Rychlý vzestup. Chci se soustředit na profesionální okruh, říká patnáctiletá hvězda Kosťuková

5. 2. 2018, 13:31
Aktuality 11
Marta Kosťuková letos zazářila na Australian Open, kde si při své grandslamové premiéře mezi ženami zahrála třetí kolo. Po skončení úvodního grandslamu sezony získala svou nejcennější trofej na australské akci ITF. Posun do první dvoustovky žebříčku je pro teprve patnáctiletou Ukrajinku jasným signálem definitivně přejít z juniorského na profesionální okruh.
Profily hráčů
Marta Kosťuková

Marta Kosťuková prožila na úvodním grandslamu sezony obrovský a hlavně nečekaný kariérní skok. Teprve patnáctiletá rodačka z ukrajinského Kyjeva zvládla tři třísetové kvalifikační duely a na loňský triumf mezi juniorkami dlouho navazovala i v hlavní soutěži, v níž porazila nasazenou Shuai Peng, domácí divokou kartu Rogowskou a padla až ve třetím kole se zkušenější krajankou Svitolinovou.

Po skončení Australian Open se vydala do Burnie, kde se konala akce ITF s dotací 60 tisíc dolarů. A Ukrajinka v australské metropoli vyhrála všech pět zápasů a potvrdila, že její vystoupení v Melbourne Parku nebylo žádnou náhodou. Ve finále nepovolila set Švýcarce Golubicové a oslavila zisk svého nejcennější titulu, celkově druhého. Loni ovládla maďarský antukový podnik ITF 25k v Dunakeszi.

Přitom před finálovým utkáním s nasazenou jedničkou Golubicovou, kterou přehrála 6-4 6-3, musela navštívit lékaře. "Necítila jsem se vůbec dobře. Měla jsem dýchací potíže, ale chvíli po začátku zápasu to bylo v pohodě."

"Musela jsem se hodně přizpůsobit hře soupeřky. Pokud bych chtěla hrát jen vítězné míče, udělala bych více chyb. Soupeřka praktikuje chytrý tenis, proti ní se do toho nedá mlátit hlava nehlava," okomentovala průběh finále vítězka turnaje, jež své působení v Burnie zakončila parádním přemetem.

Posunem na 185. místo světového hodnocení si Kosťuková vylepšila své žebříčkové maximum. Během měsíce dokázala ukrajinská hvězdička poskočit o téměř 400 míst, což je jasným signálem, aby se soustředila na dráhu profesionální tenistky a už v 15 letech definitivně opustila juniorský okruh.

"Zatím mám naplánovano jen pár turnajů," řekla Kosťuková, jež teď poletí do australské Canberry, kde se pokusí v roli týmové jedničky ukrajinského fedcupového týmu zaskočit domácí Australanky. "Potom budu hrát dvě akce ITF 60k v Číně."

"Jsem ráda, že mám teď jistotu grandslamových kvalifikací. Rozhodně mě uklidňuje, že nemusím rychle nahánět body, abych se do nich dostala. Vzhledem k mému umístění v žebříčku už nebudu hrát juniorky. Chci se soustředit na profesionální turnaje," dodala.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
slacker
mela by radeji chodit do skoly
Reagovat
ptpc
držím palce a nech sa darí!
Reagovat
skott
Přidávám se;) Neskutečně se těším na víkend a jsem moc rád, že ukrajinské mládí konečně dostává šanci. Pro Eli nebo Lesju to nemá absolutně význam hrát na trávě v tomto období, obě se beztak odhlásily i z Taipei. Naopak pro Martu s Dashou jsou to neocenitelné zkušenosti. Marta má velmi omezené možnosti turnajů kvůli svému věku a tak je pro ní Fed Cup vítanou možností, jak si zahrát s top hráčkami aniž by musela plýtvat jednu ze svých 14 voleb.
Reagovat
EllNino
Super sance zahrat si na trávě,kdo myslis k Marte do singlu ?
Reagovat
skott
tak to je otázka... vážně netuším, jaký má Filima plán. Na jednu stranu nemá smysl do singlu stavět Ljudu nebo Naďu, když se specializují už jen na čtyřhry a nic jim to nedá. Nadruhé straně hodit do toho Dashu bez konfrontace s dospělým tenisem je také risk, ikdyž by se od ní bod nečekal. To se dá posoudit jen na místě z tréninků, jestli už je na to Dasha připravená odehrát to trochu rovnocenně. Byl bych překvapený kdyby nastoupila.
Reagovat
EllNino
Podle me jedna z Kichenok ...ale ktera, to je otázka, obe nic moc v singlu
Reagovat
Fandina
Ukrajinky bojkotují FED nebo co. Svitolina, Tsurenko, Kozlova, Bondarenko daleko vpředu na žebříčku, na AO Ukrajina zářila a na FEDu nebudou.
Reagovat
FulnekUltras
oranžová neobanderovská svoboda v praxi
Reagovat
Fandina
musí si svobodu užít, když jim nikdo nic nenařizuje a mají recht :-))
Reagovat
Fandina
Koukám, že Rusko je na tom s nominací podobně, to dělají ale často, že nenominují svoje top, pamatuji před lety na finále proti Itálii.

Teď nehrají Kuzna, Pavlju, Vesnina, Kasatkina, Makarova, Šarapova, Alexandrova. Začínají podle žebříčku tady na TP s 94 Vikhlyantseva.
Reagovat
FulnekUltras
těmahle blbostma to začíná a třetitřídním hokejem na ZOH končí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist