Šarapovová opouští Melbourne! Nestačila na Kirilenkovou

18. 1. 2010, 04:58
Aktuality 30
Aréna Roda Lavera byla hned na začátku letošního Australian Open svědkem překvapení. Vypadla šampionka Australian Open z roku 2008 Maria Šarapovová, jež po více než tříhodinovém boji nestačila na krajanku Kirilenkovou. Další bývalá světová jednička Justine Heninová na úvod turnaje nezaváhala a v taháku druhého kola se utká s pátou hráčkou světa Jelenou Dementěvovou.
Maria Kirilenková

Melbourne přivítalo tenisty drobnými dešťovými přeháňkami a hned začátek programu se kvůli dešti o pár minut posunul. I během dne musely být duely na většině kurtů přerušovány, nicméně odhady meteorologů na další dny již předpovídají slunečno a teploty šplhající až ke 30 stupňům Celsia.

Déšť nemusel trápit tenistky na dvorci Roda Lavera, kde pořadatelé využili zatahovací střechy. Diváci si tak mohli vychutnat souboj dvou ruských krasavic - šampionky z roku 2008 Marie Šarapovové a Marie Kirilenkové.

Obě hráčky okamžitě předváděly tenis na vysoké úrovni. Snažily se zakončovat vítěznými údery a úvodní set nakonec dospěl do tie-breaku. V něm Šarapovová neudržela vedení 4:2 - stejně jako v průběhu dějství 4-2 na gamy - a musela ztrátu dohánět.

To se jí podařilo, jenže vstup do rozhodujícího dějství měla lepší Kirilenková, když se ujala vedení 3-0. Za stavu 5-3 sice nedokázala při svém servisu zápas ukončit, avšak v následném gamu na returnu již uspěla a nečekaně postoupila přes svou slavnější kamarádku do 2. kola.

Dvaadvacetiletá Šarapovová v Melbourne čtyřikrát v řadě postoupila minimálně do semifinále, před dvěma lety dokonce triumfovala. Loni titul kvůli zranění ramena neobhjaovala a na kurty se vrátila až začátkem léta. Odehrála 10 turnajů a už se stihla vrátit do první světové dvacítky. Před Australian Open vyhrávala přípravné exhibice proti silným soupeřkám - Venus Williamsové nebo Caroline Wozniacké.

Los prvního grandslamu sezony jí ale na rozehrání přisoudil nevyzpytatelnou krajanku Kirilenkovou, které i vinou 11 dvojchyb po třech hodinách a 22 minutách podlehla. V prvním kole grandslamového turnaje prohrála poprvé od roku 2003, kdy jako šestnáctiletá teprve sbírala první zkušenosti na French Open.

"Byl to můj první turnaj a hned jsem narazila na soupeřku, která hrála fantasticky. Mohla bych být zklamaná, nebo to můžu vzít jak to je, vrátit se na kurt a pracovat na sobě. Vyberu tu druhou možnost," pronesla Šarapovová. "Měla jsem své šance, ale nevyužila jsem je. Podařilo se mi vrátit do zápasu, ale pak jsem opět přenechala iniciativu jí," dodala vítězka tří grandslamových turnajů, která v utkání udělala 66 nevynucených chyb.

Osmapadesátá hráčka světa Kirilenková oslavila vítězství přiložením prstu na rty v tradičním gestu pro utišení. Chtěla tak podle svých slov zůstat soustředěná. "Je to samozřejmě velké vítězství, ale zatím jsem přešla jen první kolo, což ještě není nic moc," řekla dvaadvacetiletá Ruska.

Tahák 2. kola: Heninová - Dementěvová
Na rozdíl od Šarapovové nezaváhaly jiné bývalé světové jedničky Kim Clijstersová a Justine Heninová, které se do Austrálie vrátily po několikaleté pauze. Clijstersová, která loni v září při svém comebacku nečekaně triumfovala na US Open, zdolala za méně než hodinu 6-0 a 6-4 Valerii Tetreaultovou z Kanady.

Sedminásobná grandslamová vítězka Heninová, jež se na WTA Tour vrátila až letos a před deseti dny ve finále v Brisbane podlehla právě Clijstersové, porazila v belgickém souboji 6-4 6-3 Kirsten Flipkensovou. Vzhledem k tomu, že je v Melbourne nenasazená, jí ale nemilosrdný los nyní poslal do cesty jednu z nejtěžších soupeřek. Ve druhém kole ji čeká pátá nasazená Jelena Dementěvová z Ruska, která minulý týden triumfovala v Sydney, kde smetla i Serenu Williamsovou. V Melbourne ukázala, že jí forma vydržela, a svou krajanku Věru Duševinovou porazila hladce 6-2 6-1.

Dařilo se i další ruské favoritce Dinaře Safinové. Světová dvojka, jež čeká na první grandslamový titul, navzdory devíti dvojchybám a 40 nevynuceným chybám porazila dvakrát 6-4 Slovenku Magdalénu Rybárikovou. Ještě snadněji dnes vyhrála Světlana Kuzněcovová, jež ztratila pouhé tři gamy s domácí Rodionovou.

Do dalšího kola postoupila i další Belgičanka Yanina Wickmayerová, jež vinou loňského dopingového prohřešku musela na Australian Open projít kvalifikací. Šestnáctá hráčka světa ale měla už v 1. kole problémy. S Rumunkou Dulgheruovou prohrála první set 1-6 a ve druhém ztratila vedení 5-1. Druhý set už ale nepustila a po výhře 10-8 v rozhodujícím dějství postoupila.

"Vím, nehrála jsem dobře. Tušila jsem, že by to mohl být zápas, ve kterém budu bojovat o každý bod. Jenže jsem na to nebyla připravená psychicky," řekla Wickmayerová.

Zahlavová-Strýcová se o postup porve i zítra
Svůj zápas kvůli dešti dnes nedohrála česká tenistka Barbora Zahlavová-Strýcová, ačkoli zahajovala program na svém kurtu. V duelu s Ruskou Reginou Kulikovovou byla po urputném tříhodinovém boji blízko vítězství, ale po vítězném prvním setu prohrála v dalším tie-breaku 10:12. Po několikerém přerušení kvůli dešti organizátoři zápas odložili za stavu 7-6, 6-7 4-3 (30:40) z pohledu podávající Češky. V posledních hodinách dne se už hrály jen zápasy na dvou krytých dvorcích.

Podle původního plánu se dnes měly na Australian Open představit také Klára Zakopalová a Sandra Záhlavová, ale jejich zápasy ani nezačaly a pořadatelé je přeložili na úterý.
 

Výsledky - Australian Open - ženy:

Dvouhra - 1. kolo:
Safinová (2-Rus.) - Rybáriková (SR) 6:4, 6:4, Kuzněcovová (3-Rus.) - Rodionovová (Austr.) 6:1, 6:2, Dementěvová (5-Rus.) - Duševinová (Rus.) 6:2, 6:1, Pennettaová (12-It.) - Čakvetadzeová (Rus.) 6:3, 3:6, 6:2, Kirilenková (Rus.) - Šarapovová (14-Rus.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, Clijstersová (15-Belg.) - Tetreaultová (Kan.) 6:0, 6:4, Martínezová (24-Šp.) - Rodinová (Rus.) 6:0, 6:0, Klejbanovová (27-Rus.) - Dokičová (Austr.) 6:1, 7:5, K. Bondarenková (30-Ukr.) - Olaruová (Rum.) 6:2, 7:6 (8:6), Pavljučenkovová (Rus.) - Sevastovová (Lot.) 6:2, 6:4, Čeng Ťie - Pcheng Šuaj (obě Čína) 0:6, 6:1, 6:2, Meusburgerová (Rak.) - Bacsinszká (Švýc.) 6:4, 4:6, 6:2, Baltachaová (Brit.) - Parmentierová (Fr.) 6:4, 3:6, 7:5, Wickmayerová (Belg.) - Dulgheruová (Rum.) 1:6, 7:5, 10:8, Heninová - Flipkensová (obě Belg.) 6:4, 6:3.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
DPC! Sharapo!! :-(((( Takto to ďalej nejde... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to bude super zapas mozno hracky ktore su momentalne so Serenou a Kim najlepsia 4ka
Reagovat
smazaný uživatel
Videli jste ted Dokic? :( Je mi ji vazne lito, ta holka to ma v zivote fakt tezke... a na kurtu to dnes bylo dost znat. :(
Reagovat
smazaný uživatel
celou dobu jsem ji fandila,jak minuly rok,letos bohuzel,skoda...
Reagovat
skott
Docela dost jsem od tohohle zapasu ocekaval, ale myslim, ze nejen ja, ale hlavne divaci v RLA museli byt hodne rozcarovany.Dokic byla uplne odevzdana, slaby odvar lonskeho roku.Bez emoci, maximalne jenom negativni krouceni hlavou...kdyby ji Alisa porad svyma dvojchybama nevracela do zapasu, tak to skoncilo hodne osklive.Pritom v Brisbane se mi zdala celkem ve forme, byla lepsi nez Ivanovic.
Reagovat
smazaný uživatel
Ony uz ty fotky z predturnajoveho treninku (plakala na nich) svedcili o tom, ze je psychicky na dne. A to platilo bohuzel skoro po cely zapas...
Apatie, smutek, rezignace... Na moment jsem si myslel, ze to jeste pujde, kdyz vyrovnala na 5:5, ale ta jiskra zas rychle zhasla...
Reagovat
skott
to jsi videl kde?Muzes na to najit nejaky odkaz nebo vis proc?Myslel jsem, ze uz ma rodinny problemy za sebou...
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba tady: http://www.news.com.au/couriermail/story/0,,26599760-10389,00.html
Reagovat
skott
No, snad to jenom neznamena dalsi problemy, to bych ji nepral.Pravda je, ze se mi Bikicove nikdy moc nelibili, je to vsechno takove zvlastni, co se kolem ni deje.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu by si zaslouzila dobre lidi kolem sebe a klid v dusi. Snad se casem vsechny jeji problemy vyresi... ale tech sramu na dusi ma vazne dost, nebude to snadne. Nicmene ji drzim palce, je mi moc sympaticka...
Reagovat
smazaný uživatel
Já s tebou souhlasím ve všem. Je mi jí také dost líto. Snad se z toho dostane
Reagovat
smazaný uživatel
Kirilenko je taky případ - jednou porazí top hráčku, a v dalším kole vyletí s nějakou vykopávkou...:-))) OMGGGGGGGGGGGG!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Co si mi to udělala ;(!!!
Ještě mi vypadne Nadal, kterej v prvním kole hraje dost velkou tužku a můžu se na celej AO vykašlat, alespoň bych se vyspal...
Reagovat
a.magerova
No má štěstí Maruš, že mi zkazila "jen" lístek za 300 a né ten za 1000 .... to bych byla nasra.ná daleko víc :-))
Reagovat
smazaný uživatel
kde jsi?teda mela jsem nervy,ale jen ten 1set...pak lepsi,on tak hravava 1 zapasy!ja radsi nebudu spat,jen ne vyradit tak brzy!sledovala jsem skoro vse,ta KIRI dobra byla,aki CLJISTERS muzu,ja ti nemusim HENIN,taky chlapik je to,nedivam se na ni rada...jinak co myslis?zlepsi se RAFU?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hrozně bych to zas neviděl,je pravda že ten první set byl HROZNEJ!Ovšem nemyslím si (nebo v to aspoň doufám) že Rafa nějak brzo vypadne.Ano na první set se nedalo koukat,ale musíte si uvědomit že je to první kolo (nervozita) a navíc hrál Rafa s domácím hráčem.Neskutečně ho hnali diváci a všechno mu tam padalo.Ještě že se po*ral jinak kdo ví jak by to dopadlo.Jakmile Rafa ten první set vyhrál tak hra šla nahoru a nebylo to vůbec špatné ...
Reagovat
smazaný uživatel
2,3set celkom usiel ale ja som dost sklamany s hrou rafy az na servis oproti doha bol o dost pasivnejsi a stravil zhruba o 20min tym padom na kurtu viac ako by bolo treba ,zatial sa mozme ukludnovat tym co si pisal nervozita a chlapcovi to tam padalo to sa stava na 2kola bude takyto vykon este stacit ale potom musi ist vykon hore.
Reagovat
smazaný uživatel
no mne pripada,ze takto hrava na grandslamech casto!pamtuju tenkrat TROICKI,phau,JAK MU DELAVALI POTIZE,UVIDIME...snad to bude lepsi,on kdyz vyhraje 1 set s nekym slabsim,pak se rozjede vetsinou..jinak dnes tech zapasu nebylo,ten POTRO taky zadna slava dnes
Reagovat
smazaný uživatel
Když se podíváte na čas mýho příspěvku - 10 hod, tak jsem to psal na konci prvního setu, pak už to bylo naštěstí lepší. Taky to beru jako rozjezd, ale během dvou kol musí jít výkon nahoru, jak tu někdo psal,jnak bude zle. Takhle by ho Mary zlikvidoval velmi snadno.
Reagovat
smazaný uživatel
O Justine, už jsem si všiml, že většina z táborů fans Nole - Nadal, se na ní ráda podívá, protože hraje výborně a hlavně jinak, ale když přijde na lámání chleba, tak spíš fandí Kim :). Už jsem to tu psal, že mi Justine připomíná křížence mladé ženy a třináctletého chlapce, takový Pepík Henin, ale hlavně, že je zpět, je přínos.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, tak. Já jsem z táboru Nole fans a raději mám Kim, i když na hru Justine se rád podívám, její backhand je neuvěřitelný.
Reagovat
smazaný uživatel
Spokojenost!! Nesnáším baby, co nosí frňák nahoru a neusmějí se, jak je rok dlouhej, a to je přesně případ té rádoby krásky.
Reagovat
smazaný uživatel
Superstár Šarapa má dávno vyděláno, za reklamu letos i v dalších letech dostane mnohem víc než by mohla vyhrát na všech turnajích dohromady. To je ale spravedlnost, pár mediálních hvězd dělá skoro všechny reklamy a ostatní si musí peníze vybojovat.

O tom stavu 1-6 1-5 u Wickmayer pochybuju, druhý set snad dotahovala Dulgheru. Škoda toho konce, hekna jde dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Firma Nike je s Máriou určitě spokojená :D
Reagovat
skott
Tak tohle je NEPOPSATELNE, NEUVERITELNE, OHROMNE ZKLAMANI!!!Ani v nejcernejsich snech bych si nemyslel, ze Masha nekdy vypadne v 1.kole grandslamu, na to proste chybi slova...
Nutno ale dodat, ze skoncila zaslouzene.Prilezitosti jak Kiri utect mela vic nez dost.V prvnim setu brejky na 5-2, v tie-breaku nepovedeny a zbytecny dropshot pri 4-2, vsechno jeji hloupe chyby, kteryma dostavala malou Masu do varu.Na te bylo naopak videt od prvni chvile, jak je vyhecovana a chce svoji kamaradku porazit.Kazdej micek oslavovala, jakoby vyhrala cely turnaj.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm a já myslel, že u dvou Rusek ti na výsledku nezáleží.
Reagovat
skott
Radsi bych, aby sla dal Masha, porad jsem veril do posledniho mice, ze se neco stane, zabojuje...Mohla to cele AO vyhrat, Kiri to bude mit tezky.Navic se mi vubec nelibi ty prehravany gesta, co zacla Kiri delat.Nikdy takova nebyvala, az loni v lete jsem si toho vsimnul v utkani s Agnieszkou.Myslel jsem, ze ma jenom takovou radost, ale ona to porad vic stupnuje.Za chvili bude jak jedna nejmenovana Srbka.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhrala hezči z Marušek:)
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, tak Kirilenko je krajšia a pre mňa aj sympatickejšia. Rozhodne je to prekvapenie. Zápas som nevidel, tak neviem ako to bolo po hernej stránke.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhrála míň hlasitá Maruš
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist