Šafářová porazila Stosurovou už podeváté a je opět ve čtvrtfinále

4. 4. 2014, 06:32
Aktuality 38
WTA CHARLESTON - Lucie Šafářová na antuce v Charlestonu znovu vylepšila výbornou bilanci proti Samantě Stosurové. Česká tenistka po úspěšném obrtau vyhrála už devátý z jedenácti vzájemných soubojů a stejně jako před rokem postoupila do čtvrtfinále. V něm narazí na rozjetou Němku Petkovicovou.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová už na sedmi turnajích v řadě postoupila minimálně přes jednu soupeřku a vždy pak ztroskotala na hráčce Top 10. Na tu v Charlestonu zatím ještě nenarazila a možná i proto už postoupila do čtvrtfinále.

Po výhrách nad Švédkou Larssonovou a Francouzkou Razzanovou si sedmadvacetiletá Češka poradila i s oblíbenou soupeřkou Samanthou Stosurovou. S bývalou vítězkou US Open se utkala již pojedenácté v kariéře a připsal si deváté vítězství. Příběh vzájemných soubojů začaly psát už před osmi lety právě v Charlestonu, kdy Šafářová utkání proti o tři roky starší Australance otočila. A podobný vývoj měl zápas i tentokrát.

Posledních deset setů skončilo výhrou Šafářové, na zelené antuce v Jižní Karolíně ale začala lépe Stosurová. Česká tenistka neudržela vedení 3-1, ztratila sedm gamů v řadě a rázem prohrávala 3-6 a 1-3 a čelila brejkbolu. Ten ale odvrátila, dvakrát Stosurové sebrala servis a vyrovnala.

Ani do rozhodujícího dějství nevstoupila 26. hráčka světa Šafářová dobře. Z úvodních čtrnácti fiftýnů získala jen tři a za stavu 0-2 a 15-40 čelila brejkbolům. Třicetiletá Australanka ale možná klíčový brejk nedotáhla a česká dvojka podruhé v utkání předvedla výborný obrat. V závěru proti bývalé nejlepší deblistce světa a čtvrté hráčce singlového žebříčku uhrála pět ze šesti gamů a nakonec po dvou hodinách zvítězila 3-6 6-4 6-4.

"Vítězný úsměv pokračuje po dnešním vítězství Stosurovou. Mám radost a zítra čtvrtfinále proti Petkovic. Držte palce," napsala Šafářová svým fanouškům na facebooku.

Šafářová v Charlestonu v posledních dvou letech prohrála vždy až s domácí hvězdou Serenou Williamsovou. V roce 2012 na Američanku nestačila ve finále, loni pak vypadla čtvrtfinále, které letos obhájila.

O první semifinále od loňského triumfu v Québeku si Šafářová zahraje proti Andree Petkovicové, s níž ve vzájemné bilanci prohrává 2-3.

Petkovicová se v Charlestonu dostala do padrádní formy, neboť v posledních pěti odehraných setech ztratila pouhé dva gamy. Po obratu proti Curenkové, kterou ve třetí sadě dorazila 6-1 a výhře 6-0 6-0 nad Domínguezovou, v osmifinále smetla 6-1 6-0 čtvrtou nasazenou krajanku a šampionku z roku 2009 Sabinu Lisickou.

"Dne sjsem téměř nechybovala. Hrála jsem míčky hluboko do kurtu, byl to solidní výkon. Ale Sabina dnes nepředvedla svůj nejlepší tenis. Trápila se na servisu a já toho využila k agresivnější hře," komentovala Petkovicová výhru nad finalistkou loňského Wimbledonu, jež však letos ještě nevyhrála dva zápasy po sobě.

Jistotu semifinále má v Charlestonu slovenská tenistka. O postup mezi kvarteto nejlepších se totiž utkají Daniela Hantuchová, jež nezaváhala v duelu s Brazilkou Telianou Perreirovou, s krajankou Janou Čepelovou. Dvacetiletá Slovenka po skalpu světové jedničky Sereny Williamsové zdolala 7-6 3-6 6-3 i finalistku z roku 2011 a třináctou nasazenou Rusku Jelenu Vesninovou.

Čepelová tak poprvé na okruhu WTA vyhrála tři zápasy v řadě a poprvé postoupila do čtvrtfinále na podniku kategorie Premier. Proti Hantuchové bude usilovat o premiérové semifinále.

Třetí náročný zápas už v Charlestonu nezvládla Venus Williamsová. Třiatřicetiletá Američanka podlehla po boji 6-7 6-2 4-6 dvacetileté Kanaďance Eugenii Bouchardové, která tak obhájila loňské čtvrtfinále.

Před rokem v něm prohrála hladce ve dvou setech s Jelenou Jankovičovou, na kterou v boji o semifinále narazí i letos. Bývalou světovou jedničku, jež v osmifinále nezaváhala proti Chorvatce Alje Tomljanovičové, už loni na podzim porazila a i na antuce si věří.

"Loni jsem tu s ní (Jankovičovou) prohrála a vím, že je to velmi dobrá tenistka. Musím se na zápas dobře připravit a pak věřím, že mám šanci vyhrát a postoupit," řekla Bouchardová. "Bouchardová má letos formu. Měla letos už několik dobrých výsledků a bude to těžké utkání. Pokusím se hrát svůj tenis a hrou se bavit," dodala Jankovičová.

Poprvé v kariéře se do čtvrtfinále turnaje WTA probojovala teprve šestnáctiletá Belinda Bencicová. V Charlestonu vyhrála včetně kvalifikace už pět zápasů v řadě, naposledy zdolala 6-7 6-4 6-1 o tři roky starší Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Nyní ji čeká třetí nasazená Italka Sara Erraniová, která zdolala ve dvou tie-breacích nejlepší deblistku světa Shuai Peng z Číny, přestože v obou sadách čelila za stavu 5-6 setbolu. "Byl to neuvěřitelný zápas. Všechny hry byly velmi vyrovnané a soupeřka měla v prvním i druhém setu setboly. Ona hrála velmi dobře. Myslím, že to byl kvalitní zápas," hodnotila Erraniová.

- WTA PREMIER CHARLESTON -
(USA / Jižní Karolína, zelená antuka, 710.000 dolarů)
středeční výsledky (02. 04. 2014)
Dvouhra - osmifinále:
Šafářová (9-ČR) - Stosurová (7-Austr.) 3-6 6-4 6-4
Jankovičová (2-Srb.) - Tomljanovičová (Chorv.) 7-5 6-1
Erraniová (3-It.) - Shuai Peng (Čína) 7-6(6) 7-6(5)
Petkovicová (14-Něm.) - Lisická (4-Něm.) 6-1 6-0
Bouchardová (6-Kan.) - V. Williamsová (11-USA) 7-6(6) 2-6 6-4
Hantuchová (12-SR) - Pereiraová (Braz.) 6-2 6-3
Čepelová (SR) - Vesninová (13-Rus.) 7-6(4) 3-6 6-3
Bencicová (Švýc.) - Svitolinová (Ukr.) 6-7(4) 6-4 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
VlS
Tam byla věčná škoda těch zahozenejch BP v 1. a 3. gemu, ty to rozhodly. Ale western pěknej,
winners 39:30 pro Lucku. No nic, tak příště jo? ( ale dneska jsi to zmačkala a hodila do koše, že to nechceš)
Reagovat
Titan
Statistika svědčí o úrovni tenisu. Troufám si tvrdit, že takový poměr winners/UE nedá dnes ani Serena nebo Máša...
Reagovat
Titan
Ty holky převádějí skvělý tenis plný winnerů. Bude to napínavé...:-)
Reagovat
Titan
Lucka vyhrála druhý set 6:1 a je v masakrózní náladě...:-)
Reagovat
tommr
jj je to hezkej tenis. V prvním setu byla jasně lepší Petkovicová, ve druhým Lucka. Ve třetím setu se může stát cokoli ... :)
Reagovat
Titan
Tohle by klidně mohlo být finále GS nebo TM, je to na opravdu vysoké úrovni. Škoda, že to diváci v Jižní Karolině tak nevidí a došli sporadicky...:-) Mám zachycené summary 1 i 2 setu, pak to sem hodím...
Reagovat
Titan
http://postimg.org/gallery/2f5s2d2pa/
Reagovat
tommr
tak nakonec to vyhrála Petkovicová i když na začátku třetího setu vypadala o něco líp Lucka. Rozhodlo proměnování brejkovejch šancí - Lucka proměnila jen 2 BP z 11, zatímco Petkovicová 3 z 9 ... :(
Reagovat
Titan
Mě to netrápí, už včera jsem avizoval, že budu fandit Andy...;-) Přál jsem to oběma, ale fandil jsem Andree. Lucka má sice ke Charlestonu vřelý vztah (poslední dva roky jí vždy porazila pozdější vítězka Serena, a to v 2012 ve finále). Ale nemůžu si pomoct, já chci vidět Andreu jak zase zametá s hráčkami top 10 jako před (únavovou) zlomeninou bederního obratle...
Reagovat
Titan
A zapomněl jsem doplnit, že tam vyhrála poslední dva roky čtyřhru...:-)
Reagovat
tommr
no zatím Petkovicová zametá hlavně s našema hráčkama - jak Luckou tak s Petrou má aktivní bilanci ... :(
Reagovat
Titan
Vím, vím... Zametání by ale mělo být známkou nového pořádku...:-))
Reagovat
tommr
nový pořádky by to opravdu chtělo - útočný hráčky jako Petkovicová nebo Šafářová by měly v první dvacítce nahradit ty úděsný vracečky jako jsou Erraniová nebo Vinciová ... :)
Reagovat
Titan
Proto se mi dnešní zápas moc líbil. Nelítostná řež. Sledoval jsem, jestli Andreu nerozhodí set prohraný 6:1 po předchozích dvou zápasech, nerozhodil, bojovnice par excellence, Lucku bych nazval "Down the line Lady" a Andreu "Corner Lady" Jen ať bojují, antuka toho hodně změní a bleskový přechod na trávu ještě víc...:-)
Reagovat
tommr
a pokud se dneska Lucce podaří postoupit přes Petkovicovou tak se v semifinále střetne s Bouchardovou ... :)
Vyřazení Jankovicový je velmi dobrá zpráva i pro Petru Kvitovou, která si díky tomu navýší náskok před Jankovicovou o téměř 200 bodů ... :)
Reagovat
Titan
Pro Petru by bylo dobrá zpráva vyhrávat důležité zápasy. Placatit se v žebříčku není nic, co by bylo hodno jejího talentu...:-)
Reagovat
tommr
no tenhle týden Petra nikde nehraje takže sama nic vyhrát nemůže. Takže díky i za takový dobrý zprávy jako je "bezpracnej" posun v žebříčku ... :)
Reagovat
Frick
A co teprve při minulym zápasu se Sam, kdy jí to propocená tílko se dokonale nalepilo na tělo...
Reagovat
Frick
tu: http://sport.idnes.cz/tenisovy-turnaj-v-tokiu-0w9-/tenis.aspx?c=A130925_115814_tenis_ald
Reagovat
Titan
Hezká vánočka...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
42 stupňů východně: Turksat 2A
Sports TV - frekvence 11958 MHz, symbolrate 27500, polarizace V

nebo
13 stupňů východně: Hot Bird 13B
Supertennis HD - frekvence 12476 MHz, symbolrate 29900, polarizace H, modulace DVB-S2 8PSK, FEC 3/4
Reagovat
Titan
Musím říct, že Bouchard má hezkou kšiltovku a sukýnku...:-) Zdálky celkově skvělé oblečení, ale to je asi tak všechno. Těším se na zápas Andrey, není to pro mě lehké, ale budu fandit jí. Petkovič už se konečně musí dostat na špici a mlátit favoritky...:-)))
Reagovat
misa
je od podzimu moc dobrá, nejlepší by bylo, kdyby celý turnaj vyhrála :-) Já hlavně doufám, že se jí nic nestane, protože se na ni a na Petru už moc těším do Ostravy.
Reagovat
tommr
vřele doporučuju - ten zápas stojí za shlédnutí i ze záznamu ... :)
Reagovat
dadaft
jinak Lucka na té fotce vypadá neskutečně nabušeně.
čas vstoupit mezi elitu?
Reagovat
dadaft
dnes pro středoevropana dobrý rozpis - nejlepší zápasy na začátku programu. ))
(fakt bych to čekal spíš naopak)
Reagovat
tommr
jj dneska je v Charlestonu skvělej program a vysílací časy jsou tentokrát pro našince ideální. První dva zápasy Bouchard-Jankovic a Šafářová-Petkovic jsou tenisový lahůdky, velice zajímavej by moh bejt i ten třetí Errani-Bencic. Špatný by nemuselo bejt ani slovenský čtvrtfinále, ale ponocovat kvůli tomu nebudu ... :)
Reagovat
dadaft
hm, sázkovky berou Andreu za favoritku.... - no, v sezónách před zraněním bývala na antuce velmi dobrá.
Reagovat
VlS
Já to vidím tak 50:50, důležitý je, jak to budou vidět holky :-)
Reagovat
tommr
a po zásluze si připsala další cenný vítězství nad Stosurovou. Vítězství je o to cennější, že Stosurová hrála opravdu dobře a zápas se pro Lucku vůbec nevyvíjel příznivě ... :)
Škoda jen, že se ten zápas hrál tak pozdě v noci a většina fanoušků ho proto nemohla vidět. Dnešní čtvrtfinálovej zápas Lucky proti Petkovicový už bude naštěstí hranej v pro nás přijatelnou dobu - začátek by měl být někdy okolo 19.hodiny našeho času. Doufám, že se Lucka v zápase se Stosurovou příliš neunavila a bude schopná zopakovat svůj výbornej výkon i proti odpočatý Petkovicový, která si včera s Lisickou jen lehce zatrénovala ... :)
Reagovat
VlS
Venus-Genie - fandil jsem Genie, takže s výsledkem jsem spokojenej, s hrou už tolik ne. Genie mě něčím připomíná Petru ( nepochopitelný UE, když za ní přijde trenér, tak se tváří tak, že by člověk zavolal policii na uchyla, kterej na lavičce obtěžuje mladou holku. Když se nedaří, tak frustrace vítězí nad odhodláním) Venuška tu a tam pisadila Genie na koníka zpět nějakyým DF a podobně. Moc se mi zápas nelíbil.
Janča - Jelena - Janča toho opravdu strašně moc vrátí a dokáže zahrát od zadní lajny i utočně. Fandil jsem jí, takže spokojenost. V QF nebudu fandit žádné, protože Dance fandím roky a roky, ale Janka je mi moc sympatická taky. Tipnul bych si na výhru Jany, Dance poslední dobou moc nevěřím ( ani ona si viditelně nevěří)
Belinda - Svitolina - pěknej zápas mladejch pušek, Belinda byla konzistentnější a zaslouženě vyhrála.
Sara-Peng - Peng hrála hezčí tenis než Sára, ale udělala moc chyb. Sára vyhrála ve dvou TB a její vítězný řev na konci zahnal na utěk většinu sympatií, které jsem k ní měl.
Danka - Teliana - viděl jsem jen pár míčků, takže bez komentáře.
Petko - Sabina - z toho bolí srdce, mám rád obě. No, Sabino, možná že nápad švihnout s profi tenisem a jít studovat medinu by mohl být lepší, než se puvodně zdálo.
Jecu jsem neviděl, to jsem zadřímnul
Reagovat
VlS
Dobrá bitva s dobrým koncem, Sam nedostala k třicátinám od Lucky dárek. Někdo v noci psal, že Lucka nehrála dobře. S tím souhlasím, protože hrála výborně. Nestála proti ní rezignovaná Sabča, ale naplno bojující Sam a Lucy svou roli Nemesis proti Sam znovu naplnila.
Nádhernej dámskej tenis od obou, agresivita byla až kapalná, udery na 100% riziko k lajnám a často na lajny a přirozeně tu a tam i za ně. Moc jsem si to užil. Pokud to Lucce vydrží ( a vypadá v pohodě) tak má dobrou šanci na dobrý výsledek i v dalším zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, na zapas s Petko jsem hodne zvedavej. To bude western jako vysitej. Skoda ale, ze se zrovna potkavaji na antuce a ne na nejakym rychlejsim hardu.
Reagovat
VlS
Já ti mám pocit, že ta zelená antuka je rychlejší než hard v IW.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ona je mozna trosicku rychlejsi nez ta cihlova ale odskoky jsou tam stejne vysoke jako na obycejne antuce. Kazdpodadne hard v IW zrovna moc rychly neni, spise jsem mel namysli neco jako Peking nebo Cincinnati :-)
Reagovat
VlS
Nojo, na přestřelku u OK Corral si budeme muset počkat. Svátek jako FC s Jecou je jen jednou za pár let :-D
Reagovat
dadaft
sakra, tak to mě mrzí, že jsem to neviděl. ((

(ale fakt je, že kdyby Sam proměnila ten brejkbol na 4:1 ve druhém setu, asi by vyhrála... - ale nestalo se)
Reagovat
VlS
Ono to někde bude, na tennis tv highlights už jsou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist