Serena je počtvrté Sportovkyní roku podle AP

27. 12. 2015, 19:11
Aktuality 52
Serena Williamsová byla počtvrté v kariéře vyhlášena Sportovkyní roku podle agentury AP a přidala tak další prestižní ocenění za povedenou sezonu.
Profily hráčů
Serena Williamsová

Serena Williamsová má za sebou téměř dokonalou sezonu, které chybělo snad jen zkompletování kalendářního Grandslamu. Vyhrála Australian Open, Roland Garros či Wimbledon a rok zakončila s bilancí 53 výher a 3 porážek, které utrpěla s Petrou Kvitovou v Madridu, Belindou Bencicovou v Torontu a Robertou Vinciovou v semifinále US Open. 

Čtyřiatřicetiletá Američanka tak na konci roku zcela po zásluze sbírá jedno ocenění za druhým. WTA ji vyhlásila světovou jedničkou za sezonu 2015, mezinárodná tenisová federace (ITF) ji zvolila Tenistkou roku, u fanoušků vyhrála anketu o Hráčku roku, byla jmenována Sportovní osobností roku podle časopisu Sport Illustrated, podle francouzského deníku L’Équipe byla nejlepší světovou Sportovkyní roku a těsně po Vánocích se stala také světovou Sportovkyní roku podle prestižní tiskové agentury Associated Press (AP).

Serena se této pocty dočkala už počtvrté v kariéře, když navázala na sezony 2002, 2009 a 2013. Od amerických novinářů dostala celkem 352 bodů, přičemž 50 hlasujících ji zařadilo na první místo.

Druhá skončila s odstupem 109 bodů Carli Lloydová, jež pomohla hattrickem ve finále mistrovství světa fotbalistkám USA k titulu. Třetí příčku obsadila hvězda bojového sportu Ronda Rouseyová, hned za ní byla její nečekaná přemožitelka z listopadového titulového duelu Holly Holmová a pátá skončila basketbalistka Breanna Stewartová.

Williamsová se čtvrtým vítězstvím v anketě AP připojila k jiné tenistce Chris Evertové. Více ocenění od AP dostala už jen Babe Didriksonová, jež byla v 30. až 50. letech minulého století vyhlášena Sportovkyní roku celkem (jednou za atletiku a pětkrát za golf).

Kromě Williamsové a Evertové získaly stejné ocenění z řad tenistek například také Maureen Connollyová, Helen Jacobsová, Helen Willsová Moodyová, Alice Marbleová, Maureen Connollyová, Althea Gibsonová, Maria Buenová, Billie Jean Kingová, Evonne Goolagongová Cawleyová, Tracy Austinová, Martina Navrátilová, Steffi Grafová, Monica Selešová, Martina Hingisová a Jennifer Capriatiová.

V kategorii mužů se stal Sportovcem roku basketbalista klubu Golden State Stephen Curry, za nímž se umístil golfista Jordan Spieth. Třetí v anketě skončil kůň American Pharoah, který jako první po 37 letech dokázal získat americkou dostihovou Trojkorunu.

Ocenění se nedočkal nejlepší tenista současnosti a Sportovec Evropy Srb Novak Djokovič. Z tenistů anketu v minulosti ovládli pouze Američané Don Budge a John McEnroe.

A
ssociated Press je globální zpravodajská síť, jež přináší zpravodajství z celého světa. Založena byla už v roce 1846, ocenění pro Sportovce a Sportovkyně roku uděluje od roku 1931. Vítězové jsou voleni sportovními redaktory po celých Spojených státech a zřejmě i proto v 85leté historii ankety vyhrálo jen 17 žen a 5 mužů nereprezentujících USA.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
Frick
Před rokem nás navždy opustil hlavní aktér nejkultovnější svatby všech dob.
Reagovat
Frick
dneska jsou to už dva roky....

Žádná zpráva o skutečně velkém pokroku.

Je to už beznadějné?
Reagovat
EllNino
o kom je řeč ?
Reagovat
smazaný uživatel
O Schumacherovi.
Reagovat
sprchon
O Frickovi.
Reagovat
sprchon
A rovnou potvrzuji:
Je to beznadějné.
Reagovat
blixa
Zdravím místopředsedo. Kde ses flinkal ? ;-)
Reagovat
sprchon
Nazdar předsedo.
Po všech čertech. :D To víš, je po sezoně, tak z mé strany trochu opadl zájem. Teď si užívám biatlonu a dneska jsem byl asi po roce na hokeji, Tygři válej. :) Ale už se těším i na tenis.
Reagovat
blixa
Takže už doma ? Nebo jen na svátky ? Mám v tom nějakej bordel :D
Reagovat
sprchon
Jen teď na svátky, ještě se tam vracím na celej leden. ;)
Reagovat
blixa
To už snad ani nestojí za to :D
Reagovat
sprchon
To teda stojí, nejraději bych tam zůstal. :)
Reagovat
blixa
Ale ? Z počátku jsi tak nadšený nebyl :D A co ti brání ? ;-)
Reagovat
sprchon
Jaktože nebyl? To dělají ty lidi a svoboda, začalo mě bavit mluvit anglicky... :) Ale je fakt, že většina lidí, co jsem tam poznal, už brzo odjede. Domov je domov.
Co mi brání? Asi nejsem až tak odvážnej. Kdybych tam neměl i český kamarády, tak bych asi připadal odříznutej. A taky s prací to zrovna tam není moc dobrý.
Reagovat
blixa
Tak já nemyslel nafurt, jen si prodloužit studium ;-)
Reagovat
sprchon
Tak tam je zase problém, že se tam některý předměty neshodujou a neuznali by mi je tady v ČR. Jedině že bych se stal studentem na portugalský univerzitě a strávil tam další 3 roky, pokud by mi uznali předchozí studium. Ty studijní programy tam jsou rozdílný... A je to tam obecně jednodušší, asi by nebyl problém tam dostudovat. Nemají moc průmysl, takže to asi nemá takovou váhu pro moje budoucí potenciální zaměstnavatele. Ale blíž jsem to nezkoumal, to jsou jen spekulace. A jak jsem psal, asi bych na to neměl koule, zůstat tam sám. ;)
Reagovat
VlS
:-))
Reagovat
VlS
However, Safarova has always been as charming and grounded off the court as she is intense on it. Never one to short-change fans, media or her fellow players, the 28-year-old is universally loved.

:-))
Reagovat
smazaný uživatel
amen.. .-)
Reagovat
VlS
Žádnej amen - alelůja ;-D
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) tak predpokladam, ze oba vychazime z hebrejstiny... musis uznat, ze jsem mnohem civilnejsi, i kdyz presna! A vubec, ze tve aleluja svihnu pod kralujici kralovnu Serenku.. :-)))
Reagovat
VlS
Aleléluja, aléluja, alééélůlůlůlůjááá
Reagovat
Nola
nieco aj pre panov
http://www.tenisovysvet.sk/clanok/16518/10-najsexi-tenistiek-tejto-sezony-vysoko-aj-slovenka
mate tam aj jednu Cesku, hadajte....
Reagovat
blixa
Co to vybíralo za joudy ? Koťátko osmý a Kája devátá ? Tsssssssssss ....
Reagovat
smazaný uživatel
Top 3 dobrá. :)
Reagovat
blixa
Top 1 úplně mimo .. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Sám jsi mimo. :D
Reagovat
VlS
Top 3 mimo, a Prdelka je kde, A Cici je kde? A Serena tam dělá co?
Reagovat
blixa
Jsou to joudové ! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak je to spis o jistem stupni uznani osobnosti a o popularite nez o krase, ze? :-) Nemyslim si zrovna, ze by muj nazor obracel toky rek ci otocky Zeme, ale vase Prdelky i Kotatka jsou take silne subjektivni vykrik. Nejhezci je stejne Mandy Minella! ;-)) A v muzske casti ankety, na kterou jsem tez koukla, mam rozhodne usmev pro Rafu, Founu, Feliho a spol. Proste ps, vsude jsem pekne dala povestne palce a to dolu! :-)))
Reagovat
blixa
Tak žena má málokdy vkus co se týče žen, že ;-) Ale pokud se ti líbí Rafa, tak to si u mě hluboko klesla ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
to z toho skutecne vyplyva? :-)))
Reagovat
blixa
A ne snad ?
Reagovat
smazaný uživatel
ne.. :-)))
Reagovat
blixa
No jo. Na to, že ženám nelze porozumět jsem si ale už dávno zvykl :D ;-)
Reagovat
Fandina
Ona ale napsala jasně, že jim dává palec dolů.
Reagovat
VlS
Sojči, ale když už tu anketu někdo nazve " nejvíc sexy", tak to u mě není o tenisovém umění. To je pak smíchání pojmů. Doufejme, že se Nobelův výbor nebude opičit a nedá miss World cenu za fyziku :-)
Nevím proč, ale vzponěl jsem si na Paroubka, či na paní Paroubkovou vzor 2, která odpovídala, že nejvíc sexy je na panu Jiřím mozek. To paní Paroubková vzor 1 aspoň novinářům ukazovala jeho velký trenýrky :-)
Reagovat
Pedronegro
směšné, obdobně ocenění SW, to je jako kdyby to dali Fibingerové svého času ...
Reagovat
VlS
Shodnem se, že obou je kus?:-)
Reagovat
Pedronegro
tak to určitěěě, Sererenka navíc prej i 10. nejsexy asi dík té kašně :D
Reagovat
smazaný uživatel
nesmirne smesne, sveho casu.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ziskava toto prestizni oceneni agenturou AP za svou snovou sezonu naprosto zaslouzene, ale co naplat, notne neprekvapive.. :-) Rozhodne vetsi bomba pro me bylo rozbaleni noveho kalendare TENNIS 2016 US OPEN, ktery jsem sice (z tradice) ocekavala, ale se Serenou na titulce. Ne, neomdlela jsem hruzou, nebyl na ni opet Djokovic (loni teda rozruseno Rafou, ten se vsak dal snadno skousnout)... zajasala jsem: Fedex! Uz visi.. :-)) A uvede hned i leden... vubec me cekaji jiste prijemne mesice s paradnimi fotkami, vynechavam pouze brezen.. ;-)
Reagovat
Frick
Docela jsem překvapen, že i v takovém roce 1998 byly dotace na ATP World series, tj. dnešní ATP 250 vcelku štědré. Minimum bylo 210.000 USD v chudé marocké Casablance. Letos bylo minimem 458.400 USD v chudém indickém Čenaí. Tj. 2,18x tolik

Zato GS byly o dost menší terno - Rafter za USO 1998 bral jen 700.000 USD, Novak letos 3.800.000. Tj. 5,42x tolik.

Ale ovšem největším špekem je pro mne ten turnaj v Ostravě. Dotace 975.000 (nicméně byla to jen ATP 250)! Dělal to tehdy Mirošek nebo ten s tim nic neměl?

Pamatuje si někdo na to? Byly ve vítkovický hale dva kurty vedle sebe nebo jak to bylo řešený? A co lístky? Zrovna v kraji, kde tehdy byl průměrný plat čtyřciferný, to asi majlant stát nemohlo..
Reagovat
VlS
A svoje prachy sis už dneska přepočítal?
Reagovat
Frick
Pořád na ten velkej turnaj na Štváně nemám, hele.
Reagovat
VlS
Já nevím Fricku, všechno máš na webu, evidentně si to tam umíš najít. Za tu dobu co tu jsi už víš, že to lidi tady nijak nezajímá a peníze tenistů jsou jm více méně šumák, ale furt dokola to otvíráš? Proč?
Reagovat
peggy
Blahopreji,jen tak dal.Hlavne zdravi.
Reagovat
Frick
Kolikátého musí být v pondělí, aby vlastně začal první týden nové sezóny?

Předloni to bylo 30.12., to je asi minimum, že?

Touhle dobou dva roky zpět měla Lucka Hradecká již odehrán první zápas kvaldy o Auckland.
Reagovat
rusedski
Jj, toho 30. To bývá vždycky super, hned po Vánocích kvalda a na Silvestra se to už mastí naplno :)
Letos si počkáme :/
Reagovat
Frick
Ještě, že je ta exhibice. Jináš by v "AKTUÁLNÍ TURNAJE" nebylo vůbec nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidi, Vini, Vinci...
Reagovat
FulnekUltras
škoda no, už jsem myslel, že bojkot SW zde zůstane čistý... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist