Russell si v 35 letech zahraje o první finále

12. 7. 2013, 09:51
Aktuality 1
ATP NEWPORT - Michael Russell si v 35 letech může zahrá poprvé ve finále turnaje ATP. Zkušenému Američnaovi se tento týden daří na domácím travnatém turnaji v Newportu, kde se dostal teprve podruhé v kariéře do semifinále. V něm narazí na Francouze Nicoláse Mahuta.
Michael Russell

Michael Russell si po turnajích na evropské trávě odskočil do Jižní Ameriky a minulý týden tam vyhrál challenger na tvrdém povrchu v ekvádorské Mantě. Nyní už hraje opět na trávě a na domácí půdě v Newportu se mu daří. Nejen že teprve potřetí v sezoně a poprvé po 5 měsících postoupil do 2. kola podniku ATP, ale už také vyrovnal své maximum. 

Po Marčenkovi a Alexi Kuzněcovovi si zkušený Američan poradil i s třetím nasazeným Igorem Sijslingem, kterého zdolal ve třech tie-breacích 7-6 6-7 7-6. V prvním setu úspěšně odvrátil všechny tři brejkboly a ve druhém pak dvakrát podával na vítězství. Za stavů 5-4 a 6-5 však servis neudržel a ve zkrácené hře mu pak nepomohlo ani smazání tří setbolů. Rozhodnutí tak musela přinést třetí sada, ve které Američan prohrával už 1-3, vývoj ale otočil a po 2 hodinách a 40 minutách se mohl radovat z postupu.

"Není to otázka fyzičky. Prostě jsem jen neustále bojoval a a hodně mi pomohlo publikum, ve kterém mě podporovala i moje manželka. Vždycky bojuju, nikdy se nevzdávám," komentoval Russel vydřené vítězství.

Russell tak podruhé v kariéře postoupil do semifinále, které si poprvé zahrál teprve loni na antuce v Houstonu, kdy mu bylo už 34 let. Nyní, ještě o rok zkušenější, bude usilovat o své premiérové finále.

"Svůj nejlepší tenis jsem šetřil na sklonek své kariéry. Doufám, že to může být ještě lepší," narážel Russell na své nejlepší tenisové období, které prožívá v 35 letech, kdy už řada konkurentů s tenisem skončila.

O první finále se rodák z Detroitu utká s Nicolásem Mahutem, kterého v jediném vzájemném duelu - už před 12 lety na Roland Garros - smetl hladce 3-0 na sety. Mahut se ale na oblíbené trávě dostal do velmi dobré formy, letos na ní včetně wimbledonské kvalifikace vyhrál už 13 z 15 zápasů a před měsícem v nizozemském Hertogenboschi na zeleném pažitu slavil svůj premiérový titul. 

Jednatřicetiletý Francouz v Newportu ještě neztratil set, když ve čtvrtfinále porazil 7-6 6-4 Poláka Michala Przysieznyho. Mahut za celý zápas čelil jedinému brejkbolu, který v prvním setu za stavu 5-6 znamenal i soupeřův setbol. Francouz si s ním ale poradil, sadu získal v tie-breaku a ve druhém dějství už na podání neztratil ani jednu z 20 výměn. Sám za stavu 5-4 poprvé prorazil soupeřův servis a zápas tak zároveň ukončil. 

Mahut bude bojovat o své čtvrté finále na okruhu ATP, ta předchozí si zahrál vždy na trávě. V roce 2007 v Queensu a právě v Newportu, potřetí pak až letos v Hertogenboschi.

Až v pátek bude v Newportu bojovat o postup do semifinále Jan Hernych, který vyzve bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta. Před nimi nastoupí dvojnásobný obhájce titulu John Isner a Ivo Karlovič.

- ATP 250 NEWPORT -
(Spojené státy, tráva, 519.775 dolarů)
čtvrteční výsledky (11. 07. 2013)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Russell (USA) - Sijsling (3-Niz.) 7-6(3) 6-7(6) 7-6(5)
Mahut (Fr.) - Przysiezny (Pol.) 7-6(5) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
úspěch ti přeju,ale kdyby to Marčenko v 1 kole neprodal nemáš šanci..Marčenko ukázal jak skvělý hráč to jea že má potenciál být v top 50 za stavu 4:2 ve druhém setě ti nedovolil nic ani při tvém podání a následně zaslouženě vyhrál 2set 3.set hrál taky skvělé až do té osudné výměny za stavu 4:4 kdy lajcky Marčenko odevzdal....Mahut vyhraje v pohodě
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist