Šafářová: Nasťu ani Báru jsem ve finále nečekala. Ale hrajou krásně

11. 6. 2021, 21:39
Aktuality 9
Pro bývalou tenistku Lucii Šafářovou má vyvrcholení letošního Roland Garros zajímavý nádech. Ve finále dvouhry se střetnou krajanka Barbora Krejčíková s kamarádkou Šafářové Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska a ve finále čtyřhry je Američanka Bethanie Matteková-Sandsová, s kterou pařížský grandslam v deblu dvakrát vyhrála.
Lucie Šafářová (© AFP)

"Je to hezký. Sleduju to z povzdálí a pěkně se to vyvinulo," usmála se Šafářová v telefonickém rozhovoru pro ČTK. "Musím přiznat, že mě Nasťa i Bára účastí ve finále překvapily. Asi bych to před turnajem netipla, ale hrajou krásně. Bojujou a hezky se na to dívá," uvedla.

Tipovat vítězku sobotního finále dvouhry raději nechtěla. Odhaduje, že zápas bude velice otevřený. "Obě mají velkou šanci na vítězství. Obě jsou v grandslamovém finále poprvé, mají to stejné a bude záležet, kdo to líp zvládne psychicky. Kdo si pro to víc půjde."

Šafářová sledovala dramatické semifinále Krejčíkové proti Řekyni Marii Sakkariové a ocenila taktické vedení zápasu. "Musím říct, že Bára to zvládla skvěle, pečlivě to dodržovala. Velmi dobře měnila rytmus hry a dobře se hýbala. Hlavně pořád držela emoce na uzdě a nenechala se ničím rozhodit a zvratů v tom zápase bylo spousta," řekla bývalá světová pětka dvouhry.

Dobrá strategie zápasu bude důležitá i ve finále proti Pavljučenkovové. "Bára ji bude muset zkusit rozhodit z rytmu, dostat trošku do pohybu, aby byla ve hře a Nasťa jí to nepozabíjela," řekla Šafářová. Poukázala na fakt, že Ruska hraje agresivně na vítězné míče. "Na velký riziko. Když jí to padá, tak se s ní hraje blbě, to je jako s Péťou Kvitovou," doplnila Šafářová.

Pavljučenkovovou Šafářová moc dobře zná. Hrávaly spolu čtyřhru, dva turnaje vyhrály (Charleston 2012 a Madrid 2013) a na závěr kariéry české hráčky ještě došly ve Stuttgartu 2019 do finále. Loni Šafářová vypomohla Rusce na turnaji v Praze a dělala trenérku v záskoku.

"Nasťa byla jednou z nejlepších juniorek, byla vždycky hodně dobrá, ale na to, jaké měla prognózy, tak se mezi úplně nejlepší na vrchol nedostala, Teďka na sobě hodně makala a zaslouží si to," řekla Šafářová o své kamarádce. "Je správně střelená, je živel, ale fajn holka a bojovnice. Řekla bych, že to je taková zarputilá Ruska," charakterizovala Pavljučenkovovou.

Krejčíková si zahraje finále dvouhry i čtyřhry stejně jako právě Šafářová, která před šesti lety nakonec získala deblový titul. "Pamatuju si, jaké to bylo obrovské psychické i fyzické vypětí," vzpomínala Šafářová a ocenila fyzický fond Krejčíkové, která hrála i smíšenou čtyřhru. "Musí na tom být hodně dobře. Je to rozhodně výjimečný. Snad bude mít na finále dost sil."

I ve finále čtyřhry bude mít Šafářová dilema komu fandit. Proti Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou totiž bude hrát Matteková-Sandsová. "Po všech operacích a všem, čím si prošla, je přeci jen v jejím věku krásný úspěch, že se zase probojovala do finále," řekla Šafářová. "Máme tam krásný zážitky," dodala při vzpomínce na pařížské triumfy s Američankou z let 2015 a 2017. S Mattekovou-Sandsovou navíc uspěly dvakrát i na Australian Open a jednou na US Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mony
Lucko přiznej se! Komu fandíš?
Reagovat
tommr
vždyt to přiznala. Fandí všem ... smile
Reagovat
Petr_Fisk
Lucka sluníčko...smile
Reagovat
Pe3k
Přesně smile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
na RG v době, kdy se krakatici (v SF) tolerovalo prakticky všechno smile
Reagovat
Jan
Mít tam někoho jiného, možná to vyhrála,
Reagovat
FulnekUltras
Bacsinski
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist