Safinová: Málem jsem s tenisem skončila

30. 9. 2008, 13:10
Aktuality 4
Ruská tenistka Dinara Safinová prožívá posledního půl roku nejlepší období své kariéry. Vyhrála čtyři turnaje, hrála ve finále French Open a získala olympijské stříbro. Nechybělo přitom moc, a nic z toho nezažila. V únoru jsem uvažovala, že skončím, přiznává třetí hráčka světa.
Profily hráčů
Dinara Safinová

Dinara Safinová bezpochyby patří mezi nejvýraznější hráčky letošní sezony. Byla to právě ona, kdo odehrál poslední zápas s Justine Heninovou. V Berlíně ale Safinová neporazila jen ji, za sebou nechala i současnou světovou jedničku Serenu Williamsovou, a od té doby už sestra bývalého nejlepšího hráče světa Marata Safina začala nezadržitelně stoupat. Po Berlíně získala tituly také v Los Angeles, Montrealu a Tokiu, hrála finále na Roland Garros, dostala se mezi nejlepší čtyři na US Open a do finále na olympiádě v Pekingu. Vyhrála 42 z posledních 47 zápasů a stále může ukončit sezonu jako světová jednička.

Jak moc tyto úspěchy kontrastují se začátkem roku, který Safinovou vůbec nezastihl v dobré formě... Na třech turnajích za sebou vypadla v prvním kole a poté, co ji v Dauhá vyřadila krajanka Zvonarevová, prý téměř skončila s tenisem. Trenér Zeljko Krajan dvaadvacetiletou svěřenkyni naštěstí přesvědčil, že má dost talentu na to, aby uspěla.

"Na začátku roku jsem byla vážně hrozná," tvrdí nyní Safinová. "Málem jsem to vzdala a řekla si 'OK, už toho mám dost. Začnu studovat, nebo tak něco. Vážně, začátkem roku jsem na to mbyla tak špatně, že jsem nevěděla, jak z toho ven. Byla jsem úplně ztracená. Nebavilo mě to. Nemyslím tím, že bych přestala tenis milovat, jen jsem si říkala, proč musít tak trpět? Byla to vážně katastrofa."

Naštěstí pro ni jí devětadvacetiletý trenér Krajan, ještě před pár lety sám profesionální hráč, dokázal sebedůvěru vrátit.

"Musel, protože jsem zrovna nemyslela pozitivně a nijak si nevěřila. Musel mi milionkrát denně opakovat, že umím hrát tenis, že umím údery, že můžu být dobrá," vzpomíná Ruska. "Byl dost trpělivý, aby mi to pořád opakoval, a pak jsem si konečně začala věřit. Zůstala jsem trpělivá a řekla si, že možná musím víc trénovat a nechtít se zlepšit ihned. Potom se to začalo vyplácet na výsledcích. Řekla bych, že v těch kritických momentech jsem tak trpěla, že když teď zažívám krušné časy, zůstávám pozitivněji naladěná a říkám si: 'Už bylo i hůř, z toho se dostanu'. Díky tomu jsem silnější."

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
V textu se ovšem přehání, v 1. kole letos vypadla v Sydney a Melbourne (celkem tedy 2x), určitě ne na třech turnajích za sebou!
Reagovat
smazaný uživatel
Překvapuje, že k textu článku se skottovi psát nechce. Ono to s Dinarou až tak slavné není, že :-((
Všechny Rusky jsou pro něj dlouhodobě úžasné a obě Srbky jsou zkázou tenisu, jejichž skutečné úspěchy popisuje jako "Ivanovic je jen kratkodoba kometa" nebo u Jeleny "toto intermezzo snad nikdo nebere vazne", "pravdepodobne poprve i naposled" a "bezesporu nejtragictejsi no 1 v cele historii".
Dej sem konečně něco objektivního nebo nech Srbky na pokoji! Dočkáme se?
Reagovat
skott
Chtel sem to napsat uz driv, tenhle clanek pro me neni zadna novinka.Rozhovor na stejne tema sem cetl uz asi pred dvema mesici, takze nevim jestli jestli ji nekdo pokladal podobne otazky nebo z jakeho duvodu se tu clanek objevil az ted?Kazdopadne je jen dobre, ze s tenisem neskoncila, ale mam pocit ze se z podobnych slov stava klise.Dokonce Marat prohlasil to same o konci kariery.Presne nevim, co si predstavujes tim "objektivni", to uz tady napsal Mario!Anyway zacina druhy polocas, tak se jdu mrknout na Bayern...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš nepoučitelný. O Mariově druhé větě se dá s úspěchem pochybovat (přesněji - o tom začátku, nejvíc bodů letos uhrála samozřejmě Jelena), ale ty napadneš větu první, která je nezpochybnitelná, ať už se podíváš na libovolnou statistiku. Prostě Rafu nesnášíš, důvod opět neznám.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist