Sabalenková vyrovnala maximum na Roland Garros, Svitolinová pokračuje na vítězné vlně

31. 5. 2023, 19:25
Aktuality 5
FRENCH OPEN - Aryna Sabalenková na pařížské antuce porazila 7:5, 6:2 krajanku ze třetí světové stovky Irynu Šimanovičovou a postupem do 3. kola vyrovnala svůj nejlepší výsledek na French Open. Na vítězné vlně pokračuje Elina Svitolinová, která hraje první grandslam po mateřské pauze.
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

Aryna Sabalenková v úvodu roku na Australian Open získala první grandslamový titul a předznamenala začátek povedené sezony. Na začátku května ovládla po finálové výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou i antukový podnik WTA 1000 v Madridu a nyní svou formu prodává také na French Open.

Po úvodní výhře nad Ukrajinkou Martou Kosťukovou si poradila ve dvou setech i s krajankou Irynou Šimanovičovou. O rok starší soupeřku debutující na grandslamovém turnaji porazila 7:5, 6:3.

Favorizovaná 25letá rodačka z Minsku v prvním setu neudržela vedení 4:2 a o výhodu prvního brejku přišla i ve druhé sadě, ale větší komplikace nepřipustila a po hodině a půl slavila očekávaný postup.

"Ze začátku to bylo hodně těžké, byla jsem ráda, že jsem tam ty důležité míčky dokázala vyhrát. Děkuju všem, že nás dnes přišli podpořit a vytvořili hezkou atmosféru," řekla Sabalenková v pozápasovém rozhovoru na kurtu Suzanne Lenglenové.

31. výhrou v sezoně se Sabalenková vyrovnala letos nejúspěšnější Jeleně Rybakinové a postupem do 3. kola vyrovnala své maximum na Roland Garros z předchozích dvou let.

O premiérové osmifinále na pařížské antuce se utká s Kamillou Rachimovovou.

Svitolinová vyhrála pošesté v řadě

V parádní jízdě na francouzských antukových dvorcích pokračuje bývalá světová trojka Elina Svitolinová. Po sobotním triumfu ve Štrasburku, kde si pouhých sedm měsíců po porodu připsala první výhru na okruhu WTA a nakonec i titul, v Paříži prodloužila svou neporazitelnost už na šest zápasů.

Po hladkém postupu přes loňskou semifinalistku Martinu Trevisanovou dnes 28letá Ukrajinka dokázala otočit souboj se Storm Hunterovou. Australanku porazila 2:6, 6:3, 6:1 a poosmé v řadě v Paříži postoupila alespoň do 3. kola.

"Se Storm to bylo opravdu těžké. Trefovala winnery a hrála velmi dobře. Já jsem v prvním setu nehrála nejlépe a ona byla na kurtu výrazně lepší hráčkou. Musela jsem se přenastavit, resetovat a dát do zápasu svou nejlepší hru," komentovala Svitolinová, jejíž manžel Gaël Monfils včera uspěl v pětisetové bitvě a dnes byl svou partnerku podpořit.

"On včera bojoval srdcem. Na pokoji jsem křičela, tak jestli mě někdo slyšel, bylo to kvůli Gaëlovi. Byl to neuvěřitelný zápas a vůbec nevím, co tady teď dělá, měl by odpočívat. Ale jsem moc vděčná, že mě přišel podpořit," usmívala se Svitolinová.

O místo mezi šestnáctkou nejlepších se trojnásobná čtvrtfinalistka Svitolinová utká znovu po šesti dnech s Annou Blinkovovou, kterou přehrála ve štrasburském finále.

Blinkovová se postarala o vyřazení domácí světové pětky Caroline Garciaové, proti které si připsala druhou výhru nad členkou elitní desítky žebříčku, premiérový skalp hráčky TOP 5 a vyrovnala své grandslamové maximum. Favorizovaná Francouzka prohrála 6:4, 3:6, 5:7 a třetí rok po sobě v Paříži skončila ve 2. kole.

"Na začátku druhého setu jsem dělala špatná rozhodnutí a byla jsem hodně nervózní. Porážka mě teď hodně mrzí, ale musím se s tím smířit," řekla vítězka loňského Turnaje mistryň Garciaová.

Sloane Stephensová smetla i svou druhou soupeřku hladce ve dvou setech. Po Karolíně Plíškové nedala šanci ani Varvaře Gračovové, kterou přehrála bez ztráty servisu 6:2, 6:1. O již 9. osmifinále na pařížské antuce se americká finalistka z roku 2018 utká s Kazaškou Julií Putincevovou (h2h 2:3).

V životním období pokračuje Peyton Stearnsová. Jednadvacetiletá Američanka si před pár dny proti Kateřině Siniakové připsala své premiérové vítězství v hlavní fázi grandslamů a dnes přehrála 6:3, 1:6, 6:2 i šampionku z roku 2017 Jelenu Ostapenkovou.

Stearnsová bude ve třetím kole čelit světové devítce a loňské semifinalistce Darje Kasatkinové, proti které bude usilovat o první skalp členky TOP 20. Kasatkinová dnes vyřadila Markétu Vondroušovou.

Anastasia Pavljučenkovová udolala po třech hodinách boje 4:6, 7:5, 7:5 světovou patnáctku Ljudmilu Samsonovovou, přestože ve třetím setu prohrávala 2:5 a čtyřikrát byla dva míčky od porážky. O postup do osmifinále se předloňská finalistka střetne s další krajankou Anastasií Potapovovou (h2h 0:1).

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
středeční výsledky (31. 5. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Muchová (ČR) - Podoroská (Arg.) 6:3, 0:6, 6:3
Kasatkinová (9) - Vondroušová (ČR) 6:3, 6:4
Sabalenková (2) - Šymanovičová (-) 7:5, 6:2
Pegulaová (3-USA) - Giorgiová (It.) 6:2 / skreč
Blinkovová (-) - Garciaová (5-Fr.) 4:6, 6:3, 7:5
Pavljučenkovová (-) - Samsonovová (15) 4:6, 7:5, 7:5
Stearnsová (USA) - Ostapenková (17-Lot.) 6:3, 1:6, 6:2
Putincevová (Kaz.) - Qinwen Zheng (19-Čína) 6:3, 4:6, 6:2
Potapovová (24-) - Šarífová (Egypt) 3:6, 6:4, 6:1
Beguová (27-Rum.) - Erraniová (It.) 6:3, 6:0
Mertensová (28-Belg.) - Osoriová (Kol.) 6:3, 7:6 (7:3)
Svitolinová (Ukr.) - Hunterová (Austr.) 2:6, 6:3, 6:1
Stephensová (USA) - Gračovová (-) 6:2, 6:1
Rachimovová (-) - Frechová (Pol.) 6:3, 6:4
Tausonová (Dán.) - Fernandezová (Kan.) 6:3, 5:7, 6:4
Avanesjanová (Rus.) - Jeanjeanová (Fr.) 6:0, 7:5
• Čtyřhra - 1. kolo •
Bouzková/Sorribesová (ČR/Šp.) - Changová/Kulikovová (USA) 3:6, 6:4, 6:2
Eikeriová/Hozumiová (Nor./Jap.) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 3:6, 6:2, 6:2
Chromačevová/Nosková (-/ČR) - Panovová/Sizikovová (-) 6:4, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

5
Přidat komentář
com
až tak jo smile Dat dohromady clanek o Belorusce a Ukrajince smilesmile
Reagovat
Liverpool22
Vždyť ano - sport má spojovat a nikoliv rozdělovat. Proč pořád lidi cíleně rozdělovat a poštvávat proti sobě. Navíc Bělorusové a Ukrajinci jsou sousedé + mluví podobným jazykem - takže stejně spolu jednou budou muset začít mluvit smile
Reagovat
IngStavinoha
fakticky mluvit ani nepřestali - to jenom antislovanský eusa neoliberální ksindl se všemožně snaží ve vlastním expanzivním zájmu přiživovat konflikt smile
Reagovat
baba
znám kluka, otec z Běloruska, matka z Ukrajiny -
"tak jak doma?", ptám se -
"nijak, nás se to netýká, všechny příbuzné z obou stran již díky tomu máme tady v Česku a jsme v pohodě. Tohle je uměle vyvolané a politicky přiživované "
tak nevím....
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist