Šafářová porazila světovou dvojku Wozniackou, je ve čtvrtfinále

29. 4. 2010, 16:31
Aktuality 6
Nejen v Maroku se dnes dařilo českým hráčkám. Lucie Šafářová ve Stuttgartu zapomněla na nepovedené fedcupové vystoupení a připsala si nejcennější skalp v letošní sezoně. Ve dvou setech porazila druhou hráčku světa Caroline Wozniackou a postoupila do čtvrtfinále. Po půl roce se na kurty vrátila Ruska Safinová. A vítězně.
Šafářová Lucie

Cesta Lucie Šafářové turnajem ve Stuttgartu se mohla zastavit už v prvním kole, v němž prohrávala s Tunisankou Sfarovou, která ve druhém setu zápas vzdala. Česká tenistka dnes nabídnutou šanci dokonale využila a po vítězství nad nejvýše nasazenou Caroline Wozniackou postoupila mezi nejlepších osm.

Devatenáctiletá Dánka nastoupila proti Šafářové necelé dva týdny poté, co si v Charlestonu poranila kotník, kvůli kterému nedohrála semifinále. Dnes za celý zápas nedokázala najít recept na podání české soupeřky, která proti světové dvojce nemusela ani jednou odvracet brejkbol. Šafářová v každém setu Wozniacké servis jednou sebrala a za pouhých 66 minut zvítězila dvakrát 6-4.

Brněnská rodačka tak turnajové jedničce přerušila sérii čtyř turnajů, na kterých prošla minimálně do čtvrtfinále. V Charlestonu vypadla Wozniacká v semifinále, v Ponte Vedra Beach získala titul, v Miami skončila ve čtvrtfinále a v Indian Wells prohrála až ve finále.

Wozniacká měla v prvním kole volný los a úvodní zápas letos nezvládla teprve podruhé. V lednu jí nevyšel vstup do sezony a v Sydney vypadla v prvním kole. Tentokrát za její brzké vyřazení mohlo zranění kotníku. "Nemohla se kvůli tomu dobře hýbat. Proto jsem se snažila ji rozběhat," citovala Šafářovou agentura Reuters. "Když nemůžete pořádně běhat, těžko můžete vyhrát," přidala Wozniacká.

V cestě mezi nejlepší čtyři se jí podle papírových předpokladů měla postavit šestá nasazená Viktoria Azarenková. Ani ona ale přes druhé kolo nepřešla. O asi největší překvapení turnaje se postarala až 138. hráčka světového žebříčku Anna Lapuščenkovová.

Ruská kvalifikantka už v prvním kole bez problémů poslala domů Bělorusku Govorcovovou a v podobném tempu vyřadila i její krajanku a jednu z favoritek na titul. Proti Azarenkové si vypracovala 14 brejkbolů a i přes malé zaváhání za stavu 5-1 ve druhé sadě dotáhla zápas do vítězného konce.

Ve čtvrtfinále jsem i hráčky, které do turnaje vstupovaly se zraněními. Jankovičová s nateklým zápěstí, Heninová se zlomeným malíčkem a také Safinová. 

Dinara Safinová nehrála od Australian Open kvůli únavové zlomenině obratlů a natrženému svalu. Ruska sice pokračuje v léčbě, ale ve Stuttgartu již nastoupila a cestu za obhájením loňského finále zahájila výhrou 7-6 3-6 6-0 nad Maďarkou Agnes Szavayovou.

"Comeback je vždy hezký, když se vrátíte výhrou. A je jedno, jak se k ní dostanete," řekla Safinová, jež prohrála čtyři z úvodních pěti gamů. "Záda ještě nebyla úplně v pořádku, pořád si musím dávat pozor. Ale aktuální pocit je dobrý."

Justine Heninová měla nakročeno k suverénní výhře: nad krajankou Yaninou Wickmayerovou vedla 6-3 5-1 a podávala na postup. Ten si ale zkomplikovala a povolila soupeřce ve druhé sadě vyrovnat na 5-5. Další dva gamy ale už patřily favorizované Belgičance. 

"Ke konci zápasu jsem byla trochu unavená. Měla jsem zápas pod kontrolou, ale Yanina se dokázala dostat zpět. Nebyl to jednoduchý zápas," přiznala Heninová.

Výsledky - Stuttgart (tvrdý povrch, dotace 700.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (ČR) - Wozniacká (1-Dán.) 6-4 6-4
Lapuščenkovová (Rus.) - Azarenková (6-Běl.) 6-3 6-3
Stosurová (7-Austr.) - Dulgheruová (Rum.) 3-6 6-0 6-2
Safinová (2-Rus.) - Szavayová (Maď.) 7-6(5) 3-6 6-0
Jankovičová (4-Srb.) - Pironkovová (Bul.) 6-2 6-2
Lapuščenkovová (Rus.) - Azarenková (6-Běl.) 6-3 6-3
Heninová (Belg.) - Wickmayerová (8-Belg.) 6-3 7-5

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
velká gratulace Lucce! jen to prostě ukazuje, že kdyby podávala vyrovnanější výkony, mohla by být v Top 30! Azarenková je venku, další bomba... Stuttgart je letos hodně zajímavý....
Reagovat
smazaný uživatel
STARA SAFINOVA SE VRATILA!! :)) ten její řev na kurtu.. :)) kéž by šli výsledky nahoru.. :))
Reagovat
skott
jj, comeback se povedl.Neskutecne mi chybela;-) Mohlo to byt sice jednodussi, ale hlavne, ze je v pohode a zada vydrzela cely zapas.To je nejdulezitejsi.
Reagovat
smazaný uživatel
jojo.. :) hlavně mi chybělo vylévání nálady na kurtu a včera jsem si toho mohl dost naposlouchat.. :)
Reagovat
skott
Tak na zapas Safarove a Anny Lapushchenkove se hodne tesim, protoze bizarnejsi cvrtfinale Stuttgartu bych si tezko pred turnajem preddstavil:-) Lucka dostane vyprask ve FC od Schiavone, prohraje set s netenistkou Sfar a postoupi jen diky jeji skreci, naproti tomu Anna sice z poslednich 21 utkani 20 vyhrala, ale ze znici ve dvou setch i vcera perfektni Azarenku...to proste postrada logiku...
Reagovat
smazaný uživatel
No to máš recht a uvidíš, že Lucka Rusce podlehne :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist