Schwartzman v Istanbulu otočil finále s Dimitrovem a má první titul

1. 5. 2016, 18:56
Aktuality 13
ATP ISTANBUL - Diego Schwartzman na antuce v Istanbulu proměnil své první finále na okruhu ATP v premiérový titul. V boji o něj zdolal druhého nasazeného Bulhara Grigora Dimitrova, přestože prohrával 6-7 a 2-5.
Diego Schwartzman

Diego Schwartzman už ve druhém kole odklidil z cesty nasazenou jedničku Australana Bernarda Tomice, ve čtvrtfinále utekl z mečbolu Bosňanu Damiru Džumhurovi a nakonec vybojoval své první finále na okruhu ATP.

Vyzval v něm turnajovou dvojku Grigora Dimitrova a svedl s ním bezmála tříhodinovou bitvu. V prvním setu argentinský tenista celkem čtyřikrát dohnal manko brejku, ale v tie-breaku sadu stejně ztratil. Ve druhém dějství prohrával 2-5, šestkrát byl pouhé dva míčky od porážky, ale k mečbolu bulharského favorita nepustil. 

Naopak Dimitrov začal ztrácet fyzické síly, dostával křeče a když druhý set ztratil, psychicky se zlomil. Jeden z nejmenších tenistů na okruhu Schwartzman rozhodující sadu ovládl, získal šestnáct fiftýnů v řadě a zdeptaný Dimitrov postupně rozmlátil několik raket.

Tím ukončil i zápas, neboť za stavu 0-5 a 40-40 místo boje alespoň o čestný game ničil u své lavičky rakety, a s vědomím, že bude následovat trestný game, podal ruku rozhodčímu a na druhou stranu kurtu došel svému soupeři pogratulovat.


"Zklamal jsem svou rodinu, zklamal jsem svůj tým, zklamal jsem své fanoušky... za tohle chování se rozhodně omlouvám," kál se Dimitrov. "Za stavu 5-2 ve druhém setu jsem začal dostávat křeče. Byla to smůla, že jsem nedokázal zápas ukončit. Ale všechna čest Diegovi," řekl Bulhar krátce po zápase.

 

"Jsou přede mnou dva velké turnaje a já doufám, že na nich budu moct čelit těm nejlepším soupeřům. V Madridu bude jiná nadmořská výška a já nemám moc času se na to připravit, ale mám to tam rád a těším se tam," uvedl Dimitrov, který ve Španělsku začne v úterý proti domácímu Pablu Carreñu-Bustovi. Ten dnes prohrál finálovou bitvu v Estorilu.


Třiadvacetiletý Schwartzman, 87. hráč světového žebříčku, v turecké metropoli získal svůj první titul na okruhu ATP a stal se třetím argentinským šampionem v sezoně.

"Byl to pro mě úžasný zápas. Hrál jsem dobře a celý zápas jsem bojoval. To co se dnes stalo Grigorovi s křečemi jsem sám letos zažil v Austrálii, takže vím, jak je to pak těžké," řekl Schwartzman. "Tvrdě jsem trénoval, abych se zlepšil a teď sbírám sladké ovoce. Porazil jsem tu těžké soupeře a jsem teď moc šťastný."

Večer mohl získat i premiérovou trofej ve čtyřhře, společně s krajanem Andresem Moltenim ale na vítězství nedosáhli.

• ATP 250 ISTANBUL •
Turecko, antuka, 483.080 dolarů
nedělní výsledky (01. 05. 2016)
• Dvouhra - finále •
Schwartzman (Arg.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6-7(5) 7-6(4) 6-0
• Čtyřhra - finále •
Cipolla/Sela (It./Izr.) - Molteni/Schwartzman (Arg.) 6-3 5-7 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
babolat.cz
super super super dimtrov by si měl hledět modelingu
Reagovat
Haitik
Noo, tak jsem teď kouknul na ten konec a hodně zvláštní teda.. :D To jsem asi ještě neviděl..

To se na to už Grigor vysral ne? :D Byla shoda, on rozmlátil tu raketu, tak to by byl trestný bod.. Takže by měl Diego MP.. Ale Grigor šel rovnou podat ruku rozhodčímu.. Noo Grigore, Grigore..
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem konec neviděla, jen 2. set, jak měl něco s nohou a od tý doby to šlo z kopce, pak už jsem na to od stavu 0:3 ve třetím nekoukala, to mlácení raketou vidím až tady z videa, tak to už je fakt hotovo, Grigor dost neunáší, je neskutečný, že nezíská titul ani proti takovýmu soupeři, tohle už je vážně mrhání, zklamal mě :/ chce to, aby se na sebe už doopravdy nas... a nastal nějakej zlom už konečně
Reagovat
Stan_Borowitz
a rovnou skoro větší než je on sám. Asi se stane Diego hráč, který získal historicky největší trofej v porovnání k vlastní výšce. Další zajímavý statistický rekord.
Reagovat
Bob
Co ten Dimitrov dělal?
Reagovat
kada.tom
měl křece, ale to až před TB ... to před si po*ral sám svýma chybama ...
Reagovat
Kozoroh
Teda Dimitrov nezvládne vyhrát 250 s vedením 7:6, 5:2 :O
Reagovat
kadol
Sice vedl 5:2, ale byl to jen jeden brejk. To není zas taková ztráta. Takže to není zas taková senzace jak se zdá. Brejknout soupeře a pak brejk zase ztratit se stane i Djokovičovi. Zbytečně se to medializuje.
Reagovat
babolat.cz
no jistě... proto byl tak klidný...
Reagovat
Pe3k
Reagovat
svetova.dvojka
Je fajn, že Diego porazil toho bulharského nácka, tu parodii na Rogera Federera...
Reagovat
smazaný uživatel
Až tak ?
Reagovat
kada.tom
Tak dneska mě Grigor nevýslovně naštval, tak zahodit 2. set, kde měl jasně dojít k vítězství (7-6 5-2), neskutečný. Na konci setu už měl křeče, prohrál ho v TB a ve 3. setu dostal od skrčka Schwarzmanna kanára. Takhle by to opravdu nešlo, tvl ... ani na trapný 250ce není schopen získat titul, moc lehčích finálových soupeřů mít nemohl ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist