Šafářová: Chtěla jsem skončit šťastná. Mám krásné vzpomínky

30. 5. 2019, 08:04
Aktuality 24
Lucie Šafářová už není profesionální tenistkou. Novou životní kapitolu vyhlíží s úsměvem, ale zatím nechává otevřené, čím ji naplní. Cítí, že se loučí v ten správný okamžik, kdy ještě na tenis nemá nepříjemné vzpomínky. A nejdříve ze všeho si dopřeje dlouhé volno.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© j48tennis.net)

Majitelka pěti grandslamových titulů ve čtyřhře a finalistka dvouhry na Roland Garros 2015 k rozhodnutí skončit dospěla postupně. "Přemýšlela jsem nad tím přes rok. Tohle je dlouhodobé rozhodnutí z hlediska zdravotního i tenisového, nechtěla jsem se tenisem trápit. Chtěla jsem skončit srovnaná, šťastná, že tady jsem, ne se trápit po kvalifikacích, kdy už to nepůjde tak, jak bych chtěla," vysvětlovala.

Už ji netěšilo začínat po opakovaných zdravotních problémech znovu a znovu od nuly. Loni před finále Fed Cupu oznámila, že s profesionálním tenisem skončí. Původně se chtěla loučit na Australian Open, ale v tom jí zdravotní problémy zabránily. A tak absolvovala postupně tři rozlučky - při Fed Cupu, na turnaji v Praze a dnes v Paříži.

"Mám v sobě mnoho emocí, ale hlavně pozitivních. Jsem opravdu šťastná, jaká ta moje kariéra byla. Mám skvělé vzpomínky, které si mohu vychutnávat, a je velmi výjimečné, že je to tady v Paříži," svěřila se na tiskové konferenci.

Právě na French Open se před čtyřmi lety dočkala největšího singlového úspěchu. Vyšplhala pak až na páté místo světového žebříčku, ale na podzim ji bakteriální infekce téměř na půl roku vyřadila ze hry. "To vám rozhodně změní pohled na život. Zjistíte, že zdraví je v životě to nejdůležitější a bez toho nic není možné. Pak jsem se dívala na tenis z jiné perspektivy, víc jsem si užívala, že tam vůbec mohu být," prohlásila.

Bude vzpomínat na spoustu velkých zápasů. "Samozřejmě finále tady v Paříži proti Sereně. Každý grandslam, který jsme vyhrály s Bethanií. A výjimečné jsou samozřejmě Fed Cupy, protože to je jediná týmová soutěž a vyhrát ji doma před tím úžasným publikem je velmi výjimečné. A taky olympiáda, úplně jiná atmosféra. Získat medaili a stát tam s ní na krku, to je taky úžasná vzpomínka," vypočítávala Šafářová.

Bude si ale připomínat i méně významné prohrané bitvy. "Pamatuju se, že jsem hrála s Marií Šarapovovou ve Stuttgartu a prohrála po nějakých třech hodinách a 20 minutách. To hodně bolelo. A takových je spousta. Vychutnávám si i ty, které jsem prohrála, protože jsem se z nich poučila a dokázala jsem se zlepšit a dosáhnout toho, co jsem chtěla. Splnila si sny."

Nebude jí chybět časté cestování a trénování i ve chvílích, kdy byla unavená nebo lehce zraněná. Připustila, že po tenise samotném se jí asi trochu stýskat bude. "Je to úžasný sport. I po těch letech si pořád užívám, když jsem na kurtu. Bylo to skvělé a bylo toho dost. Opravdu se těším, až začnu novou kapitolu," pochvalovala si.

Co přesně bude dělat, zatím neví. "Jsem si jistá, že budu nějak spojená s tenisem, protože si tenhle sport opravdu užívám. Teď chci chvíli dělat něco jiného a uvidím, co budu dělat v budoucnu. Nechávám to otevřené. Čas mě netlačí," dodala nyní už bývalá tenistka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
misa
Fotka zachycuje obvyklý moment z jejího púsobení ve světě tenisu :)
http://jyxo.info/uploads/A3/a3eefffe3481d73aa92b7fd298023ca4d78c3666.jpg

Lidi Lucku milovali a pamatuju si, že dostala dokonce vyřezávanou klenotnici nebo zlaté náušnice s opálem.

Loučení jí vyšlo pěkně, jen mrzí zranění Bethanie, ještě si měly zahrát.
1. Loni si Lucka před zaplněnou halou v Praze vychutnala poslední finále Fed Cupu a dostala cenu za oddanost této soutěži.
2. V dubnu poprvé uspěla ve fedcupové čtyřhře, dokonce proměnila mečbol a užila si ovací v městě, kde strávila spoustu let.
3. Ze Stuttgartu si odnesla poslední trofej kariéry za finále s kamarádkou Nasťou.
4. V Praze sice neproměnila mečbol, ale zápas se aspoň dohrával v důstojné atmosféře zaplněného centru a ne v noci před 30 diváky. V sobotu pak proběhla krásná rozlučka, kterou obrečela nejen Lucka :)
5. V Paříži odehrála poslední zápas v životě, sice vůbec nevyšel, ale Lucie už tenis brala spíše jako společenskou událost a dnes jí organizátoři připravili milé rozloučení s antukovým dárkem.

S takovým koncem můžou být LŠ i její fanoušci spokojení.
Reagovat
d@ve
Musím říct, že s takovýmto závěrem její kariéry jsem nakonec spokojený (i když se to se show rozlučky Radka Štěpánka nedá srovnat - otázka je, jestli by vůbec o to Lucka stála). A už moc nesmutním. ;)

Jinak od pořadatelů RG je to docela slušná kompenzace za neudělení divoké karty. :))
Reagovat
Fandina
na FO právě začalo na Šatrierovi.
Reagovat
EllNino
a kdee je to k vidění prosím?
Reagovat
Fandina
EurosportPlayer
Reagovat
Fandina
Promítli záznam finále 2015 se Serenou a ředitel FO předal Šafince půdu FO ve skleněné bedně.
Reagovat
misa
https://twitter.com/rolandgarros/status/1134094335841116162

Tohle jsem nečekal :) Je vidět, že Lucie byla opravdu oblíbená a získala si svým působením v tenisu respekt.
Reagovat
Fandina
Jj, bylo to pěkné. Po zápase Sereny se jí Marion Bartoli ptala, jestli si pamatuje na finále se Šafi, se kterou bude rozloučení s kariérou. Tak Serena počkala u východu, až Šafi přijde a potřásla jí tam rukou. A pak dali doprostřed kurtu stolek a přišli šéfové FO a zavolali Lucku. Bylo to hezké.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka se u východu z centrálního dvorce objala se Serenou !

?Pogratulovala mi a říkala, že jsem jí předběhla. Odpověděla jsem, ať ještě dál pokračuje, že jí to jde moc dobře a přeju jí štěstí. Bylo to hezké,?
Reagovat
smazaný uživatel
Včera to psali, že se chystá malá oficiální rozlučka.
Reagovat
Frick
Porazit Petru. V kontrastu toho, kolikrát Petru skolily mnohem horší hráčky, to je smutné, že se to Lucii nikdy nepovedlo. Jestli ona sama ty zápasy prohrávala v hlavě předem nebo naopak Petra se dokázala na zápasy s Luckou namotivovat více..
Reagovat
misa
Aspoň jednou mohla Lucka vyhrát. Obzvláště hořká byla prohra ve finále New Havenu 2015, kde si Lucka dokonce poranila břišní sval a začaly tak její velké zdravotní problémy...
Reagovat
Fandina
milá, hezká, hodná. To se mi vybaví, když slyším jméno Lucie Šafářová. A také moc úspěšná tenistka. Nezapomenu na její dva FC body v roce 2012 proti Srbsku, které zajistilo další mísu pro ČR. A také další super zápasy, její jízdu na FO do finále, proti Sereně. Úžasný Wimbledon 2014, který byl v závěru plný Češek a ona došla do SF. Bylo toho hodně. A samozřejmě úspěchy v deblu. Nejen s Beth, ale třeba i s Nasťou a pak pěkný skok na jedničku s Barčou.

Kdysi před lety, šesti, sedmi, jsem se tady na TP vsadila s pepinem o šampáňo, že Šafinka vyhraje GS. V singlu to nevyšlo, i když jsem už v roce 2015 ve finále tu virtuální lahev chladila. V deblu ale GS byly.
Nicméně, teď tu lahev pepinovi virtuálně posílám, protože už nebude šance na výhru.

Přeji hodně štěsti. Lucko.
Reagovat
Kojinho
Pěkný příspěvek
Reagovat
brixner
Takže flaška...vožrat se...vyblejt...aspiríny...
No, nic krásnýho v tom nevidim teda :-)))
Reagovat
Fandina
Musíš umět pít. :D
Reagovat
brixner
Máš pravdu, bábinečko! Já tudle vymlask na ex ňákej sajrajt, co se tvářil jako energy nápoj, kterej mě nabije a já zařehtam jako oř přewalskejch a místo toho sem z paluby hodil takovou šavli, že by zbled i Napoleón! No, bylo to po proudu, takže to vodplulo někam do Němec, třeba to někde vyloví nějakej německej důchodec, co v křoví pytlačí, protože dávat hromady ojr za lososy...No, na to maj malý důchody, žáno ;-))
Reagovat
EllNino
No, všechno jednou končí, už je čas :)

Vždycky patřila k mým oblíbenkyním, už od mého útlého dětství, fascinovalo mě, jak krásně buší do míče a na druhou stranu po zápase neskrývá náklonnost k hráčkám ... i tato vlastnost jí někdy bohužel škodila a nedokázala třeba proti kamarádkám hrát nejlepší tenis ... bilance s Petrou mluví za vše, i když některé zápasy byly těsné ...

Pamatuji si ji jako hráčku, která dokázala potrápit ty nejlepší na světě, někdy i porazit, ale neměla potřebnou konzistenci a víru v sebe, dost možná i neměla kolem sebe ty správné lidi ...postupem času se ale začala rodit nová Lucy, nejprve jí pomohla Biljana, tam se naučila používat více hlavu ... a změnu dovršil jeden bláznivý chlapík z Kanady, který jí dokázala vštípit do hlavy, že je velmi dobrou tenistkou, kterou vždycky byla, ale že musí překročit svůj stín komfortní zóny a věřit v sebe sama. Stala se z ní opravdou skvostná hráčka a Rob ji dovedl s vypětím všech sil až téměř na vrchol v podobě GS v singlu :) K jejímu životu ovšem patřila i častá zranění a pády, nemoci a jiné patálie ... a když byla Lucy na vrcholu v singlu i deblu, přišla krutá rána v podobě velmi zákeřné nemoci, kterou Lucy dost možná ztratila někkolik měsíců či let v top 10 ... ale to jsou kdyby :) ...ač se snažila, na podobnou úroveň se dostala jen občas v roce 2017, ale tam ji zastavilo další zranění, které už tak nějak předznamenávalo postupný konec Lucčiny kariéry ...I tak to letos i loni zkoušela a pěkně se na různých místech s fanoušky rozloučila :)
Reagovat
EllNino
Mezi památné zápasy řadím všechny Fed Cupy, působila jako žolík v týmu, většinou tam byla stabilní a spolu s Petrou to byly opravdové tahounky týmu, bylo super, že na to byly dvě nebo více, nebyl takový tlak a i díky tomu se tolik Fed Cupů vyhrálo :) ...

Dále samozřejmě zápasy na RG 2015 a Wimbledonu 2014, zápas s Mášou ve Stuttgartu, ale i třeba skvělé zápasy v Torontu 2009, výhry nad Sam Stosur, kterých bylo hodně ....a tak dále, to bychom tu mohli být do Vánoc :) Vyhrané Doha rovně potěší, stejně tak skvělá jízda v Praze 2016 ... na GS jí to dlouhou dobu nešlo, pak se z ní stala docela stabilní GS hráčka ... ale to všechno až za Biljany a Roba :) ...a samozřejmě v útlém mládí, kdy si třeba zahrála na AO čtvrtfinále :)

K tenisu patří samozřejmě i porážky, bolestivé z mečoblů a bylo jich celkem dost, ale i těch odvrácených :) ...za mě nejbolestivější prohra se Světou v Madridu, se Sloane někde na US Open Series, pak také s Li Na na AO 2014, Venus na RG 2009 (to mi hodně mrzelo) ... ale nechci být úplně negativní :)

Lucy byla prostě sluncem WTA tour, její zápasy s Beth jsou také památné a rád na jejich čajové dýchánky vzpomínám ... i Beth ji naučila, jak být průbojnější a věřit svým instinktům :) ...

Lucy, přeji ti kráný potenisový život, kašli na bulvární krysy typu Fricka a měj se krásně ... snad ti vyjde ta kavárna :)
Reagovat
d@ve
Díky EllNino,hezky shrnuto. :)
Bude mi taky chybět to jejé tipické "nufff. :)

https://t.co/Ge62a8dG9a
Reagovat
misa
Pěkné, díky :)

Prohry z mečbolů jsou vždy smutné, ale vyváží je třeba 9 (!) odvrácených mečbolů v 1. kole AO 2017 nebo 5 při posledním fedcupovém singlu Lucky v Ostravě na jaře 2015.
Reagovat
makro99
pěkné :)
já přidám výjimečně jednu z těch porážek, možná ne tolik známých, které podle mě poslaly Lucku na GS na dlouho dolů; po té bezstarostné jízdě mezi Austrálii a Paříží (Mauresmo, Vaidišova, Kuznetsova, Henin, Mauresmo...) přišlo 1. dílčí GS zklamání v osmifinále s Annou Chakvetadze a pak tahle hořká porážka s Jankovič (No. 3), kdy Lucka byla dlouho lepší... a bylo po lehkosti;
https://www.youtube.com/watch?v=rfFU-rrm7GQ
mimochodem, na nějakým britským webu před lety řadili tenhle zápas k nejkvalitnějším ženským ve Wimbledonu vůbec...
Reagovat
EllNino
jojo :) tyhle zápasy už nemám v paměti, neviděl jsem je, bylo mi 11 no :) ... ale 2008 už jsem Lucku sledoval :)
Reagovat
peggy
Lucinko,je smutne,ze odchazis.Byla jsi moje zlaticko,hodne jsi dokazala a vzdy jsi zustala stejna.Velky dik a do dalsiho zivota hlavne zdravi a velke stesti.Diky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist