Šafářová první zápas roku vyhrála, Hradecká zvládla kvalifikaci

2. 1. 2011, 10:14
Aktuality 1
WTA BRISBANE - Česká jednička Lucie Šafářová vstoupila do nové sezony vítězstvím. V Brisbane, kde obhajuje čtvrtfinále, zdolala ve třech setech Akgul Amanmuradovou z Uzbekistánu. V hlavní soutěži si zahrají ještě čtyři další Češky, neboť Lucie Hradecká prošla kvalifikací.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová poslední dvě sezony zahajovala v Brisbane a pokaždé si zahrála čtvrtfinále. I letos na stejném místě úvodní zápas roku zvládla. Česká ženská tenisová jednička dnes porazila Akgul Amanmuradovovou z Uzbekistánu 6-3 3-6 6-2.

S Amanmuradovovou, která je ve světovém žebříčku o 37 míst níž, se brněnská rodačka utkala potřetí v kariéře a stejně jako v předchozích dvou zápasech ji zdolala ve třech setech.

Další soupeřkou třiadvacetileté Češky bude nejspíš druhá nasazená Šahar Peerová z Izraele, kterou čeká na úvod soutěže domácí držitelka divoké karty Sophie Fergusonová.

Loni byla Šafářová v Brisbane ve čtvrtfinále, v němž vypadla s bývalou světovou jedničkou Belgičankou Kim Clijstersovou.

V Brisbane zahajují sezonu také Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Petra Kvitová a Lucie Hradecká, která postoupila do hlavní soutěž z kvalifikace. V té dnes musela vyhrát dva zápasy, neboť včerejší program narušil déšť. Pětadvacetiletá rodačka z Prahy porazila 6-0 4-6 6-4 Rumunku Cirsteaovou a v závěrečném kole zvítězila nad Američankou Christinou McHaleovou 6-3 6-1.

Hned první zápas letošní sezony na ženském okruhu skončil překvapením. 154. hráčka světa Sally Peersová z Austrálie totiž na domácím turnaji, kde startuje na divokou kartu, vyřadila sedmou nasazenou Rusku Alisu Klejbanovovou. Devatenáctiletá Australanka favoritku zdolala 3-6 6-4 6-3 a připsala si premiérové vítězství nad hráčkou top 50.

Přitom Peersová, jež hrála na okruhu WTA teprve svůj čtvrtý zápas, prohrála první set a ve druhém byla brejk pozadu. Pak však změnila taktiku a soupeřku převálcovala. V rozhodující sadě vedla už 5-0, když pak tři hry v řadě ztratila, překvapivé vítězství si už ale uniknout nenechala.

"Ona (Klejbanovová) se pak uvolnila a hrála vabank. Na můj první mečbol trefila vítěznýá úder. Jsem šťastná, že jsem to dokázala dotáhnout k postupu," radovala se Peersová. "Jsem moc nadšená, Alisa je kvalitní hráčka. Hrát v těchto podmínkách mi velmi vyhovuje. Diváci mi moc pomohli," dodala talentovaná Australanka. 

Pro Peersovou to byla druhý výhra na okruhu WTA. Pouze na loňském US Open dokázala po úspěšně zvládnuté kvalifikaci deklasovat Kanaďanku Wozniakovou, pak ale vypadla se svým idolem Clijstersovou. "Hrát proti Kim na US Open mi dalo spoustu zkušeností. Letos je mým cílem odehrát co nejvíce zápasů a postupně se zlepšovat. Doufám, že je to v mých silách."

- WTA INTERNATIONAL BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (02. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Amanmuradovová (Uzb.) 6-3 3-6 6-2
Peersová (Austr.) - Klejbanovovová (7-Rus.) 3-6 6-4 6-3
Jovanovská (Srb.) - Rodionovová (Austr.) 2-6 6-2 6-3
Pavljučenkovová (5-Rus.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6-2 6-7(5) 6-3
Grothová (Austr.) - Parraová-Santonjaová (Šp.) 6-2 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
BooOoo
super .. teď aby se jí dařilo i celou sezónu .. ale proti Shahar Peer není úplně bez šance ..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist