Šafářová comeback nedotáhla. Jízdu Římem si prodloužila Ivanovičová

6. 5. 2010, 15:56
Aktuality 7
Lucie Šafářová podruhé v sezoně do semifinále na okruhu WTA nepostoupila. Česká jednička dnes v Římě podlehla ve čtvrtfinále antukového turnaje 6-7 4-6 Marii José Martínezové ze Španělska.
Ana Ivanovičová

Třiadvacetiletá Lucie Šafářová v zápase, jehož část se hrála za mírného deště, měla problémy s častými "kraťasy" Marie Jose Martínezové a také jejím podáním. Martínezová si pomohla sedmi esy, pěti z nich v prvním setu, který musel rozhodnout tie-break.

Česká reprezentantka se v něm ujala vedení 2-1, když obě hráčky musely kvůli dešti z kurtu pryč. Pauza pomohla spíše Španělce, která sice neproměnila další setbol, ale zkrácenou hru nakonec získala v poměru 8-6.

Následující minuty patřily Martínezové, která Šafářové sebrala dvakrát podání a ujala se vedení 4-0 ve druhé sadě. Nepříjemný vývoj zápasu ale rodačku z Brna nesrazil. Šafářová dokázala srovnat na 4-4 a zdálo se, že našla sílu k obratu v utkání. Její naděje ale rychle vyhasly, když vzápětí znovu přišla o podání a Španělka už další drama nepřipustila.

Přes vyřazení ve čtvrtfinále odehrála Šafářová v areálu Foro Italico svůj druhý nejvydařenější turnaj v sezoně. Porazit tři soupeřky, v Římě navíc nasazené Flavii Pennettaovou a Agnieszku Radwaňskou, letos dokázala jen v únoru v Paříži, kde postoupila do finále.

Naopak nečekanou jízdu na římské antuce neukončila ani dnes Ana Ivanovičová. Dvaadvacetiletá Srbka porazila 6-2 7-5 čtrnáctou nasazenou Naďu Petrovovou a teprve podruhé za poslední rok postoupila do semifinále. O první finále od loňského Indian Wells si zahraje s Martinezovou,

Ivanovičová v italské metropoli ještě neztratila ani set, a to kromě Petrovové čelila také Vesninové a nasazeným Azarenkové s Dementěvovou.

Vítězka předloňského French Open se tak v žebříčku vrátí minimálně do první světové padesátky. Z té nedávno vypadla, neboť od Wimbledonu jen jednou vyhrála dvě utkání v řadě.

Ze svrabu Ivanovičové pomáhá bývalý švýcarský tenista a v devadesátých letech trenér Steffi Grafové Heinz Gunthardt. "V posledních týdnech jsme hodně pracovali a teď se cítím úžasně," pochvaluje si bývalá světová jednička.

V semifinále mohlo dojít na první letošní střetnutí sester Williamsových, ale jejich duelu razantně zabránila Jelena Jankovičová. Srbská tenistka zničila po setech 6-0 6-1 Venus Williamsovou, která utkání vůbec nezvládla.

V zápase se dostala k brejkbolům až v šestém gamu druhé sady, ale oba nevyužila z kurtů odcházela s výpraskem. 

"Proti Venus je to vždy těžké. ˇ6e jsem vyhrála takovým rozdílem, je neuvěřitelné," řekla vítězka turnaje z let 2007 a 2008.

Uspěla jen Serena, které se na prvním turnaji od Australian Opern daří. Naposledy potvrdila roli favoritky proti Rusce Marii Kirilenkové a má možnost pomstít svou o rok starší sestru. 

"Ať už budu v semifinále hrát s kýmkoliv, bude to moc těžká soupeřka. Ale doufám, že to bude Venus," přála si světová jednička.

Výsledky - Říma (antuka, dotace 2,000.000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Martínezová (Šp.) - Šafářová (ČR) 7-6(6) 6-4
S. Williamsová (1-USA) - Kirilenková (Rus.) 6-1 6-4 
Jankovičová (7-Srb.) - V. Williamsová (4-USA) 6-0 6-1
Ivanovičová (Srb.) - Petrovová (14-Rus.) 6-2 7-5

Semifinálové dvojice: S. Williamsová - Jankovičová, Ivanovičová - Martínezová.

Čtyřhra - 2. kolo:

Duševinová/Jansová (Rus./Pol.) - Peschkeová/Srebotniková (7-ČR/Slovin.) 6-4 6-2

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
letityfanousek
by zasloužila cenu za nejhůř oblečenou tenistku
Reagovat
smazaný uživatel
Serena jako by se první zápasy dostávala do tempa a ve třetím to bohužel rozbalila na Mariu... ale když Maria začala ve druhým setu hrát agresivněji, hned to šlo líp a přibývaly "fiftýny"... snad se jí bude i dál dařit, tuhle sezonu má dobře rozjetou... Ana Ivanovič ta prostě jede, chytla druhý dech a snad jí vydrží co nejdéle... hraje opravdu pěkně... Martinezovou by mohla zvládnou... Venus mě teda překvapila, takovýhle nášup jsem nečekal ani ve snu... to by se hráče první desítky nemělo stávat....
Reagovat
smazaný uživatel
Ani zlámanou grešli bych si na ní nevsadil, že se jí tohle povede. Tak uvidíme co na dalších turnajích. Přiznám se, že mi moc nechyběla, ale pokud bude něco kloudnýho předvádět, tak třeba změnim názor. :P
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes Lucka nehrála nejlépe,ale jinak má formu, dnešní zapas jí nevyšel. Myslím, že by se možná už do třicítky měla dostat, tak bude na RG nasazená, snad to vyjde. Držím moc palečky!!!
Reagovat
smazaný uživatel
je to škoda.. Lucka to mohla vyhrát! Bohůžel postoupila má neoblíbená hráčka, doufám, že s ní Ana udělá krátký proces nebo Nadia to je jedno! Ale Lucky je škoda mohla se před RG vyhoupnout výš!
Reagovat
smazaný uživatel
jak to mohla vyhrát, když prohrála 0:2 na sety? Jo kdyby...
Reagovat
smazaný uživatel
měla šanci jí porazit.. byla porazitelná.. ale Lucka to nezvládla.. doufám ikdyž Ana nepatří k mým favoritkám, tak doufám, že jí dá co proto!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist