Safin: Je zázrak, že jsem vydržel tak dlouho

19. 8. 2009, 17:12
Rozhovory 15
Talentu dostal do vínku hodně a nenaložil s ním úplně špatně. Během své kariéry se Marat Safin stal světovou jedničkou, vyhrál dva grandslamové turnaje a vydělal si přes 14 milionů dolarů. Je to zázrak, nejsem totiž hráč a soutěžení nemám rád, přiznal v Cincinnati po výhře nad Robbym Gineprim překvapivě Rus, který hraje svou poslední sezonu.
Marat Safin

Před pár dny jste mluvil o tom, že vám chybí sebedůvěra. Teď to tak ale nevypadalo, co se změnilo?
Moc jsem si nevěřil, protože se mi už pár měsíců nedaří. Nehrál jsem ani tak špatně, pár zápasů bylo hodně těsných a měl jsem je vyhrát: v Monte Carlu, Římě, možná i v Paříži a možná i jinde. V Miami, samozřejmě. Ve třetím setu jsem měl brejk a podával jsem, v takových zápasech to prostě zkoušíte a zkoušíte a nakonec vám utečou. Když hrajete další zápas, myslíte na tyhle momenty a to vám nedovolí hrát tak, jak chcete. Nejste tak uvolnění a při těch důležitých míčích se zapříčíte. To se stalo i dneska za stavu 5-4 v prvním setu.

Co si myslíte, že budete dělat touhle dobou za rok, až nebudete hrát?
Doufám, že něco zajímavého a něco, co vůbec nesouvisí s tenisem. Občas potřebujete pauzu, protože to je dlouhá, dlouhá cesta. Věnoval jsem tenisu 25 let své kariéry. To je docela dlouho, tak chvíli potrvá, než si odpočinu a začnu žít normální život a zbavím se toho každodenního tlaku a stresu a cestování a hraní.

Ohledně toho: před pár týdny jste v Los Angeles hrál s Petem Samprasem. Dal vám nějakou radu, co dělat, až ukončíte kariéru?
No, každý jsme jiný, každý je jiná osobnost. On třeba odpočívá. Agassi je jiný, rád se stará o děti, má snad nějakou školu. Courier má kapelu. McEnroe komentuje a taky hraje v hudební skupině. Každý to bere jinak. Někteří jsou v depresi a chtějí se vrátit. Někteří nemůžou, protože mezitím ztloustli. Každý má jiný příběh. Já uvidím. Bude to zajímavý život.

Jak se bude jmenovat vaše skupina?
Nestrašte, já radši nebudu hrát.

Před časem jste vyrazil do hor na expedici. Za rok už nebudete hrát tenis. Máte nějaké další koníčky, při kterých si odpočinete od tenisu?
Můžu dělat, co mě napadne. Nebudu muset letět do Austrálie, takže můžu vyrazit do Jižní Ameriky a strávit nějaký čas v Patagonii. Budu mít spoustu času a před sebou spoustu věcí, které jsem... Nikdy jsem nebyl na Havaji, protože máme pauzu jen dva měsíce. Měsíc musíte trénovat, to už nemůžeme dělat nic. Nemůžeme lyžovat, učit se něco nového. V podstatě jsem nemohl dělat nic 12 let.

'Federer je opravdový hráč'

Včera vaše sestra řekla, že má pocit, že ji respektujete víc, než před několika lety. Je to pravda?
Respektoval jsem ji vždycky, ale teď už dospěla a ví, co dělá. Hraje skvěle tenis a stala se světovou jedničkou. Respektuju ji za to, čeho dosáhla, za nic jiného. Pořád je to moje sestra a já... nevím, co tím myslela.

Řekla, že cítí, že když vám jako mladší říkala, že bude v Top 10, že jste ji nebral vážně. A že vám dokázala, že to vážně myslela.
To je jedině dobře. Na druhou stranu, kdybych jí říkal, že se stane světovou jedničkou, možná by ji to tak svazovalo, že by toho nikdy nedosáhla. Kdyby to lidé říkali, bylo by to pro ni těžší, než když by to od ní nikdo nečekal.

Vy sám jste během kariéry měl výkyvy v motivaci. Co podle vás umožňuje například Federerovi být tak motivovaný celou tu dobu?
To, že je fanatik.

Fanatik?
Do tenisu. Myslím to v dobrém slova smyslu. Myslím, že musíte opravdu milovat to, co děláte. Musíte to milovat a musíte být hodně soutěživý. Já tomu úplně nerozumím. I když je na vrcholu, pokaždé chce být nejlepší a taky toho dosáhne. Hraje úžasně a na kurtu si to užívá. Je to hráč. Uvnitř něj je opravdový hráč.

Víc než v ostatních?
Samozřejmě je šikovnější než ostatní. Takových hráčů je víc. Třeba Murray, to je hráč. Na něm vidíte, že ví, co na kurtu dělá a co bude dělat za chvíli, výborně čte hru. Ten samý případ. Jsou si hodně podobní. Federer má asi o něco lepší techniku, ale jinak jsou si hodně podobní.

Ale Murraymu je málo přes 20 a Rogerovi 28...
Ale oba tu hru milují, oba se na kurtu baví. Pro některé lidi je to spíš stres a moc si to neužívají, na rozdíl od nich. A třeba od Nadala, to je ten samý případ.

A vy jste případ, který se spíš stresuje?
No, já... já sport nemám rád. Třeba bych nikdy nehrál fotbal, nikdy bych nehrál hokej. Basketbal nenávidím. Nikdy jsem se nedíval na sport v televizi. Je to ohromné, že jsem tenista. Soutěžení totiž nemám rád. Kdybych měl například hrát fotbal se sousedem, hrál bych deset minut a pak se nudil. Já nejsem hráč.

A jak to, že jste vydržel na takové úrovni hrát tak dlouho?
Je to zázrak, že? Je to zázrak.

Dáváte si pro zbytek sezony nějaký cíl, nebo si to chcete jen užít?
Ne, ne, jen si to chci užívat, zkusit si to užívat. Čekají nás stresující tři měsíce. Musíme cestovat do Asie, pak máme tři nebo čtyři turnaje v Evropě. Bude to hodně nabité. Hrajeme v podstatě každý týden.

pva, TenisPortal.cz, cincytennis.com

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
SubOptikT
Safin je tak trošku magor - tento rozhovor to jenom potvrdil :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Safin je Bůh :)
Reagovat
smazaný uživatel
No a už je po Safine...
Reagovat
a.magerova
Ty jo Dinara prohrála !!!
Reagovat
smazaný uživatel
A pro fandy Nola, přichází jeho rap :)

http://www.youtube.com/watch?v=IgoFrlL2r9s
Reagovat
smazaný uživatel
Wohooo baby! :D no já umrem :)))
Reagovat
smazaný uživatel
No šlape mu to, musím povedať! Díky olfess si ma fakt pobavil! Šikovný si!:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Bude velka ztrata, ze skonci, nicmene je strasne ubijejici, ze byvala svetova 1, vitez dvou grand slamu, dvakrat porazeny finalista, konci na vsech turnajich v prvnim a druhem kole, takze dobre pro nej. Ted uz na nej lidi chodi jen proto, jestli nerozmlati raketu, coz si hrac takovyho talentu a velikosti nezaslouzi. S talentem sice nalozil mozna prachbidne, nicmene je to jeden z hracu, kteri me osobne k tenisu privedli a fakt mi bude v tenise chybet. Snad ti dalsi, Hewitt, Haas a Ferrero jeste par let vydrzi, moc takovych koncu bych v kratky dobe neunes.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak, Safin mi bude ohromne chybet, ale lepsi skoncit nez se tak trapit, sice je to muj druhy nejvetsi favorit, ale co uz.Jak rikas snad vydrzi ostatni stalice.Jinak zajimavy rozhovor.?????? Marat.
Reagovat
smazaný uživatel
Misto otazniku melo byt rozlouceni v azbuce, ale jaksi to nevyslo, ze tam jsou otazniky
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas. Neviem, či si videl jeho zápasy so Samprasom a Federerom, nádhera. Bol divoký a ruská tajga, ale férový a úprimný. Aspoň mne sa taký javil. Nakoniec aj rozhovor s ním , je celý on.
Reagovat
smazaný uživatel
Strašne pekný rozhovor. Proste... krása.
Reagovat
smazaný uživatel
Len k tomu poviem to, že nechcem aby odišiel. Zdá sa, že teraz to myslí naozaj vážne, ale aj moja profka odchádza už 7 rokov a stále tam straší :) No ale fakt nechápem ako to mohol tak dlho vydržať, keď nemá rád šport. Asi vážne zázrak. :)
Reagovat
a.magerova
Tak to je pecka, nesnášet sport a soutěžení, tak to dotáhl daleko přes ten odpor :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist