Rakušané jsou po 17 letech ve čtvrtfinále, porazili nejistý výběr Rusů

12. 2. 2012, 18:09
Aktuality 1
DAVIS CUP - Rakouští tenisté si po 17 letech zahrají ve čtvrtfinále Davisova poháru. V domácím prostředí si poradili s výběrem Ruska, když rozhodující třetí bod dnes získal Jürgen Melzer. Ten smetl Alexe Bogomolova, kterému se tak nepovedla premiéra v ruském dresu.
Jürgen Melzer

Kapitán Rusů Šamil Tarpiščev má za sebou jeden z nejnáročnějších daviscupových víkendů. Rozhodování, koho v Rakousku pošle do hry, mu asi nikdo nemohl závidět. Obzvlášť ten, kdo měl z ruské šatny bližší informace.

Rusko po pátečních dvouhrách prohrávalo už 0-2, když Igor Kunicyn padl v bitvě s Jürgenem Melzerem a Alex Bogomolov (34. hráč světa) nečekaně nestačil na Andrease Haidera-Maurera (127.). Především nasazení Kunicyna však vyvolalo rozruch, neboť se očekával start Michajla Južného - čerstvého šampiona z haly v Záhřebu. Tarpiščev ho ale nechal sedět, prý kvůli zranění ramene, i když sám Južnyj problémy vyvracel. 

V sobotu pak Rusové v dramatické čtyřhře vyrovnali, když se o výhru proti domácímu sehranému páru Marach/Paye postarali Nikolaj Davyděnko a Michajl Južnyj. Zápas ovšem odhalil, proč se Tarpiščev v pátek rozhodl tak, jak se rozhodl. Davyděnko neoslnil a jen potvrdil svou mizernou formu, Južnyj se zase několikrát nechával ošetřovat a jeho podání mělo velmi slabou razanci. 

Do nedělních dvouher se tak vstupovalo za stavu 2-1 pro Rakousko. Domácí kapitán Clemmens Trimmel měl jasno - proměnit druhý mečbol pošle svou jedničku, bývalého 9. hráče světa Jürgena Melzera. Rusové však řešili dilema: vsadit na zkušenosti bez formy hrajícího Davyděnka, či na riziko s Južným, nebo dát druhou šanci Bogomolovovi. Tarpiščev dal přesnost jistotě a do hry poslal Bogomolova, který ještě před pár týdny neměl ani ruské občanství.

Variantu s Južným či Davyděnkem tak měli Rusové možná připravenou až na případný rozhodující pátý duel, v němž by Rakušané postavili Andrease Haidera Maurera a Tarpiščev by mohl nahradit Kunicyna.

Rozhodl Melzer, Bogomolov znovu zklamal
K tomu však vůbec nedošlo. Alexi Bogomolovovi se totiž nepovedl ani druhý zápas za rodnou zemi, Jürgen Melzer ho přehrál jednoznačně 6-2 6-4 6-1 a zajistil svému týmu zisk rozhodujícího třetího bodu.

"Myslím, že to bylo jednoznačné. Trochu mě to překvapilo, protože Alex je skvělý hráč, ale já se chytil úvodními třemi body, kdy jsem trefil tři winnery. Byl to podobný výkon těm z doby, když jsem byl hráčem Top 10," pochvaloval si Melzer. "Jsem šťastný za náš tým, že se nám to povedlo," dodal přítel Ivety Benešové. 

Rakousko je tak po 17 letech ve čtvrtfinále a 6. až 8. dubna se v něm utká na půdě obhájců titulu Španělů.

"Zajistit Rakousku možnost hrát čtvrtfinále proti Španělsku, byl náš cíl. To je to, na čem jsme tu pracovali několik let. Vždycky jsem říkal, že máme šanci. Tentokrát to konečně všechno klaplo," pochvaloval si Melzer.

- DAVIS CUP 2012 ... 1. kolo Světové skupiny -
(Rakousko / Vídeň, tv. povrch / hala)
kompletní výsledky (10. - 12. 02. 2012)

Rakousko - Rusko 3-2 ... konečný výsledek

pátek 10. 02. 2012:
Melzer - Kunicyn 6-2 6-7(3) 6-4 3-6 6-1 ... (1-0)
Haider-Maurer - Bogomolov 6-1 6-4 6-7(1) 6-2 ... (2-0)

sobota 11. 02. 2012:
Marach/Peya - Davyděnko/Južnyj 6-7(1) 7-6(7) 5-7 6-3 4-6 (2-1)

neděle 12. 02. 2012:
Melzer - Bogomolov 6-2 6-4 6-1 ... (3-1)
Haider-Maurer - Kunicyn 4-6 6-4 6-7(4) ... (3-2)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist