Rozjetý Štěpánek si finále uniknout nenechal, porazil i Younga

6. 8. 2011, 22:35
Aktuality 25
ATP WASHINGTON - Parádní formou se na úvod přípravy před US Open prezentuje český tenista Radek Štěpánek. Na podniku ATP World Tour 500 ve Washingtonu si poradil i s talentovaným Američanem Youngem a po roce a půl si zahraje ve finále. O celkově 5. titul se utká s s Francouzem Monfilsem.
Radek Štěpánek

Loni se Radku Štěpánkovi na amerických betonech nedařilo, letos ale do přípravy na US Open vykročil parádně. V úvodních dvou kolech neztratil jediný servis proti Petzschnerovi a Odesnikovi, jenž zaskočil za zraněného Fishe, a posléze si poradil i s nasazenými Nieminenem a Verdaskem.

Ve třetím semifinále sezony se střetl s dvaadvacetiletým americkým mladíkem Donaldem Youngem, který se tak daleko na okruhu ATP dostal vůbec poprvé v kariéře. Dnešní první vzájemné střetnutí přemohly zkušenosti dravé mládí.

Radek ŠtěpánekČeský tenista v úvodním setu o 10 let mladšímu soupeři dvakrát sebral podání, své si pečlivě hlídal a ujal se vedení. Ve druhé sadě pak za stavu 2-0 v dlouhém gamu úspěšně odvrátil dva brejkboly a dalším komplikacím už nečelil. Za pouhých 78 minut zvítězil 6-3 6-3. 

"Zápas jsem měl ve svých rukách," těšilo českého daviscupového reprezentanta. "Cítil jsem se dobře připravený, protože jsem tu hrál už třetí zápas po sobě proti levorukému hráči. Žádnou speciální přípravu jsem tak nepotřeboval," dodal. Young k zápasu prohlásil: "Nebyl jsem nervózní, ale on (Štěpánek) úplně rozebral mou strategii."

Rodák z Karviné tak postoupil poprvé od loňského ledna v Brisbane do finále. Dosud získal 4 tituly - ten poslední v roce 2009 v San Jose. Sedmkrát ve finále prohrál.

54. hráč světa Štěpánek má už nyní jistotu, že se v žebříčku posune o téměř 20 míst vzhůru. V případě finálového úspěchu by si polepšil ještě o dalších 10 pozic - pravděpodobně do Top 30. "Posouvám se žebříčkem, na US Open bych mohl být nasazený," uvažuje český tenista. 

Navíc má nejstarší hráč v aktuální Top 100 Štěpánek stále šanci v metropoli USA vybojovat double, neboť ho dnes čeká ještě semifinále čtyřhry po boku zkušeného Němce Tommyho Haase.

Donald YoungDvaadvacetiletý bývalý nadějný junior Young vyhrál v roce 2005 už v patnácti letech juniorku na Australian Open a vládl juniorskému světovému žebříčku, po přechodu do mužské kategorie však zatím předpoklady expertů nenaplnil. V současnosti mu patří 128. místo v žebříčku ATP. 

"Cítím se určitě pozitivně, protože čtyři zápasy v řadě jsem ještě nikdy nevyhrál. Doufám, že je to poprvé a ne naposledy," řekl Young, který se v novém vydání pořadí ATP objeví v Top 100, k překonání maxima z roku 2008 (73. místo), mu ale ještě zhruba 15 příček bude chybět. 


Druhým finalistou Monfils
Druhé semifinále mezi Johnem Isnerem a Gaelem Monfilsem začalo kvůli vytrvalému dešti s několikahodinovým zpožděním. Štěpánek si o titul zahraje s aktuálně sedmým hráčem světa Monfilsem, který porazil turnajovou jedenáctku Isnera po bitvě 6-4 3-6 7-6, v tie-breaku přitom odvrátil proti Američanovi mečbol.

Monfils tak Isnerovi vrátil čtyři roky starou porážku z prvního vzájemného střetnutí, které se hrálo právě ve Washingtonu. Celkově mají nyní varovnanou bilanci 3-3.

Protože se druhé semifinále dohrálo až 1 hodinu po půlnoci místního času, rozhodl se dvaatřicetiletý Štěpánek šetřit síly na finále dvouhry a nenastoupil tak po boku Haase do semifinále čtyřhry. Proti Monfilsovi se bude pokoušet vylepšit vzájemnou bilanci, o osm let mladší Francouz jej ze sedmi dosavadních duelů pětkrát porazil.

- ATP 500 WASHINGTON (USA, tv. povrch, 1.166.400 dolarů) -
sobotní výsledky (06. 08. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Štěpánek (ČR) - Young (USA) 6-3 6-3
Monfils (1-Fr.) - Isner (11-USA) 6-4 3-6 7-6(6)

Čtyřhra - semifinále:
Lindstedt/Tecau (Švéd./Rum.) - Štěpánek/Haas (ČR/Něm.) bez boje

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
gratulace Radkovi!!
Reagovat
smazaný uživatel
Můžete mi tu napsat odkaz, kde se to dá sledovat na netu? díky
Reagovat
BooOoo
bohužel teď asi prší, takže nehrají, ale je tady nějaké studio, kde komentují průběh .. http://www.fromsportcom.com/v-2/12/78/v-327835.html
Reagovat
darek.vrana
Nevíte někdo, co je pravdy na tom, že finále vysílá ČT4? Ve Fortuně to píšou u zápasu. Ale v programu na stránkách ČT to není a nějak se mi nechce věřit, že by tohle operativně zařadili.
Reagovat
smazaný uživatel
Na čt4 dávaj fotbal spartu.
Reagovat
hatatytla
no to je blbost, fortuna se spletla, občas to tam napíšou blbě. I když bych byl rád, mám sice digi satelit ale sport2 tam nechytám.
Reagovat
darek.vrana
Taky se obávám, že je to blbost. Holt budu čumět na sekající se net.
Reagovat
smazaný uživatel
a to tu bylo ubožáků co tu před půl rokem psali že byl měl skončit xD
Reagovat
smazaný uživatel
Porazil v 3 setoch priemerných hráčov (Petschner, Nieminen), trápneho Odesnika, unaveného Verdasca a mladého Younga. Využil dobrý los, nič viac. Ale úspech je to pekný, a body do rebríčka tiež. Len si nemyslím, že môže celoročne konkurovať najlepším, vyšlo mu len pár turnajov tento rok, Brisbane, Mníchov a teraz Washington.
Reagovat
smazaný uživatel
Já souhlasím s tím, že Radek měl slabší los. Ale v jeho pozici, kdy se snaží znovu vyškrábat nahoru, je důležité, že to dokázal využít :-).
Pět výher během týdne člověka vždy povzbudí, i když porazí hráče B úrovně (Verdasco promine, ale v jeho současný formě to prostě "áčko" není).
Reagovat
smazaný uživatel
A Eastbourne. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Plus prohra s Raonicem v San Jose (? -- nechce se mi to teď ověřovat, kde to přesně bylo) byla více než čestná. ;-))
Reagovat
smazaný uživatel
štěpánek dokáže z elitní porazit většinu hráčů z elitní 40tky. což třeba Berdych nezvládne.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen tak mimochodem-letošní porážky z elitní 40tky-Berdych 9, Štěpánek 5.
Reagovat
smazaný uživatel
Dva čerstvé příspěvky na blogu:

1/ http://matej-tenis.blogspot.com/2011/08/wta-toronto-preview.html

Zejména kdo s kým hraje a jejich dosavadní vzájemné zápasy atd.

2/ http://matej-tenis.blogspot.com/2011/08/tereza-smitkova-ve-finale-na-desitce-v.html

Loňská vítězka Pradubické juniorky,v říjnu 17 letá Tereza Smitková, se poprvé dostala do finále ITF turnaje mezi ženami (v polské Ilawě).
Reagovat
EllNino
Fakt dobrý, jenom bych ti chtěl říct , že kvalda na Toronto je jen dvoukolová , ale to je fuk :)
Reagovat
BooOoo
super články, vždy si velmi rád všechny přečtu, jsou hodně zajímavé, prostě úžasné, díky moc Matěji
Reagovat
smazaný uživatel
Hehe, díky za opravu ... to jsem si taky mohl spočítat, kolik "kvéček" je v pavouku hlavní soutěže (nebo se podívat na ty bodové příděly za uhraná kola v kvaldě, jak jsou napsaný v tom pavouku). :-)

Na to si teda každopádně budu muset dávat větší pozor, neboť zatím bývám z pavouků kkvalifikace obvykle dost zmatený. :-((
Reagovat
EllNino
Jasne napr. v Montrealu loni na Rogers Cupu bylo jemon 8 Q míst, takže se hraly tri kola.....:)
Reagovat
hatatytla
S tou formou bych to u radka nepřeháněl, Hraje koncentrovaně a pestře, ale ještě ho nikdo pořádně neprověřil, verdasco i young si nechali snadno rozkouskovat hru, což je voda na radkův mlýn. osobně jsem u radka myslel na finále hned potom co se odhlásil fish. Dneska už to ale bude pro radka pořádná prověrka, nezáleží ani na výsledku jako spíš na předvedené hře. Jestli bude radek pro monfilse nebezpečný a adekvání soupeř, tak si myslim že je radek zpět.
Reagovat
Jiri
To je brutal. Ja uz ho pred pa tydny "odepisoval" a on zas hraje jak v nej dobach. Pokud porazi Mona, tak to bude hodne prijemne prekvapko.
Reagovat
misoSK
Pekne Radek, nanho podavam uz od uvodneho kola a tikety krasne vychadzaju, ma formu ako hrom a proti Isnerovi by mohlo vyjst aj finale...S Gaelom by to bolo horsie
Reagovat
darek.vrana
Super! Pro finále bych asi radši Isnera po posledních nezdarech proti Monfilsovi. Ale už finále je paráda.
Reagovat
smazaný uživatel
tenhle zapas jsem nevidela, ale Stepec nam posledni dobou nabizi moc pekny tenis a predevsim tolik tenisove radosti, ze celkove vitezstvi by pro neho byla krasna a zaslouzena odmena.
Mam sice o druhem semi sve predstavy, ktere bych umela rozsirit i na fi - ale upoustim od svych "planu" a naprosto uprimne rikam: Gratulace za dnesek a jdi do toho dal, mas na to, Radku!!!
Reagovat
frufru77
výborně, Štěpánku, forma před US Open graduje... tak to má být.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist