Rozjetá Karolína Plíšková v Malajsii prolétla do svého prvního finále!

2. 3. 2013, 09:55
Aktuality 39
WTA KUALA LUMPUR - Karolína Plíšková v malajsijském Kuala Lumpuru pokračuje v životním turnaji. Dnes znovu dokázala překonat své maximum, když za 48 minut hry deklasovala čtvrtou nasazenou Japonku Ayumi Moritaovou a poprvé v kariéře postoupila do finále turnaje WTA. Díky němu se premiérově posune do Top 100 světového žebříčku. O titul se utká s Američankou Mattekovou-Sandsovou.
Karolína Plíšková

V roce 2010 vyhrála Karolína Plíšková juniorku na Australian Open a mezi ženami získala 9 titul z turnajů ITF. Na turnajích WTA se ale jen dvakrát dostala přes první kolo a jejím maximem bylo čtvrtfinále z roku 2008.

Celkově 16. start v hlavní soutěži podniku WTA už ale dokázala proměnit v první větší úspěch na světové úrovni. V malajsijském Kuala Lumpuru, kde mimochodem před rokem naposledy vyhrála singlový zápas, ve čtyřech kolech neztratila ani set a suverénně bez ztráty setu postoupila do finále. 

V boji o něj dnes deklasovala za pouhých 48 minut hry 6-0 6-2 turnajovou čtyřku Ayumi Moritaovou, která byla po Doiové už druhou nasazenou Japonkou, kterou dvacetiletá Češka vyřadila.

Navzdory vedru dosahujícímu 35 stupňů Celsia a vysoké vlhkosti vzduchu vlétla Plíšková do zápasu jako uragán a úvodní set získala bleskově za 18 minut. Při svém podání ztratila jediný fiftýn. "Podání je moje hlavní zbraň a jsem ráda, že mi to vycházelo. To horko mi nepřišlo tak hrozné jako včera," prohlásila po utkání.

Moritaovou, které patří ve světovém žebříčku 55. místo, přehrávala trpělivou, ale zároveň agresivní hrou i ve druhé sadě. Vzala jí hned první servis a ujala se vedení 3-0. Až po devíti prohraných gamech se Japonka odvážila více riskovat a díky několika povedeným bekhendovým winnerům po lajně získala dvě hry. V posledním gamu si ale znovu neudržela podání, Plíšková druhý mečbol proměnila nevratitelným "prasátkem" a i díky 22 vítězným úderům zápas ukončila.

Plíšková trefila také 5 es, po servisu za celý zápas ztratila pouhých pět výměn.

"Je to můj životní turnaj a mám z něj velkou radost, Jsem šťastná, že jsem ve finále," řekla v rozhovoru na kurtu po bleskovém postupu Plíšková, která o dva roky starší Japonce oplatila prohru z roku 2011, kdy se spolu utkaly na Tchaj-wanu. 

Rodačka z Loun se díky účasti ve finále posune ve světovém žebříčku ze 127. místa poprvé do první stovky. Dostane se před svou sestru Kristýnu, která v Malajsii nezopakovala 2. kolo a naopak z Top 100 vypadne.

O titul se Karolína Plíšková utká v neděli s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, která bude rovněž usilovat o svůj premiérový titul. Sedmadvacetiletá Američanka do svého celkově čtvrtého finále postoupila poté, co v zápase - po prvním setu na necelou hodinu přerušeném deštěm - porazila 6-4 6-1 třetí nasazenou Rusku Anastasii Pavljučenkovovou.

Matteková-Sandsová je bývalou světovou třicítkou, po zranění je však v aktuálním žebříčku až na 197. místě. V Malajsii už ve čtvrtfinále vyřadila loňskou šampionku Su-Wei Hsieh. S Karolínou Plíškovou si zahrála loni v kvalifikaci na halový turnaj v Linci a o sedm let mladší Češku zdolala 6-3 7-6.

- WTA INTERNATIONAL KUALA LUMPUR -
(Malajsie, tv. povrch, 235.000 dolarů)
sobotní výsledky (02. 03. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (ČR) - Moritaová (4-Jap.) 6-0 6-2
Matteková-Sandsová (USA) - Pavljučenkovová (3-Rus.) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
dadaft
dva udržené servisy, dva brejky.
otevřená věc a zatím povedené.
Reagovat
dadaft
Monica leptá, leptá, leptá, až mnohé dobré úmysly a mnohá dobrá předsevzetí nadobro rozleptá...
Reagovat
dadaft
když šla na začátku druhého setu Monica do brejku, vypadalo to s Olgou špatně. hrála v útlumu.
ale potvrzený rebreak dává naději na vyrovnaný konec setu...
Reagovat
smazaný uživatel
Velmi výstižné. Teď se ale Olze nějak povedlo přesvědčit sebe samu, že ji tam to pinkání s Monikou vlastně docela baví, uvolnila se a zápletka je na světě. :-)
Reagovat
dadaft
taktéž velmi výstižné. )) - jako by teď Olga našla ten správný rytmus hry...
Reagovat
dadaft
Reagovat
freeteepek
https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/307867097952821248/photo/1
Reagovat
smazaný uživatel
se asi odhlásila z IW
Reagovat
dadaft
špatná, špatná, moc špatná zpráva... (((((((
Reagovat
Frick
A co je nám po ní.... Aby tu jejím prostřednictvím Číňani ukazovali svou dominanci v dalším odvětví? :-/
Reagovat
Fandina
dodatečně k finále. A držím palce ať je první titul ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Hezkyyy...Tak jeste ten posledni krok, a bude to fakt vyborny:)
Karolina muze byt uz ted take nadmiru spokojena:)

Tezke...asi tipovat finale, ale preji vic Bethanii, nejen kvuli svemu tipu, v kazdem pripade jde o zajimavy duel, obe jeste nikdy nevyhraly turnaj WTA...proto asi vic preji Bethanii, nebot si prosla strasne tezkym vyvojem a plno zranenimi, take jeji styl je fakt pro mne vice zajimavejsi:)))...a urcite by to byla takova hezka odmena pro tutu zajimavou hracku...co se tyce Karoliny, tak pro ni uz ted je to skvele, a uz ted muze byt hodne, hodne spokojena.:)))
Reagovat
Fandina
Tak aby to nebylo fádní, já zase budu držet palce Karolíně, aby se už ukázala na okhruhu WTA coby vítězka. Bethanie znám z dob kdy byla v předu na žebři a vím, že je hodně dobrá tenistka, takže to Karolína nebude mít lehké. Dívala jsem se na H2, vloni se spolu sešly a zvítězila Bethanie. Tak teď by se to mělo otočit. Tak Karolíno držím palce a pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak finále turnaje WTA tvořeno hráčkami druhé světové stovky :D V tomdle je ten ženský tenis krásný - nikdy není nic jisté. Neví někdo, kdy naposled se toto stalo? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je opravdu překvapení. Tohle finále by před turnajem asi nikdo nečekal (snad jenom Vlk měl výborný tip na Bethanie). :) Přeju to Karolíně i Bethanie. Přiznám se, že hlavně Karolíně jsem dneska nevěřil. Očekával jsem, že Morita už bude nad její síly, protože na začátku tohoto roku podávala opravdu dobré výkony. Když jsem pak viděl ten výsledek, chvilku jsem tomu nemohl uvěřit. Takhle suvérenní vítězství Karolíny pro mě bylo velkým (a příjemným) překvapením. Sice jsem si přál, aby v semifinále proti Moritě hrála jiná nositelka tohoto jména, ale co nadělám... Když se to nepovedlo Caroline, tak aspoň Karolíně. :) Jsem rád, že se Karolíně zadařilo. Oběma Plíščatům přeju, aby byly výš. Sice je znám spíš jako úspěšné juniorky a mockrát jsem je hrát neviděl, ale mám pro ně trochu slabost. Pro pěkné a vysoké sportovykně ji občas mívám. :)

Bethanie to taky přeju a dneska jsem jí věřil určitě víc než Karolíně. Nasťa přece jenom není úplně ve formě, i když proti Barty vyhrála jednoznačně. Ale v 1. kole s Dushevinou vyhrála těsně 7:6 ve 3. setu a odvracela mečbol. Nasťa má celkově takové výkyvy. Někdy jí to tam obdivuhodně padá, ale jindy dělá jednu chybu za druhou. Bethanie je v tomhle možná trochu podobná, ale řekl bych, že je momentálně v lepší herní pohodě než Nasťa. Daří se jí v deblu, spolu se Saniou Mirzou vyhrála Dubaj. No a teď si to přenesla i do dvouhry... Bethanie mě tedy moc nepotěšila tím, že v 1. kole vyřadila Donnu Vekic. Ale potom už jsem jí celkem přál a jsem rád, že jí to vyšlo. Ona měla nějaké zranění, a proto spadla v žebříčku až na konec druhé stovky. Myslím, že patří určitě mnohem výš, minimálně o 100 míst... Jo a tady je fotka z Dubaje, kde se mi líbí její vlasy. :)
http://www.wtatennis.com/javaImages/fa/4a/0,,12781~11684602,00.jpg

Finále bude zajímavé. Nemám teď moc času, takže jsem z tohoto turnaje nic neviděl. Taky je to tím, že Caro skončila už v 1. kole... Ale zítra se možná podívám. Přeju to oběma, o něco víc Karolíně. :)
Reagovat
tommr
Mattek-Sandsová patří jednoznačně do první padesátky, ale bohužel jí brzdí neustálý zranění. Ve finále bude jasnou favoritkou i když je Karolína momentálně v žebříčku o něco výš. Snad se ale Karolíně podaří další překvapení ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dle mě těžko vsaditelnej zápas. Favoritkou Mattek, ale kurz bude určitě max. 1,5, což je dle mě nehratelný vzhledem k tomu, co tam Karolína předvádí na servisu. Pokud jí to tam bude pořád padat, nebude to mít Mattek na returnu vůbec snadný. Karolíno pojď!!:o)
Reagovat
dadaft
........ Florianopolis vs. Kuala Lumpur (TV zpracování) .......
je zajímavé, jak pouhé zdvojnásobení počtu kamer ze 2 (F) na 4 (KL) a použití pořádného přenosového vozu, který umožňuje zpomalené záběry atd., dokáže pro televizní diváky zatraktivnit přenos. ))
- - - ode mne pochvala malajským televizákům za velmi kvalitní zpracování. některé pohybové studie byla perfektní...
palec nahoru.
Reagovat
tommr
nevíš jestli někde poběží přenos z finále Plíšková vs. Mattek-Sandsová? :)
Reagovat
dadaft
* byly perfektní *

zítra 11:00 SlovakSport
Reagovat
tommr
ale na první stovku pouhá účast ve finále ještě nestačí. Informace v článku o posunu do první stovky je zatím předčasná. Momentálně je Karolína v průběžným hodnocení na 101. místě se 691 body a k průniku do první stovky jí chybí jen 9 bodů (na 100. místě je Italka Knappová se 699 body) ...
Vítězství ve finále nad Mattek-Sandsovou by už ale Karolínu do první stovky samozřejmě katapultovalo. Se 771 body by se zařadila někam okolo 85.místa ... :)
Reagovat
tommr
přesně tohle Karolína potřebovala, aby se konečně chytla a prorazila mezi ženskou špičku ... :)
Bez šancí nebude ani ve finále protože jak Mattek-Sandsová tak Pavlyuchenková mají občas sebedestruktivní tendence a mohly by jí k titulu pomoct ... :)
Reagovat
rib
pokud se jí ovšem bude chtít pohnout k míčku :-)))
Reagovat
milbust
V Kuala Lumpur se zatím nehraje. Na streamru místo zápasu Bethanie-Anastasja dávají opakování zápasu Karoliny. Tak kdo neviděl má možnost.
Reagovat
dadaft
už se zase hraje...
Reagovat
Fandina
A je to na Slovak Sport
Reagovat
dadaft
jistý černý koník vystrčil slušně růžky...
Reagovat
dadaft
co říká módní policie na nejnovější model Bethanie Mattek-Sandsové?
Reagovat
Fandina
Jako obvykle extravagance tentokrát černožlutá, tu má často a líbí se mi žokejská čapka ... super
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace a rychle do top50:-) Jinak je docela pěkná a má velká prsa :-)))
Reagovat
vendulkabendulka
Mam pocit, ze ji ta prsa taky trochu limituji. Kdyz dobiha kratasy, je to trosku jako panak Michelin po liposukci.
Ale ne, vazne, ja jim oboum moc fandim, maji to dobre rozehrane. Dostat tam trochu te atleticnosti a mame dalsi dve holky v top50.
Reagovat
rubens
Je to bouračka. Ach jo, zase jsem neviděl... Tak jak to je, je líná nebo není líná, hýbe se nebo ne?!
Reagovat
vendulkabendulka
Dneska se jednou/dvakrat pohnula. Ma prej na to svedky :D
Reagovat
rubens
Tak kornatění tepen jí snad nehrozí... :) Ty dvě (sestry) jsou jako na gumičce, chvíli je vpředu jedna, chvíli druhá.
Reagovat
letityfanousek
a gratuluju.. :)
Reagovat
gerd
Konečně začíná plnit mé představy o další české výborné tenistce!ovšem neustrnout!
Reagovat
smazaný uživatel
JO!! 1. finále, poprvé do TOP 100.. :-) Mám neskutečnou radost, díky Karo za lepší ráno :D
1. set nebyl moc koukatelný, moc se nehrálo, Morita strašně chybovala, ale 2. set už byl od stavu 3:0 celkem koukatelný :-) Ten servis Karolíny je fakt dobrej :D Ve finále si přeju Karo vs. Bethanie :-))
Reagovat
VlS
Úžasný výsledek, gratulace a ještě jednou.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes prostě ji to šlo a vše trefovala na lajnu a sít taky naštěstí hrála pro ni. Jsem zvědav, zda dokáže někdy tento výkon napodobit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist