Rubljov po diskvalifikaci vyzval ATP ke změně. Doufám, že se na tohle pravidlo podívá a změní ho

5. 3., 09:58
Aktuality 31
Andrej Rubjlov (26) po vyloučení z turnaje v Dubaji za nadávky rozhodčímu vyzval ATP ke změně pravidel. Pátý hráč světa na Instagramu uvedl, že se mu především nelíbí, že byl diskvalifikován pouze na základě tvrzení jednoho z čárových rozhodčích.
Profily hráčů
Rubljov žádá po diskvalifikaci změnu pravidla (© AFP)

Rubljov byl v Dubaji vyloučen poté, co se v semifinále s Alexandrem Bublikem z Kazachstánu dostal za stavu 5:6 ve třetím setu do ostrého sporu s čárovým rozhodčím. Křičel mu zblízka do obličeje a jiný sudí poté tenistu nahlásil, že v ruštině vulgárně nadával.

Supervizor Rubljova vyloučil, přestože hráč tvrdil, že křičel anglicky a ani nebyl sprostý. Šestadvacetiletý Rus se sice snažil turnajové činovníky přesvědčit, aby se podívali na videozáznam, ti to však odmítli.

"Doufám, že ATP se na tohle pravidlo podívá a změní ho. Není možné, aby zápas takto ovlivnilo pouhé tvrzení rozhodčího bez jasných důkazů. Navíc aniž by hráči umožnili vyžádat si kontrolu na videu," napsal Rubljov, který se proti vyloučení odvolal.

ATP sice ponechala v platnosti pokutu ve výši 36.400 dolarů (850.000 korun), ale vrátila Rubljovovi body a prémie z Dubaje, o které měl původně po diskvalifikaci přijít. Odvolací komise to zdůvodnila tím, že by šlo o nepřiměřený trest.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
dorsch2
standardne mu preskocilo, u tohto rusa som zvyknuty na ovela vacsie vybuchy zlosti a skoda ho, spomenul som si na Michaela Changa, ten mal sofistikovanejsiu taktiku na ovplivnovanie rozhodcov, v casoch bez jastrabieho oka, ked nebol spokojny, tak sa hlavneho nevinne spytal "ste si isty?", pri nasledujucom spornom bode bol tak umpire nachylnejsi rozhodnut v jeho prospech
Reagovat
aligo
Bohužel nikde ani náznak toho že: jako jo sorry, neměl jsem to dělat, nebo nemusel jsem na něj řvát z půl metru.

Jenom já chudák, já ublížený, všichni nespravedliví a jsou na mě zasednutí a já neviňátko
Reagovat
Haitik
Přesně, ani fakt náznak, že mu je to líto, že se takto zachoval, žádná omluva nic..
Reagovat
Stan_Borowitz
To, že se o tom nepíše, neznamená, že se to nestalo. A naopak, to, že se o něčem nějak píše, neznamená, že se to tak opravdu stalo. A někdy dokonce ani to, že se to vůbec stalo.

Tuto základní poučku by po událostech zejména v posledních cca 4 letech měli v rámci výuky tzv. mediální gramotnosti vtloukat dětem do hlavy už od školky. Aby tady nevyrostla další ztracená generace, která se nechá donekonečna manipulovat i naprosto průhlednou a primitivní propagandou.
Reagovat
Mony
Reagovat
Pecminek
Z čistě neutrálního hlediska - i v dnešním pokřiveném světě stále platí, pokud strana A tvrdí, že něco neudělala a strana B tvrdí, že strana A něco udělala, tak tomu se říká tvrzení proti tvrzení. V běžné soudní praxi (berme obecně pokud chceme něco objektivně rozhodnout) dochází k předložení důkazů (většinou stranou B, která přišla s nařčením) a jejich vyhodnocení. V tomto případě je vidět tedy neobjektivnost. Jednak nedošlo na předložení důkazů, natož pak nějaké jejich posouzení a hlavně strana A, která byla v tomto případě nařčena, sama chtěla důkazní materiál prozkoumat. Takže za mě zase ATP komedie. Ono se stačí podívat všem účastníkům této komedie do očí..... ale počkat, vždyť ono to v dnešním pokřiveném světě dává smysl - šlo přeci o agresivního Rusa, který chce ovládnout celý svět Prostě výsměch jakékoliv spravedlnosti, nehledě na to, na jaké je straně, v tomto případě.
Reagovat
vavrinec
Ale tohle není soudní spor. Tohle je sport a ve sportu platí, že rozhodčí má vždycky pravdu (ať už ji objektivně má, nebo nemá). Od toho tam je, aby byl arbitr. Rublov si to vykoledoval sám, svým zcela nepřijatelným chování. Takže měl být potrestán v plném rozsahu, ne v tom zmírněném.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale kdeže, to si pleteš s nějakou diktaturou. Ukolem rozhodčího, potažmo supervizora, je co nejdůkladněji a na základě všech dostupných informací a možností posoudit, co se stalo, a pak v souladu s pravidly rozhodnout. Takže pokud má nějaký dostupný prostředek, jak si ověřit, co se skutečně stalo, je povinen tak učinit, jinak nekoná dobře svou práci. V tomto má Rubljov naprostou pravdu.

Jinak ale je samozřejmě v pořádku, že Rubljova diskvalifikovali, měl při tom Bublikově autu přerušit hru, a ne pak řvát jako šilenec na lajnového za to, že aut nehlásil. Ale proč by za to měl ještě platit nějaké šílené pokuty a přijít o body? Když Serena za to, když na lajnovou řvala, že ji zabije (!) dostata jen napomenutí? Protože on je bílý Rus a ona hned ze tří nedotknutelných kast? Aspoň ve sportu by ten dvojí metr nemusel být tak do očí bijící...
Reagovat
Mony
Myslím, že uz měl vycerpano.. přerušit nemohl
Reagovat
Stan_Borowitz
Aha... no, nechápu, že v tak bohaté zemi jako Dubaj ještě používají lajnové rozhodčí. Chápu, že byl nas*anej, ale fakt to přehnal. Na diskvalifikaci to bylo i bez toho divadla o údajných nadávkách v ruštině.
Reagovat
Nola
Stan v dnesnej dobe je moderne udavat, ziadat o diskvalifikaciu superov, snad necakas, ze si Rusa niekto zastane, prave ti, co by mali mlcat, tu najviac bliakali.....
Reagovat
elsky
Ale zase byl první, kdo (skoro) správně vyslovil jméno "Menšík".
Reagovat
elsky
Tak beru zpět.. mělo být jinde..
Reagovat
Otmar
Naprosto s Vámi souhlasím. Rublov a týden předtím Gauff se dopustili toho, co pravidla kvalifikují jako hrubé nesportovní chování, což znamená ve většině sportů diskvalifikaci. Jde o jedinečnou pravomoc rozhodčího či rozhodčích, které nemůže nikdo zvrátit a i kdyby bylo toto rozhodnutí chybné, tak prostě platí! Jinak to prostě nejde! Nebo hodláme při každém sporném rozhodnutí svolávat trestní senát? Nebo každé rozhodnutí bude posuzovat komise, kterou jmenuje bůh ví kdo? Tak už se jednou provždy smiřme s tím,že rozhodčí rozhodují a co si o tom myslíte my přihlížející, je v podstatě jedno. Nebo můžeme vymýšlet jiný systém řízení utkání, ale do té doby...,sorry jako! Vůbec nevylučuji, že rozhodčí dělají chyby. Ale zcela jistě jich dělají ze všech zúčastněných nejmíň.
Reagovat
Mony
U Gauff to byla hodně neprofesionální chyba empire...mimochodem stejného, který malem připravil Krejču o titul na FO.
Reagovat
Otmar
O tom není pochyb, to je rozhodně kontroverzní sudí a přesto bývá nasazován na klíčová střetnutí. Jenom bůh ví proč, on to fakt není žádný lumen. A podle toho dopadlo i dohadování se s Gauff...prostě nenašel odvahu to ukončit, zřejmě si byl vědom chyby. Jenže co s tím my přihlížející?
Reagovat
Krisboy
Jak se jmenuje?
Reagovat
Otmar
Myslím, že je to Francouz, ale jméno jsem bohužel šťastně zapoměl....lituji.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nebyl to Lahyani? To je blbec na ntou, ale Švéd.
Reagovat
Krisboy
Lahyani by nebyl špatnej, kdyby si odpustil všechny ty srandičky a šaškování...
Reagovat
aligo
Takže vlastně jakýkoliv hráč se může jen tak sebrat jít z půl metru seřvat rozhodčího a je to tak vlastně v pořádku. Zkus to udělat u sebe v práci, uvidíme jak budou všichni spokojeni
Reagovat
vladka
Reagovat
elsky
Ne každý je z UA-RU války vydřený. Většině světa je to plusmínus šumák a vyloučení bez drakonického pokračování mi přijde tak akorát- neutrální.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak.
Reagovat
hanz
Rubýsek by s tou svojí kebulí měl navštěvovat psychouše a pak by se takovýhle věci nemusely vůbec řešit..
Reagovat
Stan_Borowitz
To je naprostá pravda. Pokud se chtěl nějak vyvztekat, tak si měl vzít příklad z Michajla Južného:

https://youtu.be/Exv7Q9g6Xws?t=362

Reagovat
Paseka
Dnešnímu tenisu se musejí hráči McEnroe , Nastassse apod. smát. Oni nadávali rozhodčím, řvali do publika ,..... a lidi to milovali a chodili na ně !!!
Dneska je to o tom : drž hubu a hraj ! Trochu smutné .
Reagovat
Semi
Fakt nevím, co je skvělého na tom, sprostě nadávat rozhodčímu.
Reagovat
Krisboy
Nebo co je smutného na soustředění se na tenis... zřejmě fanoušek fotbalu nebo MMA, že mu nejde o ten sport samotný, ale o skandály pro bulvár
Reagovat
Paseka
Vůbec jste nepochopil o čem jsem psal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist