Rosol kvůli předloňské absenci v Davis Cupu žaluje svaz. Žádá odškodnění ve výši milionu korun

17. 3. 2023, 12:24
Aktuality 29
Bývalý reprezentant Lukáš Rosol zažaloval Český tenisový svaz o 50 tisíc dolarů (zhruba 1,1 milionu korun) jako náhradu za předloňskou absenci ve finálovém turnaji Davisova poháru. Informaci přinesl web iSport.cz. Kauzu začal ve čtvrtek projednávat Obvodní soud pro Prahu 7. Jednání bylo odročeno na květen.
Profily hráčů
Lukáš Rosol (© Česká sportovní)

Sedmatřicetiletý Rosol figuroval předloni na podzim v pětičlenné nominaci pro finálový turnaj v Innsbrucku spolu s Jiřím Veselým, Tomášem Macháčem, Zdeňkem Kolářem a Jiřím Lehečkou. Na popud Veselého měli hráči jednat o přerozdělení prémií, které se díky novému promotérovi společnosti Kosmos zvedly pro účastníky základních skupin na 400 tisíc dolarů. Rosol si měl polepšit z 65.333 na 81.333 dolarů.

Prezident svaz Ivo Kaderka však návrh odmítl a den před odjezdem zaslal konečný návrh smluv. Veselý, který plnil roli jedničky, měl získat 157 tisíc dolarů, Macháč jako dvojka 93 tisíc a ostatní včetně Rosola 50 tisíc. Tehdy 272. hráč světa označil jednání za vydírání, přesto smlouvu podepsal a zaslal ji v předvečer odjezdu zpět na svaz. Kaderka však svůj podpis nepřidal a Rosol byl z nominace vyřazen.

"Žalovaný jednal vůči žalobci krajně nepoctivě a způsobil mu citelnou škodu v minimální výši 50 tisíc dolarů," citoval iSport.cz Rosolova právního zástupce, podle kterého hráči odvádí část svých odměn kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi. "Kapitán vyžaduje od hráčů částky z hráčských odměn až deset procent,“ prohlásil.

Soud by se měl zabývat tím, zda měl Kaderka právo Rosolovu smlouvu nepodepsat, či zda to měl být podle zvyků a dřívější domluvy jeho závazek, který nesplnil.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
Martyyns
Poslední jakž takž průměrná sezóna 2015. Není divu, že potřebuje prachy. Z čeho ty cesty poslední roky financuje?
Reagovat
Nola
jeho meno bude navzdy zapisane v dejinach tenisu, tak ako meno Soderlinga, kazdy tenisovy fanda si pamata tie zapasy, porazit hraca B3 na vrchole a na GS nie je pre kazdeho...... , sice nebol ziadnym Stanom Wawrinkom, ktory to dotiahol do dokonalosti a porazil Novaka 2 x vo finale a Rafu 1 x, ale tento skalp bol tak neuveritelny, ze si dodnes pamatam.... a tym vobec nejdem provokovat fanusikov Rafu, lebo aj Novak ma tie prehry na GS s hracmi, s ktorymi by prehrat vobec nemal, aj Fedex, ale toto bolo asi najviac
Reagovat
turista
Na trávě vystřílet Nadala zas není tak senzační. Největší výzva tenisu je ho porazit na Chatrierove centrkurtu na RG.
Reagovat
turista
Takže výhru Soderlinga dávám mnohem výš. No a dvě výhry Novaka na RG nad Nadalem byly logické a zasloužené po několika těsných porážkách kdy si Nadal musel sáhnout až na dno sil aby Novaka porazil ještě mu Nole pomohl dvojchybami.
Reagovat
makro99
Senzační to bezpochyby bylo, pže Rosol byl první outsider, který takto dokázal Nadala na majoru vyřadit, a tím tak trošku zlomit jeho kouzlo na další roky...
Myslím, že to je srovnatelné:
antuka vs. hráč širší světové špičky s rankingem +- 20
tráva vs. v té době ještě spíš challengerový hráč s rankingem +-100
Reagovat
weak
https://www.idnes.cz/sport/tenis/za-10-tisic-dolaru-nehraju-urazil-se-hernych-v-tymu-konci-rika-kapitan.A110225_132015_tenis_bur

každý, kdo do tenisu trochu vidí a kdo zná Herňu, tak s ním tahle špína zamávala.... ve zkratce šlo o to, že rok předtím Herňu vyšoupli z nominace na DC s Chorvatskem těsně před zápasem, kdy byl Herňa už logicky odhlášený ze všech turnajů toho týdne, takže přišel o jisté peníze... Hráči jako Hernych logicky nikdy neměli od české sportovní jisté smlouvy jako berdych či štěpec, kteří brali za DC miliony (byť si spousta lidí dodnes naivně myslí, že tam hrají zadarmo a jen díky lvíčku na prsou a radost publika :D) ... takže Honza chtěl tentokrát mít nějakou jistotu, aby se situace neopakovala i v případě zápasu s Kazachstánem a znovu neskončil bez koruny... takže se při telefonánu s navrchem zeptal, jestli může dostat nějakou jistotu... tzn nechtěl 10 tisíc dolarů, to byl nesmysl - 10k byl strop a tam věděl, že se nedostane - ale chtěl něco, co mu v případě, že se zase do nominace nevejde, pokryje alespoň náklady... no a po tomto hovoru následoval článek v novinách "Hernych: za 10 tisíc dolarů nehraju" ... kdyby se tenkrát Herňa soudil, tak by to musel vyhrát, ale nechtěl si dál s tím grázlem špinit ruce... nicméně u spousty lidí mu už nálepka, že za 250 tisíc nehne ani prstem, bohužel zůstala... kdykoliv Navrátila vidím, jak mluví o "dejvis kepu" tak si na to vzpomenu a dělá se mi z něj zle....
Reagovat
weak
ještě pro úplnost následná reakce Herni, která už ale zůstala stranou zájmu a většina lidí si pamatuje jen to, co tomu předcházelo.....

https://www.sport.cz/clanek/tenis-hernych-nekdo-si-potrebuje-dokazat-jakou-ma-moc-183022
Reagovat
com
Ochotska asi chce vyssi vyzivny smilesmile
Reagovat
weak
starej Navrátil je srab a špína chlap - kvůli udržení si židle a uchránění vlastního zadku by udělal cokoliv... (někdejší kauza Hernych, kdy pošpinili hodného kluka, je jedna z největších prasáren dua "Kaderka - Navrátil" v dějinách českého tenisu) ... na místě DC kapitana už měl x let sedět někdo lepší - mladší a hlavně nějaká osobnost (jirka novák, sláva doseděl...?) nicméně rozumím, že loutka, jakou je J.N. se kaderkovi a spol hodí... na druhou stranu Lukáše Rosola mi líto není ani trochu - byl to vždycky namyšlenej drzoun - soupeře na kurtě vždy rád provokoval, legendární bylo jeho klepání raketou o zem na returnu těsně před soupeřovo sevisem - dělal to Haasemu, Nadalovi.... nikdo Rosola neměl rád (tuhle větu mu mimochodem řekl do oči právě Nadal :) ... a vrcholem všeho bylo (a toho jsem byl svědkem), když se na Štvanici v zápase s Benneteau Rosol pokusil o podvod, kde před plnými tribunami na svůj matchball zakroužkoval při nahlášeném autu jiný otisk míče a ještě ukazoval na umpire i Juliena, že není třeba kontrola, že to je jasný aut a šel k síti podávat ruku... kontrolu si ale Benneteau přesto vyžádal a na podvod se záhy za asistence lajnového přišlo... strašná ostuda..... celá Štvanice úplně ztichla a ti, co seděli na lajně a viděli to, tak se možná za rosola stydí ještě teď... suma sumárum: v tomhle "souboji" nikomu nefandím :-) a to i přesto, že při tenisové vzpomínce na ROSOLOVU výhru nad Nadalem ve Wimbledonu mám dodnes husí kůži - naprosto fenomenální výkon z jiné planety, co tenkrát Lukáš předvedl... smile
Reagovat
Nenela
Dik za zajimavy priopevek. O prasarnach od Rosola vim, to, ze Kaderka neni svaty, vim taky, o Navratilovi nevim nic. Co udelal Hernychovi?
Reagovat
Kanar
Rosol na mě vždy působil jako namistrovanej machírek. Pak jsem ho jednou celkem bezprostředně po prohraným zápase otravovali s focením a i když bych se vůbec nedivil, kdyby nás poslal někam, byl velice ochotný, milý a slušný a to přes viditelné zklamání. Dost mě to překvapilo a když jsem se o tom bavil s někým, kdo má blíže k DC, řekl mi, že to jé prostě obraz vytvořený v médiích, který mnohdy neodpovídá realitě. A někdy je to i naopak, takový ti mediální srdcaři, co si to ale taky nechali vždy pěkně zaplatit. Ale zas plnili haly, takže to byla věc promotéra, když jim to dal. Co se týče Kaderky, podle mě je to sprostý hovado, který svaz ždíme, viz nedávná kauza. A v tomhle případě se Rosolovi nedivím, svaz by mu to měl zaplatit a vymáhat po Kaderkovi. Už to, že prvně Rosola nominují, a pak, když si snaží vyjednat lepší podmínky, na což má právo, o něm nakrknutej Kaderka prohlásí, že by mohl nastoupit akorát do tramvaje, je prasečí, kterou by si bafuňář neměl k reprezentatovi (ne bez zásluh) vůbec dovolit a měl být vyhozen.
Reagovat
lars
Kaderku asi nema , kdo "vyhodit"
Reagovat
Fandina
Nepřeháníš to tak trochu? To, že někdo vidí aut a on není nebo naopak, to je tak asi všechno, co se o tom dá říci. Nemusíš z toho dělat podvod století. Pokud není na kurtu oko, tak to tak vždycky bude, když není důkaz.
Reagovat
Fandina
A neznamená to, že člověk, který vidí aut a není, je podvodník.
Reagovat
Maisterstich
tak zrovna hájit tohohle šmejda asi není úplně dobrý
Reagovat
Fandina
Ty ho osobně znáš, že víš jaký je?
Reagovat
weak
ten míč byl v kurtu asi 10 centimetrů a Rosol to moc dobře věděl... když se na ten podvod (slovo "podvod" dvakrát podtrhuji) přišlo, tak rosol už neřekl ani slovo, jen zklopil hlavu a zalezl ke zdi... Benneteau mu pak u sítě tiskl ruku asi 2 minuty a s ironickým úsměvem mu něco říkal od srdce... co přesně, to ví asi jen Lukáš :-)
Reagovat
Hector.Salamanca
To, že ho nikdo nemá rád, mu řekl Murray, ne Nadal.
Reagovat
Marduch
jj, že "není dobrým člověkem" řekl Nadal Berdychovi. Od té doby nedal Tomovi nikdy ani čuchnout.
Reagovat
makro99
tak myslím, že ho Berdyč smáznul na AO, ten 1. turnaj pod Valverdem...
Reagovat
Marduch
jo smáznul, ale to byla ta sezona nebo dvě, jak byl Nadal mimo. Předtím od něj Tom dostal devatenáctkrát za sebou:D
Reagovat
makro99
Nadal byl pro něj vůbec nejhorší soupeř.. ale přece jen to nebylo tak defétistické jak případ Williams-Šarapova :)
Reagovat
Marduch
bylo to hrozný. Od toho 2007, kdy Rafu skrz gesta k divákům namíchnul, s ním vyhrál už jen to AO a exhibici na trávě.
Reagovat
lars
set nad Nadalem vyhral na TM
Reagovat
turista
Přesto Berdych Nadala 4x porazil. Djokoviče jen 2x v dohranem zápase plus 1x skreč. Nejvíc výher má nad Federerem.
Reagovat
weak
jop, díky za opravu... stopro mu to ale tenkrát řekl i Haase... mám pocit, že ten se s ním chtěl snad i porvat....smile
Reagovat
George_Renel
Já mám zase informace z okolí jeho mateřského klubu jiné - o vstřícnosti k bývalým spoluhráčům a dětem, ochoty se podělit o zkušenosti.
A Nadal? Jestli si dobře vzpomínám, bylo to až poté co ho Rosol ostudně vyřadil ve W.
Reagovat
makro99
jak vidno z diskuse, je to osobnost evidentně kontroverzní, ale evidentně ne-černobílá :)
Reagovat
vladka
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist