Safinová: Zvládla jsem to, a to se počítá

2. 9. 2009, 18:08
Rozhovory 1
Na US Open je nejvýše nasazená, ale její první zápas tak nevypadal. Dinara Safinová byla v souboji s osmnáctiletou Olivií Rogowskou na pokraji vyřazení, utkání ale dokázala otočit a postoupit o krok dál v cestě za svým prvním grandslamovým titulem. Když tu vyhrál Marat, taky měl problémy od prvního kola, snad jdu v jeho stopách, doufá ruská tenistka.
Dinara Safinová

Jak se cítíte po dnešním zápase? Byl náročný?
Hodně náročný. No, zvládla jsem to. Dostala jsem se do druhého kola, to je ta dobrá věc, protože teď budu mít další šanci jít na kurt a odehrát lepší zápas.

Vypadá to, že bojujete spíš sama se sebou...
To jsou ty momenty, kdy musíte prostě všechno překousnout a bojovat. Určitě jsem měla hrát líp, ale prošla jsem dál, takže jsem ráda. Zítra mám volný den, budu trénovat a připravovat se na další zápas.

Co se vám honilo hlavou, když jste prohrála první set? Bylo to v prvním kole, vy jste nasazená jednička.
Měla jsem tam spoustu příležitostí ho vyhrát, ale prostě jsem to neměla ve svých rukou. Bylo to 5-3, trefila čáru a pak snad rámem... Za stavu 5-4 jsem hrála strašně a odehrála jsem mizerný tie-break. Nikdy bych se ale nevzdala, prostě se hraje druhý set, zkusím to líp.

Jak jste se cítila, když jste se dívala na trenéra, zřejmě aby vás podpořil, a jeho řeč těla byla hodně negativní?
Nejspíš jsem si řekla, že něco dělám špatně, když je tak negativní (smích).

Dokážete reagovat spíš na negativní přístup, nebo na pozitivní?
Na to bych radši neodpovídala.

A řeknete nám o tom boji ve vaší hlavě? Jak v něm vítězíte?
Já nevím... Zkouším dělat správné věci, ale když se to nedaří, uzavřu se do sebe, místo abych přemýšlela, co dělat s míčem. Dneska jsem měla špatný den a pak jsem měla i světlejší chvilky. Tak doufám, že ode dneška už to bude jen lepší.

Mluvila jste o tom, jak jste dlouho snila, že se stanete světovou jedničkou - tou už jste - a že vyhrajete grandslamový turnaj. Jak jste se na to dívala dnes, řekněme ve druhém setu?
No, kdybych prohrála, prohrála bych si to sama, tak co bych mohla říkat - možná, že se nedá nic dělat a že příští rok budu muset ještě víc dřít. Moc toho nenaděláte, musíte to přijmout. Bolelo by to, ale nedalo by se nic dělat.

Za poslední rok a půl jste udělala velký krok kupředu. Jak by se podle vás vyrovnala s dnešním zápasem Dinara před dvěma nebo třemi lety? Kdyby prohrála první set v prvním kole US Open?
Určitě bych i tak bojovala až do konce, o tom nepochybuju. Možná bych to víc probrečela, asi bych si víc zakřičela. Dneska jsem hrála nejlíp, jak mi to šlo, tenkrát by mě to víc srazilo a byla bych negativnější.

Užíváte si ještě tenis, nebo už je ten tlak na vás jako na elitní hráčku prostě moc?
Užívám si ho. Občas se stane, že máte špatný den a máte pocit, že všechno nenávidíte. Ale nakonec vyhrajete zápas jako byl ten dnešní, řekněme ne moc pěkný. Přijdete na hotel a řeknete si: 'Dobrý, zvládla jsem to'. A takové chvíle jsou podstatné. Zvládla jsem to, a to se počítá.

Některé vaše krajanky, Světlana (Kuzněcovová) nebo Myškinová, vyhrály grandslam, ale nebyly tak vysoko v žebříčku jako vy. Jak vnímáte tento rozpor?
Tak Sveta byla světová dvojka, to je hodně blízko prvnímu místu. Nevím, teď, když jsem světová jednička, chci vyhrát grandslam. Beru to jako něco, co mi chybí. Jsem si jistá, že se mi to jednou povede, protože už jsem tomu byla hodně blízko. Byla jsem třikrát ve finále, takže mi chyběl jediný krok. Dřív nebo později se mi to podaří.

Umíte si představit, jak příští týden zvedáte trofej? Jaké by to bylo, po všech těchto otázkách, po té vší dřině?
Víte, já na to nemyslím. Zrovna jsem otočila zápas a teď mám šanci hrát líp. Jsem tomu o krok blíž. Ale kdyby se to stalo, určitě by to byl nejlepší den mého života, protože bych vyhrála tam, kde se to podařilo i mému bratrovi. Proto by to pro mě bylo ještě výjimečnější.

Říká se, že když hráč vstane hrobníkovi z lopaty, když už je skoro venku z turnaje, že mu to pomůže. Myslíte, že byste mohla být ten případ?
To bych brala (smích). Protože na French Open jsem všechny zápasy vyhrávala 6-0 6-1 a tak. Pomohlo mi to? Ani ne. Určitě se to ale stává, když se vám bůhvíjak podaří zápas otočit. Bůh ví, jak se ho podařilo otočit mně. Já to nevím (smích). Stává se to, když můj bratr vyhrál na US Open, skoro prohrál s Grosjeanem (Grosjeana porazil ve třetím kole, pozn.), vyhrál 7-6 v pátém setu. Měl i další těžký zápas s Pozzim. Pamatuju si, jak říkal, že má problémy od prvního kola, ale povedlo se mu to. Tak možná jdu v jeho stopách.

pva, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist