i větší Nadalův antukový rival než Federer. Tu výhru z 2015 lze přitom brát až jako jeden z posledních argumentů, proč tomu tak je. Djokovič už cca 10 let Nadala na antuce trápí, top Nadala (2013) tam málem porazil, vedl v pátém setu 4:2, Federer nikdy nedostal Nadala na RG ani do pěti setů, nikdy s ním na FO nesehrál vyrovnanou bitvu, nikdy na něj prostě na tom povrchu neměl - ani výkonnostně, ani psychicky. Djokovič tu cestu na Nadala na antuce našel, ale to, že ho v polomrtvém stavu porazil v roce 2015 na RG je podle mě opravdu druhořadé. Nejde jen o nějaká z kontextu vytržená data, kdo v tom roce Nadala porážel atd., jde o ty zápasy, o Nadalovu formu, která jeho fanoušky děsila, dodnes si to pamatuji, vypadalo to opravdu na konec kariéry. Takže argument: Djokovič Nadala na FO porazil a Federer ne, je podle mě u takového tématu málo.
Reagovat
smazaný uživatel
V pohodě.

O tom vůbec nemluvím. Já hodnotím výhru Djokoviče na FO.

Celé je to o tom, že na titul z FO musel jak jeden, tak druhý minout Nadala.

Toť vše.

Tudíž řeči, že Federer je TOP haluzák tisíciletí protože má FO jsou hloupost, stejné štěstí měl Djokovič byť Nadala na FO porazil - v jeho nejhorší formě a stejně nevyhrál titul.

Oba dva mají 1x FO a 1x bez Nadala

Tečka.
Reagovat
Marduch
Hele zlehčovat výhru Djokera na Nadalem v 2015 můžeme, ale jen do momentu, kdy se zamyslíme, jestli by i nad takovým Nadalem na RG vyhrál Federer při vědomí, jak brutálně měl Nadala, a na antuce dodnes stále má, v hlavě. Nesnaž se nám nabulíkovat, že porazit Nadala ve slabší formě na Roland Garros rovná se neporazit ho vůbec :p
Reagovat
smazaný uživatel
To vůbec nerozporuju.

Říkám, že oba členové BIG3 vyhráli FO v roce, kdy se vyhnuli největšímu favoritovi turnaje a je otázkou, jak by to dopadlo, kdyby se s ním ten rok utkali.

To nevíme.
Reagovat
Patik
dobre túto debatu už nechám tak rešpektujem tvoj názor..ale taká malá otázočka ? čo myslíš ako by vtedy ten turnaj skončil keby tam Nadal nečelil Djokovičovi v životnej forme ? keby v tom štvrťfinále bol niekto iný namiesto Noleho..daj tip kto by vyhral turnaj ?
Reagovat
woody
Za mě Nadal :-)
Reagovat
Krisboy
Nadal. Wawrinka by ho neporazil. Murray myslím také ne.
Reagovat
Amputace
Vy už si tu hrůzu, jak Nadal v tom roce hrál, nepamatujete, to se pozná. Jinak byste nemohli myslet vážně, že by totálně zoufalý Nadal, který například "dokázal" na "svém" turnaji prohrát set proti Sockovi při vedení 4:0, porazil přemožitele v životní formě hrajícího Djokoviče :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ved Nadal do RG nevyhral ziaden antukovy turnaj v priprave..Tie tipy su proste zo zvyku, ale nereflektujú formu.
Reagovat
Kozoroh
Andy a Stan by určitě měli šanci porazit oslabeného Býka na RG 2015.
Reagovat
Krisboy
Andy možná ano, ten hrál tenkrát dobře. Stan by to nedal. Sám víš nejlépe, kdy hraje svůj nejlepší tenis :)
Reagovat
Amputace
Ano, i Nadal na 30ti procentech je eventuálně schopen vyhrát FO, ale nemůže samozřejmě narazit na jednoho ze svých největších rivalů v top formě, navíc už ve čtvrtfinále - to dá rozum.

Nevím, co víc chceš ještě k tomu číst. O tom, jestli by Nadal v tom stavu, co byl, porazil například v životní formě hrajícího Wawrinku - těžko říct. Já tomu tedy moc nevěřím (když už se ptáš na můj tip), že by Nadal RG 2015 vyhrál nebýt Djokoviče. Ten rok si pamatuji až moc živě a vím, jak špatně Nadal hrál. Djokovič a Nadal se na RG potkali v různých fázích své kariéry, ale nikdy v té, aby na tom jeden byl nejlíp a druhý nejhůř - rok 2015 je tím rokem. Nadal v tom zápase, kdy podle tebe lítal jako drak, neměl ani v jednom setu pozitivní poměr W/UE. Ukaž mi na RG jiný takový jeho zápas vyjímaje roku 2015. Ten zápas zkrátka nemá 100% výpovědní hodnotu, pokud jde o nějaké hodnocení kvality, a už vůbec ne v kontextu rivality Nadal/Djokovič/Federer.
Reagovat
Cico93
Rafa behal na youtube ako drak a týmto je všetko vybavené, Patik je demagóg.
Každý kto pozná ako to s Nadalom v roku 2015 bolo, nemôže také niečo napísať. Súhlasím, že Novak je lepší antukar ako Federer, ale nie kvôli skalpu Nadala v spomínanom roku.
Reagovat
Kozoroh
Rozporoval jsem Kamilosovo lživé tvrzení, že Nadal byl v roce 2015 zraněný, v komentáři z času 15:10 jsem jasně uvedl, že za Nadalovými špatnými výsledky stála herní krize a špatné sebevědomí.

Podívej, já uznávám, že No1e na RG 2015 porazil slabou verzi Rafy. Ale objektivně vzato má i Rafa na kontě výhry nad slabými verzemi Novaka, třeba RG 2006 - Novak tento zápas odehrál jako nezkušený nováček, poprvé v kariéře se probojoval do ČF GS turnaje, nemluvě o tom, že ten zápas skrečoval. Ve věci výher nad slabými verzemi svého rivala si nemají Djoker a Rafan co vyčítat.
Reagovat
turista
Plně souhlasím.
Reagovat
Amputace
No jo, jenže ten zápas není v jejich H2H nijak klíčový, nikdo ho nevytahuje a nevrací se k němu. Zato jejich zápas na RG z roku 2015 je klíčový v tom, že Djokovič může říct, že je teprve druhým tenistou, který tam Nadala porazil. Nějaký jejich zápas z 2006, který navíc Novak skrečoval, se vůbec nedá srovnávat s tím z roku 2015.
Reagovat
turista
Kamilos prostě nechce nějak uznat, že Djokovič porazil Nadala na antuce celkem 7x a navíc to bylo na všech velkých antukových turnajích. A ještě k tomu všechny velké antukové turnaje kromě RG vyhrál několikrát. To nikdo z hráčů hrajících od roku 2005 dodnes nedokázal. To prostě není žádná náhoda ale vysoká kvalita Djokera na antuce. Dominic Thiem to asi dokáže. Čas na to má. Federer vyhrál sice na antuce 11 titulů, klobouk dolů před tím, ale ty tisícovky v Římě a v Monte Carlo mu chybějí možná i díky smůle. Ale Novak je všechny má ve sbírce. A rozhodně ne proto, že by Nadal byl zrovna indisponovaný.
Reagovat
smazaný uživatel
To nikdo neřeší, řeším French Open, ne antuku jako komplex.

Blik cvak
Reagovat
woody
Jednoduche je to naprosto.

Hloupi jsi Ty. Fakta jsou naprosto jasna Djokovic na RG Nadala porazil a Federer ne.

Nadalova sezona 2015 byla jedna z jeho nejhorsich, ale zraneny na RG nebyl. 2016 by ho sundal uplne stejne. Jen protoze Nadal skrecoval k tomu nedoslo. Ano zde zraneny byl a skrecoval. Novak vyuzil slabsi formy Nadala to je jasne. Ale stjen tak byl blizko vyhry v roce 2013.

Takze zaverem. Djokovic Nadala na RG porazil a Federe ne. To je jedine faktum, ktere je. Zbytek jsou jen tvoje hloupe domenky. Opet. Nejvetsi sasek na tenisportalu Kamilos. Daleko horsi je jeste mnizstvi tvych prispevku... Protoze kde je v nadpisu Federer nebo Nadal tak jsi urvany z retezu mnozstvym hloupich kometaru...
Reagovat
woody
Oprava Djokovic Nadal
Reagovat
Marduch
Pikantní také je, že Federer nejen že nemá skalp Nadala na jeho RG, ale má také pouhý jediný skalp Djokoviče na jeho AO, a to ještě z jejich premiérového klání v roce 2007, kdy Nole neměl v tu chvíli jediný GS titul a nacházel se na nějakém 15. místě žebříčku. Ve čtyřech dalších konfrontacích Federer odešel vždy jasně poražen, přičemž uhrál pouhý jeden set.
Reagovat
dappe
Fakticky máš pravdu. Jen nevím, jestli to takto napsané je k Federerovi spravedlivé. Z mého pohledu se za rovných podmínek na AO utkali v podstatě jen jednou, v roce 2011. Protože v čem měl Federer lepší pozici v roce 2016 než Djokovič v roce 2007? O letošním zápase ani nemluvím.

Federer - Nadal na RG je o něčem jiném, tam spolu hráli na svém antukovém vrcholu oba.
Reagovat
Amputace
Tohle přesně nemám rád, tento styl argumentace - Djokovič Nadala porazil, Federer ne, tečka. Tím je to vyřešeno. Pokud to má mít váhu, okolnosti se zkrátka musí brát v potaz... A když už teda jedeš tímto stylem, tak buď alespoň v těch "faktech" důsledný a doslovný. Třeba to, že sezóna 2015 rozhodně nebyla jedna z Nadalových nejhorších, ale ta zdaleka nejhorší od roku 2004, tedy za více než deset let kariéry. Jinými slovy: Nadala v takovém stavu, v jakém byl v roce 2015, by na RG samozřejmě porazil i Federer, takže ta Djokovičova výhra prostě není kdovíjakým měřítkem. Ale to všichni víme, takže o čem je vlastně ta diskuze? No podle mě v principu o tom, kdo je lepší antukář - jestli Djokovič nebo Federer. A to samozřejmě, všichni kromě Kamilose, ví, že Djokovič, který to dokázal miliónkrát a na antuce se stal opravdu velikánem, zatímco Federer tam ve srovnání s ním v podstatě jen sem tam něco vyhrál (to je samozřejmě nadsázka, nechci ty úspěchy snižovat). I nebýt té výhry (pro mě tedy úplně zanedbatelné, ale chápu, že fans Djokoviče to budou mít jinak), Djokovič prostě Nadala na antuce trápil daleko víc než Federer.
Reagovat
woody
Já se nechal trochu unést tím....

Nicméně já nesouhlasím s názory, že FED a DJOK sice vyhráli RG ale cestou neporazili Nadala, takže vlastně triumf o ničem. Za mě naprostá kravina, hrač vyhrál 7 zápasů v řadě a to, který hrač mu příjde do cesty ovlivní maximálně postavením na žebříčku. Stejně tak nesouhlasím s hejtováním Nadalova US 2019. Prostě byl nejlepší na turnaji vyhrál 7 zápasů a to,že neměl protivníka z top jmen, je pouze chyba těch hráčů, kteří vypadli a ne Nadalova.K čemu je Djokovicovi,že s Nadalem neprohrál 20 setů na hardu, když se k němu ani nedostane?

Ano Nadalova sezóna v roce 2015 byla špatná. Dokázal by ho ale nědko porazit mimo ND na RG? Opět pouze spekulace.Stejné jako si myslím,že by Nadal v roce 2015 neprohrál ani s Murrayem ani s Wawrinkou.

Za mě výhra v roce 2015 váhu má, protože to prostě dokázal už jenom Soderling. Nikdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Však nesouhlas. To je tvůj problém.

Djokovič porazil Nadala na FO v jeho nejhorším ročníku kariéry a stejně ten rok nevyhrál titul.

Federer Nadala na FO neporazil nikdy.

Oba mají 1x French Open a oba mají 1x French Open bez Nadala

Rozdíl?

Nula

Ahoj.
Reagovat
woody
Ano v součtu titůlů je to úplně stejné.

Rozdíl je v tom, že FEDERER NA FO NADALA NEPORAZIL.(Může to ještě dohnat). Djokovic ano.

Čau.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi moc pragmatický na tyto diskuze.

Ty vidíš vše buď černě, nebo bíle a absolutně ignoruješ okolnosti, které prostě nelze přehlížet.

Kdyby postavili vedle sebe Škodu 105 a Lamborghini Diablo na závod na 1 km, tak ty prostě řekneš.

"Není o čem, Italský automobil jasně vyhrál"
Reagovat
woody
Možné to je.

Já jen tvrdím,že porazit Nadala na FO není sranda. I když byly v roce 2015 okolnosti jasně pro ND.Vzhledem k aktuální formě tehdy, byl jasný favorit.Nicméně ty by sis nesedl na pr*el před tím zápasem v roce 2015? Já tedy ano, protože ten chlap, tam prohrál jednou v životě v roce 2009 a tehdy ty okolnosti taky nebyly uplně jasné, vzhledem k průběhu roku 2009. Prostě v mých oćích to vítězství má váhu. Pokud někdo tvrdí,že ne, tak já s ním prostě nesouhlasím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Oukej.

Ona ta diskuze je i více méně zbytečná. Já jsem tady říkal prakticky jenom to, že jak ND tak RF mají French open mimo Rafu a se štěstím.

Kdyby jeden z nich měl RG 2x, tak neřeknu ani půl slova, ale oba jej mají pouze 1x.
Reagovat
woody
Já v tom štěstí nevidím.

Oba byli ten rok na RG nejlepší. Že cestou nepotkali nejlepšího antukáře všech dob? Bohužel, Nadal nebyl připraven. Pokud by o zasloužených turnajových vítězstvích mélo rozhododvat to,že jsi nepotkal hráče, který byl v minulosti na tom turnaji nejlepśí muselo by se hrát úplně jiným stylem..
Reagovat
smazaný uživatel
Oukej.

S tímhle se dá souhlasit.
Reagovat
Amputace
Ano, jenže byl připraven v nespočtu případů předtím, měly opakované příležitosti, a to ho porazit nedokázali. Oba zkrátka k zisku RG (které jim jako jediné chybělo) potřebovali ten pomyslný kousek štěstí právě v podobě nestandardního (buď zraněného, předběžně vyřazeného nebo mimo formu hrajícího) Nadala. Jako neřeknu, kdyby spolu těch zápasů na RG neodehráli tolik, ale takhle je to prostě úplně jasné. "Normální" Nadal je tam k ničemu nepustil, opakovaně, každého čtyřikrát nebo pětkrát, je tam porazil, tak co je to jiného, než štěstí, že to oba vyhráli? Vždyť oba se při svém vítězném tažení vyhnuli člověku, co to tam 12x vyhrál, to je zkrátka neuvěřitelně do očí bijící.

Ten pragmatický přístup - turnaje vyhrávají ti nejlepší a ti, co si to ten rok zaslouží - já zkrátka nesdílím. Nemyslím si, že okolnosti vždy odpovídají tomu, kdo je nejlepší. Pokud mě přece bude někdo pořád porážet a já budu končit druhý až do té chvíle, kdy on se zraní, nebo ho vyřadí někdo jiný, a já tedy konečně vyhraju, bude to mít (alespoň pro mě by mělo) jistou pachuť.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič to má s Rafou na RG snad 1:5, kdy ho porazil v sezóně, ve které mu na French Open vzal set i Sock

Federer to má snad 0:6

Já prostě chtěl říct hlavně to, že se trošku zbytečně říká o Federerovi, že by Soderlingovi měl postavit v Basileji sochu.

Ono Djokovič na tom není vůbec nějak jinak.

O Srbovi se dá možná říct, že byl na antuce Rafovi konkurenceschopnější, ale stejně ho tam neporazil. Má problém už s Thiemem, natož s Nadalem.
Reagovat
Amputace
Ano, s tímhle já souhlasím. Porazil ho tam, když byl totálně mimo formu, navíc v roce, kdy to ani nevyhrál (to je podobné, jako by mělo mít nějakou váhu, že Nadal porazil Federera na TM). Takže ten rozdíl mezi Federerem a Djokovičem vzhledem k RG moc velký není - oba zkrátka k zisku titulu potřebovali indisponovaného Nadala, protože proti jeho výkonnostnímu standardu tam opakovaně prohrávali.
Reagovat
smazaný uživatel
A není moc fér, že se tohle štěstí připisuje jenom Federerovi, který má o jedno finále na RG více než Djokovič a ve svých 38mi letech došel do stejné fáze turnaje jako Novak.

A vsadím barák, že by Federer na FO Thiemovi zatopil taky solidně.
Reagovat
Marduch
S tou sochou neblábolim zbytečně, uvědom si kontext.. Federer bývá často zmiňován s přídomkem "patrně nejlepší hráč všech dob", na rozdíl od Rafy a Novaka. Ať už proto, že má stále nejvíc GS, nebo proto, že je exrémně populární, resp. oboje dohromady. Tohle spojení by ale patrně dost utrpělo, pokud by to jedno RG nezískal. Však Rafu tam nikdy nedostal ani do pátýho setu. To RG je pro něj bylo, a doteď je, klíčovější než pro Djokera.
Reagovat
smazaný uživatel
A v čem klíčovější?

Jak by vypadal Novak, kdyby měl všechny GS kromě RG dodnes?

Primárně jde o to, že Federer se dlouhodobě považuje v široké veřejnosti za GOATA a tím se mu vpaluje do obličeje pořád fakt, jak vyhrál FO v roce 2009.

Když bude GOAT Djokovič a bude mít 21 GS, tak ho taky dožene fakt, že RG vyhrál minutím Nadala.
Reagovat
Marduch
Ad posledni veta, ano tak jsem to myslel. Az v pripadne budoucnosti, velice hypoteticke budoucnosti. No aspon by mel Djoko "polehcujici okolnost", Nadala tam proste porazil (stesti preje pripravenym) a take v 2013 to s nim domlatil do patyho setu 7:9.
Reagovat
turista
A prohrál ho 7:9 navíc s notnou dávkou smůly.
Reagovat
Amputace
Ano, stejně jako už dva Wimbledony s notnou dávkou štěstí vyhrál.
Reagovat
woody
Jenomže Nadal v roce 2015 a 2016 nebyl favoritem v souboji s Djokovicem. Ten rok, kdy Novak vyhrál, byl největším favoritem. Tak jaké štěstí? Favorit byl Novak, na kurzy nedám, ale kurz 1,3 je celkem solidní na porážku Nadala na FO.

To by místo děkovné řeči po finále měl vždycky přijít nejlepśí hrač minulých let a rozdat si to v novém finále, aby výhra neměla pachuť? Příjde mi to ujeté. Soupeř nebyl ready a prohrál po cestě do finále. Jeho neschopnost, žádná pachuť. Já byl ready té porazit, ty jsi tu nebyl. To by musel každý hrač nastupovat do turnaje jen a pouze s tou konzistentní formou a zdravotním stavem, to se ale časem mění.

Samozřejmě, můj názor..
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, tak mi zkus najít další ročník, kdy byl kurz na soupeře Nadala na FO alespoň pod 1,5 tak, jako byl v r. 2015

Klidně počkám
Reagovat
woody
Já ale neříkám že néjaký takový byl. jenom říkám,že byl ND favorit, stejné jako by byl v roce 2016.
Reagovat
Amputace
Tak samozřejmě, že byl favorit, když se Nadal herně trápil (vážně se tehdy mluvilo o konci jeho kariéry), a jediným jeho přímým konkurentem byl 34 letý Federer. Aby ještě za takových okolností nebyl favoritem...
Reagovat
Amputace
Ne, samozřejmě z hlediska regulérnosti je ten titul naprosto v pořádku a zasloužený. Já jen říkám, že z hlediska jejich rivality má jistou pachuť. Podobně, jako kdyby Nadal například ve finále Wimbledonu 2008 neporazil Federera, ale někoho jiného. Z hlediska statistiky je to titul jako titul, kontext je ale jiný.

Djokovič měl příležitosti Nadala porazit. 2012, 13 a 14 byla jejich forma přinejmenším srovnatelná, Djokovič ale pokaždé selhal. Vyhrál to tam až po odstoupení trápícího se Nadala. (Konkurenci v tom roce snad ani nebudu rozebírat, ale myslím si, že Murray ve finále RG mluví sám za sebe..)
Reagovat
woody
OK, já bych tu debatu z mé strany ukončil, svůj názor jsem podal :-)

Lepší Murray než antukář Ferrer, který by dostal 3 X 6:2..
Reagovat
Amputace
Proč zrovna Ferrer?
Reagovat
woody
Nevím, to mé tak napadlo jako typický antukář. Mě Murray na antuce špatný v roce 2016 nepřišel. Vyhrál Řím a zlepšoval se, napiš lepšího antukáře té doby, kromé Nadala?
Reagovat
smazaný uživatel
Kdybych měl v ruce jeden pohár mušketýrů a měl bych pouze jednu šanci komu ho dát mimo BIG3, tak ho dám Ferrerovi.

Ten hráč si zaslouží 3x tolik, než co reálně vyhrál. Bohužel měl smůlu na dobu stejně, jako kvantum dalších hráčů.

Bohužel.
Reagovat
woody
Souhlas, neskutečný dříč.

na druhou stranu ve velkých zápasech na GS proti B3 dostával nářez..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale i tak porazil 6x Rafu, 5x Djokoviče, ten Roger byl pro něj akorát zeď, 17:0 vypadá fakt brutálně.

Ale jinak se nemá za co stydět.
Reagovat
Amputace
Ne, však souhlasím. V brutálně slabé konkurenci v letech 15/16 Murray rozhodně představoval to lepší - samozřejmě nejen na antuce.
Reagovat
turista
Prostě je tady na TP zjevná snaha Djokovičův úspěch na FO 2016 za každou cenu shodit nebo relativizovat. Kdyby neporazil Nadala v Monte Carlo, v Římě nebo v Madridu a neměl tyhle antukové tituly víckrát ve své sbírce tak by se dalo mluvit o nějaké náhodě. Ale Djokovič to dokázal. Takže žádná náhoda. Tohle v Djokolandu nebereme!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale h0vno, nikdo Djokoviče neshazuje. Jenom se zmínil fakt, že jak FED, tak DJOK mají RG bez Nadala

Nic jiného v tom nehledej.

Kdyby to Novak v roce, kdy Rafu vyřadil vyhrál, tak nikdo neřekne ani půl slova, jenže on to nevyhrál a FO má přes Murrayho, Federer přes Soderlinga, který Nadala alespoň vyřadil.

Murray ve finále FO je čistá komedie.
Reagovat
Amputace
Zároveň s ním ale rok co rok prohrával na RG, takže se nemůžeš divit, že jeho zisk zrovna při Nadalově absenci působí jako poněkud šťastný.
Reagovat
smazaný uživatel
Křemílek a Vochomůrka ti dva exoti fakt. Řekneš Djokovič a mají erekci.
Reagovat
turista
Šťastný titul to teda nebyl. Byl plně zasloužený. Nadal na jaře 2016 vyhrál Monte Carlo a Barcelonu za sebou. S Djokovičem v ČF bitvě v Římě doslova zběsile bojoval a snažil se to urvat. Ale nepodařilo se mu to. Novak ho ve výměnách honil ze strany na stranu a Novakův vítězný bekhend do volného prostoru byl zlatou tečkou za tímhle památným zápasem.
Reagovat
Amputace
Zasloužený byl, ale šťastný byl vzhledem ke kontextu rivality těch dvou samozřejmě také.

A je asi logické, že Nadala honil ze strany na stranu, když prožíval třetí nejlepší sezónu v kariéře, zatímco Nadal druhou nejhorší.
Reagovat
turista
Nadal za sebou tehdy měl vítězné Monte Carlo s kanárem ve finále nad Monfilsem, výhru v Barceloně a v tom ČF 2016 v Římě proti Djokerovi ze sebe vymačkal supervýkon ale ten zápas nevyhrál. Djoker byl na vrcholu. To je pravda.
Reagovat
Amputace
Prý supervýkon :D

Tak ty na jedné straně Djokovičova selhání v roce 2018 obhajuješ tím, že byl otloukánkem na okruhu a mimo formu po zranění, ale na druhé straně u Nadala, který byl v letech 2015/16 v podobné situaci, mluvíš o supervýkonu. Samozřejmě ten zápas z Říma patřil k tomu lepšímu, co Nadal v roce 2016 odehrál, ale od supervýkonu, potažmo optimální Nadalovy formy měl opravdu pořád hodně daleko. A mně, který všechny (či drtivou většinu) ty zápasy viděl, skutečně nemusíš přesvědčovat o opaku.
Reagovat
turista
Ten zápas jsem viděl taky. A byl velmi kvalitní od obou aktérů.
Reagovat
smazaný uživatel
V životě jsem neřekl, že je Federer lepší antukář, než Djokovič.

Nicméně co se FO týče, tak tam si FED a DJOK nemají prostě co vyčítat, oba si tam maže Nadal na chleba celou kariéru.

Djokovič má na FO 4 finále 1 titul
Federer má na FO 5 finále 1 titul

Oba ten rok bez Rafy

To je vše co jsem chtěl říct.

Jinak ok, díky za příspěvek.
Reagovat
smazaný uživatel
Btw pamatuji si ten rok kurz na Novaka, to bylo tak 1,3.

Logicky uvažující jedinec (což ty nejsi) ví, že kurz přes 3 na výhru Rafy na French Open v životě nebyl. Důvod je ten, že měl zdraví kompletně v prdeli a Djokovič ho vyprovodil ve třech setech a ten rok mu vzal set i Sock - čti dobře Sock - na antuce, na RG :)

Takže příště radši nepiš nic, nerozumíš tomu. Ahoj.
Reagovat
Kozoroh
Nadala by v roce 2016 porazil. Nadal ještě neměl potřebnou formu a sebevědomí.
Reagovat
paddy
a proto je škoda, že letos RG nebude, protože Rafa letos nemá formu, leden ukázal
Reagovat
sojka1
tak snad uz to Skudla vyhraje... :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist