Rybakinová vykročila za obhajobou ve Wimbledonu, po pomalém rozjezdu zničila Rogersovou

4. 7. 2023, 16:49
Aktuality 19
WIMBLEDON - Jelena Rybakinová (24) ztratila při svém letošním vystoupení ve Wimbledonu úvodní set, ale nakonec si se Shelby Rogersovou (30) poradila snadno 4:6, 6:1, 6:2 a úspěšně vykročila za obhajobou loňského triumfu v All England Clubu. Ve druhém kole se nasazená trojka a jedna z největších favoritek střetne s Nao Hibinovou, nebo Alizé Cornetovou. Dvousetovou výhrou odstartovala loňská poražená finalistka Ons Jabeurová (28).
Jelena Rybakinová (© Profimedia)

Jelena Rybakinová loni senzačně dobyla nejslavnější turnaj, ovšem nedostala ani jeden žebříčkový bod a se zvýšeným zájmem médií i neodpovídajícím postavením ve světovém hodnocení se dlouho vyrovnávala. Svůj potenciál znovu začala ukazovat až na začátku letošní sezony. Ruská rodačka reprezentující Kazachstán se probila do finále Australian Open a na apríla byla jedinou výhru od zkompletování Sunshine Doublu.

Po nevýrazném vstupu do antukového jara získala na "tisícovce" v Římě svůj nejcennější antukový titul a vítěznou sérii protáhla postupem do třetího kola French Open na osm utkání. Do souboje o osmifinále však kvůli nemoci nenastoupila a před startem Wimbledonu odhalila, že trpí pylovou alergií a květnový měsíc je pro ni nejhorším v roce.

Nedostatek zápasové praxe i tréninkové manko po nemoci se podepsaly na její přípravě na tenisový svátek, na jediné generálce v Berlíně prohrála už ve druhém kole. Obhajobu na londýnském pažitu začala ztraceným setem se Shelby Rogersovou, ale poté už na centrálním dvorci i před zraky svého idolu Rogera Federera dominovala.

Světová trojka se v úvodním dějství trápila na druhém servisu. Obě aktérky měly k dispozici jeden brejkbol, ale šanci využila pouze Američanka. Od začátku druhé sady však Rybakinová potvrzovala roli favoritky, nastřílela devět es a na podání dohromady prohrála pouhých pět fiftýnů. Navzdory manku stihla postup za hodinu a tři čtvrtě.

Statistiky zápasu Rybakinová - Rogersová

Další krok ke zopakování loňského triumfu se bude snažit udělat ve čtvrtek, kdy nastoupí proti lucky loserovi Nao Hibinové z Japonska, nebo Alizé Cornetové. Zkušená Francouzka loni v tomto dějišti ukončila neuvěřitelnou 37zápasovou neporazitelnost Igy Šwiatekové a v minulosti porazila Serenu Williamsovou.

Krátce po úřadující šampionce Rybakinové zvládla vstup do Wimbledonu i loňská poražená finalistka Ons Jabeurová. Světová šestka porazila 6:3, 6:3 Polku Magdalenu Frechovou, s níž si letos poradila i podruhé.

Osmadvacetileté Tunisance se v přípravě na trávě nedařilo, když prohrála dva ze tří duelů, v All England Clubu ale začala bez větších potíží. Drobné komplikace si pod zataženou střechou na kurtu číslo 1 přidělala pouze ve druhé sadě, v níž po jediné ztrátě podání přišla o vedení 3:0, ale pak získala tři gamy tři gamy po sobě a duel po hodině a čtvrt ukončila.

"Mám z toho rozhodně dobrý pocit. Loni jsem tu prožila skvělou cestu a doufám, že to letos bude ještě o trochu lepší," zavzpomínala na své loňské tažení za prvním grandslamovým finále, které si pak zopakovala i na US Open.

"Atmosféra byla skvělá, tráva je výborně připravená. Dnešní počasí není ideální, ale vždy se tady snažím užít si každý zápas. Nemám ráda rutinu a občas ráda diváky pobavím nějakou kulišárnou," dodala Jabeurová.

Ve druhém kole čeká na vítězku duelu mezi Belgičankou Ysalinou Bonaventureovou a Číňankou Zhuoxuan Bai. Asiatka před přerušením vedla 7:6 a 4:0.

Po loňské absenci zaviněné zákazem startu Rusů a Bělorusů se do Wimbledonu vrátila semifinalistka z roku 2021 Aryna Sabalenková a svůj návrat si osladila bezproblémovým vítězstvím. Maďarku Pannu Udvardyovou smetla 6:3, 6:1 a teprve potřetí v All England Clubu postoupila do druhého kola.

"Děkuju divákům za vřelé přijetí, moc to pro mě znamená. Dnes jsem se snažila jít do každého míčku tak, abych ho získala na svou stranu a na tomto kurtu rozhodně nechcete nic vypustit. Proto jsem od začátku hrála aktivně," řekla Sabalenková po již 36. výhře v sezoně.

"Cítím se skvěle. Je příjemné být tady jako jedna z favoritek. Dělám maximum proto, abych vítězila, protože výhry mě naplňují. Chci tu divákům předvést své umění," dodala vítězka letošního Australian Open, jež soupeřku přestřílela na vítězné údery drtivě 29:4.

O svůj teprve třetí postup do 3. kola Wimbledonu si 25letá rodačka z Minsku zahraje s Italkou Camilou Giorgiovou, nebo s naturalizovanou Francouzkou Varvarou Gračovovou.

Úterní hrací plán výrazně komplikoval vytrvalý déšť a ve dvouhře žen se dohrály jen tři utkání. Na menších kurtech se hrálo pouze hodinu a program pokračoval už jen na dvou největších dvorcích vybavených zatahovací střechou. Všechny nerozehrané zápasy byly kolem 18:30 SELČ odloženy na středu, včetně úvodních duelů Petry Kvitové, Barbory Krejčíkové, Karolíny Muchové, Karolíny Plíškové, Lindy Noskové, Jiřího Lehečky a Jiřího Veselého.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
úterní výsledky (4. 7. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Sabalenková (2) - P. Udvardyová (Maď.) 6:3, 6:1
Rybakinová (3-Kaz.) - Rogersová (USA) 4:6, 6:1, 6:2
Jabeurová (6-Tun.) - Frechová (Pol.) 6:3, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

19
Přidat komentář
IngStavinoha
Vlček zatím aspoň nahlíží - tak to ma byt, když už je henten Chrám iba jedenkrát do roka... ;-)
Reagovat
EllNino
Manic Wednesday :))

V akci bude zbytek nedohraných zápasů 1. kola + nějaké předehrávky druhého (18 zápasů)

V akci bude Bára Krejčíková, Petra, obě Karolíny, oba Jirkové, Linda Nosková a druhé kolo čeká Katku
Reagovat
hanz
Doufám, že bude pršet celý den, abych mohl bez výčitek lenošit u TV. smile
Reagovat
lvicek
To je zajimave, ze do druheho kola vybrali zrovna Katky zapas... Snad se dala uz dost dokupy.
Reagovat
tommr
Katku asi vybrali protože dneska hraje i Bára a zítra je čeká společný debl ...
Není ale vůbec jisté jestli na její zápas dojde, protože během dne harmonogram nejspíš nabere pořádnej skluz a to i kdyby nepršelo ...
Reagovat
magnus
Super Rybakina. Ešte vyhrať šesť zápasov a bude to super. Inak by ma zaujímalo, či aj Rybakine podobne ako Sabalenkovej dávaju novinári neprijemné otazky ohľadom konfliktu na Ukrajine.
Reagovat
Liverpool22
smile Ano - ještě 6 zápasů a druhý talíř je doma - tím by dorovnala Kvitovou - 2x talíř + 1x finále AO.
Jinak konflikt na UA dávají pisálkové sežrat spíše Aryně - Rybku docela šetří i když loni tam taky něco proběhlo
Reagovat
IngStavinoha
Kazachstán je přece křišťálově čistá nádoba průzračného jiskrného vzduchu, na mnoha místech takřka nedotčené přírody, s prezidentem, který má občas i ne zcela slepě rusofilní rétoriku, a do budoucna dokonce i s jistým neoliberálním potenciálem - tedy reálnými předpoklady pro Západem řízený protiruský převrat, podobně jako to eusa ksindl předvedl např. během ZOH 2014 v Kyjevě.
Reagovat
hanz
Tam se Rusové nepustí, ví, že by bylo zle s Čínou. Ta je pro ně moc výhodná.
Reagovat
IngStavinoha
zrovna nedávno tam zasahovali asi dva dny při pouličních demonstracích proti drahotě pohonných hmot - veřejný klid a pořádek obnoven poměrně rychle ;-)
Reagovat
tommr
Rybakina porazila Rogers a tleskal jí za to slavnej Roger ... smile
Reagovat
Liverpool22
Rybce se na začátku zápasu podlamovala kolena, když na ní koukal sám velký Roger. Nějak se ten prospaný začátek okecat musí smile
Tady je Roger před zápasem - kdo to ještě neviděl
https://www.youtube.com/watch?v=GHDNX9lJxDs
Reagovat
annah
Trochu nám přibral, zda se. ???? Není divu, bez tréninku a zápasů.
Fešák se ale pořád stejný. Jeho žena je čím dál hezčí.
Reagovat
annah
Místo otazníků měl být úsměv.
Reagovat
Liverpool22
Možná Roger nějaké kilčo přibral, ale pořád je hubený a pupek taky nemá smile
Reagovat
annah
To nemá. A přivítání bylo královské. Jak se sluší na největšího ze šampionů...
Reagovat
Liverpool22
nakonec v pohodě a zaslouženě postoupila smile V 1. setu měla Rybka hrozně málo bodů po 2. servisu + je také zajímavé, že celkově má 2 dvojchyby, ale obě udělala na začátku zápasu.
Od 2. setu však Rybka smile přepla na vyšší level a najednou si Rogers ani neškrtla.
Možná byla Rybka na začátku nervní z Federera v hledišti smile kdo ví.
Reagovat
misa
Federer vypadá úžasně. Prostě elegantní švýcarský miliardář.

Rybka začala od druhého setu lépe podávat i returnovat.
Reagovat
Liverpool22
Roger vypadá furt dobře - on snad ani nestárne a elegán byl vždy smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist