Rychlý start precizního Federera a oslavence Roddicka. Zklamal Hewitt

31. 8. 2010, 06:40
Aktuality 49
US OPEN muži - Skvělý vstup do US Open za sebou mají favorité Roger Federer a Andy Roddick. Především pětinásobný šampion ze Švýcarska předvedl suverénní výkon proti Argentinci Dabulovi. Prvním překvapením je vyřazení Lleytona Hewita, jenž padl v pětisetové bitvě s Mathieuem.
Roger Federer

Roger Federer před rokem přišel na US Open o pětileté kralování, když ve finále podlehl Del Potrovi. Za posledních šest let v New Yorku v úvodním kole neztratil ani set a sebrat mu ho nedokázal ani letos Brian Dabul.

Devětadvacetiletý Švýcar souboj s argentinským outsiderem ovládl. Na vítězné údery zvítězil drtivě 46-4, na esa 18-0. Dojem trochu kaszí jen vyšší číslo (33) v kolonce nevynucených chyb, které znamenali především 14 neproměněných brejkbolů. I přesto rodák z Basileje vyhrál nad 96. hráčem světa, který na US Open debutoval, za pouhou hodinu a 33 minut hladce 6-1 6-4 6-2.

Vítěz nedávného turnaje Masters v Cincinnati předvedl sebevědomý výkon, který ozdobil divácky atraktivním úderem mezi nohami. Ve druhém setu za stavu 5-3 doběhl soupeřův lob a míček poslal kolem zmraženého Dabula. "Tohle dokáže jen on," komentoval poražený Jihoameričan. "Když má takový den, nic proti němu nezmůžete. Je perfektní," povzdychl si.

"Myslím, že to mohu zopakovat znovu," reagoval na dotazy novinářů Federer, který v New Yorku vyhrál už 16. noční zápas v řadě. "Daří se mi tu, cítím se tu jako doma," pochvaloval si.

O postup do 3. kola bude chtít světovou dvojku senzačně připravit Němec Andreas Beck.

Doslova domácí prostředí by rád využil Andy Roddick, který na kurtech ve Flushing Meadows získal před sedmi lety svůj první grandslamový titul. Přestože se nesutále drží mezi světovou špičkou, na další už nedosáhl. Za další šancí vykročil v den svých 28. narozenin proti Stephanu Robertovi z Francie a třísetovým vítězstvím si dal hezký dárek.

"Ale hlavně jsem si na začátek turnaje zvedl sebevědomí," řekl Roddick, kterému se v létě kvůli mononukleóze příliš nedařilo. Nyní ho čeká Srb Janko Tipsarevič.

Prvním překvapením je vyřazení 32. nasazeného Lleytona Hewitta. Šampion z roku 2001 podlehl v pěti setech Paulu-Henrimu Mathieovi a po Wimbledonu prohrál už čtvrté z pěti utkání. Francouzský tenista se přitom i vinou série zranění propadl až do druhé světové stovky a v letošní sezoně se přes úvodníé kolo dostal teprve počtvrté.

Pořádně se zapotil Robin Söderling, který měl hned v úvodním kole velké problémy s až 214. hráčem světa Andreasem Haiderem-Maurerem. Švéd zdolal třiadvacetiletého debutanta na grandslamovém turnaji až po čtyřech hodinách 7-5 6-3 6-7 5-7 6-4, když napáchal 13 dvojchyb. Rakušan naopak nasázel 34 es.

- US OPEN muži (USA - New York, tv. povrch) -
pondělní výsledky (30. 08. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Dabul (Arg.) 6-1 6-4 6-2
Söderling (5-Švéd.) - Haider-Maurer (Rak.) 7-5 6-3 6-7(2) 5-7 6-4
Davyděnko (6-Rus.) - Russell (USA) 6-4 6-1 6-3
Roddick (9-USA) - Robert (Fr.) 6-3 6-2 6-2
Čilič (11-Chorv.) - Marčenko (Ukr.) 7-5 6-3 6-1
Melzer (13-Rak.) - Tursunov (Rus.) 6-4 6-2 3-6 4-6 6-2
Monfils (17-Fr.) - Kendrick (USA) 3-6 6-3 6-4 6-7(5) 6-4
Ferrero (22-Šp.) - Kližan (SR) 6-1 6-3 6-0
Montaňes (21-Šp.) - Przysiezny (Pol.) 5-7 1-6 7-5 7-6(5) 6-0
Bellucci (26-Braz.) - Smyczek (USA) 6-3 7-5 7-6(6)
Dodig (Chorv.) - F. Gonzalez (27-Chile) 6-7(2) 6-1 1-0 skreč G.
Mathieu (Fr.) - Hewitt (32-Austr.) 6-3 6-4 5-7 4-6 6-1
Andrejev (Rus.) - Zeballos (Arg.) 6-3 4-6 7-6(4) 6-3
Ball (Austr.) - Raonic (Kan.) 6-7(4) 6-3 6-3 6-2
Gasquet (Fr.) - Greul (Něm.) 6-3 6-4 6-2
De Bakker (Niz.) - Gicquel (Fr.) 6-4 7-5 6-2
Nišikori (Jap.) - Koroljov (Kaz.) 7-6(0) 5-2 skreč K.
Mello (Braz.) - Phau (Něm.) 6-4 7-5 4-6 7-6(4)
Beck - Berrer (oba Něm.) 7-6(3) 6-3 6-1
Anderson (JAR) - Devvarman (Ind.) 6-3 6-4 6-3
Dent (USA) - Falla (Kol.) 6-4 7-5 6-1
Tipsarevič (Srb.) - O. Rochus (Belg.) 4-6 7-5 7-6(0) 6-2
Rufin (Fr.) - Mayer (Arg.) 2-6 7-6(4) 7-6(2) 6-1
Berankis (Lit.) - Sweeting (USA) 6-4 6-7(5) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hráči, kteří mají na to dostat se do finale US OPEN!!!!!
Nadal, Federer, Murray, Djokovič, Söderling, Berdych, Roddick, Nalbaldian, Fish. Ostatní jsou bez jakékoliv naděje.
Reagovat
smazaný uživatel
vypadl ti z toho seznamu Hájek, který se podle všeho snaží Fishe před domácím publikem totálně ztrapnit. Teď mu dal slušnýho fóra, tak jsem zvědav, jestli udeří už teď, nebo v něm bude ještě chvíli pěstovat falešný pocit převahy...
Reagovat
smazaný uživatel
a proto si nechal dát kanára xD
Reagovat
smazaný uživatel
Hajek ve finale grandslamu? To ne... Uznej, ze tomu snad ani sam neveris.
Reagovat
smazaný uživatel
to byl vychtralý strategický manévr. Už Fishe drtí...
Reagovat
smazaný uživatel
a kdo by kdy řekl o Kodešovi, že by mohl vyhrát Wimbledon...
Reagovat
smazaný uživatel
Hájek:Fish 2:1 na sety!! VAMOS!!!
Reagovat
smazaný uživatel
O:6 ve čtvrtém setu. Brilantní strategie. Hájek je génius, teď vyhraje zase dva sety za sebou. Jak jsem napsal hned na začátku, hraje si s Fishem jako kočka s myší...
Reagovat
smazaný uživatel
ten chlap má nervy jak špagáty! Nečekal jsem, že to bude hnát až na hranu a nechá Fische vést 5:0 v pátým setu. Takže to hraje na 7:5, frajer!
Reagovat
smazaný uživatel
1:5. Ve 22:20 je vymalováno.
Reagovat
Mercury
mám rád tento typ humoru :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak to Hájek přeriskoval. No, taková neortodoxní strategie prostě pokaždé nevyjde. Podle mne měl začít hrát už za stavu 0:4 v pátém setu, s tím, že Fish uhraje jeden náhodný game při Hájkově tlaku se dalo tak trochu počítat...
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte někdo kde se dá sledovat US Open na netu?
Reagovat
Teo
Jak tu někdo psal, taky souhlasím s tím, že příchod trénéra měl na Federerovu hru velký vliv. Zatímco na Wimbledonu hrál nekutečně pasivně, nyní začíná útočit. Je to jenom dobře, protože tenhle styl mu očividně sedí. Takže pokud někdo tvrdil, že Roger je dávno odepsanej, pak zřejmě počítal s tím, že bude hrát pořád stejně. Ani náhodou.
Reagovat
smazaný uživatel
Dockali jsme se. Na betonovych dvorcich ve Flushing meadows se vcera rozjelo US Open. Bylo k videni nekolik petisetovych dramat, ale i nekolik pohodovych vstupu do turnaje. Nejdrive se zamerime na zapas Federer - Dabul. Roger radil na kurtu jako tajfun, prvni set vyhral 6:1 diky jeho drtivemu prvnimu servisu, ale taky diky nekolika skvelym uderum a utocnou hrou. Argentinec se ale ve druhem dejstvi jakoby zvedl, byl presvedcivejsi na podani, to ale nestacilo na nabuzeneho Federera, jenz si za stavu 5:4 pri svem servisu vypracoval prvni setboly, ktere vyuzil. Navic jsme v tomto setu mohli byt svedky Svycarova genialniho tenisoveho umeni, za stavu 5:3 pri podani Argentince predvedl mistrovsky kousek, ktery se mu ale uz v minulosti povedl. Ve treti sade uz Federer problemy nepripustil a mohl se tak po hodine a 33 minutach radovat z vitezstvi 6:1 6:4 a 6:2. Dale se zamerime na zapas Roddick - Robert. American, ktery vcera oslavil sve 28 narozeniny, si dal darek v podobe vitezstvi nad Francouzem Robertem, ktery figuruje na 78. miste svetoveho zebricku. Byla to vyhra jasna, nicmene tento zapas byl ostre sledovan nejen proto, ze byl kazdy zvedavy na to, jak se Roddick vyporada s prvnim trisetovym zapasem po mononukleoze, kterou si American prosel, ale i z toho duvodu, ze hral A-Rod, jak mu nekteri prezdivaji, pred domacim publikem. Roddick potvrdil roli favorita a bez problemu postoupil po setech 6:3 6:2 a 6:2 do druheho kola posledniho grandslamu sezony. Dale roli favorika potvrdili treba Nikolaj Davydenko nebo Marin Cilic kteri vyhrali sve zapasy 3:0 na sety. Kdo vsak necekane opustil pavouk turnaje byl Australan Lleyton Hewitt ktery po boji padl s Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem. Vitez z roku 2001 tedy letos konci uz v prvnim kole. Robina Soderlinga proveril uz na samem zacatku turnaje neznamy Rakusan Andreas Haider-Maurer.Sved ve treti sade nevyuzil tri mecboly a musel hrat pet setu. Zaverecne dejstvi ale zvladl 6:4.
Reagovat
smazaný uživatel
Chci dodat, ze jsem svuj komentar musel asi o ctvrtinu zkratit, protoze prispevek muze obsahovat jenom 2048 znaku, coz je na analyzu MALO!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
U toho sody 6 mecbolu.
Reagovat
smazaný uživatel
Mne to teda vôbec nevadí,treba si uvedomiť,že už nie je najmladší a nemôže sa po kurtoch naháňať s hráčmi ako Nadal či Murray 4 hodiny a na druhý deň hrať zase.Chcelo by to ešte oproti nejakého dobrého obranára a výsledkom by bol skvelý tenis.Preto verím,že nám finále zaobstarajú Nadal a Federer.
Reagovat
smazaný uživatel
reakcia na jojo545
Reagovat
smazaný uživatel
představa, že v 29 letech člověk už "není nejmladší" a fyzicky snad nestačí na někoho, komu je třeba 23, je úsměvná... Podle mne jde spíše o to, že soupeři už měli jeho hru "přečtenou" a stákle častěji na ni nacházeli účinný recept. Proto se ji snaží změnit, zpestřit, aby byl zase "o krok napřed". Bez takové změny by na jeho kontě jen přibývaly porážky. Navíc podle mne i jeho výkonnostní pokles v minulých měsících souvisí s přechodem na nový styl hry, který není nikdy jednoduchý a bezproblémový.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím se superskomobilem. A nevím proč by to mělo být úsměcvné, vždyť Roger už má v nohou ticícovku zápasu, tak dá rozum, že jeho tělo už je opotřebované. To je hlavní důvod, proč už si se soupeři tak nehraje. Čas se zastavit nedá...
Reagovat
smazaný uživatel
Tisícovku zápasů ještě v nohou nemá, ale blíží se jí. Nicméně i přes ten velký počet utkání, ušetřil svým stylem hry dost sil. V jiném případě by asi už podstatně méně stíhal konkurenci. ;) Já tak nějak souhlasím s oběma. Jednak, že změna stylu hry se nabízela a jednak, že energií či fyzickou kondicí se nemůže rovnat s těmi nejlepšími mlaďochy (Rafa, JMDP, Murray...).
Reagovat
smazaný uživatel
Roger sa kondiciou moze rovnat kazdemu okrem Rafu...
Reagovat
smazaný uživatel
No, tak to určitě ne. ;) On ten fakt zkresluje, protože nehrál jejich stylem, on si nemůže dovolit běhat s Murraym (ale třeba i s jinýma mladšíma ze špičky) na kurtu přes tři hodiny a pak v dalším zápase předvést něco podobného. ;) Tak by to dlouho asi stěží šlo v pokročilém věku. To zase souhlasím se superskomolil. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhé straně opotřebovanost těla Rafy ve 24 letech je téměř stejná jako opotřebovanost těla Rogera ve 29 letech. Takže Roger má z čeho čerpat díky tomu, že své tělo na svůj pokročilejší věk dá se říci šetřil chytrým herním stylem. Ale, že by měl hrát běhavý tenis se špičkou po zbytek kariéry? To nee.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja nevravim ze Roger by mal hrat behavy styl do konca kariery. :) ...je dobre ze je agresivnejsi... Ale pozri sa... napr teraz v Toronte Murray bol s Rogerom vo finale. V Cincinnati bol Roger vo finale opat... Murray vypadol uz skor lebo bol unaveny...
Reagovat
smazaný uživatel
s tím "pokročilým věkem" si děláš srandu, že? Jinak vytrvalost (schopnost "běhat tři hodiny po kurtu") s věkem (při pravidelném tréninku) spíše narůstá, klesá výbušnost a dravost, ale to souvisí spíše s psychikou, ta se opotřebuje daleko dříve než tělo. Tedy pokud na tělo nekladeš nároky a zátěž, které není schopno z fyziologických důvodů zvládnout, jak se to daří například Nadalovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nevim, ale s názorem, že má Federer horší fyzickou kondici než Murray nebo Del Potro nemůžu souhlasit. Murray třeba například vyhrál turnaj a poté další týden v Cincinatti úplně odpadal a to kvůli únavě, tak nevim podle čeho se potom srovnává. Jinak k té Federerově agresivitě, tak ta mu je vlastní po celou karieru a až poslední 2 roky se postupně začínal v zápasech spíše bránit, což vyvrcholilo ze zvláštních důvodů strašně pasivní hrou v posledních 5 měsících zvláště ve Wimbledonu to byla hrůza. To co předvádí nyní je úplně něco jiného a hraje skvěle. Vidím tam velký vliv trenéra.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemá pokročilý věk? 29 se mi nezdá jako tenisově mladý věk. :) Samozřejmě, že bude hrát ještě nějakou sezonu, ale jeho tělo se s mladými srovnávat už tak nedá. Dravost Rogerovi opravdu nechybí, ani sebevědomí. ;)

Odpovím i na zbytek. Murray hraje celou svou kariéru obranný styl, založený na běhání, prostě klasický obranář. Fyzická kondice dostává zabrat. Proto má právo být pak poněkud unavený, protože přehnanou agresivitu postrádá. Rogerova fzyická kondice nedostává tak zabrat, jako Rafova či Andyho. To je možné vysvětlení mého příspěvku. Vše souvisí s herním stylem. Kdyby Roger hrál stejný tenis po celou kariéru, určitě by byl podobně unavený jako Můra. Nehledě na to, že Andyho únavu lze velmi těžce poznat.
Reagovat
smazaný uživatel
A já nikde nepsal, že Roger hrál po celou kariéru tak a teď až se mění. ;) Já reaguji na aktuální změnu po Wimbledonu, z té pasivnější hry na agresivnější pod vlivem Annacona. Což jen prospělo, jeho hra si žádala změnu.
Reagovat
smazaný uživatel
No, je pravda, že spičkoví sportovci se tělesně opotřebují daleko dříve než běžný Lojza, ale zlom, který nastává kolem třicátého roku má kořeny daleko víc v psychických změnách než fyzických. Člověk dospívá, přehodnocuje své priority a tak. Jinak pokud se v něčem Federer nemůže s Nadalem měřit (a proč s ním častěji prohrává než vyhrává), je to podle mne právě sebevědomí a dravost. A to, že není na konci zpocenej, ještě neznamená, že toho na kurtu naběhá nějak zásadně méně nebo se tam výrazně míň nadře.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, tak jinak... proč Roger nepodléhá zranění tak často? Já si vůbec nevybavuji, kdy byl naposledy zraněný. :) Možná dojdeš k tomu, kam tuhle diskuzi směřuji. Roger hraje diametrálně odlišným stylem, chytrým, ušetří mnoho sil. :) Rogerova dravost a psychika je v pořádku, Nadal je podle mnoha tenistů minulého věku možná vůbec nejodolnější hráč všech dob. ;) S ním nemůžeš srovnat nikoho na okruhu teď. Roger nemá tak dobrou psychiku, ale má něco, co mu dokáže vyhrát klíčové zápasy, i když nehraje třeba lépe než soupeř. Nedá se to popsat, ale je to výsada velkých hráčů. U každého nastává období, kdy tělo nestíhá jindy, ale v globálu se dá nazvat jeho věk pokročilým, to ale neznamená, že bude brzy končit. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ale já netvrdím, že Rogerova psychika nebo dravost nejsou v pořádku, ale že jsou odpovídající jeho věku. A samozřejmě, že hraje chytřeji a úsporněji než Nadal a jeho tělo je méně opotřebované, ale právě proto snad není důvod, proč by neměl v zápasech s mladšími tenisty fyzicky stíhat... Podle mne je klíčové, aby dokázal odolat změnám, které se odehrávají v jeho hlavě. Třicítka je u muže zlomový věk zejména z psychického hlediska.
Reagovat
smazaný uživatel
Zase si ale myslím, že ten kdo má tu psychiku po dlouhá léta v pořádku, tak se to u něj jen tak nezlomí. Třeba Radka drží nad vodou hlavně jeho mentální stránka a bojovnost. Zkrátka je takový typ, má to v sobě a to mu pomáhá se vypořádat se zraněními a paradoxně třeba i s faktem, že je mu 32 let. Velcí hráči nebudou mít takový problém s psychikou ani s přibývajícími léty. Roger má stále o co hrát, stále si klade vyšší cíle, což je na jednu stranu dobře - kvůli té dravosti a sebevědomí, klíč jak si ho uchovat. Otázka, zda se mu tyhle vysoké cíle splní. Jinak fyzický fond Rafy, Murrayho a dalších vs. Rogerův nejde srovnat objektivně, protože Roger hraje úsporně ve většině zápasech, takže se snáze unaví takový Murray, který běhá v každém zápase jak Kenenisa Bekele a Usain Bolt dohromady.
Reagovat
smazaný uživatel
To je strašně individuální a hraje v tom roli obrovské množství faktorů. Vem si takového Borga - jakou ten měl psychiku, možná srovnatelnou s Nadalem, a přitom to zabalil v 25 letech, protože podle svých vlastních slov "ztratil vůli vyhrávat".
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda, ale už z prohlášení Federera vyplývá, že on tu vůli stále má. Protože si staví další a další mety, jichž touží dosáhnout. 16 grandslamů mu nestačí, chce získat 20 a zlato z OH, ještě třeba by toužil po zlatém grandslamu. :)) A až toho všeho dosáhne, tak skončí, pokud se mu podaří splnit si cíle. Když ne, logicky až to nepůjde, skončí. O konci kariéry jsme psali už pod jiným článkem a dobře jsme probrali všechny ty aspekty.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, jen bych to doplnil v tom smyslu, že podle mne ji teď znovu nabyl poté, co (možná podvědomě) po narození dětí trochu zapochyboval o tom, jestli má smysl v té jízdě na kolotoči pokračovat, nebo jestli by nebylo lepší z něj vystoupit a začít normálně žít...
Reagovat
smazaný uživatel
To určitě, to je velký zlom nejen ve sportovním životě, ale i osobním. ;)
Reagovat
majjkaa
.....ten uder medzi nohy bol krasny....nenahraditelny Roger!! :) Hned je den krajsi :)
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsem šel spát po čtvrtém setu, kdy Hewitt obrátil stav, tak jsem byl přesvědčen o tom, že bojovník jako je Lleyton si už nenechá postup utéci. Hmmm opak byl pravdou, docela mi zmrzl výraz, když sem viděl kanonádu v setu pátém. Lleytone, Lleytone.. zrovna proti Mathieu. :/
Reagovat
smazaný uživatel
viděl jsem zápas do třetího setu, kdy Lleyton snížil na 1:2... jemu jsem ten postup přál, protože patří taky mezi mé oblíbené hráče, věřil jsem, že zabojuje, což se stalo, ale že v pátém setu to skončí tak jasně, to jsem fakt taky nečekal... po dobou co jsem zápas sledoval, tak to byl pěkný match, škoda že si Hewitt nechal utéct ty dva první sety, kdo ví, v pátém setu asi musel být řádně vyčerpaný...
Reagovat
smazaný uživatel
No, já spíše nemám rád Mathieu, je mi krajně nesympatický. On se vždy vynoří a předvede občas nějaký dobrý výkon, třeba jako ve Wimbledonu, tak i tady na USO a pak bude zase labrovat se zraněním a propadem formy jako po většinu sezony. Na úkor hráče, co mohl zamíchat kartami a těšil jsem se na jeho duel s Rogerem. Bohužel, ale je fakt, že v prvních dvou setech byl Hewitt mimo mísu.
Reagovat
smazaný uživatel
JA SOM NIKDY NEBOL ROGEROV FANUSIK ALE NIKDY MI JEHO HRA NEJAKO NEVADILA ALE POSLEDNOU DOBOU SA MI ZDA ZE HRA AZ MOC AGRESIVNE CO SA MI PRESTAVA PACIT LEBO JEHO TENIS BOL KRASNY V TOM POSTUPNE ROZOBRAL SUPEROV A TI NEMALY SANCU ALE TERAZ MI PRIPOMINA SODERLINGA ALEBO DENTA A TO SA CHCEM OPYTAT JEHO FANUSIKOV ZE AKO TO VNIMAJU ONI CI SA IM PACI JEHO NOVY STYL ALEBO PODOBNE AKO MNE SA IM TO MOC NEPACI
DAKUJEM
Reagovat
smazaný uživatel
a používej interpunkci, tohle vypadá jako telegram. Odpověď viz výše.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zatim vsechno vyhry z povinosti. Tak doufam, ze se kluci pripravujou na hezke tenisove bitvy a ze nam je po trenikovem tydnu ukazou.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=VZsfJHELolA

pekna vymena a super uder na koniec. ked hra takto je to radost sledovat.
Reagovat
QPR_Draxter14
To bych dal jako HOT SHOT dne...
Reagovat
smazaný uživatel
Vzdyt to taky byl Hot shot dne.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger je v takových úderech přeborník, no. :)) Taky kdo jiný by měl být, když ne on.

http://www.youtube.com/watch?v=Hju2ZPVxE9w
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist