Sampras vyhrál exhibici v Praze, Štěpánkovi povolil set

1. 12. 2008, 21:23
Aktuality 10
Radek Štěpánek nedosáhl na triumf nad vítězem rekordních čtrnácti grandslamových turnajů Petem Samprasem. V dnešním exhibičním duelu v pražské O2 Areně legendárnímu Američanovi podlehl 6-10 v závěrečném supertiebreaku, který rozhodoval za stavu 1-1 na sety.
Profily hráčů
Pete Sampras

Zápas se od začátku nesl v uvolněném duchu. O zábavu se staral především český daviscupový reprezentant, který stejně jako v baráži se Švýcarskem nastoupil v tričku s dezénem české vlajky. Když se jeho slavnější soupeř hned ve druhém gamu podivoval nad jedním z verdiktů rozhodčích, z druhé strany kurtu na něj zavolal: "Vítej v Praze!". Pak si zase zatančil se zástupkyní jednoho ze sponzorů akce.

Od začátku byl k vidění útočný tenis z obou stran. Sampras své umění ukazoval především při podání a volejích. Při svém servisu byl v úvodní sadě neomylný, takže mu jediný brejk stačil k výhře 6-4.

Sampras věnoval raketu Klausovi
Někdejší první hráč světového žebříčku Pete Sampras před dnešní exhibicí věnoval tenisovou raketu českému prezidentovi Václavu Klausovi. Při půlhodinovém setkání na Pražském hradě mu ji pak podepsal.

Klaus, který se tenisu sám aktivně věnuje, dárek uvítal. "Tenis hraji pořád," poznamenal. Myslel si, že legendární Američan je vyšší. "To víte, televize zkresluje," komentoval to Sampras.

Štěpánek v úvodu druhého setu pustil na kurt jednoho ze Samprasových českých přemožitelů Karla Nováčka, který mu měl ukázat, jak přijmout Američanovo dělové podání. Sampras zahrál lehčí míč a Nováček výměnu vyhrál. Pak si raketu od Štěpánka na chvíli půjčil moderátor zápasu Leoš Mareš, ale na returnu byl bez šance.

Český tenista využil jediného zaváhání americké hvězdy při vlastním podání a druhý set vyhrál 6-3. 

Štěpánek úřadoval i v červenobílém dresu fotbalového sudího. Po dvou esech ukázal Samprasovi žlutou a následně i červenou kartu. Diváky rozesmál i tehdy, když políbil jednu z čárových rozhodčí. Ta mu to naoplátku vrátila, když Američanovi zahlásila místo dobrého špatný míč.

Následovala tak prodloužená zkrácená hra, která nabídla nejlepší tenisovou podívanou a konečně rozproudila i poněkud chladných necelých dvanáct tisícovek diváků. "Zápas měl tempo, a to bylo dobře," hodnotil po utkání Štěpánek, který si tak poprvé zahrál se svým tenisovým vzorem.

Sampras v super tie-breaku vytáhl z rejstříku úderů dvě esa ze druhého podání, na což už domácí reprezentant nenašel zbraň a stejně jako v sobotu Slovák Dominik Hrbatý odešel ze souboje s americkou hvězdou poražen.

"Vyhrát je pro mě stále otázkou cti, a tak jsem dal do zápasu všechno. Radek byl kvalitním soupeřem, jsem rád, že jsem ho porazil," řekl Sampras po zápase, po němž okamžitě odlétá na Masters vetránů do Londýna.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Autoři tohoto webu by se už mohli konečně probrat a mohli by začít psát slovo tajbrejk česky. Sportovní terminologie se postupně počeštila, ale někteří publicisté sveřepě pletou dohromady oba typy přepisu cizích slov. Slovo brejk už kupodivu napsat umí (ve 2. odstavci).
V úvodu autor použil slovo supertiebreak, dále v textu je super tie-break. To jen na dokreslení této směšné situace.
Reagovat
weak
jen k té situaci s políbením rozhodčí -
bylo to naopak... :-)
Když byl Radek na straně této rozhodčí, zahlásila out proti Petovi (byl to asi dobrý míč), tak jí dal Radek pusu... pak se otočili strany, Radek podával, byla shoda, zahrál eso, ale stejná rozhodčí, kterou políbil, nahlásila out... a Radek zavolal "...to mám za tu pusu jo? ...", jenže Pete fairově uznal, že to byl dobrý míč a šel returnovat doleva a tím nechal připsat fiftýn Radkovi...

Jinak takhle přiznaných míčů tam bylo několik, hrálo se fair, ale opět to podtrhlo velmi slabý výkon čarových i umpirového rozhodčího...
Reagovat
dabelsobul
No me to chvilemi pripadalo, ze to rozhodci delali snad i schvalne, ze otaceli micky...
Reagovat
weak
já osobně jsem byl ze včerejšího zápasu nadšený, vidět naživo SAMPRASE (a být od něj čtyři metry) bylo pro mě jako setkání s bohem :-), prostě nejvíc... Moc jsem si to užíval a skoro z něj nespustil oči :-) Tenis sleduju skoro dvacet let a PETE byl/je pro mě jednoznačně nejlepším hráčem všech dob... Obdivuji jeho hru, jeho údery, jeho přístup k tenisu, jeho profesionalitu... Nikdy nezapomenu jeho zápasy s Corretjou, kdy na kurtě málem umřel nebo bitvu s Jimem Courierem z Australian Open 1995, kdy mezi výměnama plakal kvůli umírajícímu coachi Timu Gullicksonovi.... .a přesto vyhrál... do teď mi z toho běhá mráz po zádech... doporučuju najít si z tohoto zápasu videa na YOUTUBE...
http://www.youtube.com/results?search_query=sampras-courier+1995&search_type=&aq=f
PETE není žádný šašek jako třeba Štěpánek a v Praze odehrál regulerní zápas, naplno, se vším všudy... Dost se hádal s rozhodčími, kteří byli včera skutečně šílení a Samprase několikrát hrubě poškodili... Vůbec nechápu, kdo to seděl na Umpiru, nikdy jsem toho pána na turnaji neviděl a podle mě zápas nezvládl...
Ze začátku se sice Sampras trápil s timingem úderů, dával dost autů, ale postupně se dostal do rytmu a byl už jasně lepší... Jinak Pete si evidentně neužíval neustále prostoje, hlavně před jeho servis gamy a chvílema byl dost otrávený, že jej Leoš Mareš nenechá začít game, ale neměl na výběr... :-) Jinak Mareš mě mile překvapil, byl vtipný a jeho moderování celé show mělo hlavu a patu... Sampras hrál výborně, dobře returnoval, parádní byla jeho esa z druhých servisů... Jediná krize, která přišla za stavu *12 ve druhém setu, jej stála celý druhý set, jinak zápas, podle mě, kontroloval a byl jasně lepší, byť Radek bojoval jako lev...
Jediná škoda, že se nehrál regulerní třetí set, fyzicky byli oba hráči v pohodě a mohli jsme si užít více tenisu...
Reagovat
skott
Jsem moc rad, ze sem nejaky primy ucastnik napsal sve dojmy z teto exhibice.Pete Sampras nebyl uplne muj nejoblibenejsi hrac, takze sem ani neuvazoval, ze bych se do Prahy vydal, ale po shlednuti prenosu jsem toho docela zalitoval-)Pete vazne neztratil ze sveho umeni vubec nic vyjma rychlosti a pripadalo mi, ze by ho Stepanek neporazil ani kdyby se nesnazil o nejake extra legracky.No jedinou kankou byl asi vazne jen ten super tie-break, preci jen odehrat tri sety by ani pro jednoho zrejme nebyl problem...A s tim rozhodcim na umpiru souhlas, takove utkani by si zaslouzilo i spickoveho rozhodciho jako Mo nebo C.Bernades...v pripade Layhanniho by sme se treba dockali i nejake legracky navic, to je taky takovy "showman":-)
Reagovat
smazaný uživatel
Smiem sa spytat kolegov - odbornikov, ake su pravidla v supertajbrejku? Stvorhru totiz nesledujem. Vdaka.
P.S.: Navstevuje niekto z tych 12 000 divakov toto forum? Ako sa vam pacil zapas?
Reagovat
smazaný uživatel
?Super tie-break? se hraje do deseti vyhraných bodů s rozdílem dvou bodů. V případě dosažení stavu 9 : 9 vyhraje hráč, který dosáhne rozdíl dvou vyhraných bodů. Hráč, který vyhraje ?super tie-break? vyhrává třetí sadu.
Reagovat
Jose
popravdě, moc se mi to nelíbilo..... Je to divnej formát, má to bejt jakože legrace, protože je to exhibice, zároveň ale ani jeden nechce prohrát. Od Štěpánka se čekaly fórky, v prvních gamech to vypadalo tak, že hekal, když se natahoval po míči, pak občas zablbnul..... Bylo vidět, že nehraje naplno, až když mu teklo do bot, tak se snažil, Sampras to bral vážněji, když k míči nemusel běžet přes půl kurtu a byl u něj včas, tak mu to pořád slušně střílelo..... Nevím, sranda to moc nebyla a před rokem, když tu hrál Federer, to tenisově bylo podle mě mnohem zábavnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Dakujem, ale mal som na mysli trochu konkretnejsie. Napriklad ako sa striedaju pri podani (ci ako v klasickom tajbrejku?), po kolkych bodoch sa menia strany...
A co sa tyka mojho fonetickeho prepisu na "tajbrejk" - je to podla slovenskej gramatiky. Neviem ako je to v cestine;)
Reagovat
Jose
úplně stejně jako tie-break, včetně podání a střídání po šesti bodech.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist