Šarapovová se z krize dostala a může se utkat se Serenou

28. 7. 2011, 10:38
Aktuality 3
WTA STANFORD - Mířila za vítězstvím, sedm prohraných gamů v řadě jí ale málem stálo postup. Maria Šarapovová však zabojovala a bitvu se Slovenkou Hantuchovou dovedla k vítězství zaručujícímu účast ve čtvrtfinále. V něm by se mohla utkat se Serenou Williamsovou.
Maria Šarapovová

Maria Šarapovová má v posledních měsících skvělé výsledky - semifinále v Indian Wells, finále v Miami, titul z Římu, semifinále na French Open a naposledy prohrála ve finále Wimbledonu s Kvitovou. Už jako světová pětka zahájila tento týden ve Stanfordu přípravu na amerických betonech a první zápas má úspěšně, byť s problémy, za sebou.

Čtyřiadvacetiletá Ruska měla v úvodním kole volný los, a tak ji čekala již rozehraná Daniela Hantuchová. Se Slovenkou měla bilanci sedmi výher a jediné porážky, ovšem naposledy spolu hrály před více než třemi lety.

Maria ŠarapovováV devátém vzájemném souboji to vypadalo na další výhru Šarapovové, jež vyhrála první set bez ztráty servisu 6-2 a ve druhém vedla 2-1 s brejkem v kapse. Pak se ale hra bývalé světové jedničky sesypala, Ruska prohrála sedm her v řadě a Hantuchová rázem vedla v rozhodujícím dějství 2-0. Šarapovová se ale nevzdala, zabojovala a nakonec po 132 minutách už poosmé o čtyři roky starší Slovenku porazila.

"Byla jsem z toho hodně zklamaná, že jsem dobře rozehraný zápas neudržela. Ale nakonec jsem se z toho nějak dostala a ve třetím setu zase získala sebedůvěru," komentovala Šarapovová.

"Neustále musím zlepšovat několik věcí, abych hrála více konzistentně. Loni jsem musela udělat těžké rozhodnutí, ale jdu správným směrem," řekla Šarapovová, jež měla v letech 2008 a 2009 vážné problémy s ramenem. Loni kvůli němu měnila i styl podání.

Ve čtvrtfinále by se mohla utkat v ostře sledovaném zápase se Serenou Williamsovou, kterou ale ještě zápas 2. kola proti Kirilenkové čeká. "S oběmi jsem poslední zápasy prohrála. Serenu nemůžete nikdy odepisovat, i když dlouho nehrála. Stále je to velká soupeřka. Nakonec má 13 grandslamových titulů, já jen tři. To mluví za vše. Nicméně můžu hrát takový tenis, abych porážela nejlepší hráčky," dodala Ruska, jež se Serenou posledních pět vzájemných duelů prohrála. S krajankou Kirilenkovou má bilanci 2-2.

Hantuchová má letos i přes porážku ve Stanfordu velmi slušnou úspěšnost proti hráčkám Top 5; z osmi zápasů tři vyhrála - v Pattayi nad Zvonarevovou, na French Open proti Wozniacké a v Eastbourne s Na Li. Ve čtyřech z pěti prohraných zápasů získala alespoň set.

"Dnes jsem ve třetím setu vedla 2-0, následný game byl rozhodující. Maria se neuvěřitelně pohybovala, něco ve své hře změnila. I když jsem nehrála svůj nejlepší tenis, měla jsem pocit, že mám šanci vyhrát. Byl to velký boj," hodnotila své vyřazení osmadvacetiletá Hantuchová.

Čtvrtfinále ve Stanfordu přesto bez slovenského zastoupení nebude. Uspěla totiž osmá nasazená Dominika Cibulková, jež si ve třech setech poradila s domácí devatenáctiletou nadějí Christinou McHaleovou - nejmladší hráčkou v Top 100.

"Dnes jsem nepředvedla své maximum a nebylo snadné zápas vyhrát. Od stavu 2-3 ve třetím setu jsem ale hrála agresivněji a byla jsem schopná zápas vyhrát," komentovala Cibulková. "Měla jsem i trochu štěstí, ale vítězství vám dodá větší sebedůvěru do dalších utkání."

I když je Cibulkové teprve 22 let, pomohly jí proti o tři roky mladší Američance zkušenosti. "Její servis funguje dobře, ale také mě překvapila některými pomalými údery. Také jsem byla mladá, vím co to znamená. Musíte odehrát spoustu zápasů a věřit, že můžete porazit opravdu kohokoliv," dodala Slovenka, která v boji o semifinále vyzve zřejmě nejvýše nasazenou Bělorusku Azarenkovou. Tu ale ještě čeká úvodní zápas proti Erakovicové.

Nejméně práce měla s postupem do čtvrtfinále finalistka z roku 2008 a předloňská šampionka Marion Bartoliová. Šestadvacetiletá Francouzka si poradila po setech 6-4 6-3 s Kanaďankou Rebeccou Marinovou, které oplatila loňskou porážku z Quebeku.

"Tento turnaj miluju, Je to pro mě skvělé místo tady zase začínat," pochvalovala si Bartoliová. "Dnes jsem se cítil skvěle. Loni jsem s Rebeccou prohrála v Quebeku, tak je příjemné, že jsem jí to vrátila. Některé části mé hry mohu ještě zlepšit, ale celkově jsem s úrovní mé hry spokojená," řekla světová devítka Marion Bartoliová, jež z posledních čtyř turnajů vyválčila skvělé výsledky: finále ve Štrasburku, semifinále na French Open, titul z Hertogenbosche a čtvrtfinále ve Wimbledonu.

"Měla jsem teď velmi příznivé mediální ohlasy a každý na ulici se mnou mluví - od supermarketu až po benzinovou pumpu. Lidé mi říkají, jak je upoutali moje zápasy ve Wimbledonu. Když jsem odlétala z Heathrow, dokonce mě pochválila tamní ochranka. Nevím zda mohu sama sebe považovat za mezinárodní celebritu, ale vnímám to jako požehnání. Je příjemné slyšet, že Vás někdo bere jako inspiraci," těší Bartoliovou.

Barbora-Záhlavová-Strýcová sice ve Stanfordu utrpěla hned v prvním kole debakl, ve čtyřhře s Němkou Julií Görgesovou jsou už ale už v semifinále. Po deklasování Urszuly Radwaňské se Savčukovou zdolaly také 2-6 6-4 10-5 finalistky letošního Wimbledonu Lisickou a Stosurovou. Ty dnes čeká vzájemný duel ve dvouhře.

- WTA PREMIER STANFORD (USA / Kalifornie, tv. povrch, 721.000 dolarů) -
středeční výsledky (27. 07. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - Hantuchová (SR) 6-2 2-6 6-4
Bartoliová (3-Fr.) - Marinová (Kan.) 6-4 6-3
A. Radwaňská (5-Pol.) - Chang Kai-chen (Tchaj-wan) 6-4 3-6 6-0
Cibulková (8-SR) - McHaleová (USA) 6-4 2-6 6-3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Görgesová/Záhlavová-Strýcová (3-Něm./ČR) - Lisická/Stosurová (Něm./Austr.) 2-6 6-4 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Dnes jsem se cítil skvěle. Loni jsem s Rebeccou...

Ja si myslím, že by to malo byť:"Dnes jsem se cítila dobre :).
Inak k výkonu Daniely. Celkom ma prekvapila, že tak húževnate vzdorovala Šarapovej. Ešte nerobiť toľko UE a môže byť aj pred Cibulkovou a byť SVK jednotka.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ze aj keby postupila Daniela aj tak Serena pôjde ďalej je lepsia ako Maria
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam že Serena porazí Marii K. a ve čtvrtfinále si to rozdá s Marii Š. Řekl bych že Masha je největší favoritkou na titul z US OPEN.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist