Šafářová zakončila bitvu 'kanárem', Ondrášková slaví první výhru sezony. Dál jde i Záhlavová-Strýcová

9. 3. 2011, 22:59
Aktuality 5
WTA INDIAN WELLS - Úspěšně do velkého turnaje v Indian Wells vstoupily české tenistky. Lucie Šafářová v třísetové bitvě zdolala Barroisovou, kterou nakonec vyřadila 'kanárem', první vítězný zápas v tomto roce zaznamenala Zuzana Ondrášková a po hladké výhře se na odvetu proti Kvitové může chystat Barbora Záhlavová-Strýcová.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová minulý týden dosáhla na nejlepší výsledek v sezoně, když si v Kuala Lumpuru zahrála ve finále. Proti Dokicové měla i dva mečboly, tříleté čekání na titul ale neukončila.

Po pouhých dvou dnech volna, během nichž musela zvládnout náročný přelet do Kalifornie a rychle se adaptovat na místní podmínky, ji čekalo první kolo na dalším turnaji. Brněnská rodačka narazila na Kristinu Barroisovou a zápas se nesl v duchu kvalitních servisů.

V prvním setu si je obě hráčky bezpečně hlídaly a rozhodnout musela zkrácená hra. V té bylo k vidění na obou stranách několik setbolů, než nakonec v dramatické koncovce vyhrála 11-9 Šafářová.

Poprvé o podání přišla až v šesté hře druhé sady Šafářová, nepříjemný moment ji však nijak významně nepoznamenal. Už zá pár minut totiž měla za stavu 4-4 tři brejkboly, soupeřka ale na poslední chvíli zabrala a z tři malé 'mečboly' odvrátila. Naopak se v 12. gamu dostala k setbolu, česká hráčka ale dějství dovedla do dalšího tie-breaku. V něm už tolik štěstí neměla a po dvou hodinách a patnácti minutách se muselo do třetího setu.

V něm zůstalo trochu překvapivě více sil čtyřiadvacetileté rodačce z Brna. V úvodu ještě odvrátila dva brejkboly, kterých v zápase smazala rovných deset z jedenácti, hrála jistěji než o pět let starší soupeřka a nakonec závěrečné dějství ovládla jednoznačně 6-0. Sama Šafářová proměnila čtyři brejkbolové možnosti ze čtrnácti a k vítězství po 160ti minutovém boji si pomohla i osmnácti esy. Sice spáchala 7 dvojchyb, Barroisová však po nezvládnuté třetí sadě skončila na dvanácti. 

18 nebo více es letos podle tatistik WTA ještě žádná jiný hráčka v jednom utkání nezaznamenala.

O postup do 3. kola, které je v Indian Wells jejím maximem, se Šafářová utká s další Němkou Andreou Petkovicovou. S tou má vyrovnanou bilanci 1-1.

Více než dva měsíce čekala na první vítězný zápas v sezoně 2011 Zuzana Ondrášková. Opavská rodačka, jež se loni díky semifinále z Bad Gasteinu a úspěšným vystoupením na podnicích ITF po pěti letech vrátila do první světové stovky, letos odehrála sedm zápasů (pět v hlavní soutěži WTA, jeden v kvalifikaci a jeden na klání ITF) a nezískala v nich ani jeden set.

Černou sérii dokázala vyznavačka spíše antukových dvorců ukončit na tvrdém povrchu v Indian Wells, kde až dosud nevyhrála jediný zápas. Dnes se střetla s o 13 let mladší Američankou Lauren Davisovou, jež díky divoké kartě hrála teprve druhý zápas na turnaji WTA. Ovšem ani tentokrát se v soutěži dlouho neohřála. Na returnu proti třicetileté Češce uhrála jen 13 fiftýnů a za sedmdesát minut prohrála 2-6 1-6.

Ondrášková se ve druhém kole utká se světovou pětkou Francescou Schiavoneovou.

Stejně suverénně, tedy vítězstvím 6-2 6-1, do soutěže vstoupila Barbora Záhlavová-Strýcová. V duelu s další domáí divokou kartou Alison Riskeovou odvrátila všech šest brejkbolů a na šestém ze sedmi letošních turnajů zvládla minimálně úvodní kolo.

Nyní ji po měsíci čeká odveta s nejlepší krajankou Petrou Kvitovou, s níž v Paříži neproměnila mečbol a nakonec více než tříhodinovou bitvu prohrála. 

Z českých hráček v soutěži figurují také Iveta Benešová, Renata Voráčová, Lucie Hradecká a nasazená přímo do druhého kola je Klára Zakopalová. V turnaji s dotací 4,5 milionu dolarů chybí z první světové třicítky pouze zraněné sestry Williamsovy.

Právě při jejich neúčasti je žebříčkově nejvýše postavenou Američankou Bethanie Matteková-Sandsová, která i ve čtvrtém vzájemném souboji porazila Rusku Veru Duševinovou. Nyní ji však čeká desátá nasazená Shahar Peerová, s níž naopak ve čtyřech dosud odehraných zápach ani jednou nevyhrála. 

Matteková-Snadsová navíc není v ideální zdravotní formě. Za stavu 4-3 ve druhém setu byl zápas přerušen, neboť si zavolala lékaře. "Jsem po nemoci a měla jsem problémy se žaludkem. DOkonce jsem i trochu zvracela," komentovala pětadvacetiletá Američanka. "Onemocněla jsem už minulý měsíc v Dubaji a když jsem se vrátila domů, více jak týden jsem ležela v posteli. Na kurty jsem se vrátila až před pár dny," dodala.

- WTA PREMIER MANDATORY INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
středeční výsledky (09. 03. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Barroisová (Něm,) 7-6(9) 6-7(5) 6-0
Ondrášková (ČR) - Davisová (USA) 6-2 6-1
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Riskeová (USA) 6-2 6-1
Oudinová (USA) - Vesninová (Rus.) 7-6(2) 6-2
Mirzaová (Ind.) - Oprandiová (It.) 2-1 s O.
Vandewegheová (USA) - Gallovitsová-Hallová (Rum.) 4-6 6-3 6-4
Niculescuová (Rum.) - Rodionová (Austr.) 6-3 6-1
Bammerová (Rak.) - Larssonová (Švéd.) 6-2 3-6 6-3
Dateová-Krummová (Jap.) - Švedovová (Kaz.) 6-4 7-5
Erraniová (It.y) - Arnová (Maď.) 6-6 s A.
Bacsinszká (Švýc.) - Govorcovová (Běl.) 7-5 2-6 6-3
Matteková-Sandsová (USA) - Duševinová (Rus.) 6-4 6-4
Kudrjavcevová (Rus.) - Cirsteaová (Rum.) 3-6 6-3 6-3
Cornetová (Fr.) - Schnyderová (Švýc.) 6-1 6-4
Sevastovová (Lot.) - Hercogová (Slovin.) 7-5 7-6(6)
Dulková (Arg.) - Kingová (USA) 2-6 6-3 6-2

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
misoSK
Nevie niekto aky je absolutny rekord v pocte es na zapas medzi zenami?
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo zdali jsou z Indian Wells na internetu nějaké streamy? Na fromsport nic nevidím :( Moc děkuji za případnou odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
No, televizní přenosy z IW budou až od soboty, takže streamy asi taky až od soboty.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc díky za info ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče Ondráškové, sluší se podotknout, že onen "hard" v IW je natolik pomalý, že je s antukou zcela srovnatelný. Je to dost možná nejpomalejší hard, na kt. se v současnosti hraje turnaj WTA.

Co se týče Lucky, 18 es, to je hodně slušný, není to její osobní rekord? Jsem zvědavej, jak bude hrát s Petkovičovou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist