Schüttler: Proti Nadalovi budu připraven

4. 7. 2008, 11:37
Rozhovory 1
Bývalý pátý hráč světa Němec Rainer Schüttler letos uhrál jen dvě challengerová semifinále a na trávě se mu nikdy nijak zvlášť nedařilo. O to překvapivější je fakt, že se po včerejší výhře nad Francouzem Clémentem probojoval do semifinále Wimbledonu. Tam ho ale čeká současná světová dvojka Španěl Rafael Nadal. "Budu se snažit maximálně mu to znepříjemnit a uvidíme co se stane", říká německý hráč.
Schuettler Rainer

Jak si ceníte dnešní výhry? Kam mezi své největší úspěchy byste ji zařadil?
Každopádně je to obrovská výhra. Musím říct, že ten zápas jsem mohl klidně prohrát, jsem opravdu šťastný, že jsem to zvládl. V každém případě to byl zápas, na který nikdy nezapomenu.

Vaší odměnou bude zápas proti Rafaelu Nadalovi, který je samozřejmě více odpočatý. Myslím, že Váš dnešní zápas byl delší než jeho poslední zápasy dohromady. Jak na tom proti němu budete fyzicky?
Jistě, on má každopádně výhodu, je obecně více fit. Ale já se o to nestarám, protože také tvrdě trénuji a jsem fyzicky v pořádku. Půjdu na masáž a pokud možno brzo spát, abych byl co nejvíce odpočatý a v semifinále budu připraven. Dnes jsme hráli 3 hodiny, včera dvě. To je na jiných turnajích normální věc, nejsem tolik unavený.

V kolik půjdete spát?
Co nejdříve. Pokud možno před půlnocí, abych spal aspoň 8 nebo 9 hodin, to mi stačí.

Už víte, jestli budete zítra hrát první nebo druhý?
Právě jsem se to dozvěděl, myslím, že druhý. Ten první zápas bude těžký(smích).

V televizi jste říkal, že jste musel odložit své plány na druhý wimbledonský týden. Můžu vědět jaké plány jste měl?
Ano, chtěl jsem hrát na challengeru v Cordobě. Říkal jsem, omlouvám se, nemůžu přijet. Pak jsem chtěl jet na pár dní do švýcarských hor, odpočinout si od všeho, protože další týden mě čeká antukový Stuttgart. Ale pořád jsem tady a jsem rád.

Víte o slavném wimbledonském zápase Pancha Gonzáleze s Charliem Pasarellem?
Nevím.

Byl to druhý nejdelší zápas wimbledonské historie. Váš dnešní zápas se mu vyrovnal.
Skutečně? To je pěkné zapsat se také do historie.

Na co jste myslel v tie-breaku třetího setu za stavu 6-0 pro Vás?
Upřímně, byl to divný zápas. Bylo to jako na houpačce, on vedl 4-1, v dalším setu zase já a on měl pár brejkbolů na 5-1, průběh byl trochu nenormální. Po těch 6 vyhraných bodech v tie-breaku jsem si říkal, ok, vedu 2-1 na sety. Teď bude muset více útočit a riskovat. Najednou to bylo 6-6 a já si říkal, Bože můj co se děje? Když vyhrajete 3. set, je to velká výhoda, myslím i mentální. Ve 4. setu jsem si myslel, že už to mám v kapse, ale zase se to otočilo. I v pátém setu jsem podával na vítězství, a pak měl mečbol i on. Skutečně jako na houpačce. Takový umí být tenis, je mi ho líto, ale jsem rád, že jsem to zvládl.

Můžete popsat jaké to bylo vrátit se na kurt po té poslední dešťové pauze s vědomím, že se bude možná hrát už jen pár míčků a přitom jde o semifinále Wimbledonu?
Nejdřív jsem byl trochu naštvaný. Podával jsem na vítězství, pak měl mečboly zase on, pak jsem opět podával na vítězství. Říkal jsem si, ok, tohle je ten game. Ale zahrál jsem to strašně a on trefil výborné údery, myslím, že dva vítězné returny. Pak jsem měl zase dva brejkboly, nevyužil jsem je a ptal se rozhodčího jestli může zápas přerušit, že se to smeká. Říkal, že ne, ať pokračujeme. Cítil jsem, že se to smeká a nevyužil jsem je, takže byla shoda. Samozřejmě jsem si říkal, že mám šanci, šel jsem do šatny a tam jsme se s koučem ještě zlobili. Po nějakém čase jsem se ale uklidnil, a po návratu na kurt zápas vyhrál.

Musí to být obrovské napětí jít na kurt k posledním několika míčkům...
Samozřejmě, protože nevíte co se stane. Během pěti minut můžete vyhrát nebo prohrát. Ani nevím jak, ale vyhrál jsem to.

V prvním fiftýnu po pauze udělal Váš soupeř velmi špatné rozhodnutí. Předpokládám, že to bylo rozhodující...
Ano ten backhand po čáře. Musel jsem se rozhodnout kam půjdu a vybral jsem si backhand. Říkal jsem si teď nebo nikdy a měl jsem samozřejmě štěstí, že to tam zahrál.

Jak musíte hrát abyste porazil Nadala?
Upřímně, v tuhle chvíli na ten zápas ještě nemyslím. Trenér říkal, že v noci bude přemýšlet, co pro vítězství nad Nadalem udělat. Několikrát už jsem s ním hrál a v hale v Basileji jsem ho porazil. Od té doby mě vždy porazil on, ale nemám co ztratit. Jednouduše půjdu na kurt a budu si chtít ten zápas užít, budu se snažit maximálně mu to znepříjemnit a uvidíme co se stane.

Britští fandové mají ve zvyku podporovat outsidera. Myslíte, že Vám zítra budou fandit?
To doufám, outsider jsem v každém případě, tak mi snad trochu pomůžou.

Připojil jste se k Beckerovi a Stichovi, jediným německým semifinalistům z Wimbledonu v otevřené éře. Obrovský úspěch ať už to proti Nadalovi dopadne jakkoli.
Víte, já vyrůstal v době, kdy jsem sledoval v televizi Borisovo vítězství ve Wimbledonu a teď jsem sám v semifinále. Jsem více než šťastný.

TenisPortal.cz, wimbledon.org, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
vyhraje 3-0
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist